Φεβρουαρίου 2019

BARF: Διατροφή επικίνδυνη για την υγεία του σκύλου και του ανθρώπου! (Έρευνα πανεπιστημίου Ουτρέχτης)
Η BARF διατροφή (Ωμοφαγία) για τους σκύλους, είναι κάτι που ακούμε συχνά τα τελευταία χρόνια. Μια ακόμα έρευνα έρχεται να προειδοποιήσει τους κηδεμόνες σκύλων για τους κινδύνους που κρύβει η εν λόγω διατροφή.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν, καιρό τώρα, πως δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για τα οφέλη της διατροφής αυτής παρά μόνο μεγάλο ρίσκο να κολλήσουν άνθρωποι και σκύλοι αρρώστιες όπως το E.coli αλλά και άλλα επικίνδυνα βακτήρια και παράσιτα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης στην Ολλανδία, αναλύθηκαν 35 μάρκες BARF και τα αποτελέσματα είναι σοκαριστικά.

E. coli περιείχαν το 23% των τροφών,Listeria στο 43% και Salmonella στο 20%. Επίσης βρέθηκαν παράσιτα όπως το Sarcocystis cruzi και Toxoplasma.

"Οι γάτες και τα σκυλιά που τρώνε δίαιτες ωμού κρέατος είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά σε σχέση με τα ζώα που τρώνε συμβατικές δίαιτες. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο κίνδυνο για την δημόσια υγεία." Τόνισε ο Paul Overgaauw επικεφαλής της έρευνας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Veterinary Record και μπορείτε να την διαβάσετε παρακάτω

"Zoonotic bacteria and parasites found in raw meat-based diets for cats and dogs"

Πηγή: livingwithdogs.

Σκύλος παρακολουθεί τον «Βασιλιά των Λιονταριών» και κλαίει όταν πεθαίνει ο μπαμπάς του Σίμπα (βίντεο)
Την στιγμή που ο απαρηγόρητος Σίμπα κάθεται δίπλα στον νεκρό πατέρα του, η Λούνα ξαπλώνει κι αυτή στον καναπέ και κλαίει.

Αυτή είναι η αξιολάτρευτη στιγμή που ένα κουτάβι γρυλίζει και κλαίει παρακολουθώντας την στιγμή που ο νεαρός Σίμπα βρίσκει τον πατέρα του νεκρό, στην ταινία «Ο Βασιλιάς των Λιονταριών».

Η μόλις τεσσάρων μηνών Λούνα φαίνεται να συγκινείται πολύ την ώρα που ο Μουφάσα υποκύπτει στα τραύματά του.

Ο Τζος μοιράστηκε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πόσταρε στο Facebook πως η συγκεκριμένη ταινία κινουμένων σχεδίων είναι η αγαπημένη της Λούνα.

Όπως έγραψε: «Η Χάνα κι εγώ παρακολουθούσαμε τον Βασιλιά των Λιονταριών, ενώ η Λούνα έπαιζε με τα παιχνίδια της. Αλλά την στιγμή που ο Μουφάσα πεθαίνει, σταμάτησε και γύρισε προς την τηλεόραση για να παρακολουθήσει. Το να την βλέπω να κλαίει μπροστά στην τηλεόραση ήταν το πιο γλυκό πράγμα που έχω δει ποτέ. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να ξαπλώσει κάτω όταν είδε τον Σίμπα να κάθεται δίπλα στον πατέρα του. Τεσσάρων μηνών και ήδη δείχνει το πόσο αξιολάτρευτη είναι».

Δείτε το βίντεο:

Ερλιχίωση (Συμπτώματα-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη)
Η ερλιχίωση του σκύλου, είναι μια βακτηριακή νόσος, η οποία προκαλείται από τους υποχρεωτικά ενδοκυτταρικούς κόκκους των βακτηρίων, που ανήκουν στο γένος Ehrlichia. Το πιο συχνό είδος του βακτηρίου, που ευθύνεται για την νόσο στην Ελλάδα , είναι η Ehrlichia canis. 

Η νόσος προσβάλει κατά κύριο λόγω τους σκύλους. Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω των μολυσμένων κροτώνων –τσιμπουριών (του γένους Rhipicephalus sanguineous, το οποίο υπάρχει σε αφθονία στην Ελλάδα) και δεν υπάρχει περίπτωση άμεσης μετάδοσης του, τόσο από σκύλο σε σκύλο, όσο και από σκύλο σε άνθρωπο.

Η E.canis, παρασιτεί συχνότερα στα μονοκύτταρα του αίματος και τα μακροφάγα των λεμφογαγγλίων, του σπλήνα, του ήπατος και του μυελού των οστών, προκαλώντας έντονη υπερπλασία των οργάνων αυτών, καθώς και σοβαρότατες αιματολογικές διαταραχές. Ακόμη, το βακτήριο καταστρέφει και τα αιμοπετάλια, δυσχαιραίνοντας κατά πολύ την πήξη του αίματος.

Ερλιχίωση (Συμπτώματα-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη)

Συμπτώματα

Δυστυχώς, τα συμπτώματα της νόσου αργούν να εμφανιστούν, καθώς παρουσιάζονται συνήθως ένα μήνα μετά το τσίμπημα του μολυσμένου τσιμπουριού.

Οι σκύλοι, εμφανίζουν συχνότερα, ανορεξία ή/και κατάπτωση, που οφείλονται σε υψηλό πυρετό (40 –41 οC), αιμορραγική διάθεση (ρινική αιμορραγία, αίμα στα ούρα ή στα κόπρανα, ύφαιμα - αιμορραγία του πρόσθιου θαλάμου του ματιού, κ.α.), καθώς και ωχρότητα των βλεννογόνων.

Αν και η νόσος μπορεί να προσβάλλει όλες τις φυλές των σκύλων, κάποιες, όπως τα German shepherd και τα Doberman, φαίνεται να είναι πιο ευπαθή και να παρουσιάζουν βαρύτερη κλινική εικόνα.

Ερλιχίωση (Συμπτώματα-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη)
Διάγνωση

Η τελική διάγνωση της νόσου, μπορεί να γίνει μόνο με ειδικό ορολογικό test, παρόμοιο με αυτό της λεϊσμάνιας.

Θεραπεία

Η θεραπεία της νόσου, στηρίζεται στην ειδική αντιβακτηριακή αγωγή για σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς και στην εξάλειψη, τυχών επιμολύνσεων. Η θεραπεία, είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων αποτελεσματική, αν και για την θετική της έκβαση παίζει πολύ μεγάλο ρόλο το στάδιο της νόσου, κατά το οποίο θα προσκομιστεί το ζώο στο κτηνιατρείο.

Πρόληψη

Η πρόληψη της νόσου, είναι ιδιαίτερα σημαντική και συνίσταται, σχεδόν αποκλειστικά στον «ευλαβικό» αποπαρασιτισμό των ζώων μας, από τα εξωπαράσιτα.

Ερλιχίωση (Συμπτώματα-Διάγνωση-Θεραπεία-Πρόληψη)

Την καταγγελία αναφορικά με το εν λόγω συμβάν το περιστατικό στη δημοσιότητα μέσω Facebook η ομάδα «AnimalRescue – Lemnos»: Οργή έχει προκαλέσει ένα βίντεο το οποίο δείχνει πώς ένας σκύλος αφέθηκε μέσα στο χιόνι δεμένος σε κάποια έκταση στη Λήμνο.

Το νησί δέχτηκε σφοδρή χιονόπτωση και τα πάντα θάφτηκαν στο χιόνι, μεταξύ αυτών και ο Άρης, ο σκύλος του βίντεο.

Την καταγγελία αναφορικά με το εν λόγω συμβάν το περιστατικό στη δημοσιότητα μέσω Facebook η ομάδα «AnimalRescue – Lemnos» και από την πρώτη στιγμή υπήρξαν εκκλήσεις για παρέμβαση και διάσωση του σκύλου.

To χρονικό της υπόθεσης

Πρώτη ενημέρωση:

Σήμερα 23/2/2019 η Λήμνος πλήττεται από νωρίς το πρωί από σφοδρή χιονοθύελλα. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε ένα δεσποζομενο σκυλί, εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, σε περιφραγμένο μικρό χώρο, δεμένο με μισό μέτρο αλυσίδα να έχει θαφτεί κυριολεκτικά από το χιόνι.

Ζώα δεμένα, μόνα, πεινασμένα , εκτεθειμένα, εγκλωβισμένα, φοβισμένα… Ιδιοκτήτες βασανιστές… Αν ήξερες ότι ένα πλάσμα υποφέρει θα επέτρεπες να συμβεί; Σου έμαθαν και σένα να κρατάς το στόμα σου κλειστό; Να μην μπλέκεσαι σε “ξένες” υποθέσεις; Πιστεύεις ακόμα ότι τα ζώα δεν αισθάνονται; Δεν υποφέρουν; Δεν πονάνε; Πιστεύεις ότι τους αξίζει όλο αυτό; Σκέψου καθαρά, πράξε ανθρώπινα! Υ. Γ. Το σκυλί διασώθηκε.

Δεύτερη ενημέρωση:

Λίγα λεπτά μετά την ανάρτηση του βίντεο επικοινώνησε μαζί μας ο ιδιοκτήτης του σκύλου, προκειμένου αφενός να μας ζητήσει τον λόγο και αφετέρου να δικαιολογηθεί. Επίσης μας ζητήθηκε να κατεβάσουμε το βίντεο.Ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη να μας παραχωρήσει οικειοθελώς το σκυλί του, προκειμένου να αναζητήσουμε κατάλληλη οικογένεια για την υιοθεσία του. Δεν είχαμε ξεκάθαρη απάντηση. Αναμένουμε…

Ενδεχόμενη άρνηση θα οδηγήσει τα σχετικά βίντεο και τις φωτογραφίες στην διάθεση της εισαγγελίας, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων συντροφιάς. Ευχαριστούμε όλους για το ενδιαφέρον.

Tρίτη ενημέρωση:

Τον λένε Άρη και είναι 6 χρονών. Η κόρη της οικογένειας εμπιστεύτηκε το σκυλί στον πατέρα της ο οποίος όμως δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει την ευζωία του. Η ίδια ήξερε ότι το σκυλί δεν ζούσε υπό τις καλύτερες συνθήκες και σκόπευε να τον πάρει σύντομα κοντά της. Το χθεσινό συμβάν την ταρακούνησε.

Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στην κόρη γιατί θεωρούμε ότι έχει καταλάβει ότι δεν άξιζε στον Άρη όλο αυτό.

Το σκυλί δεν θα επιστρέψει ξανά στον χώρο που ζούσε. Θα τσιπαριστεί στο όνομα της κόρης η οποία θα τον πάρει μαζί της στην Αθήνα.

