Ιουλίου 2020

gata-ammolekani
Η κα Μαρία είναι μία γυναίκα της διπλανής πόρτας.

Για πολλά χρόνια από τότε που έμεινε χήρα, μένει μόνη της στο ρετιρέ μιας πενταώροφης πολυκατοικίας κάπου κοντά στο κέντρο της Αθήνας.

Τα δύο της παιδιά, ο 40χρονος Αντώνης και η 35χρονη Όλγα μετακόμισαν στο εξωτερικό στην αρχή της κρίσης, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Έμεινε μόνη της μαζί με τον Φίφη, μία πανέμορφη σιαμέζικη αρσενική γάτα 7 ετών.

Σε αυτόν λέει κάθε μέρα τον πόνο της , μαζί κάθονται και γελούν στον καναπέ βλέποντας την αγαπημένη τους καθημερινή κωμική σειρά.

Στη διάρκεια της νύχτας, ευχαριστιέται ακούγοντας το χουρχουρητό του στα πόδια της.

Έξω δεν βγαίνει συχνά παρά μόνο για τα ψώνια της εβδομάδας , την πληρωμή των υποχρεώσεων της ή αν προκύψει κάτι έκτακτο για τον «κανακάρη» της.

Ο Φίφης είναι το κέντρο του σύμπαντος αυτής της μοναχικής γυναίκας.

Μία μέρα, καθώς επέστρεφε φορτωμένη με ψώνια, ακούει δίπλα από ένα μεγάλο κάδο σκουπιδιών έντονο νιαούρισμα. Γεμάτη περιέργεια κοιτάει και τι να δει!

Ένα μικρό θηλυκό γατάκι περίπου 4 μηνών έψαχνε απεγνωσμένα για τροφή στα σκουπίδια.

Το πήρε στην αγκαλιά της ,το χάιδεψε και αμέσως σκέφθηκε τον Φίφη και τη χαρά που θα έκανε, όταν θα το έφερνε σπίτι μαζί της.

Οι μέρες κυλούσαν με τη μικρή Τζένη να γυροφέρνει ανάμεσα στα πόδια του αδιάφορου Φίφη που της έχωνε κάποιες νυχιές όταν τον ενοχλούσε πολύ.

Κάποια μέρα όμως, γυρνώντας στο σπίτι η κα Μαρία γλίστρησε σε μία λίμνη ούρων δίπλα από τον καναπέ της.

Αναρωτήθηκε φωναχτά τι δουλειά είχε εκεί αυτή η υγρή μάζα και ενστικτωδώς κοίταξε το δοχείο άμμου του φρεσκοταϊσμένου Φίφη, όπου ανέμελα έγλυφε τη γούνα του χωνεύοντας το υπέροχο πρωινό γεύμα του.

Η άμμος υγιεινής ήταν άθικτη μέσα στο δοχείο πράγμα παράξενο για τον Φίφη που συνήθως μετά το φαγητό έπινε τόσο πολύ νερό που βρέχονταν ακόμα και τα μουστάκια του.

Η κα Μαρία ανησύχησε και άρχισε να σκέφτεται τι συνέβη και ο Φίφης ούρησε μακριά από το κουτί της άμμου.

Αναλαμβάνοντας να λύσουμε την απορία κάθε προβληματισμένου γάτο -γονέα για αυτήν τη συμπεριφορά, θα ρίξουμε φως στις αιτίες καθώς και στην αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Αιτίες ούρησης έξω από την αμμολεκάνη

Πριν ξεκινήσεις τις αλλαγές στα αξεσουάρ τουαλέτας της γάτας σου, πρέπει να διαπιστώσεις τί οδήγησε το φιλαράκι σου σε αυτήν τη συμπεριφορά.

Οι αιτίες του φαινομένου αυτού είναι συνήθως οι 2 παρακάτω :

• Πρόβλημα υγείας

• Πρόβλημα συμπεριφοράς

Ιατρικό πρόβλημα

Αν η γάτα ουρεί σε ακατάλληλο μέρος, τότε η πρώτη σου κίνηση είναι να επισκεφθείς τον κτηνίατρο σου.

Αυτός θα την εξετάσει προσεκτικά και θα κάνει ανάλυση ούρων.

Να είσαι σίγουρος ότι υπάρχουν εν δυνάμει πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα μίας γάτας.

Πέτρες στην ουροδόχο κύστη

Κάποιες γάτες εμφανίζουν πέτρες στην ουροδόχο κύστη που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό ή ακόμα και απόφραξη του οργάνου αυτού.

Επίσης, κρύσταλλοι μπορεί να συνοδεύουν την παρουσία αυτών των λίθων ή να εμφανιστούν πρώτοι αυτοί ως προάγγελος του σχηματισμού τους.

Ο κτηνίατρος θα κάνει ακτινογραφία στην περιοχή για να διαπιστώσει το μέγεθος και την ποσότητα των πετρών αυτών.

Αν είναι μικρές τότε ίσως με ειδική δίαιτα μπορεί να λυθεί το πρόβλημα ,ενώ ,αν είναι μεγάλες, μπορεί να χρειαστεί εγχείρηση ( κυστοτομή ).

Είναι σύνηθες ,όταν μία γάτα έχει πέτρες στην ουροδόχο κύστη ,να έχει υποστεί και ουρολοίμωξη οπότε η χορήγηση αντιβίωσης είναι επιβεβλημένη.

Ιδιοπαθής κυστίτιδα

Ο όρος κυστίτιδα σημαίνει φλεγμονή της ουροδόχου κύστεως.

Ιδιοπαθής σημαίνει άγνωστη αιτία εμφάνισης της φλεγμονής αυτής.

Συνήθως με την πάθηση αυτή εμφανίζεται και αιματουρία. Η εξέταση δείγματος ούρων είναι σημαντική διότι το αίμα εντοπίζεται στο μικροσκόπιο.

Αν ο κτηνίατρος διαγνώσει ότι υπάρχει αίμα στα ούρα ,αλλά δεν υπάρχουν κρύσταλλοι , βακτηρίδια ή πέτρες ,τότε το πόρισμα μάλλον θα είναι η ιδιοπαθής κυστίτιδα.

Συνήθως αυτή θεραπεύεται με συνδυασμό ειδικής διατροφής και ποιοτικής αναβάθμισης του περιβάλλοντος διαβίωσης στο σπίτι ( όπως η χρήση πολυώροφων ονυχοδρομίων όπου θα σκαρφαλώνει και θα ξύνει τα νύχια της ή με αναπαυτικά σημεία ξεκούρασης δίπλα σε παράθυρα για να παρατηρεί με ασφάλεια τι γίνεται στον έξω κόσμο ).

Μεταβολικές παθήσεις

Μπορεί να είναι χρόνιο νεφρικό νόσημα, ασθένεια του ήπατος , διαβήτης ή θυρεοειδής οι αιτίες που προκαλούν μη κανονική ούρηση και οδηγούν στην παράγωγή αυξημένης ποσότητας ούρων.

