Μπορείς να κολλήσεις τον σκύλο σου γρίπη;

Μπορείς να κολλήσεις τον σκύλο σου γρίπη;
Το κρύωμα και η γρίπη μας έχει καταβάλλει τους τελευταίους μήνες και η ανησυχία για την υγεία του αγαπημένου σου κατοικίδιου ολοένα και αυξάνεται. Μπορείς να κολλήσεις τον σκύλο σου;

Πολλές φορές θα έχεις αναρωτηθεί αν μπορείς να το »κολλήσεις» με τον ιό που σε ταλαιπωρεί. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι μόνο μια , αλλά αυτή που κυριαρχεί είναι ότι ναι είναι πιθανό, αν και πολλές φορές σπάνιο. Και πώς μπορείς να κολλήσεις τον σκύλο σου γρίπη;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι υπάρχει η γρίπη που »χτυπάει» μόνο τα ζώα, και είναι τόσο διαδεδομένη όσο και η ανθρώπινη. Η γρίπη που επηρεάζει τα σκυλιά για παράδειγμα, είναι γνωστή και ως H3N8 και H3N2. Και οι δύο ιοί είναι επικίνδυνοι και χτυπάνε άμεσα το αναπνευστικό σύστημα. Ο ιός μεταδίδεται πανεύκολα, αφού τα αγαπημένα μας τετράποδα δεν σταματάνε να μυρίζουν το ένα το άλλο, και συνεπώς να περνάνε τον ιό. Τα συμπτώματα περιορίζονται συνήθως στο φτέρνισμα, στον βήχα, στον πυρετό και στην έλλειψη διάθεσης.

Αν και το πέρασμα ενός ανθρώπινου ιού και παθογόνων μικροοργανισμών στα ζώα είναι δύσκολο, δεν παύει να είναι όπως είπαμε πιθανό. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται επιστημονικά «Zoonoses», με βάση επιστήμονες του Oregon State University. Υποστηρίχθηκε ότι είναι δυνατό να μεταφέρουμε στα κατοικίδια μας, γάτα ή σκύλο, τον ιό Η1Ν1 και ότι δυστυχώς βάσει γεγονότων, μερικά απ’ αυτά είχαν χάσει τη ζωή τους.

Τα κατοικίδια ζώα ενδέχεται να είναι όλο και πιο ευάλωτα στις μεταλλάξεις στελεχών της γρίπης που μεταφέρονται απ’ τα μέλη της ανθρώπινης οικογένειας. Πολλοί από εμάς δεν γνωρίζουμε ότι μια απλή μορφή γρίπης μπορεί να πάρει διαφορετικές διαστάσεις και νέες μορφές, που να είναι πιο επικίνδυνες για τα κατοικίδια μας.

Οι ειδικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για την υγεία των ζώων και για τις μεταλλάξεις που μπορεί να πάρει ο ιός της γρίπης, καθώς είναι αυτός που μπορεί να αλλάξει ολόκληρα τμήματα της αλληλουχίας του αρκετά εύκολα.

Εάν ο χνουδωτός σου φίλος αντιμετωπίζει κάποιο απ’ τα παραπάνω συμπτώματα καλό θα ήταν να σταματήσεις να έρχεσαι σε κοντινή επαφή για λίγο καιρό, να μη μοιράζεσαι το φαγητό σου μαζί του, όπως και το κρεβάτι.

Ακόμα απόφυγε την βόλτα στο πάρκο και την επαφή με άλλα ζώα, μέχρι να σιγουρευτείς ότι έχει αναρρώσει πλήρως. Μια επίσκεψη στον κτηνίατρο είναι αναγκαία, όπως και αντίστοιχα ο εμβολιασμός. Όσο για σένα να φροντίζεις να πλένεις τα χέρια και να αλλάζεις ρούχα μετά απ΄κάθε επαφή με το κατοικίδιο σου!
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.