Είμαστε υπέρ της εφαρμογής του νόμου, όμως θεωρούμε ότι θα πρέπει να λειτουργούμε κατά περίπτωση κρίνοντας σαν άνθρωποι περισσότερο, λιγότερο σαν ”δικαστές”, πάντα όμως έχοντας ως προτεραιότητα να διασφαλίσουμε το καλύτερο για το ζώο.

Επειδή πολλοί αναρωτήθηκαν… το σκυλί απομακρύνθηκε επί τόπου χθες με συνοπτικές διαδικασίες, κρίνοντας ότι η ζωή του ζώου βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο. Βρίσκεται υπό την φροντίδα του Φιλοζωικού Συλλόγου και θα παραδοθεί στην κόρη με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Δείτε το σχετικό βίντεο:


Πηγή

Η κάμπια των πεύκων είναι επικίνδυνη για τα κατοικίδια μας!
Η Κάμπια των πεύκων με το επιστημονικό όνομα Thaumetopoea pityocampa αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς κινδύνους για τον σκύλο μας .

Από το Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο είναι πολύ πιθανό τα ζώα μας να έρθουν αντιμέτωπα με τις κάμπιες των πεύκων. Το επιστημονικό τους όνομα είναι Thaumatopoea pityocampa. Οι φωλιές τους (κουκούλια) κρέμονται στα κλαδιά των πεύκων και θυμίζουν μεγάλες μπάλες από μπαμπάκι. Όλοι τις έχουμε δει.

Μέχρι τον Φεβρουάριο οι κάμπιες παραμένουν στα κλαδιά και τρέφονται αποκλειστικά από πευκοβελόνες. Τότε κατεβαίνουν στο έδαφος οι πρώτες πομπές. Παρελαύνουν σε μεγάλες σειρές, μέχρι τον Ιούλιο, ανάλογα με τις τοπικές κλιματικές συνθήκες. Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός ,τόσο νωρίτερα κάνουν την εμφάνισή τους.

Τριχωτή πανοπλία

Οι κάμπιες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα αρπακτικά. Για τον λόγο αυτό έχουν αναπτύξει έναν αποτελεσματικό μηχανισμό άμυνας. Στις τρίχες της πλάτης τους παράγεται η πρωτεΐνη thaumatopein (το αλλεργιογόνο), που όταν έρχεται σε επαφή με το θύμα τους ευθύνεται για την οξεία απελευθέρωση ισταμίνης. Η ισταμίνη ευθύνεται για την αλλεργική αντίδραση που μπορεί να προκληθεί σε ζώα και ανθρώπους.

Πώς απελευθερώνεται η ισταμίνη;

1) Άμεση επαφή με την κάμπια

Φανταστείτε κάθε τρίχα σαν μια σφραγισμένη κάψουλα που περιέχει taumatopein. Μόλις η τρίχα καρφώσει τη μυτερή άκρη της στο θύμα της (σαν καμάκι), η κάψουλα σκάει, απελευθερώνοντας το αλλεργιογόνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα του θύματος αντιδρά στο αλλεργιογόνο απελευθερώνοντας ισταμίνη.

2) Μεταφορά τριχών μέσω του αέρα

Είναι τρίχες που οι κάμπιες άφησαν στο κουκούλι τους, και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Μπορούν να ενεργοποιηθούν είτε όσο παραμένουν μέσα στο κουκούλι είτε αφού τις μεταφέρει ο αέρας επάνω σε εμάς ή στα ζώα μας. Έτσι, ακόμα και σε εποχές που δεν βλέπουμε κάμπιες να κυκλοφορούν στο έδαφος κινδυνεύουμε από αλλεργική αντίδραση του δέρματος ή των βλεννογόνων της μύτης μας.

Η κάμπια των πεύκων είναι επικίνδυνη για τα κατοικίδια μας!
Οι σκύλοι…

…κινδυνεύουν από το δηλητήριο της κάμπιας πολύ περισσότερο από ότι οι γάτες. Έχοντας πλήρη άγνοια κινδύνου, οι αθώοι φίλοι μας βρίσκουν πολύ ελκυστικές τις κινούμενες γραμμές. Έχουν την περιέργεια να τις μυρίσουν ή να τις γλείψουν. Οι κάμπιες, στην προσπάθειά τους να αμυνθούν, απελευθερώνουν τις επικίνδυνες τρίχες τους, που «εκρήγνυνται» προκαλώντας βίαιες αλλεργικές αντιδράσεις γύρω από το στόμα, τα μάτια και τη γλώσσα των θυμάτων τους.

Η εμφάνιση των συμπτωμάτων είναι ξαφνική και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.
Τα πρώτα ανησυχητικά συμπτώματα είναι πρήξιμο των χειλιών, του ρύγχους και του προσώπου καθώς και άφθονη έκκριση σάλιου. Μπορεί να ακολουθήσει κνησμός γύρω από το κεφάλι, ανησυχία και επίμονο τρίψιμο της μουσούδας και του προσώπου του ζώου στο έδαφος.

Αν το δηλητήριο έρθει σε επαφή με τη γλώσσα, δημιουργείται σοβαρή φλεγμονή. Οι πληγείσες περιοχές παθαίνουν «γάγγραινα», δηλαδή νεκρώνουν, ξηραίνονται και πέφτουν και όσο περνάει η ώρα, η μόλυνση εξαπλώνεται.

Κάποια ζώα αρχίζουν να παρουσιάσουν οξεία συμπτώματα εμετού και κατάποσης σάλιων ή σοβαρή φλεγμονή των οφθαλμών και της γύρω περιοχής.

Οι γάτες…

…είναι πολύ πιο επιλεκτικές με το φαγητό τους. Αυτός είναι ο λόγος που η δηλητηρίαση από κάμπιες είναι πολύ σπάνια. Περιστασιακά, κάποιο ζώο μπορεί να εμφανίσει φλεγμονή και πρήξιμο στη γλώσσα, στα ούλα και στα μάγουλα, που συνοδεύεται από άφθονη σιελόρροια.

Η διάγνωση

Η πιο χαρακτηριστική διαφορά της αλλεργικής αντίδρασης στις κάμπιες από αυτήν σε τσίμπημα άλλου εντόμου είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση σπανίως εμπλέκεται η γλώσσα. Συνήθως υπάρχει μια γενικευμένη φαγούρα και πρήξιμο σε όλο τον κορμό, το λαιμό και το κεφάλι.

Είναι δυνατή η πρόληψη;

Ας μην κοροϊδευόμαστε, είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν ολοσχερώς οι κάμπιες στην πευκόφυτη Ελλάδα. Ωστόσο προτείνονται ως μέτρα πρόληψης:

• Αποφυγή όσων πεύκων έχουν ορατά κουκούλια κάμπιας (!)
• Φίμωτρο, αν ο σκύλος δείχνει ενδιαφέρον για τις κινούμενες κάμπιες
• Κάπνισμα των κουκουλιών με εντομοκτόνα πυρεθρίνης προς το τέλος του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, όταν οι κάμπιες βρίσκονται σε στάδιο νύμφης. Σε αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στα εντομοκτόνα.
• Έγχυση λαδιού ή εντομοκτόνου κατευθείαν στις φωλιές. Επίσης κλάδεμα και κάψιμο.
• Τεχνητές φωλιές νυχτερίδας (για τον περιορισμό των ενηλίκων). Είναι ξύλινες κατασκευές που αναρτώνται στα πεύκα και αποικούνται από τις νυχτερίδες που υπάρχουν ήδη στην περιοχή.

Η θεραπεία

Αν ο τετράποδος έρθει σε επαφή με τρίχες κάμπιας είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα. Ρίξτε άφθονο νερό στις περιοχές που επλήγησαν για να αφαιρέσετε τις τοξικές τρίχες.

Προσοχή όμως, πρέπει να αποφύγετε το τρίψιμο της περιοχής, γιατί έτσι ενεργοποιούνται οι τρίχες-κάψουλες και απελευθερώνουν περισσότερο δηλητήριο.

Επισκεφθείτε άμεσα τον πλησιέστερο κτηνίατρο ώστε να χορηγήσει στο ζώο αντιβίωση και κορτικοειδή προκειμένου να επιβραδύνει ή να σταματήσει την εξάπλωση της μόλυνσης.

Το γατάκι που μιμείται… το αφεντικό του (βίντεο)
Ένα αξιαγάπητο πορτοκαλί γατάκι που μόλις ήρθε στον κόσμο, προσπαθεί να καταλάβει πώς αυτός «λειτουργεί».

Έτσι, όταν το αφεντικό του τού κουνάει το χέρι προσπαθεί να κάνει το ίδιο!

Μπορεί να δυσκολεύεται καθώς τώρα μαθαίνει πώς να χρησιμοποιεί τα πόδια του, αλλά στο τέλος, τα καταφέρνει και αντιγράφει επιτυχώς τον ιδιοκτήτη του.

Δείτε το βίντεο:

Μαζική εξόντωση σκύλων με δηλητηριασμένα δολώματα στην Τρίπολη Αρκαδίας
Τουλάχιστον δέκα σκύλοι – ανάμεσά τους και δεσποζόμενοι - έχασαν τη ζωή τους από κατανάλωση δηλητηριασμένων δολωμάτων το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Τρίπολη Αρκαδίας.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Τρίπολης κάνει λόγο για συντονισμένη προσπάθεια εξόντωσης των αδέσποτων ζώων της πόλης και εφιστά την προσοχή των πολιτών καθώς εκτιμάται ότι δεν έχουν συλλέξει όλες οι φόλες από το κέντρο και τις γειτονιές της Τρίπολης.

Εθελοντές και φιλόζωοι έδωσαν μεγάλη μάχη για να σώσουν όσα περισσότερα ζώα μπορούσαν από το ισχυρό δηλητήριο που κάποιος εγκληματίας σκόρπισε για να εξοντώσει τ' αδέσποτα από το κέντρο και τις γειτονιές της Τρίπολης. Το Φιλοζωικό Σωματείο Τρίπολης κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων και κάνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει κάτι για το έγκλημα της μαζικής θανάτωσης με φόλες να ενημερώσει την Αστυνομία.

Μαζική εξόντωση σκύλων με δηλητηριασμένα δολώματα στην Τρίπολη Αρκαδίας
Το Φιλοζωικό Σωματείο Τρίπολης αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής: «Με αφορμή τα περιστατικά ντροπής που έλαβαν χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο, στην πόλη της Τρίπολης, όπου τουλάχιστον δέκα σκύλοι (εκ των οποίων και δεσποζόμενοι) έχασαν τη ζωή τους από θανατηφόρες φόλες, όπως ενημερώσουμε τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά τις μετακινήσεις των παιδιών τους σε παιδικές χαρές και στα σχολεία της Τρίπολης.