Αν το φιλαράκι σου πίνει περισσότερο νερό από το συνηθισμένο ή λερώνει τη λεκάνη του συχνότερα ,τότε ο κτηνίατρος σου ίσως διενεργήσει αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστώσει την ύπαρξη των παραπάνω παθήσεων.

Ουρολοίμωξη

Η εμφάνιση της σπανίζει σε νεαρές γάτες, αλλά αποτελεί συχνό φαινόμενο στις γηραιότερες που επηρεάζει το ουροποιητικό τους σύστημα από μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες παθήσεις.

Επίσης ,η ύπαρξη βακτηριδίων μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο ουροποιητικό σύστημα.

Η χρήση αντιβίωσης είναι μάλλον αναγκαία σε αυτήν την περίπτωση.

Ο κτηνίατρος θα συστήσει επαναληπτικές εξετάσεις μετά το τέλος της φαρμακευτικής αγωγής για να σιγουρευτεί ότι η φλεγμονή αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς.

Τα προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα ειδικά στις αρσενικές γάτες μπορεί να οδηγήσουν στην απόφραξη αυτού.

Αν ο κολλητός σου προσπαθώντας να ουρήσει βγάζει μικρή ποσότητα ούρων ή καθόλου τότε μπορεί να έχει πάθει μερική ή ολική απόφραξη.

Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να επισκεφθείς τον κτηνίατρό σου άμεσα προτού το πρόβλημα απειλήσει τη ζωή του μικρού σου φίλου.

Σε κάποιες περιπτώσεις η μη κανονική ούρηση μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες.

Η γάτα σου μπορεί να πονάει ή να αισθάνεται δυσφορία σε άλλο μέρος του σώματος εκτός του ουροποιητικού συστήματος.

Αν οι αναλύσεις ούρων δεν δείξουν κάτι ,τότε ο κτηνίατρος πρέπει να συνεκτιμήσει με επιπλέον εξετάσεις τη συνολική υγεία του φίλου σου.

Οι μικροβιολογικές εξετάσεις θα αποκαλύψουν τυχόν προβλήματα υγείας ,όπως διαβήτη ή νόσημα των νεφρών.

Προβλήματα συμπεριφοράς

Αν αποκλεισθούν ιατρικά προβλήματα σχετικά με την εκτός αμμολεκάνης ούρηση της γάτας σου ,τότε πρέπει να στρέψεις την προσοχή σου σε άλλους παράγοντες που προκαλούν αυτή τη συμπεριφορά.

Βρώμικο δοχείο άμμου

Οι γάτες είναι ιδιότροπες σχετικά με την τουαλέτα τους.

Μπορεί η αμμολεκάνη να είναι πολύ βρώμικη για το φιλαράκι σου ή αντίθετα πολύ καθαρή αλλά σε άβολη θέση ως προς τη χρήση της.

Επίσης μπορεί να είναι τοποθετημένη σε σημείο που δεν του αρέσει.

Αν έχεις τουαλέτα κλειστού τύπου ίσως τον φοβίζει ή δεν αισθάνεται άνετα.

Ακόμα και η οσμή της άμμου μπορεί να τον απωθεί ή να ενοχλείται όταν κολλάει στα πέλματα του.

Αν έχεις πολλές γάτες ίσως ο αριθμός των δοχείων άμμου είναι μικρός και ,όπως ξέρεις, ο συνωστισμός και η έλλειψη επιλογών δεν τους αρέσει.

Άγχος

Μπορεί η γάτα σου να θέλει να σου πει ότι είναι αγχωμένη.

Ίσως η ύπαρξη κάποιου άλλου κατοικίδιου την οδηγεί σε αυτήν τη συμπεριφορά για να μαρκάρει το χώρο της θέλοντας να δώσει το μήνυμα σε εσένα αλλά και στον αντίπαλο της.

Επίσης, εκτός του άγχους για τον παραπάνω λόγο μπορεί να εκφράζει και φόβο διστάζοντας να μπει μέσα στη λεκάνη της που βρίσκεται κοντά στον χώρο που κινείται ο «παρείσακτος επισκέπτης».

Το ίδιο μπορεί να αισθάνεται και με την παρουσία κάποιου ξένου ανθρώπου που φιλοξενείται ή έρχεται συχνά στο σπίτι σου.

Οι γάτες είναι πολύ ευαίσθητες σε οποιαδήποτε αλλαγή στο οικείο περιβάλλον τους.

Όποια όμως και αν είναι η αιτία που νιώθει στρες ,προσπάθησε να της εξασφαλίσεις ένα ήσυχο μέρος διαφυγής. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι εισβολείς ,είτε άλλο κατοικίδιο είτε άγνωστοι άνθρωποι, δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση στο καταφύγιο της.

Παλιές οσμές ούρων

Αν κατά λάθος ούρησε το φιλαράκι σου σε κάποιο ανεπιθύμητο μέρος ,η μυρωδιά από την ανάρμοστη αυτή πράξη ίσως δεν << έσβησε >> μετά τον καθαρισμό της.

Οι γάτες διαθέτουν πολύ οξυμμένη την αίσθηση της όσφρησης.

Αν διατηρείται η οσμή , προτείνεται σπρέι με ένζυμα εξαφάνισης οσμών και λεκέδων , πάνω στην περιοχή εκείνη.

Τρόποι αντιμετώπισης της εκτός λεκάνης ούρησης

Είναι μάλλον κοινή πεποίθηση ότι ο πιο συχνός λόγος για την ακατάλληλη αυτή συμπεριφορά είναι η απόρριψη της αμμολεκάνης.

Αν ο κολλητός ουρεί οπουδήποτε και έχουν αποκλεισθεί ιατρικά αίτια που οδηγούν σε αυτό το φαινόμενο , τότε πρέπει να επανεκτιμήσεις την κατάσταση του εξοπλισμού σου.

• Ερεύνησε αν το δοχείο είναι καθαρό και επιθυμητό από το φιλαράκι σου.

Διάλεξε το μεγαλύτερο σε διάσταση δοχείο ανοικτού τύπου διότι μπορεί να νιώθει ασφυκτικά μέσα σε ένα κλειστού τύπου , ειδικά αν είναι μεγαλόσωμος και αφράτος.

• Τοποθέτησε τη λεκάνη σε ήσυχη και προσβάσιμη περιοχή του σπιτιού σου.

Σιγουρέψου ότι δεν είναι κοντά εκεί που τρώει και πίνει.

• Αν το σπίτι σου αποτελείται από ορόφους τότε βάλε 1 λεκάνη σε κάθε όροφο διότι και αυτή όπως και εσύ ,αν κοιμόσουν στον 3ο όροφο δεν θα ήθελες να κάνεις την ανάγκη σου στο ισόγειο.

• Για πιο ηλικιωμένες γάτες το δοχείο της άμμου πρέπει να είναι εύκολο στη χρήση του. Δηλαδή η πλευρά εισόδου να είναι πιο χαμηλή για να την υπερπηδήσουν εύκολα ή αν δεν έχεις τέτοιου τύπου ,μια μικρή ράμπα ίσως βοηθούσε.

• Ανακάλυψε την κατάλληλη άμμο υγιεινής που αρέσει στον τριχωτό σου σύντροφο.

Διάλεξε κάποια άοσμη που καθαρίζεται εύκολα και δεν κολλάει στις πατούσες του.

• Πολλοί κτηνίατροι συνιστούν στον κάθε γάτο -γονέα να έχει για κάθε μία γάτα το δικό της δοχείο άμμου συν 1 επιπλέον.

Ένας λόγος είναι ότι σε πολλές γάτες αρέσει να πηγαίνουν σε άλλη λεκάνη για ούρηση και σε άλλη για αφόδευση.

Ο άλλος λόγος είναι η αποφυγή ανταγωνισμού αν είναι περισσότερες της μίας και η οριοθέτηση περιοχής της τουαλέτας τους.

• Πρέπει να αναρωτηθείς αν το σπίτι σου αποτελεί ένα μέρος ευτυχισμένης διαβίωσης για τον κολλητό σου.

Σε αυτό τον σκοπό θα βοηθούσε η ύπαρξη ονυχοδρομίων με επίπεδα για σκαρφάλωμα και ξύσιμο των νυχιών , που το απολαμβάνουν τακτικά , σημεία ξεκούρασης κοντά σε παράθυρα όπου άνετα και με ασφάλεια μπορούν να παρακολουθούν τον έξω κόσμο.

Οι γάτες όπως γνωρίζεις, είναι πολύ περίεργα ζώα.

Θυμήσου να παίζεις τακτικά με το φιλαράκι σου χρησιμοποιώντας διαδραστικά παιχνίδια (ραβδί με φτερό).

Αν το περιβάλλον που ζει είναι μη φιλικό ,τότε ίσως ο κτηνίατρος σου προτείνει συμπληρώματα ή αξεσουάρ κατά του άγχους και του στρες.

• Είναι αναγκαίο να καθαρίζεις τις περιοχές ούρησης εκτός δοχείου χρησιμοποιώντας σπρέι καθαρισμού με ένζυμα που σβήνουν τις οσμές και εξαφανίζουν τους λεκέδες.

Αν δε γίνει σωστά αυτή η διαδικασία μπορεί ο κολλητός σου να μετατρέψει σε «στέκι» τις περιοχές αυτές.

Επίλογος

Καταλήγοντας , πρέπει να επισημάνουμε ότι το κλειδί εξάλειψης του φαινομένου της ανάρμοστης ούρησης εκτός αμμολεκάνης είναι η υπευθυνότητα και η προσοχή του γατο-γονέα.

Διατήρησε το φιλαράκι σου υγιές κάνοντας επισκέψεις ρουτίνας στον κτηνίατρο σου για προληπτικές εξετάσεις, αλλά και όταν προκύψει πρόβλημα.

Εντόπισε αν νιώθει αγχωμένος για κάποιο λόγο και μετάτρεψε το περιβάλλον διαβίωσης του σε έναν φιλικό χώρο που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και τις δραστηριότητες του.

Πηγή

romani
Χαρούμενους τους γείτονές της έκανε γνωστό μοντέλο που βγήκε εκτός σπιτιού με τα εσώρουχα για να ταΐσει τις γάτες.

Έναν ιδιαίτερο τρόπο επέλεξε η Κλαούντια Ρομάνι για να βγει από το σπίτι της και να ταΐσει τις γάτες της γειτονιάς. Οι φωτογραφίες της κάνουν το γύρο του διαδικτύου και δείχνουν το γνωστό μοντέλο να βρίσκεται στον κήπο έχοντας πλησιάσει μια γάτα και κρατώντας φαγητό στα χέρια της να προσπαθεί να την ταΐσει.

Η Κλαούντια είναι 38 ετών και έχει μια πολύ αξιόλογη καριέρα στον χώρο του μόντελινγκ. Έχει ποζάρει αμέτρητες φορές σε καμπάνιες προϊόντων αλλά και σε πολλά αντρικά περιοδικά.

Η καλλονή και ριάλιτι σταρ γεννήθηκε στις 14 Απριλίου 1982 στην L’Aquila της Ιταλίας. Έχει εμφανιστεί σε εξώφυλλα όπως το GQ και το Maxim.

Το 2006 ψηφίστηκε ως μία από τις 100 πιο σέξι γυναίκες στον κόσμο από το FHM Denmark. Από το 2010, μένει στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Με τις επιλογές της έχει «προκαλέσει» και άλλες φορές. Πριν λίγο καιρό οι παπαράτσι την είχαν αποθανατίσει να απολαμβάνει το μπάνιο της στην θάλασσα και να προκαλεί πανικό.

Δείτε παρακάτω τις τελευταίες φωτογραφίες της για τις οποίες έχει γίνει αρκετός ντόρος:


koutavaki
Υπάρχουν τόσα πολλά ερωτήματα που απασχολούν τους σκυλο-γονείς, που ακόμα και μακροχρόνιοι ιδιοκτήτες σκύλων θα δυσκολεύονταν να απαντήσουν σχετικά με τις συμπεριφορές και τα γνωρίσματα των «παιδιών τους».

Αν νομίζεις ότι ξέρεις όλα όσα αφορούν τον κολλητό σου, καλό θα ήταν να διαβάσεις παρακάτω τις απαντήσεις διαφόρων κτηνιάτρων σε κοινά σκυλο-ερωτήματα.

Ίσως αναθεωρήσεις την άποψη σου ή φρεσκάρεις τις γνώσεις σου για κάποια από αυτά.

1) Γιατί οι μύτες των σκύλων είναι πάντα υγρές;

Η Dr Whitney Miller, κτηνίατρος του ομίλου Petco, είπε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για το γεγονός αυτό.

«Ο κύριος λόγος είναι ότι οι σκύλοι εκκρίνουν μία βλεννώδη ουσία που ενισχύει την αίσθηση της όσφρησης. Ωστόσο , ιδρώνουν σε αυτό το μέρος του προσώπου, καθώς και το γλείφουν πολύ συχνά για να το καθαρίσουν».

Κάποιοι σκυλο-γονείς ανησυχούν, όταν βλέπουν τη μύτη των συντρόφων τους ξηρή και νομίζουν ότι έχουν αρρωστήσει.

Η Dr Miller είπε ότι αυτό δεν ισχύει πάντοτε, για αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευθούν τον κτηνίατρο τους.

2) Γιατί οι πατούσες των σκύλων μυρίζουν σαν τους κόκκους του καλαμποκιού;

Αν έτυχε να μυρίσεις από κοντά τις πατούσες του συντρόφου σου, σίγουρα θα αντιλήφθηκες αυτή την περίεργη οσμή. Αυτό γίνεται λόγω της επίδρασης κάποιων α βλαβών βακτηριδίων.