Δυστυχώς, δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εντοπίσουμε όλες τις φόλες που σκόρπισαν τα χέρια των εγκληματιών. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως σημαντικός αριθμός βρίσκεται ακόμη σε διάφορα σημεία στο κέντρο και στις γειτονιές της Τρίπολης. Προσοχή μεγάλη προς όλους τους γονείς καθώς πρόκειται για πολύ ισχυρά δηλητήρια, τα οποία επιφέρουν άμεσα τον θάνατο.

Τα ανεγκέφαλα, ασυνείδητα δίποδα τέρατα που σκόρπισαν τον θάνατο δεν έχουν υπολογίσει πως αν συνεχίσουν αυτή την εγκληματική τους ενέργεια, είναι θέμα χρόνου στην Τρίπολη να θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα!

Μαζική εξόντωση σκύλων με δηλητηριασμένα δολώματα στην Τρίπολη Αρκαδίας
Οι υπεύθυνοι αυτού του μαζικού εγκλήματος θα πάψουν πολύ σύντομα να κοιμούνται ήσυχα, θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη για τα εγκλήματα που διαπράττουν εις βάρος αθώων ταλαίπωρων ψυχών.

Παρακαλούμε θερμά όποιος γνωρίζει κάτι για τα περιστατικά αυτά να ενημερώσει άμεσα τις αστυνομικές αρχές. Προσοχή σε όσους έχουν δεσποζόμενα ζώα τα επόμενα 24ωρα να είναι πολύ προσεκτικοί όταν τα βγάζουν για το περίπατο τους. Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ, προσπαθούν να ΕΞΟΝΤΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!

Να εύχεστε δίποδα κτήνη να μην πέσει η φόλα στα χέρια παιδιών, κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε και ανθρώπους εξαιτίας της εγκληματικής σας δράσης!» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Φιλοζωικό Σωματείο Τρίπολης.

Πηγή

Μπορείς να κολλήσεις τον σκύλο σου γρίπη;
Το κρύωμα και η γρίπη μας έχει καταβάλλει τους τελευταίους μήνες και η ανησυχία για την υγεία του αγαπημένου σου κατοικίδιου ολοένα και αυξάνεται. Μπορείς να κολλήσεις τον σκύλο σου;

Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί αν μπορείς να το »κολλήσεις» με τον ιό που σε ταλαιπωρεί. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι μόνο μια , αλλά αυτή που κυριαρχεί είναι ότι ναι είναι πιθανό, αν και πολλές φορές σπάνιο. Και πώς μπορείς να κολλήσεις τον σκύλο σου γρίπη;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι υπάρχει η γρίπη που »χτυπάει» μόνο τα ζώα, και είναι τόσο διαδεδομένη όσο και η ανθρώπινη. Η γρίπη που επηρεάζει τα σκυλιά για παράδειγμα, είναι γνωστή και ως H3N8 και H3N2. Και οι δύο ιοί είναι επικίνδυνοι και χτυπάνε άμεσα το αναπνευστικό σύστημα. Ο ιός μεταδίδεται πανεύκολα, αφού τα αγαπημένα μας τετράποδα δεν σταματάνε να μυρίζουν το ένα το άλλο, και συνεπώς να περνάνε τον ιό. Τα συμπτώματα περιορίζονται συνήθως στο φτέρνισμα, στον βήχα, στον πυρετό και στην έλλειψη διάθεσης.

Αν και το πέρασμα ενός ανθρώπινου ιού και παθογόνων μικροοργανισμών στα ζώα είναι δύσκολο, δεν παύει να είναι όπως είπαμε πιθανό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται επιστημονικά «Zoonoses», με βάση επιστήμονες του Oregon State University. Υποστηρίχθηκε ότι είναι δυνατό να μεταφέρουμε στα κατοικίδια μας, γάτα ή σκύλο, τον ιό Η1Ν1 και ότι δυστυχώς βάσει γεγονότων, μερικά απ’ αυτά είχαν χάσει τη ζωή τους.

Τα κατοικίδια ζώα ενδέχεται να είναι όλο και πιο ευάλωτα στις μεταλλάξεις στελεχών της γρίπης που μεταφέρονται απ’ τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι μια απλή μορφή γρίπης μπορεί να πάρει διαφορετικές διαστάσεις και νέες μορφές, που να είναι πιο επικίνδυνες για τα κατοικίδια μας.

Οι ειδικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υγεία των ζώων και για τις μεταλλάξεις που μπορεί να πάρει ο ιός της γρίπης, καθώς είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει ολόκληρα τμήματα της αλληλουχίας του αρκετά εύκολα.

Εάν ο χνουδωτός σου φίλος αντιμετωπίζει κάποιο απ’ τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα ήταν να σταματήσεις να έρχεσαι σε κοντινή επαφή για λίγο καιρό, να μη μοιράζεσαι το φαγητό σου μαζί του, όπως και το κρεβάτι.

Ακόμα απόφυγε την βόλτα στο πάρκο και την επαφή με άλλα ζώα, μέχρι να σιγουρευτείς ότι έχει αναρρώσει πλήρως. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι αναγκαία, όπως και αντίστοιχα ο εμβολιασμός. Όσο για σένα να φροντίζεις να πλένεις τα χέρια και να αλλάζεις ρούχα μετά απ΄κάθε επαφή με το κατοικίδιο σου!

Αντιμέτωποι με ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν κάτοικοι της Ανδρίτσαινας, όταν διαπίστωσαν πως ένας ασυνείδητος πέταξε σε ένα γκρεμό, βάθους 60 μέτρων, τσουβάλια που περιείχαν 18 κουτάβια!

Όλα ξεκίνησαν με τη μαρτυρία ενός κατοίκου ο οποίος υποστήριξε πως είδε έναν άγνωστο άνδρα, που έφθασε στην περιοχή με ένα ασημί αγροτικό όχημα, να πετά σε ρέμα της Ανδρίτσαινας τσουβάλια.

Ο μάρτυρας αρχικά θεώρησε ότι επρόκειτο για σκουπίδια ή μπάζα, όμως περνώντας από το σημείο άκουσε τα «κλάματα» των -σχεδόν νεογέννητων- σκυλιών.

Πολύ σύντομα ειδοποίησε μια συγχωριανή του, και η ίδια, με τη σειρά της, ενημέρωσε τον Φιλοζωικό Σύλλογο Κρεστένων «Νοιάζομαι».

Λίγη ώρα αργότερα, στο ύψωμα συγκεντρώθηκαν φιλόζωοι, μαζί με αστυνομικούς του Τμήματος Ανδρίτσαινας.

Ακολούθησε μια ριψοκίνδυνη κατάβαση στο -δυσπρόσιτο- σημείο απ’ όπου ακούγονταν τα κουτάβια και σύντομα εντοπίστηκαν.

Το βίντεο του Συλλόγου «Νοιάζομαι» που δημοσιοποίησε το zoosos:


Οι φιλόζωοι βρήκαν τα τρία τσουβάλια, τα οποία ήταν δεμένα και υπό τον φόβο του τί θα αντικρίσουν άρχισαν να τα ανοίγουν.

Προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι τα κουτάβια ήταν ζωντανά, με το ένα εξ αυτών να φέρει πιο σοβαρό τραύμα από τη ρίψη στο γκρεμό.

Τα 18 κουτάβια, σήμερα Τρίτη, μεταφέρθηκαν σε κτηνίατρο της περιοχής προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάστασή τους.

Για την υπόθεση οι φιλόζωοι υπέβαλαν μήνυση κατά αγνώστου.



Πηγή

Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια στις γάτες (HCM)
Τι είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια;

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια (HCM) είναι το πιο κοινό καρδιακό νόσημα των γατών, είτε είναι τυχαίας διασταύρωσης είτε ανήκουν σε κάποια φυλή. Πρόκειται για μια ασθένεια του καρδιακού μυ, στην οποία οι θηλώδεις μύες (οι μύες της αριστερής κοιλίας που περιβάλλουν τη μιτροειδή βαλβίδα) και τα τοιχώματα της αριστερής κοιλίας «πυκνώνουν» αφύσικα.

Η HCM συχνά είναι προοδευτική ασθένεια, και ένα ποσοστό γατών που έχουν προσβληθεί από αυτή την ασθένεια εμφανίζουν σταδιακά καρδιακή ανεπάρκεια αν η υπερτροφία του μυ και η παρεπόμενη δυσπλασία του καρδιακού μυ επηρεάζουν σημαντικά την καρδιακή λειτουργία.

Οι γάτες που είναι φορείς της ασθένειας υπάρχει περίπτωση να πεθάνουν αιφνιδίως και ίσως αναπτύξουν θρόμβο στο θάλαμο πάνω από την αριστερή κοιλία (δηλαδή στον αριστερό καρδιακό κόλπο) ο οποίος συχνά μεταφέρεται μέσα στο συστηματικό αρτηριακό σύστημα, και συνήθως εγκάθεται στην καταληκτική αορτή, σταματώντας τη ροή του αίματος προς τα πίσω πόδια.
Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια στις γάτες (HCM)
Πάνω δεξια εικόνα φυσιολογικής καρδιάς,κατω αριστερά εικόνα καρδιάς με HCM όπου φαίνεται η δυσπλασία του μυ εξωτερικά
Υπερτροφική Μυοκαρδιοπάθεια στις γάτες (HCM)
Αριστερά φυσιολογική καρδιά,δεξιά καρδιά με διογκωμένη την αριστερή κοιλία και τα καρδιακά τοιχώματα λόγω HCM
Τι προκαλεί HCM στις γάτες;

Αυτό είναι προς το παρόν άγνωστο όσον αφορά τις περισσότερες γάτες, παρόλο που κληρονομική HCM έχει παρατηρηθεί σε δεκάδες φυλές, όπως στα Maine Coon και στην Αμερικανική Κοντότριχη.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι υπάρχει κληρονομική HCM σε πολλές άλλες φυλές. Η υπερτροφία του καρδιακού μυ στις γάτες μπορεί να προκληθεί κι από άλλες ασθένειες, όπως συστηματική υπέρταση (υψηλή πίεση) και υπερθυρεοειδισμό. Η HCM είναι πρωτεύουσα ασθένεια του καρδιακού μυ. Η υπέρταση και ο υπερθυρεοειδισμός προκαλούν δευτερεύουσα πύκνωση της αριστερής κοιλίας, κι επομένως δεν αποτελούν αίτια HCM (παρόλο που είναι πιθανόν να επιδεινώσουν την ασθένεια αν παρουσιαστούν σε γάτα με ήπια ή μέτρια HCM).

Είναι η HCM γενετικά μεταδιδόμενη;

Στα Maine Coon και στην Αμερικανική Κοντότριχη η HCM έχει επιβεβαιωθεί ότι είναι αυτόσωμο επικρατές κληρονομικό γνώρισμα, όπως και στους ανθρώπους, όπου έχουν βρεθεί περισσότερες από 200 γενετικές μεταλλάξεις σε δέκα γονίδια που ευθύνονται για την ασθένεια αυτή. Η ασθένεια έχει διάφορες εκφράσεις, που σημαίνει ότι κάποιες γάτες μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα της ασθένειας, αλλά να τη μεταφέρουν στους απογόνους τους.