Ο Dr Robert J.Cotton εξηγεί ότι:

«Όπως στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους ευνοείται η συγκέντρωση κάποιων βακτηριδίων και μυκήτων στην επιφάνεια του δέρματος τους, ακολούθως και στις πατούσες. Αν και πρόκειται για αβλαβή μικρόβια, η υπερσυγκέντρωση τους στις πατούσες ίσως δημιουργήσει κάποια προβλήματα».

Ενημέρωσε τον κτηνίατρο σου, ειδικά αν αυτή η μυρωδιά γίνεται αισθητή από απόσταση ή βλέπεις το φιλαράκι σου να γλείφει διαρκώς τις πατούσες και τα πέλματα του.

3) Είναι αλήθεια ότι κάποιες φυλές , όπως τα pit bull, είναι εκ φύσεως επιθετικές;

Η γενική αυτή πεποίθηση για τα Pit bull ή τα Doberman, σίγουρα έχει περάσει στον κόσμο.

Ο Dr Cotton τόνισε ότι:

«Είναι αδύνατο να προβλέψεις πώς ένας μεμονωμένος σκύλος θα συμπεριφερθεί βασιζόμενος μόνο στη ράτσα του. Κανένα σκυλί δεν είναι εκ φύσεως επιθετικό και δεν θα έπρεπε να τα κατηγοριοποιούμε με αυτόν τον τρόπο. Κάποιες φυλές σκύλων έχουν μία ισχυρή θέληση που εκτοξεύει την επιθυμία τους να φέρουν εις πέρας μία εργασία ή αποστολή.

Ακόμα όμως και αυτά τα σκυλιά μπορούν να προσφέρουν αγάπη και στοργή σε έναν αφοσιωμένο σε αυτά κηδεμόνα».

Τέλος, ο ίδιος είπε:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις τις απαιτήσεις της φυλής και της προσωπικότητας του σκύλου που έχεις επιλέξει, ώστε εκπαιδεύοντας τον σωστά, να διασφαλίσεις ότι αυτός είναι ο ιδανικός σύντροφος για την οικογένεια σου».

4) Όταν ευνουχίσουμε ή στειρώσουμε έναν σκύλο, αλλάζει ο χαρακτήρας του;

Πολλοί σκυλο-γονείς θεωρούν ότι, αν στειρώσουν το «παιδί τους», θα αλλάξει η προσωπικότητα του.

Η Dr Jamie Richardson είπε:

«Η απομάκρυνση των αναπαραγωγικών οργάνων στην κατάλληλη ηλικία δεν έχει δείξει ανεπιθύμητες επιδράσεις στον χαρακτήρα των σκύλων. Δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να τεκμηριώνει την άποψη ότι ο ευνουχισμός ή η στείρωση ενός σκύλου θα τον κάνει πιο ενεργητικό ή τεμπέλη ή ότι θα αλλάξει με αρνητικό τρόπο ο χαρακτήρας του.

Ωστόσο, αυτό που μπορεί να δούμε είναι η μείωση της επιθυμίας ενός αρσενικού σκύλου να μαρκάρει την περιοχή του, καθώς και η έλλειψη διάθεσης για περιπλάνηση».

5) Είναι σωστό να ταίζουμε τον σκύλο μας μόνο ξηρά τροφή;

Η Dr Richardson είπε ότι η ξηρά τροφή είναι το ίδιο υγιεινή με την υγρή τροφή.

«Είναι σωστό να ταίζεις τον σκύλο σου μόνο ξηρά τροφή , αρκεί να είναι υψηλής ποιότητας , πλήρης και με ισορροπημένα θρεπτικά συστατικά και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ράτσας , της ηλικίας , του τρόπου ζωής και των εξατομικευμένων αναγκών της υγείας του σκύλου σου».

Καλό θα ήταν να συμβουλεύεσαι τον κτηνίατρο σου σε θέματα διατροφής και χορήγησης εξειδεικευμένης δίαιτας.

6) Οι μικρότερες φυλές σκύλων πάντα γαβγίζουν περισσότερο από τις μεγαλύτερες;

Αν και η φήμη που συνοδεύει τις μικρόσωμες ράτσες σκύλων είναι ότι αυτές «μιλάνε» πολύ και δυνατά, δεν σημαίνει ότι κατά κανόνα οι μεγαλόσωμες φυλές θα είναι ησυχότερες.

Ο Dr Gary Richter, κτηνίατρος του οργανισμού Rover, είπε:

«Αν και κάθε σκύλος είναι διαφορετικός , αρκετές μικρόσωμες ράτσες αναπαρήχθησαν για να είναι πιο ισχυρές ηχητικά. Ο σκοπός αναπαραγωγής των περισσότερων φυλών ήταν για να εκτελούν συγκεκριμένες δουλειές και μερικές από αυτές απαιτούσαν καλές φωνητικές επιδόσεις. Για παράδειγμα , τα miniature pinschers φτιάχθηκαν για να είναι φύλακες . Άλλα , όπως τα Beagle , αναπαρήχθησαν για να κυνηγούν και να προειδοποιούν τα αφεντικά τους για πιθανά θηράματα.

Άλλες φυλές με προδιάθεση στο γάβγισμα είναι τα Basset hound, τα Pomeranian, τα Chihuahuas, τα Yorkshire terrier κ.ά.».

7) Είναι τα αρσενικά σκυλιά πιο φιλικά από τα θηλυκά ή το αντίστροφο;

Και τα 2 φύλα θεωρούνται ίδια στους τομείς της προσωπικότητας και της φιλικής διάθεσης.

Ο Dr Cotton εξηγεί:

«Η αλήθεια είναι ότι κανένα φύλο δεν είναι φιλικότερο από το άλλο. Η σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση ενός σκύλου κατά τη νεαρή ηλικία μπορούν να διασφαλίσουν τον ειρηνικό και οικείο χαρακτήρα του σκύλου , ανεξάρτητα από το φύλο του».

Αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα χνουδωτό φιλαράκι , η επιλογή του φύλου θεωρείται ήσσονος σημασίας ζήτημα , σε σχέση με το ιστορικό , την εκπαίδευση και τον χαρακτήρα του».

8) Είναι κάποιες φυλές σκύλων πιο φιλικές από άλλες ή όχι;

Αν και κάποιες ράτσες σκύλων είναι πιο ελκυστικές για τον άνθρωπο , εντούτοις όλα τα σκυλιά μπορούν να κερδίσουν την αγάπη μας με τη σωστή εκπαίδευση και ανατροφή.

Η Dr Miller εξηγεί:

«Συγκεκριμένες φυλές σκύλων αναπαρήχθησαν στο διάβα του χρόνου με σκοπό να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες , όπως αφοσίωση. Ωστόσο , σκύλοι από κάθε φυλή μπορούν να αποτελέσουν σπουδαίους συντρόφους , να είναι προικισμένοι με μοναδικές ικανότητες , πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς και συνηθειών».