Πρόσφατα αναγνωρίστηκε μία μετάλλαξη στο γονίδιο της καρδιακής μυοσίνης που δεσμεύει τη βιταμίνη C, και προκαλεί HCM στα Maine Coon. Αδιαμφισβήτητα, υπάρχουν πολλές ακόμα μεταλλάξεις που προκαλούν HCM στις γάτες και δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί. Παρόλα αυτά, καθώς μικρό ποσοστό κτηνιάτρων και γενετιστών είναι επιστημονικά καταρτισμένο ώστε να μελετά τα γονίδια, απέχουμε πολύ από τον εντοπισμό των γονιδίων που ευθύνονται για την εμφάνιση της νόσου. Η μετάλλαξη που εντοπίστηκε ως αίτιο εμφάνισης της HCM στα Maine Coon μπορεί να μην ευθύνεται καν για την εμφάνιση της νόσου σε άλλες φυλές. Οπότε η γονιδιακή μελέτη που θα γίνει όσον αφορά τα αίτια της HCM θα πρέπει να αφορά κάθε φυλή ξεχωριστά.

Μπορεί η HCM να προέρχεται από διατροφικά αίτια;

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η HCM είτε στους ανθρώπους είτε στις γάτες μπορεί να έχει διατροφικά αίτια.

Πώς γίνεται η διάγνωση της HCM;

Η διάγνωση της HCM γίνεται μέσω καρδιακού υπερήχου. Ο καρδιακός υπέρηχος είναι ένας καλός τρόπος να ανιχνευτεί η ασθένεια σε μέτριο ή αρκετά προχωρημένο στάδιο. Παρόλα αυτά, μπορεί να μην ανιχνεύσει την ασθένεια σε γάτες που έχουν ήπια συμπτώματα, οι αλλαγές στην καρδιά των οποίων μπορεί να είναι ελάχιστες. Κάποιες γάτες στο αρχικό στάδιο της ασθένειας εμφανίζουν λήθαργο, έλλειψη όρεξης, κόπωση και δύσπνοια. Σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να παρατηρηθεί ακόμα και παράλυση των πίσω άκρων, κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα για να μην κινδυνεύσει η ζωή της γάτας. Σε ιδεατές συνθήκες ο υπέρηχος πρέπει να γίνεται από κτηνίατρο με ειδίκευση στις καρδιακές παθήσεις και με καλή γνώση χρήσης του υπερήχου και ανάγνωσης των αποτελεσμάτων του.

Εκτός από τον υπέρηχο, υπάρχουν και διάφορες εξετάσεις που μπορεί να χρησιμεύσουν στη διάγνωση της HCM. Για παράδειγμα, μια ακτινογραφία θώρακος είναι απαραίτητη ώστε να διαγνωστεί η καρδιακή ανεπάρκεια σε γάτες που υποφέρουν από HCM στο τελικό της στάδιο. Η μέτρηση της πίεσης και οι εξετάσεις αίματος για υπερθυρεοειδισμό βοηθούν να αποκλειστούν άλλες ασθένειες που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με την HCM, ειδικά στο αρχικό στάδιο της ασθένειας.

Υπάρχει πλέον ένα γενετικό τεστ που ανιχνεύει το γνωστό γονίδιο που προκαλεί HCM στις Maine Coon. Η εξέταση ανιχνεύει ποιες γάτες φέρουν τη μετάλλαξη. Αν σε μια γάτα ανιχνευθεί η μετάλλαξη, η εξέταση μπορεί να καθορίσει αν η γάτα είναι φορέας ενός σκέλους του γονιδίου (αν είναι ετεροζυγωτική) ή δύο σκέλη του γονιδίου (ομοζυγωτική).Παρόλα αυτά, η εξέταση αυτή δεν είναι απολύτως ασφαλής όσον αφορά τα αποτελέσματα, καθώς η έρευνα σχετικά με τις γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούν την ασθένεια δεν έχει ολοκληρωθεί.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Η HCM είναι μια μη αναστρέψιμη ασθένεια δυστυχώς. Συνήθως σε ζώα που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια χορηγούνται αντιπηκτικά, φάρμακα που χαμηλώνουν την πίεση και διουρητικά. Γενικά ακολουθείται αγωγή ώστε να καθυστερήσει όσο γίνεται η «πύκνωση» του καρδιακού μυ και να αποφευχθεί η δημιουργία θρόμβων. Οι καλές συνθήκες διαβίωσης, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ταυρίνη και η άσκηση σε ελεγχόμενα πλαίσια επίσης βοηθούν τις γάτες με HCM να έχουν καλή ποιότητα ζωής και να ζήσουν αρκετά χρόνια χωρίς να υποφέρουν.

Θα πρέπει οι γάτες μου να ελεγχθούν για HCM και πόσο συχνά θα πρέπει να τις ελέγχω;

Σε πρακτικό επίπεδο, οι περισσότερες γάτες που εξετάζονται για HCM με καδριακό υπέρηχο είναι γάτες που εμφανίζουν κλινικά σημάδια καρδιοπάθειας, όπως «πετάρισμα» της καρδιάς. Ο έλεγχος γατών που συμμετέχουν σε εκτροφή είναι ακόμα πιο δύσκολο εγχείρημα. Ο καρδιακός υπέρηχος δεν αποτελεί ένα πλήρως αξιόπιστο εργαλείο για τη διάγνωση της HCM,καθώς κάποιες γάτες στα αρχικά στάδια της ασθένειας δεν θα δείξουν ανιχνεύσιμα συμπτώματα, ή δεν θα υπάρχουν υπέρηχοι υψηλής ευκρίνειας διαθέσιμοι σε όλους τους εκτροφείς. Στη χειρότερη περίπτωση, οι γάτες εκτροφής θα πρέπει να ελέγχονται με στηθοσκόπιο από κτηνίατρο για «πετάρισμα» της καρδιάς και αρρυθμίες τουλάχιστον ετησίως. Οποιαδήποτε γάτα εμφανίσει κάποιου είδους ανωμαλία θα πρέπει να εξετάζεται με καρδιακό υπέρηχο. Παρόλα αυτά, ένα σημαντικό ποσοστό γατών που υποφέρει από HCM δεν εμφανίζει «πετάρισμα».

Από τη στιγμή που η HCM μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ένας και μοναδικός φυσιολογικός καρδιακός υπέρηχος δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η γάτα δεν είναι φορέας της ασθένειας.

Οι γάτες εκτροφής προφανώς θα πρέπει να εξετάζονται με υπέρηχο ετησίως τουλάχιστον για όσα χρόνια συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκτροφής. Η περιοδική εξέταση των γατών που έχουν πλέον «αποσυρθεί» από την εκτροφή μπορεί να αποδειχτεί πολύ πρακτική, καθώς βοηθά να αποκλειστούν γάτες που έχουν εμφανίσει την ασθένεια στη γραμμή τους από την εκτροφή.

Σε ποια ηλικία μπορεί να εξεταστεί μια γάτα για HCM;

Η HCM μπορεί να προσβάλει γάτες όλων των ηλικιών. Έχει εμφανιστεί σε γατάκια μόλις μερικών μηνών και σε γάτες πάνω από δέκα ετών. Στα Maine Coon οι περισσότερες αρσενικές γάτες εμφανίζουν συμπτώματα περίπου δύο ετών, ενώ τα θηλυκά περίπου τριών ετών, παρόλο που έχουν αναφερθεί και αρκετές περιπτώσεις ζώων που εμφάνισαν συμπτώματα πολύ αργότερα. Οι Ράγκντολ που έχουν την ασθένεια σε προχωρημένο στάδιο τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα πολύ νωρίτερα, μερικές φορές πριν καν κλείσουν το πρώτο τους έτος. Κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά την εμφάνιση της ασθένειας σε άλλες φυλές δεν έχουν ακόμα δοθεί. Επομένως είναι πολύ δύσκολο να αναφερθεί μία κοινή ηλικία στην οποία θα πρέπει να εξεταστεί για πρώτη φορά το ζώο. Λογικά ένας μέσος όρος περίπου στα δύο χρόνια είναι ένα καλό χρονικό φάσμα για την έναρξη των εξετάσεων για HCΜ.

Μπορούν δύο υγιείς γάτες να αποκτήσουν απογόνους με HCM;

Από τη στιγμή που η HCM θεωρείται αυτόσωμο επικρατές γνώρισμα στις φυλές όπου το γενεαλογικό δέντρο είναι γνωστό, κάθε προσβεβλημένη γάτα πρέπει να έχει τουλάχιστον έναν προσβεβλημένο γονέα. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις όπου έχουμε γάτες που ασθενούν από HCM και προέρχονται από υγιείς γονείς.

Η πρώτη περίπτωση είναι κάποιος από τους γονείς να είναι φορέας της ασθένειας αλλά να μην έχει γίνει σωστή διάγνωση. Ίσως ο κτηνίατρος να είναι άπειρος όσον αφορά τους υπερήχους, ή ο εξοπλισμός του να μην είναι τελευταίας τεχνολογίας. Επίσης μπορεί να μην έχει γίνει παρακολούθηση της γάτας με καρδιακούς υπερήχους πέραν των αρχικών σταδίων της ζωής της. Από τη στιγμή που η ασθένεια μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, μόνο ο τακτικός έλεγχος με υπέρηχο μπορεί να είναι αξιόπιστος.

Από τη στιγμή που τα συμπτώματα δεν είναι ίδια σε όλες τις γάτες, μπορεί μια γάτα να μην παρουσιάζει ευρήματα στον καρδιακό υπέρηχο ή στις εξετάσεις για HCM, αλλά να είναι φορέας της γονιδιακής μετάλλαξης και να τη μεταδώσει στα μικρά του.

Τέλος, είναι πιθανόν να υπάρξουν τυχαίες γονιδιακές μεταλλάξεις και σε γάτες από φυσιολογικούς γονείς. Και αυτές οι γάτες μπορούν να μεταδώσουν τη γενετική μετάλλαξη στα μικρά τους, παρότι δεν γνωρίζουμε ακριβώς πόσο συχνά συμβαίνει αυτό. Στατιστικά οι τυχαίες αυτές μεταλλάξεις εμφανίζονται συχνότερα σε ημίαιμες γάτες παρά σε γάτες ράτσας.

Γάτες..... νταήδες! (βίντεο)
Οι γάτες δεν είναι πάντα καλές με τους ιδιοκτήτες τους και πολλές φορές εκνευρίζονται όταν αυτοί προσπαθούν να τις χαϊδέψουν.


Σε αυτή τη συλλογή, οι γάτες κακομεταχειρίζονται τα αφεντικά με τα νύχια και τα δόντια τους.

Δείτε το βίντεο και θα καταλάβετε!


Έμετος και διάρροια στα κατοικίδια μας. (Συμπτώματα-Διάγνωση-Θεραπεία)
Ο έμετος ή/και η διάρροια, εμφανίζονται αρκετά συχνά στα ζώα συντροφιάς. Και τα δύο δεν αποτελούν πάθηση αυτή καθ’ αυτή, αλλά εμφανίζονται ως συμπτώματα άλλων παθήσεων. 

Δυστυχώς υπάρχει μια τεράστια γκάμα ασθενειών, στην συμπτωματολογία των οποίων εντάσσονται τα συμπτώματα αυτά. Σε αρκετές περιπτώσεις ο έμετος ή/και η διάρροια, αντιμετωπίζονται με επιτυχία, ακόμη και χωρίς να έχουμε βρει ακριβώς, το αίτιο που τα προκάλεσε.

Παρ’ όλα αυτά το ιστορικό του ζώου, αλλά και οι πληροφορίες που παρέχετε στον κτηνίατρο σας, είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου αυτός να αποφασίσει, για το εάν μιλάμε για ένα σοβαρό περιστατικό, το οποίο χρίζει περαιτέρω διερεύνησης.

Τι ακριβώς είναι ο έμετος και η διάρροια;

Διάρροια, προκύπτει συνήθως, όταν για κάποιο λόγο διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του παχέος εντέρου. Το παχύ έντερο, είναι κυρίως υπεύθυνο για την απορρόφηση του νερού, με αποτέλεσμα, αν για κάποιο λόγο διαταράσσεται η λειτουργία αυτή, να έχουμε την παραγωγή αρκετά υδαρών κοπράνων. Ο έμετος, προκύπτει όταν το περιεχόμενο του στομάχου εξέρχεται μέσω του στόματος.

Αρκετά συχνά αποτελεί προστατευτικό μηχανισμό του οργανισμού, προκειμένου να απαλλαχθεί από τοξικές ουσίες, ή να μειώσει τον φόρτο του στομάχου.. Σε αυτό το σημείο, είναι πολύ σημαντικό να διαχωρίσουμε τον εμετό από την αναγωγή. Αν και τα δύο μοιάζουν αρκετά μεταξύ τους, η αναγωγές συνήθως συμβαίνουν σχεδόν αμέσως μετά το γεύμα, το περιεχόμενο τους είναι κατά βάση άπεπτο και το ζώο προσπαθεί να το ξανά φάει.

Τα αίτια τόσο της διάρροιας όσο και του έμετου, περιλαμβάνουν: ιογενείς, βακτηριακές και παρασιτικές λοιμώξεις, απότομες αλλαγές της διατροφής, έντονο άγχος ή/και ενθουσιασμό, δηλητηριάσεις, έμφραξη κάποιου σημείου της πεπτικής οδού ή και βλάβη σε κάποιο άλλο όργανο (π.χ νεφρά ή ήπαρ).

Πώς θα ξέρω αν το ζώο μου έχει έμετο ή διάρροια;

Λίγο πριν τον έμετο, έχουμε έντονες συσπάσεις των θωρακικών μυών. Επιπλέον το ζώο σας μπορεί να εμφανίσει έντονη σιελόρροια ή να φαίνεται σα να καταπίνει αρκετές φορές.

Αν εμφανίζει διάρροια, πιθανότατα, οι κενώσεις του θα είναι αρκετά συχνότερες και μπορεί να έχει και «ατυχήματα» μέσα στο σπίτι.

Σε κάποιες περιπτώσεις, απλά και μόνο το περιεχόμενο των κενώσεων είναι πιο υδαρό από ότι είναι συνήθως.

Είναι απαραίτητο να πάω το ζώο μου στον κτηνίατρο;

Και τα δύο αυτά συμπτώματα, συνήθως οφείλονται είτε σε οξείες παθήσεις (που διαρκούν 1 με 2 μέρες το πολύ και μετά περνάνε) είτε σε πιο χρόνια προβλήματα, τα οποία συχνά είναι και τα πιο σοβαρά.

Αν το ζώο σας δε φαίνεται να έχει πεσμένη διάθεση ή να χάνει βάρος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε αρχικά, είναι να του απομακρύνεται το φαγητό για μια ημέρα και στη συνέχεια να του δώσετε μια ελαφριά δίαιτα, για 3 με 4 ημέρες, π.χ. ρύζι με κοτόπουλο. Επίσης θα ήταν καλό, την πρώτη μέρα η κατανάλωση του νερού να γίνεται σταδιακά και να μην είναι αυτό στη διάθεση του ζώου, συνεχώς.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας και να του εκθέσετε λεπτομερώς το πρόβλημα, προκειμένου αυτός να σας συμβουλεύσει καταλλήλως.

Ποια είναι τα σημάδια ενός σοβαρότερου προβλήματος;

Αν η διάρροια ή ο έμετος συνεχίζονται για πάνω από 24 ώρες, παρά τη νηστεία, τότε το ζώο σας μπορεί να αφυδατωθεί σε επικίνδυνο βαθμό και θα πρέπει να πάει στον κτηνίατρο. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρο σας κατευθείαν, αν πρόκειται για κουτάβι (μιας και αφυδατώνονται πολύ πιο γρήγορα από τους ενήλικες), αν παρατηρήσετε αίμα στον έμετο ή στη διάρροια, ή αν τα κόπρανα του ζώου είναι μαύρα (ένδειξη εσωτερικής αιμορραγίας).

Ποτέ μην χορηγείται στο ζώο σας φάρμακα από το δικό σας φαρμακείο, χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρο σας, καθώς αρκετά από αυτά μπορεί να είναι τοξικά για τον οργανισμό του.

Τι θα χρειαστεί να γνωρίζει ο κτηνίατρος μου;

Ο κτηνίατρος σας θα σας κάνει ερωτήσεις σχετικά με το ζώο, όπως:

• Πώς είναι η όρεξη και η διάθεση του;

• Έφαγε τίποτα ασυνήθιστο τελευταία;

• Παρατηρήσατε κάτι ασυνήθιστο σχετικά με το χρώμα του έμετου ή της διάρροιας;

• Πότε άρχισε και πόσο συχνά εμφανίζει τα συμπτώματα αυτά το ζώο σας;

• Υπάρχουν άλλα ζώα στο σπίτι και αν ναι έχουν επηρεαστεί και αυτά;

• Μήπως το ζώο σας τρώει υπολείμματα δικού μας φαγητού;

• Του δόθηκε τελευταία κάποια θεραπεία ή υπάρχει περίπτωση να εκτέθηκε σε δηλητηριώδεις ουσίες (π.χ. ποντικοφάρμακο);

Αναλογιστείτε όλες αυτές τις ερωτήσεις πριν πάτε στον κτηνίατρο σας και σκεφτείτε μήπως μπορείτε να βρείτε κάποιον αιτιολογικό παράγοντα για τα συμπτώματα αυτά.

Τι θα γίνει αν το πρόβλημα επιμένει;

Αν τα συμπτώματα αυτά, επιμένουν για πάνω από μια ημέρα, είναι αναγκαίο να προσκομίσετε το ζώο στον κτηνίατρο σας. Αυτός θα πραγματοποιήσει κάποιες εξετάσεις, προκειμένου να ανακαλύψει το αίτιο των συμπτωμάτων. Είναι πιθανό να σας ζητήσει να του προσκομίσετε ένα δείγμα κοπράνων, για να το ελέγξει για την ύπαρξη βακτηρίων, ή παρασίτων.

Επιπλέον είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιηθούν αιματολογικές εξετάσεις, για να αποκλείσουμε την πιθανότητα της λοίμωξης, ή της ύπαρξης άλλων παθήσεων στα νεφρά ή στο ήπαρ. Τέλος είναι πιθανό το ζώο σας να χρειαστεί κάποιες ακτινογραφίες, ή/και υπέρηχο, προκειμένου να εξακριβώσουμε, αν υπάρχει κάτι παθολογικό στο έντερο του, ή αν έχουμε κάποια έμφραξη του γαστρεντερικού σωλήνα.

Οι γαστρεντερικές διαταραχές, μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα ενοχλητικές, τόσο για το ίδιο σας το ζώο, όσο και για σας.

Πάντοτε, αν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν μέσα σε 24 ώρες, θα πρέπει να επικοινωνείτε με τον κτηνίατρο, προκειμένου αυτός να εξετάσει το κατοικίδιο σας.

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ
Ο Δήμος σας είναι υποχρεωμένος από τον νομο να αναλάβει την στείρωση εμβολιασμό και ηλεκτρονική σήμανση του ζώου. ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ!!!

Καλημέρα σας,

Ο Δήμος σας είναι υποχρεωμένος από τον νόμο να αναλάβει την σίτιση, στείρωση,εμβολιασμό και ηλεκτρονική σήμανση του ζώου. ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΣ!!! 

Εφόσον ο Δήμος αδιαφορεί για τις κλήσεις σας, ενημερώστε εγγράφως για την άρνηση του φορέα να σας εξυπηρετήσει: Σώμα Επιθεωρητών -Ελεγκτών & Δημόσιας Διοίκησης. Λ. Συγγρού 60 - Τ.Κ.: 11742 τηλ.: 213 215 8800 fax: 213 215 8809 email: seedd@seedd.gr

Τον εισαγγελέα της περιοχής

Εισαγγελέας για τα περιστατικά της Αττικής κα Μακρή Πετρούλα, Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών , Αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών. Μιλάτε με τον κ. Οικονομίδη που είναι γραμματέας της (τηλ. 2108823612 , fax 210 8837631).

Φροντίστε να γράψετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό και την άρνηση/αδιαφορία του φορέα να σας εξυπηρετήσει.Το δεν έχουμε πρόγραμμα αυτή τη στιγμή γιατί τελείωσε ή δεν έχουμε πρόγραμμα για γάτες ΔΕΝ είναι δικαιολογία.