9) Επιλέγουν οι σκύλοι ποιο πόδι είναι κυρίαρχο στην εργασία τους;

Όντως , μπορεί οι σκύλοι να χρησιμοποιούν σε διάφορες εργασίες ένα μόνο από τα 2 πόδια τους.

Η Dr Miller είπε:

«Υπάρχουν πολλά τεστ που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σκοπός αυτών των δοκιμών είναι η παρατήρηση της συμπεριφοράς των σκύλων στη διάρκεια μίας καθορισμένης χρονικής περιόδου , ώστε να μετρήσουμε πόσο συχνά χρησιμοποιεί ο σκύλος το δεξί ή το αριστερό του πόδι για να κρατήσει κάτι».

Ένα από τα τεστ αυτά είναι το «Kong ball test» , όπου οι ερευνητές παρατηρούν ποιο πόδι χρησιμοποιεί ο σκύλος για να σταθεροποιήσει τη μπάλα Kong και να αποσπάσει τις λιχουδιές που κρύβονται μέσα της.

10)Είναι ασφαλές να ταΐζουμε τον σκύλο μας με ωμό κρέας;

«Κάποιοι σκυλο-γονείς είναι πρόθυμοι να δώσουν στο «παιδί τους» ωμή πηγή ζωικής πρωτεΐνης» αναφέρει η Dr Richardson , που πάντως δεν προτείνει τη χορήγηση ωμού μοσχαριού , χοιρινού ή πουλερικού.

Η ίδια αναφέρει:

«Παρόλο που η διατροφή του λύκου ανεβαίνει σε δημοφιλία , δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει τα οφέλη στην υγεία , όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί της τάσης αυτής. Αντίθετα , υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία όπως : θρεπτική ανισορροπία , εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού και βακτηριδιακών μολύνσεων».

Επίσης , υποβόσκουν κίνδυνοι για μολυσματικές ασθένειες από μικρόβια, όπως τη Σαλμονέλα , τη Λιστέρια και άλλα.

11) Μπορεί κάποιος που έχει αλλεργία στα σκυλιά, να ζήσει μαζί τους;

Υπάρχει η άποψη , ότι κάποιος που έχει αλλεργία στα σκυλιά μπορεί σταδιακά να ζήσει μαζί τους.

Δυστυχώς , δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών πάνω στο θέμα αυτό.

Ο Dr Richter είπε:

«Μία θεωρία λέει ότι μεγαλώνοντας συνηθίζεις τους αλλεργιογόνους παράγοντες του σκύλου , διότι μειώνεται η ευαισθησία αντίδρασης του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Είναι , όμως δύσκολο να πεις με σιγουριά ποιος παράγοντας μειώνει τους κινδύνους από τις αλλεργίες στην πάροδο του χρόνου».

Στις ΗΠΑ η Ακαδημία Αλλεργίας, άσθματος και ανοσοποιητικού συστήματος προτείνει στους αλλεργοπαθείς τη χρήση ενός φίλτρου που λέγεται HEPA, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις των αλλεργιογόνων παραγόντων των σκύλων.

Επίσης, αντιισταμινικές θεραπείες και ανοσοθεραπευτικές ενέσεις , ίσως βοηθήσουν.

Άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα , όπως το άσθμα , πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν εσκεμμένα αλληλοεπιδρούν με αλλεργιογόνους παράγοντες.

12) Δακρύζουν οι σκύλοι , όταν στεναχωριούνται;

Παρόλο που οι σκύλοι έχουν αισθήματα, τα δάκρυα που ίσως δεις να κυλάνε από τα μάτια τους, πιθανότατα οφείλονται σε κάποιο ερεθισμό και όχι σε στεναχώρια.

Η Dr Cotton εξηγεί:

«Οι σκύλοι δεν έχουν την ικανότητα να κλαίνε , όπως οι άνθρωποι, όταν βιώνουν έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Ωστόσο , έχουν δακρυικούς αδένες και μπορούν να δακρύζουν κυρίως λόγω αλλεργιών , εισόδου ξένων σωμάτων στα μάτια τους ή δομικών εκ γενετής ελαττωμάτων».

Αν δεις το φιλαράκι σου δακρυσμένο, συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου, ώστε να προλάβεις τυχόν οπτικές μολύνσεις.

Επίλογος

Υπάρχουν εκατοντάδες επίσημες φυλές σκύλων στον κόσμο και ακόμα περισσότερες μείξεις που δεν μπορούν να καταμετρηθούν.

Κάθε σκύλος έχει το δική του ομάδα χαρακτηριστικών και τη μοναδική του προσωπικότητα.

Συνεπώς , δεν υπάρχει ένας και μόνο ενδεδειγμένος τρόπος ανατροφής για όλα τα σκυλιά , αλλά προσαρμογή της δικής μας συμπεριφοράς στον τρόπο εκπαίδευσης τους ανάλογα με την ιστορία της φυλής τους, τον λόγο που τον αποκτήσαμε και τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά του.

Ένα, όμως είναι σίγουρο.

Ότι το αξιολάτρευτο φιλαράκι σου θα αποτελέσει έναν συναρπαστικό και υπέροχο συνοδοιπόρο της ζωής σου.

Πηγή

gata-aspri
Όλοι γνωρίζουμε ότι η γάτα είναι περίεργο ζώο.

Αν αγγίξεις την ουρά της χωρίς να το περιμένει ή αν ξύσεις το κεφάλι της λίγο παραπάνω, τότε θα καταλάβεις από πρώτο χέρι τι μπορεί να σου κάνει όταν ενοχληθεί.

Κάποιες γάτες αρκούνται σε ένα υποτιμητικό και περιφρονητικό βλέμμα.

Άλλες δρουν πιο δυναμικά δείχνοντας τα δόντια τους, τα νύχια τους ή ανασηκώνουν απειλητικά το τρίχωμα της ράχης τους.

Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην καταλάβεις την αντίδραση μίας ενοχλημένης γάτας.

Το μυστικό για να μην εξωθείς το φιλαράκι σου στα άκρα, είναι έγκαιρα να κατανοήσεις τους παράγοντες που προκαλούν αυτήν τη συμπεριφορά και να τους εξαλείψεις.

Πρέπει να ψάξεις βαθιά μέσα στην ψυχοσύνθεση του κολλητού σου, ώστε να ανακαλύψεις εκείνες τις λεπτές κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει ποτέ να περνάς.

Διαβάζοντας το άρθρο αυτό, θα διαπιστώσεις τις πιο κοινές αιτίες που ίσως προκαλούν την οργή της γάτας σου.

1) Οι πολύ δυνατοί θόρυβοι

Οι γάτες μοιάζουν με τους γείτονες εκείνους που είναι έτοιμοι να καλέσουν την αστυνομία, όταν ο ήχος που παράγεται στον χώρο σου είναι προκλητικά ενοχλητικός.