Ενημερώστε επίσης το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

∆/ΝΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ,ΦΑΡΜΑΚΩΝ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΤΜΉΜΑ : ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Ταχ . ∆/νση : Αχαρνών 2
Ταχ . Κώδικας : 10176
Πληροφορίες : Κ. Μαρίνου - Α. Αρβανίτη - Γ. ∆αµιανάκη
Τηλέφωνο : 210-2125741-33
FAX : 210-8231267
anarvaniti@minagric.gr
gdamianaki@minagric.gr

Γραφείο Υπουργού

ΑΡΑΧΩΒΙΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Τηλ.: 2102124388 Fax: 2105237904 minister-mailbox@hq.minagric.gr,
saraxovitis@hq.minagric.gr

Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού

ΤΕΛΙΓΙΟΡΙΔΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ 2102124080 depminister@hq.minagric.gr

6. Το άρθρο 9 του ν. 4039/2012 τροποποιείται ως ακολούθως:

α) Η παράγραφος 1 του άρθρου 9 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι Δήμοι υποχρεούνται να μεριμνούν για την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το παρόν άρθρο.
Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους Δήμων, καθώς και από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία, αφού προηγηθεί σχετική έγγραφη συμφωνία με τον αρμόδιο Δήμο, ο οποίος έχει τη συνολική εποπτεία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς εντός των διοικητικών του ορίων.
Οι κατά τα ως άνω φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που εγκρίνονται από τον αρμόδιο Δήμο οφείλουν να διαθέτουν υποδομή, συνιστάμενη στην ύπαρξη κατάλληλων σχετικών εγκαταστάσεων ή οχημάτων μεταφοράς ζώων και ανθρώπινο δυναμικό με εμπειρία στο χειρισμό των ζώων.
Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται το είδος και ο αριθμός των εγκαταστάσεων και των οχημάτων, καθώς και η εμπειρία του ανθρώπινου δυναμικού, που πρέπει να διαθέτουν οι φιλοζωικές ενώσεις και τα σωματεία, για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτής της παραγράφου.»

Πιέστε το Δήμο σας να φροντίσει άμεσα για τη φροντίδα, τη στείρωση, την σίτιση, τον εμβολιασμό και το τσιπάρισμα του ζώου. Στη συνέχεια συνήθως επανεντάσονται στο σημείο που βρέθηκαν εκτός και αν θελήσει κάποιος να το φιλοξενήσει μέχρι να βρει ένα νέο σπίτι.

Αν μπορείτε να το φιλοξενήσετε εσείς ενημερώστε τους ώστε να το επιστρέψουν σε εσάς αφού γίνουν όλα τα παραπάνω.

Όπως και να έχει σας παρακαλούμε θερμά, ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΑΣΤΕΙΡΩΤΟ ΖΩΟ στο δρόμο!

Σας ευχαριστούμε

Ο σκύλος σου ξαφνικά δεν τρώει; Μάθε τι μπορεί να φταίει
Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να καταφέρεις να έχει ο σκύλος σου μια πλήρη και ισορροπημένη τροφή. Ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα σκυλί που δεν θέλει να φάει κάποια πράγματα και σ’ εκείνο που σταματάει να τρώει εντελώς.

Για το ότι ο σκύλος δεν τρώει, μπορεί να φταίνε πολλά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση μην σε πιάσει πανικός και εξέτασε όλα τα ενδεχόμενα. Φυσικά, εάν ο σκύλος σου σταμάτησε να τρώει τα πάντα και δεν έχει διάθεση, θα πρέπει να πάρεις τη συμβουλή του κτηνίατρου για να μάθεις μήπως υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος πίσω απ’ αυτή τη συμπεριφορά.

Άλλαξε τροφή;

Όπως μερικά παιδιά αρνιούνται να φάνε οτιδήποτε άλλο εκτός από κοτόπουλο και δεν δοκιμάζουν άλλο κρέας, έτσι είναι πιθανό και ο σκύλος σου να θέλει να φάει μόνο το φαγητό που έχει συνηθίσει.

Μπορεί να αρνηθεί να φάει αν αλλάξει ξαφνικά το φαγητό του ή εάν του έχεις δώσει να φάει πολύ απ’ το δικό σου φαγητό και τώρα αρνείται τη δική του τροφή!

Κακή ποιότητα τροφής

Εάν δεν έχεις αλλάξει τροφή στον σκύλο σου και ξαφνικά βλέπεις ότι δεν την τρώει, έλεγξε την ημερομηνία λήξης και την κατάσταση της τροφής, μήπως έχει αλλοιωθεί. Ούτε εσύ θα ήθελες να φας κάτι που σου μυρίζει άσχημα!

Στρες

Πρέπει να ξέρεις πως περνούν και τα σκυλάκια από διάφορες περιόδους στεναχώριας και έντονου στρες που μπορεί να έχει επιπτώσεις και στην όρεξη τους!

Βαρέθηκε την τροφή του! Απλά!

Μη σου φαίνεται περίεργο. Όπως οι άνθρωποι βαριούνται το ίδιο φαγητό, το παθαίνουν και τα ζώα. Το σκυλάκι σου μπορεί να γεύτηκε κάτι που του τράβηξε περισσότερο την προσοχή, να του έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στον ουρανίσκο και τώρα η ξηρά τροφή του φαίνεται βαρετή και άγευστη.

Μπορείς να δοκιμάσεις να προσθέσεις λίγο λαδάκι ή νερό στην ξηρά τροφή για να δώσεις νέο ενδιαφέρον ή να την ανακατέψεις με λίγο περιεχόμενο από κονσέρβα!

Η ζέστη παίζει ρόλο

Τώρα που είναι Χειμώνας αυτό δεν σε απασχολεί, αλλά εάν παρατηρήσεις ότι τους καλοκαιρινούς μήνες ο σκυλάκος σου τρώει λιγότερο, μην ανησυχήσεις! Είναι σύνηθες για τα σκυλιά να τρώνε λιγότερο όταν έχει πολλή ζέστη.

Εάν παρατηρήσεις ότι ο σκύλος σου δεν τρώει κι έχει μειωμένη διάθεση χωρίς να βελτιώνεται η κατάσταση, επισκέψου τον κτηνίατρο.

Τα πάντα σχετικά με τους ψύλλους στα κατοικίδια
Οι ψύλλοι, αποτελούν ίσως το πιο συχνό εξωπαράσιτο των ζώων συντροφιάς.

Σχεδόν κάθε κατοικίδιο, έχει μολυνθεί από ψύλλους, σε κάποιο στάδιο της ζωής του. Παρ’ όλα αυτά, με την έλευση πλέον μοντέρνων παρασιτοκτόνων, μπορούμε να σταματήσουμε τις μολύνσεις από ψύλλους, πριν αυτές αποτελέσουν σημαντικό πρόβλημα για το κατοικίδιο μας. Δουλεύοντας σε συνεργασία με τον κτηνίατρο σας, ο οποίος θα σας συμβουλεύει σχετικά με το πώς να χρησιμοποιείτε αυτά τα προϊόντα αποτελεσματικά, θα μπορέσετε να κρατήσετε το ζώο σας ασφαλές, μακριά από αυτά τα ενοχλητικά παράσιτα.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να ξεφορτωθώ τους ψύλλους;

Οι ψύλλοι, είναι πολύ μικρά, κόκκινο-καφέ έντομα, τα οποία έχουν έναν αρκετά περίπλοκο κύκλο ζωής μακριά από τα κατοικίδια. Μόνο οι ενήλικοι ψύλλοι ζουν πάνω στο ζώο, ενώ οι πρώιμες μορφές τους, ζουν ελεύθερα στο περιβάλλον του ζώου (κυρίως στα σεντονάκια, μαξιλαράκια ή στο κρεβατάκι του). Για κάθε ψύλλο, που βλέπετε πάνω στο κατοικίδιο σας, είναι πιθανό πως υπάρχουν εκατοντάδες νεαροί ψύλλοι στο περιβάλλον, που περιμένουν τη σειρά τους να ενηλικιωθούν, για να ανέβουν πάνω του.

Που ακριβώς ζουν οι ψύλλοι;

Οι ενήλικοι ψύλλοι, γεννούν αβγά στο τρίχωμα των ζώων. Κάθε θηλυκός ψύλλος, μπορεί να γεννάει δεκάδες αβγά, ανά ημέρα. Τα αβγά τους είναι λευκά στο χρώμα και έχουν μέγεθος όσο περίπου και ένας κόκκος αλατιού. Δεν κολλάνε ακριβώς στο τρίχωμα και έτσι σε σύντομο χρονικό διάστημα, πέφτουν στο έδαφος.

Μετά από μερικές μέρες, εκκολάπτεται από το αβγό, μια προνύμφη σαν πολύ μικρό σκουληκάκι, η οποία κρύβεται στα χαλιά, σε τρύπες του πατώματος, αλλά κυρίως στα πράγματα του κατοικίδιου σας. Οι προνύμφες τρέφονται με σκόνη, ή με τα περιττώματα των ενήλικων ψύλλων, τα οποία αποτελούνται κυρίως, από αχώνευτο αίμα.

Μετά από κάποιο διάστημα, η προνύμφη σχηματίζει ένα κουκούλι, μέσα στο οποίο μετατρέπεται σε ενήλικο ψύλλο. Οι προνύμφες, μπορεί να παραμείνουν στο κουκούλι για αρκετούς μήνες, τελικά όμως το σπάνε, βγαίνουν από τα μέρη που κρύβονταν και είναι έτοιμες να αναζητήσουν φαγητό. Αν δεν μπορούν να βρουν σκύλο ή γάτα (για τους οποίους έχουν μια σαφή προτίμηση), θα πηδήξουν σε οποιοδήποτε θερμόαιμο ζώο βρουν, ακόμα και σε ανθρώπους. Τα σπίτια με κεντρική θέρμανση, παρέχουν τις ιδανικές συνθήκες στους ψύλλους, για να ολοκληρώσουν την μεταμόρφωση τους από αβγό σε ενήλικο παράσιτο.

Το ελάχιστο διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου είναι 2,5 με 3 εβδομάδες, παρ’ όλα αυτά, οι νεαροί ψύλλοι μπορεί να παραμείνουν σε αυτό το στάδιο, για πάνω από ένα χρόνο, πριν ενηλικιωθούν και «εξορμήσουν» στο κατοικίδιο σας.

Με ποιόν τρόπο βλάπτουν οι ψύλλοι την υγεία του ζώου μου;

Οι ψύλλοι αποτελούν πιθανότατα, το πιο συχνό αίτιο δερματικών παθήσεων στον σκύλο και στη γάτα. Το σάλιο των ψύλλων, περιέχει ουσίες οι οποίες εμποδίζουν την πήξη του αίματος, μέχρι να ολοκληρώσει ο ψύλλος το γεύμα του, με τις ουσίες αυτές να προκαλούν αρκετά συχνά, αλλεργικές αντιδράσεις στα ζώα. Τα περισσότερα κατοικίδια, δεν επηρεάζονται από αυτές τις αλλεργίες, αυτά που επηρεάζονται όμως, υποφέρουν από έντονη φαγούρα.

Τα ζώα αυτά γλείφονται ή ξύνονται εντόνως, με αποτέλεσμα να καταστρέφουν το τρίχωμα τους αλλά και να ερεθίζουν κομμάτια του δέρματος τους. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και μικροτραυματισμούς, από το έντονο ξύσιμο. Οι αλλεργίες αυτές και τα συμπτώματα τους, εμφανίζονται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, όπου ο αριθμός των ψύλλων είναι στο ζενίθ του. Τα δερματικά προβλήματα, είναι αρκετά πιθανό να συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και αφού ο ψύλλος που τα προκάλεσε, αποτελέσει παρελθόν. Σταδιακά όμως θα εξαφανιστούν, αν χορηγήσετε στο κατοικίδιο σας ειδική θεραπεία για τους ψύλλους, την οποία θα πρέπει και να διατηρήσετε, έτσι ώστε να εμποδίσετε την επανεμφάνιση τους. Αν το πρόβλημα που παρουσιάζει το κατοικίδιο σας είναι αρκετά έντονο, ο κτηνίατρος σας μπορεί να σας γράψει κάποια φάρμακα, προκειμένου να το βοηθήσει με τη φαγούρα.

Οι ψύλλοι προκαλούν μόνο δερματικά προβλήματα;

Οι άωρες μορφές των ψύλλων, είναι πολύ πιθανό να μεταφέρουν διάφορες λοιμώξεις, ή ακόμα και αβγά άλλων παρασίτων, όπως των ταινιών («σκουληκιών» του εντέρου). Αν ο ψύλλος, καταποθεί τυχαία από κάποιο ζώο, τότε οι ταινίες αρχίζουν και αναπτύσσονται μέσα στο έντερο του. Τα παράσιτα αυτά, μπορεί να φτάσουν σε μήκος ακόμα και τα 60 εκατοστά, μέσα στο έντερο του ζώου. Αν εντοπίσετε ψύλλους στο κατοικίδιο σας, το καλύτερο θα ήταν, εκτός από την ειδική αγωγή για τα εξωπαράσιτα, να του χορηγηθεί και επιπλέον αγωγή για τα ενδοπαράσιτα, σε συνεννόηση πάντα με τον κτηνίατρο σας.

Πώς μπορώ να ξέρω αν το κατοικίδιο μου έχει ψύλλους;

• Πάρτε ένα κομμάτι λευκού χαρτιού (χαρτοπετσέτα ή χαρτί κουζίνας) και βρέξτε ελάχιστα την μια του πλευρά, κάτω από τον νεροχύτη.

• Τοποθετήστε το χαρτί σε μια λεία επιφάνεια, με τη βρεγμένη του πλευρά προς τα πάνω.

• Τοποθετήστε το κατοικίδιο σας ακριβώς δίπλα από το χαρτί.

• Βουρτσίστε το τρίχωμα της πλάτης του, έτσι ώστε οι τρίχες να πέφτουν επάνω στο χαρτί.

• Διπλώστε το χαρτί και πιέστε δυνατά.

Αν εντοπίσετε μικρές κηλίδες καφέ-κόκκινου χρώματος, αυτές οφείλονται σε περιττώματα ψύλλων με άπεπτο αίμα.

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου το ζώο σας μπορεί να πάσχει από ψύλλους, χωρίς τα παραπάνω ευρήματα. Αν παρατηρείτε το ζώο σας να ξύνεται εντόνως, συμβουλευτείτε αμέσως τον κτηνίατρο σας.

Πως μπορώ να ξεφορτωθώ τους ψύλλους;

Το μυστικό για έναν επιτυχή έλεγχο των ψύλλων, είναι να χρησιμοποιήσετε τόσο στο κατοικίδιο σας όσο και στο περιβάλλον του, αποτελεσματικά προϊόντα, τα οποία σκοτώνουν τις ενήλικες, αλλά και τις άωρες μορφές των ψύλλων. Στο εμπόριο διατίθεται μια ευρεία γκάμα από χάπια, σαμπουάν, σκόνες, αμπούλες και spray, τα οποία σκοτώνουν τους ψύλλους στο τρίχωμα του ζώου σας. Να έχετε όμως υπόψιν, ότι δεν είναι όλα τα προϊόντα το ίδιο αποτελεσματικά, με αυτά που θα βρείτε στον κτηνίατρο σας να είναι συνήθως πολύ καλύτερα από αυτά που πωλούνται σε super market ή pet shop.

Τι σημαίνει περιβαλλοντικός έλεγχος των ψύλλων;

Για να εξαλείψετε του ψύλλους, θα πρέπει να δώσετε σημασία εκτός από το κατοικίδιο σας και στα μέρη που περνά τον περισσότερο χρόνο του, με ιδιαίτερη έμφαση εκεί που κοιμάται (κρεβατάκι, σεντονάκια, μαξιλάρι). Όλα αυτά θα πρέπει να πλυθούν σε ζεστό νερό και να ψεκαστούν στην συνέχεια με εντομοκτόνο spray. Επιπλέον το να σκουπίσετε τα χαλιά σας καλά με την ηλεκτρική σκούπα, βοηθά στο να μειωθεί κατά πολύ ο αριθμός των άωρων μορφών των ψύλλων. Κάποια προϊόντα, έχουν δράση έναντι στους ψύλλους αυτούς καθαυτούς, ενώ άλλα εμποδίζουν τις άωρες μορφές τους να αναπτυχθούν και να μολύνουν το ζώο σας. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας, σχετικά με το ποιο προϊόν ή ποιος συνδυασμός προϊόντων σας ταιριάζει καλύτερα.

Αν έχω και άλλα κατοικίδια στο σπίτι;

Όλες οι γάτες και οι σκύλοι του σπιτιού θα πρέπει να λάβουν αντιπαρασιτική αγωγή, ακόμη και αν μόνο ένα από αυτά φαίνεται να έχει μολυνθεί από ψύλλους. Επιπλέον η αγωγή αυτή θα πρέπει να διατηρηθεί, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, είναι πολύ εύκολο τα ζώα σας να επαναμολυνθούν από άλλα ζώα, ή από το περιβάλλον..

Συμπέρασμα

Οι ψύλλοι μπορεί να αποτελέσουν τεράστιο πρόβλημα σε σπίτια με κεντρική θέρμανση, ειδικά αν σε αυτά υπάρχουν και περισσότερα από ένα κατοικίδια. Αν χρησιμοποιείτε συστηματικά την αντιπαρασιτική αγωγή που προτείνεται από τον κτηνίατρο σας, θα μπορείτε να προστατεύσετε αποτελεσματικά τα κατοικίδια σας, σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν μπορείτε σημειώνετε στο ημερολόγιο ή βάλτε υπενθύμιση στο κινητό σας, πότε είναι η επόμενη αντιπαρασιτική αγωγή και μην βασίζεστε αποκλειστικά στην μνήμη σας.

Γιατί ποτέ δεν πρέπει να κρεμάμε κουδουνάκι στις γάτες
Είναι πολλοί άνθρωποι που θεωρούν χαριτωμένο να περνούν ένα κολάρο στη γάτα τους με ένα ή περισσότερα κουδουνάκια, είτε για να να δείχνουν χαριτωμένες αισθητικά ή με τη δικαιολογία ότι θέλουν να τις ακούν σε ποιον χώρο του σπιτιού βρίσκονται.

Πόσο ευχάριστο όμως είναι αυτό για το ζώο μας;

Είναι διαφορετικό πράγμα η γάτα να φοράει κολάρο με σήμανση στοιχείων ιδιοκτήτη, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει με ασφάλεια σπίτι της σε περίπτωση που χαθεί και διαφορετικό να ακούει έναν ήχο ακριβώς κάτω από τα αυτιά της κάθε μέρα, όλη μέρα, σε κάθε της κίνηση και κάθε της βήμα.

Η ακοή της γάτας είναι οξεία και περίπου 50 φορές καλύτερη από εκείνη του ανθρώπου, έχοντας λοιπόν ένα κουδουνάκι τόσο κοντά στο κεφάλι της, είναι λογικό το ζώο να βρίσκεται σε έναν διαρκή εκνευρισμό ή σύγχυση.

Μπορεί να μην το έχετε παρατηρήσει, αλλά αφαιρώντας τα κουδουνάκια από το κολάρο της γάτας σας θα της χαρίσετε μια ήρεμη ζωή και θα δείτε και αισθητή διαφορά στη συμπεριφορά της προς το καλύτερο.

Υπάρχουν ταμπελάκια σήμανσης ιδιοκτήτη που δεν είναι μεταλλικά και δεν χτυπούν πάνω στην αγκράφα του λουριού, έτσι ο θόρυβος και η ενόχληση μειώνονται ακόμη περισσότερο.

Για χαρούμενες και πιο ήρεμες γατούλες αφαιρούμε το κουδουνάκι και δεν σφίγγουμε πολύ το λουρί στο λαιμό τους.

ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ- Κρατάνε τις τροφές που προορίζονται για τα αδέσποτα της πόλης, για κάποια «δικά τους»....αδέσποτα!!!!
Πριν μια εβδομάδα πολίτης του δήμου Καλλιθέας πήγε Ανδρομάχης 100 και έδωσε τα στοιχειά του γιατί του είπανε από τον δήμο ότι θα δώσουν τροφούλα για τα αδέσποτα της πόλης τα οποία ταΐζει!


Σήμερα 4/2/2019 ο πολίτης πήρε τηλ στο 2109532712 και μίλησε με κάποιον κ. Θοδωρή Παπαδόπουλο (Υπεύθυνος για τις τροφές) ο οποίος του είπε ότι ακόμα δεν έχουμε παραγγείλει τροφές μέχρι να τελειώσουν αυτές που έχουμε.

Όταν τον ρώτησε γιατί δεν μας δίνετε από αυτές που έχετε ,του απάντησε...ότι αυτές οι τροφές ΔΕΝ αφορά τον περισσότερο κόσμο, είναι για τα «δικά μας» αδέσποτα που φροντίζουμε!

Ρε ξεφτίλες....ποια δικά σας κ δικά μας, όλα είναι αδέσποτα κ όλα πεινάνε!!!!

Ντροπή για άλλη μια φορά στον δήμο Καλλιθέας για την αδιαφορία του για τα αδέσποτα της πόλης

Στείρωση στις γάτες - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Η στείρωση είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, για πολλούς ιδιοκτήτες γατών. Άλλοι λένε ότι δεν θα έκαναν ποτέ κάτι τέτοιο στην γάτα τους, ενώ άλλοι βρίσκουν την υγειά τους όταν παίρνουν την απόφαση να την στειρώσουν.

Η αλήθεια είναι ότι γλιτώνουμε από πολλές φασαρίες με τη στείρωση, τόσο εμείς, όσο κυρίως η γάτα μας που κινδυνεύει από πολλές ασθένειες, αλλά και από πολλές άλλες δυσάρεστες καταστάσεις (πολλά αδέσποτα γατάκια στους δρόμους). Εάν λοιπόν κάποιος ιδιοκτήτης δεν έχει απώτερο σκοπό να διαιωνίσει το είδος , τότε η στείρωση είναι κάτι που θα πρέπει να προτιμάται, και παρακάτω θα δούμε και το γιατί.

Γιατί να στειρώσω τη γάτα μου;
Σε τι ωφελεί;

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι.

Πρώτον, δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φιλόζωοι, και δεν υπάρχουν αρκετά καλά σπίτια διαθέσιμα για να υιοθετήσουν όλα τα γατάκια που γεννιούνται.