Η δυνατή μουσική, οι φωνές, επιδειξιομανείς κακόφωνοι του Karaoke, ασταμάτητα γέλια και άλλοι θόρυβοι διαταράσσουν την ευαίσθητη ακοή του φίλου σου.

Οι γάτες μισούν τους εκκωφαντικούς ήχους, ειδικά όταν προκύπτουν ξαφνικά.

Τα αυτιά της γάτας είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο , ώστε να συλλαμβάνουν υψηλές συχνότητες, κάτι που είναι αδύνατο για εμάς.

Η ακοή της λειτουργεί καλύτερα, ακόμα και από αυτήν του σκύλου.

Άρα, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να λειτουργείς προληπτικά βρίσκοντας τρόπους προστασίας του συντρόφου σου.

2) Μην αμελείς τις σπιτικές δουλειές

Πώς θα περιέγραφες τη ζωή μίας γάτας;

Ημέρες γεμάτες με χαλαρό ύπνο, ατέλειωτη ηλιοθεραπεία, γλείψιμο τρίχας με στυλ ιεροτελεστίας. Από την άλλη, νύχτες με ξεσπάσματα κίνησης σε ιλιγγιώδη ρυθμό, καθώς και περίεργες εξερευνήσεις.

Δεν τις ενδιαφέρει τίποτα, διότι γνωρίζουν ότι οι «γονείς τους» είναι εκεί για τις αγγαρείες , ώστε να ζουν αυτές σε συνθήκες καθαριότητας και ευδαιμονίας.

Η πιο σημαντική από τις χαμαλοδουλειές είναι η απολύμανση της αμμολεκάνης. Αν η άμμος υγιεινής δεν καθαρισθεί σχολαστικά, θα δυσαρεστηθεί το φιλαράκι σου.

Τα τετράποδα αφεντικά μας περιμένουν ανυπόμονα το σερβίρισμα του φαγητού τους, την ανανέωση του νερού τους στο πιάτο , και το πλύσιμο των σκευών τους με σαπούνι και νερό προς αποφυγή των μικροβίων.

3) Μην την ξυπνάς

Πώς θα σου φαινόταν, αν κάποιος εισέβαλε στο δωμάτιο σου, κόβοντας τον καλύτερο σου ύπνο;

Δεν θα νευρίαζες;

Έτσι και ο κολλητός σου που, όπως και οι ομόφυλοι του, απολαμβάνει καθημερινά 15-20 ώρες ύπνο και κάθε μία από αυτές του φαίνεται υπερπολύτιμη.

Αυτή η σιέστα τον βοηθά να νιώθει δραστήριος, όταν κατά τις 2.00 τα μεσάνυχτα αρχίζει το πάρτυ υπερκίνησης και περιπλάνησης.

Το να ξυπνάς ένα κοιμισμένο γατάκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα.

Αν πρέπει να το κάνεις, χρησιμοποίησε απαλές και αργές κινήσεις χαϊδεύοντας το κεφαλάκι του.

Μην περιμένεις να σε ευχαριστήσει για την πρωτοβουλία σου.

Να είσαι σίγουρος ότι αν χιμήξει πάνω στο πρόσωπο σου ή επιτεθεί στο πόδι σου δε θα αισθανθεί την παραμικρή ενοχή.

4) Μην την πνίγεις με την αγάπη σου

Κάθε γάτα έχει τα δικά της όρια ανοχής στα συναισθήματα μας.

Μερικές επιθυμούν διαρκώς τα χάδια και τις αγκαλιές μας, ενώ άλλες, που δυστυχώς είναι η πλειοψηφία, ανοιγοκλείνουν τον διακόπτη αλληλεπίδρασης μαζί μας ανάλογα με τα κέφια τους.

Το ελαφρύ άγγιγμα στο κεφάλι και το ξύσιμο στο σώμα τους επιτρέπονται όση ώρα εκείνες επιθυμούν.

Αν την πνίξει η αγάπη σου, μάλλον θα υποχωρήσει ενοχλημένη παρά θα γουργουρίζει από ευχαρίστηση.

5) Πρόσεχε την επαφή του με άγνωστα παιδιά

Οι περισσότερες γάτες λατρεύουν τα παιδιά. Από μικρά ως έφηβοι παιδιά και γάτες έχουν άριστες σχέσεις.

Και αν πάλι δεν τα αγαπάει πολύ, σίγουρα θα τα ανέχεται.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν ο κολλητός σου γίνεται δέκτης χειρονομιών από ανθρώπους με τους οποίους δεν έχει εξοικειωθεί .

Ειδικά τα μικρά χεράκια των παιδιών, φαντάζουν ως τα όργανα βασανισμού τους.

Στα μικρά παιδιά αρέσει να κυνηγούν ξεφωνίζοντας από ενθουσιασμό την κάθε άτυχη οικιακή γάτα που θα πέσει στα χέρια τους, γεγονός που τρομάζει πολύ τα χνουδωτά φιλαράκια μας.

Αν θέλεις να συστήσεις τη γάτα σου σε παιδιά, κάνε το αργά και με τρυφερότητα.

Πρέπει να σιγουρευτείς ότι οι μικροί βασανιστές γνωρίζουν κανόνες καλής συμπεριφοράς και παιχνιδιού με τα ζώα και να διασφαλίσεις ότι θα τους σεβαστούν.

6) Μην δουλεύεις τόσες πολλές ώρες

Αν ο κολλητός σου δυσανασχετεί στις εκρήξεις των συναισθημάτων σου, δεν σημαίνει ότι δεν αναζητά την προσοχή σου. Σε καμία γάτα δεν αρέσει να αγνοείται και δεν τους αξίζει, άλλωστε, αυτό.

Αν δουλεύεις πολλές ώρες, θα κοιμάται όλη την ημέρα σχεδόν αλλά την κατάλληλη ώρα, εκείνη της επιστροφής σου, θα στέκεται αγέρωχη και στητή στα 2 πόδια πίσω από την πόρτα, για να ακούσει τον γνώριμο ήχο των κλειδιών της εξώπορτάς σου.

Πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι για αυτή μόνο ο τροφοδότης των αναγκών της, αλλά και ο σύντροφος της.

Οι πολλές ώρες απουσίας σου τη στεναχωρούν και σίγουρα θα προτιμούσε να ήσουν συχνότερα κοντά της για παιχνίδι και χάδια.

7) Μην ψεκάζεις το σπίτι σου με χημικά spray

Γνωρίζεις ότι ο κολλητός σου διαθέτει πολύ δυνατή όσφρηση. Πολλές φορές, όταν δεν προλαβαίνεις να καθαρίσεις εγκαίρως την αμμολεκάνη του, δυσάρεστες οσμές ενδεχομένως να καλύψουν τον χώρο.