Δεύτερον, οι γάτες που δεν έχουν στειρωθεί, συχνά είναι υπεύθυνες για την μετάδοση ασθενειών προς άλλες γάτες, μέσω των καυγάδων ή μέσω της σεξουαλικής επαφής, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο.

Μια θηλυκιά μη στειρωμένη, μπορεί να αρχίσει να αναπαράγεται στην ηλικία των 5 μηνών και να έχει μέχρι 6 γέννες το χρόνο. Εκτός του ότι από αυτή τη διαδικασία η γάτα κουράζεται τρομερά, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο πληθυσμός της γάτας αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Μια θηλυκιά γάτα, σε 5 χρόνια μπορεί να έχει φέρει στη ζωή πάνω από 20.000 γατάκια, ενώ σε 7 χρόνια αυτός ο αριθμός μπορεί να ξεπεράσει τις 150.000. Στην Αγγλία έγινε μια πρόβλεψη ότι αν η στείρωση στις γάτες δεν ληφθεί σοβαρά υπόψη, θα υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες στους δρόμους της, μέχρι το 2010.

Θηλυκιά γάτα

Ο πρώτος της οίστρος έρχεται σε ηλικία 5-6 μηνών, και ενώ δεν της φαίνεται σε σχέση με τους σκύλους, μπορεί πολύ εύκολα να εκπλήξει τους ιδιοκτήτες της με το να μείνει έγκυος. Όταν βρίσκεται στο μήνα αναπαραγωγής της, παρατηρούνται πολλές αλλαγές στην συμπεριφορά της, που πολλοί ονομάζουν «κάλεσμα» αφού αυτό ακριβώς κάνει.

Άλλες ενδείξεις ότι η θηλυκιά περνάει τη φάση της αναπαραγωγής μπορεί να είναι νευρικότητα, τρίψιμο πραγμάτων με το σαγόνι της, να σέρνεται στο πάτωμα με το πίσω μέρος της στον αέρα, και να κλαίει διαρκώς μέσα στο σπίτι. Το «κάλεσμα» ξεκινάει τον Ιανουάριο, και αν δεν ζευγαρώσει, συνεχίζει μέχρι τον Σεπτέμβρη, ακόμα και αν η εποχή της έχει περάσει.

Οι νεαρές θηλυκιές είναι πολύ γόνιμες, για αυτό το λόγο αν υπάρξει πιθανότητα ζευγαρώματος, καλό είναι να μείνουν μέσα στο σπίτι μέχρι να στειρωθούν.

Γιατί η στείρωση είναι καλή για τις θηλυκές;

Για να αποφευχθούν ανεπιθύμητες γέννες.
Για να αποφευχθούν συνεχόμενες γέννες που θα την εξαντλήσουν σωματικά.
Για να αποφευχθεί μόλυνση στη μήτρα.
Για να σταματήσουν όλα τα ενοχλητικά συμπτώματα όταν βρίσκεται στην περίοδο αναπαραγωγής.

Η θηλυκιά χρειάζεται όντως να γεννήσει μια φορά;

Είναι μύθος αυτό που λένε ότι μια θηλυκιά θα πρέπει να γεννήσει τουλάχιστον μια φορά. Δεν υπάρχει κανένα βιολογικό ή ψυχολογικό όφελος προς τη γάτα. Αν επιτραπεί στην γάτα να γεννήσει μια φορά, και βρεθούν σπίτια για τα γατάκια, τότε θα έχουν χρησιμοποιηθεί σπίτια που θα μπορούσαν να υιοθετήσουν ήδη αδέσποτα γατάκια που βρίσκονται σε διάφορες φιλοζωικές, και τα οποία τελικά θα οδηγηθούν στην ευθανασία.

Πολλές θηλυκές γάτες που φτάνουν στην εποχή γονιμοποίησης, κυνηγιούνται μακριά από τους αρσενικούς μη στειρωμένους γάτους, και καταλήγουν έγκυες να έχουνε χαθεί και να ζουν στους δρόμους. Έτσι δημιουργούνται οι αποικίες άγριων γατών. Προσπαθούν να επιζήσουν, πεινάνε και πολύ συχνά αρρωσταίνουν ή τραυματίζονται.
Πολλοί αδέσποτοι αρσενικοί γάτοι είναι μολυσμένοι με τον ιό FIV (ιός του AIDS της γάτας), και το μεταδίδουν στις θηλυκές καθώς τις δαγκώνουν στην διαδικασία του ζευγαρώματος. Οι αρσενικοί επίσης μεταδίδουν ασθένειες όπως το AIDS της γάτας και την ιογενή λευχαιμία της γάτας, καθώς τσακώνονται για μια θηλυκιά.

Η θηλυκιά θα πρέπει να στειρώνεται μετά την ηλικία των 5-6 μηνών. Οι μη στειρωμένες θηλυκές κινδυνεύουν επίσης να αναπτύξουν πολυκυστικές ωοθήκες ή πυομήτρα, από την οποία μπορεί να κινδυνέψει να πεθάνει.

Αρσενικός γάτος

Φτάνει την σεξουαλική του ωριμότητα στην ίδια περίοδο με την θηλυκιά, και έτσι θα μπορούσε πολύ εύκολα να ζευγαρώσει ακόμα και με την αδερφή του, εκτός αν στειρωθεί εγκαίρως. Μη στειρωμένοι αρσενικοί γάτοι, τείνουν να «σημαδεύουν» με τα ούρα τους την περιοχή τους, περνώντας έτσι το μήνυμα προς τους άλλους αρσενικούς, και το κάνουν ακόμα και σε άλλα σπίτια, πράγμα που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στους γείτονες. Όταν ωριμάζουν, αρχίζουν και περιπλανώνται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, και μπλέκουν σε καυγάδες.

Μη στειρωμένοι γάτοι επιτίθενται συνέχεια σε άλλους γάτους, και ιδιαίτερα σε άλλους μη στειρωμένους αρσενικούς. Τα αποτελέσματα των καυγάδων τους, μπορεί να είναι τραγικά. Από τρομερές πληγές από δαγκώματα, αποστήματα, πληγές στα μάτια και μολύνσεις όπως ο ιός FIV. Όταν δεν έχουν κανέναν να τους μεταφέρει σε κάποιον κτηνίατρο, οι περισσότερες πληγές μολύνονται και πολλές φορές οδηγούν στο θάνατο.

Οι αρσενικοί θα πρέπει να στειρώνονται μετά την ηλικία των 6 μηνών. Ακόμα κι αν ο γάτος παραμένει μέσα στο σπίτι, η στείρωση εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή αφού αποθαρρύνεται σεξουαλικά και δεν προσπαθεί συνεχώς να το σκάσει, ενώ αποφεύγεται και το πρόβλημα δυσάρεστων οσμών από το «σημάδεμα» με ούρα. Η στείρωση δε θα τους αλλάξει την προσωπικότητα, πράγμα το οποίο αποτελεί έναν ακόμα μύθο χωρίς καμία απολύτως βάση.

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ο γάτος μπορεί να συνεχίσει να έχει σεξουαλικές ορμές, να «σημαδεύει», ακόμα και να ζευγαρώνει με θηλυκές. Αυτό οφείλεται σε υπερπαραγωγή σεξουαλικών ορμονών από τα επινεφρίδια (μικροί αδένες κοντά στους νεφρούς). Πρόκειται για καταστάσεις που οφείλονται στην ιδιοσυγκρασία του ζώου, ωστόσο φέρνουν σε δύσκολη θέση τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τον κτηνίατρο.

Γιατί είναι καλή η στείρωση για τους αρσενικούς;

Για να αποφευχθούν τις ανεπιθύμητες γέννες.
Για να σταματήσουν να περιπλανώνται με τον κίνδυνο να χαθούν ή να τραυματιστούν.
Για να σταματήσουν να τσακώνονται και μέσω των καυγάδων να κολλήσουν κάποια ασθένεια (πχ. FIV).
Να σταματήσουν να «σημαδεύουν» όλο το σπίτι, ή τα σπίτια των γειτόνων.
Για να ζήσουν περισσότερα χρόνια και να γίνουν πιο στοργικοί.

Κίνδυνοι Ασθενειών

Η λευχαιμία και το AIDS της γάτας είναι ασθένειες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο γατάκια και ενήλικες γάτες. Δεν μεταδίδονται στους ανθρώπους, όμως μεταδίδονται από γάτα σε γάτα, μέσω των σωματικών υγρών, που σημαίνει ότι οι γάτες που τσακώνονται κινδυνεύουν περισσότερο. Ιδιαίτερα το AIDS είναι πιο συχνό στους αρσενικούς γάτους που δεν έχουν στειρωθεί. Οι στειρωμένοι γάτοι δεν τριγυρνάνε τόσο πολύ, δεν «σημαδεύουν» τις περιοχές τους και δεν μπλέκουν σε καυγάδες με άλλες γάτες, άρα είναι λιγότερο πιθανό να τραυματιστούν και να μολυνθούν με κάποια μεταδοτική ασθένεια.

Πώς θα είναι η γάτα μετά την στείρωση;

Η στείρωση δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι γάτες συνήθως δεν παχαίνουν ούτε τεμπελιάζουν όπως πιστεύουνε πολλοί. Μια στειρωμένη γάτα είναι πιο υγιής, πιο χαρούμενη και πιο στοργική, ενώ είναι πολύ μικρότερες οι πιθανότητες για να περιπλανηθούν ή –στην περίπτωση των αρσενικών- να «σημαδέψουν» την περιοχή τους. Χωρίς καμία αμφιβολία, θα ζήσουν περισσότερα χρόνια.

Η στείρωση των κατοικίδιων ζώων βοηθάει στον έλεγχο των γεννήσεων. Είναι μεγάλο λάθος να πιστεύουμε ότι τα ζώα υποφέρουν όταν στειρώνονται. Αντίθετα, η ποιότητα της ζωής τους βελτιώνεται.

Τι πρέπει να κάνω αφού πάρω τη γάτα στο σπίτι μετά τη στείρωση; (θηλύκια)

Η γάτα σας θα σας παραδοθεί φορώντας αντιλειξικό περιλαίμιο. Μπορεί να φάει και να κοιμηθεί με το περιλαίμιο χωρίς κανένα πρόβλημα. Μην το αφαιρέσετε όσο κι αν βλέπετε ότι την ενοχλεί και προσπαθεί να το βγάλει, γιατί θα γλείψει τα ράμματα στην κοιλιά της με κίνδυνο να τα κόψει ή να μολύνει το χειρουργικό τραύμα.

Επίσης θα σας δοθεί αντιβιοτικό το οποίο θα χορηγήσετε σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.

Φροντίστε να παραμένει καθαρό το χειρουργικό τραύμα, απομακρύνοντας τρίχες ή χνούδια που ενδέχεται να κολλήσουν πάνω του σκουπίζοντάς το ελαφρά με μια γάζα βρεγμένη με οξυζενέ.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.