Σκέφτεσαι λογικά ότι, αφού πέταξες το βρώμικο φορτίο, λίγο ψέκασμα με ένα αεροζόλ λουλουδιών θα μοσχομύριζε την περιοχή.

Όμως, για το φιλαράκι σου, η χημική αυτή ουσία ερεθίζει την ευαίσθητη αίσθηση του.

Ακόμα και λοσιόν χεριών αν βάλεις πάνω στα χέρια σου και μετά χαϊδέψεις τον κολλητό σου, αυτός θα δυσανασχετήσει. Προτιμά τη φυσική μυρωδιά και ενοχλείται όταν προσπαθείς, ορθολογικά σκεπτόμενος, να την καλύψεις με τεχνητές ουσίες.

Τελικά, αν θέλεις να χρησιμοποιείς spray, διάλεξε κάτι σε άρωμα τόνου ή catnip που σίγουρα θα αρέσει στο φιλαράκι σου.

8) Μην διακόπτεις απότομα το παιχνίδι

Αν η γάτα σου καθορίσει τον χρόνο που θα παίζετε μαζί, ίσως δεν προλάβεις να κάνεις πολλές δουλειές στη διάρκεια ενός 24ωρου.

Όταν της εγείρεις το ενδιαφέρον και αρχίσετε το παιχνίδι, μην την εγκαταλείψεις απότομα. Η μικρή της καρδούλα πάλλεται από ενθουσιασμό και χαρά, όταν ξαφνικά εμφανίσεις μπροστά της το ραβδί με το κρεμαστό ζωάκι.

Αμέσως κλειδώνει στα φιδίσια μάτια της το στόχο και είναι έτοιμη να τον αρπάξει στην πρώτη ταλάντωση του σχοινιού. Όταν μπει σε αυτήν τη διαδικασία και ξεκινήσει η περιπέτεια, μην την παρατήσεις γρήγορα και απροειδοποίητα.

Οι γάτες δεν κατανοούν τους λόγους διακοπής μίας διαδικασίας αλληλεπίδρασης μεταξύ μας, διότι θέλουν εκείνες πάντα να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

9) Μην αγοράζεις λάθος τροφή

Ίσως είναι ο κυριότερος λόγος εκδήλωσης νεύρων και γκρίνιας από το φιλαράκι σου, όταν δηλαδή της δίνεις ανεπιθύμητη τροφή.

Οι γάτες είναι ιδιότροπα ζώα και ίσως χρειασθούν πολλές δοκιμές μέχρι να βρούμε την κατάλληλη τροφή που θα ικανοποιήσει το στομάχι τους.

Κάποιες έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια πηγή πρωτεΐνης ή δυσανεξία, ενώ άλλες, απλώς περίεργα γούστα.

Αυτό που σου ζητάει επίμονα ο κολλητός σου είναι γρήγορα να διαπιστώσεις τι επιθυμεί και αυτό να του σερβίρεις στο πιάτο του.

Μην ξεχνιέσαι, αυτό ισχύει και για τις λιχουδιές.

10) Μην αλλάζεις αυθόρμητα τη ρουτίνα της

Αν η γάτα σου έχει συνηθίσει συγκεκριμένους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται στον χώρο της καθορισμένες ώρες γευμάτων και αλλαγής της άμμου της στο δοχείο, τότε το πρόγραμμα καθημερινότητας ήδη έχει εντυπωθεί στο λογισμικό του μυαλού της.

Τυχόν εκπλήξεις και αλλαγές θα προκαλέσουν σύγχυση και δυσαρέσκεια.

Δεν θα αντιδρά καλά στους επισκέπτες (εκτός αν είναι πολύ εξωστρεφής και χαδιάρα) και θα εξοργίζεται όταν περιμένει να φάει το φαγητό της, ενώ εσύ κάνεις κάτι άλλο.

Όσο πιο προβλέψιμη κάνεις τη ζωή της, θα έχεις δεσπόζουσα θέση στην καρδιά της.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα εκτιμήσει κάποιο νέο παιχνίδι ή μία περιπέτεια πνευματικής διέγερσης κοντά σου.

Απλώς πρέπει να μάθεις τι αποδέχεται και τι όχι.

11) Αγχώνεται με τις βόλτες στο αυτοκίνητο

Σε αντίθεση με τους σκύλους οι γάτες δεν απολαμβάνουν και πολύ τις βόλτες με το αυτοκίνητο.

Από την αρχαιότητα λάτρευαν τη ρουτίνα τους. Μαρκάρουν τον χώρο τους με οσμές που παράγουν τα υγρά που ψεκάζουν και με το θάψιμο των ακαθαρσιών τους, όπως κάνουν τα αιλουροειδή στην άγρια φύση.

Δείχνουν απέχθεια στη βόλτα με το αυτοκίνητο, διότι μετακινούνται από τον κατακτημένο χώρο τους και πηγαίνουν σε άγνωστες και μη επιθυμητές κατευθύνσεις.

Συνεπώς, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες αγχώνονται, όταν υποβάλλονται σε άβολες καταστάσεις.

Επίσης, η κίνηση αυτή σε κάποιες γάτες ίσως δημιουργήσει συμπτώματα εμετού, επιθετικότητα και διάφορα άλλα ψυχοσωματικά φαινόμενα, ειδικά σε φοβικές γάτες.

Επίλογος

Οι γάτες είναι από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια του πλανήτη, αλλά και από τα πιο άστατα.

Κάθε φορά που μία γάτα χουζουρεύει ευτυχισμένη στην αγκαλιά σου γουργουρίζοντας, ένα οικογενειακό κειμήλιο πέφτει από το ράφι που το φιλοξενούσε.

Η συμπεριφορά τους είναι τόσο κυκλοθυμική που από τη μία χώνουν το κεφάλι τους ανάμεσα στα πόδια σου ή δαγκώνουν με παιχνιδιάρικη διάθεση το δάχτυλο σου και από την άλλη παρεκτρέπονται και αφηνιάζουν, αναστατώνοντας το σπιτικό σου.

Μάθε τη γάτα σου, εξερεύνησε τα όρια της, δείξε σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα της και με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσεις την απίθανη συντροφικότητά της.

skylos-diakopes
Έφτασε η ώρα για διακοπές, και για κάποιους από εμάς, τα κατοικίδιά μας αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, άρα και των διακοπών μας! Είτε έχεις ζωάκι χρόνια, είτε μόλις απέκτησες, υπάρχουν κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις πριν φύγεις ή ακόμα και πριν κανονίσεις τις διακοπές σου. Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και οι διακοπές με το κατοικίδιο απαιτούν προνοητικότητα και προετοιμασία.

Όλοι ανυπομονούμε να πάρουμε την πολυπόθητη άδεια για να πάμε επιτέλους διακοπές. Τι γίνεται όμως όταν έρθουμε αντιμέτωποι με τη φράση «διακοπές με κατοικίδια;». Τι γίνεται με όσους από εμάς διαθέτουν κατοικίδιο (ή κατοικίδια!) και δεν μπορούν να το αποχωριστούν ή δεν έχουν κάποιον να το προσέχει προσωρινά; Το ταξίδι είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει πολύ μεγάλο στρες τόσο στα ζωάκια όσο και στους ιδιοκτήτες τους. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι κατά τη μεταφορά των ζώων με μέσα συγκοινωνίας, ισχύουν συγκεκριμένοι κανόνες, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα καταλύματα. Εμείς έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διακοπές σας με τα κατοικίδιά σας!

Μεταφορά

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κοινοτική Οδηγία, για να μεταφέρετε κατοικίδια ακόμη, και κουναβιού (!), με το αεροπλάνο σε χώρες της ΕΕ, χρειάζεται έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της λύσσας, – ηλεκτρονικό πομποδέκτη (τσιπ) ή ευανάγνωστο τατουάζ, – διαβατήριο ζώων συντροφιάς, το οποίο μπορεί να σας χορηγήσει ο κτηνίατρός σας. Συνήθως τα μικρά ζώα, μέχρι 5 κιλά, ταξιδεύουν σε ειδικό κλουβί μικρών διαστάσεων. Αν είναι μεγαλύτερο, τότε οι αεροπορικές εταιρίες έχουν ειδικά κλουβιά και ειδικό χώρο για μεταφορά των ζώων.

Αν ταξιδεύετε με το καράβι, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έχει εκδώσει εγκύκλιο με συγκεκριμένες οδηγίες για τα κατοικίδια, σύμφωνα με τις οποίες, τα ζώα πρέπει να είναι μέσα σε κλουβί (1 ανά 200 επιβάτες), με ποτίστρες με καθαρό νερό και προστατευμένα από τον καιρό. Για ταξίδια μεγαλύτερα των 8 ωρών, υπάρχει η δυνατότητα προαυλισμού του ζώου με ευθύνη του ιδιοκτήτη, εφόσον είναι δεμένο και φορά φίμωτρο. Τα ζώα πρέπει να διαθέτουν πλήρως ενημερωμένο βιβλιάριο, ενώ τα μικρόσωμα κατοικίδια μπορούν να μεταφέρονται σε μη πολυσύχναστο χώρο (π.χ. Κυλικεία), φορώντας φίμωτρο και δεμένα με λουρί.

Με καράβι, ΙΧ και ΚΤΕΛ

Αν ταξιδεύετε με τραίνο, η μεταφορά των ζώων επιτρέπεται σε συγκεκριμένα μόνο δρομολόγια, τα μικρόσωμα ζώα σε κλουβί μεταφοράς ή εκτός κλουβιού με λουρί και φίμωτρο, ενώ τα μεγαλύτερα μόνο με λουρί και φίμωτρο. Τα ασυνόδευτα ζώα δεν επιτρέπεται να ταξιδέψουν, ενώ για όλα τα ζώα είναι υποχρεωτική η μεταφορά ενημερωμένου βιβλιαρίου και η καταχώρηση με τσιπ. Πολύ συχνά συναντούν πρόβλημα όσοι ταξιδεύουν με το ΚΤΕΛ. Τα μικρά ζώα (μέχρι 10 κιλά) πρέπει να ταξιδεύουν εντός του χώρου επιβατών, μέσα σε κλουβί μεταφοράς. Να θυμάστε ότι η μεταφορά του ζώου σας επιτρέπεται και δε έγκειται στην κρίση του οδηγού ή των συνεπιβατών σας. Εσείς από την πλευρά σας, θα πρέπει να τηρείτε όσα ορίζει ο νόμος και να σέβεστε τους συνεπιβάτες σας.

Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο τα πράγματα είναι συνήθως πιο απλά. Τα μεγαλόσωμα κατοικίδια δε χρειάζονται κλουβί μεταφοράς, σε αντίθεση με τις γάτες, που πολύ συχνά αγχώνονται. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε να αισθάνεται καλά το ζώο σας, να έχει νερό, να είναι δεμένο με λουράκι για να αποφύγετε απρόβλεπτα ενδεχόμενα και, αν χρειαστεί να κάνετε τις απαραίτητες στάσεις. Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε το κατοικίδιό σας στο αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα.

Διαμονή

Κι αφού έχετε λύσει το θέμα της μεταφοράς, τι γίνεται αν πρόκειται να μείνετε σε ξενοδοχείο; Εφόσον σκοπεύετε να πάτε διακοπές με το κατοικίδιό σας, βεβαιωθείτε ότι το ξενοδοχείο είναι pet friendly. Πολλά είναι ακόμα τα καταλύματα στα οποία δεν επιτρέπονται τα κατοικίδια, και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να το αλλάξετε. Για να μη βρεθείτε, επομένως, μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, φροντίστε να έχετε ενημερωθεί επί του θέματος πριν κάνετε την κράτηση.

Παραλία

Η παραμονή του ζώου στην παραλία, ή ακόμα περισσότερο το κολύμπι στη θάλασσα, είναι κάτι που διχάζει τον κόσμο. Πολλοί είναι όσοι φοβούνται ή δε θέλουν τα ζώα μέσα στη θάλασσα είτε γιατί έχουν παιδιά και φοβούνται για την υγιεινή τους.

Αν έχετε πάει διακοπές με το σκύλο σας και θέλετε να σας συνοδεύσει στην παραλία ή να απολαύσετε παιχνίδια στη θάλασσα, καλό είναι να γνωρίζετε όσα προβλέπει ο νόμος. Στις οργανωμένες παραλίες, ο σκύλος δεν επιτρέπεται να μπει στη θάλασσα, ενώ πρέπει να είναι δεμένος με λουρί. Επίσης, να είναι απομακρυσμένος από τους λουόμενους και να έχετε μαζί το βιβλιάριο υγείας που να αποδεικνύει ότι το ζώο είναι εμβολιασμένο.

Για τις ανοργάνωτες και πιο ερημικές παραλίες, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να κάνει ελεύθερα μπάνιο με το σκύλο του. Οι παραβάτες τιμωρούνται με πρόστιμο. Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε ότι η κάθε πλευρά πρέπει να τηρεί τα νόμιμα και να σέβεται την άλλη.

gata-porta
Ναι ακόμα και αυτά τα ιδιαιτέρως ανεξάρτητα κατοικίδια μπορεί να το βιώσουν

Το άγχος αποχωρισμού είναι μια κατάσταση που είναι κοινώς γνωστή στα σκυλιά, αλλά τι γίνεται με τις γάτες; Οι γάτες συντροφιάς έχουν τη φήμη ότι είναι απόμακρες, ανεξάρτητες ή ακόμη και αντικοινωνικές. Όσοι μοιράζονται τα σπίτια τους με γάτες συχνά διαφωνούν, αλλά τώρα υπάρχει έρευνα για να υποστηρίξουν τους ισχυρισμούς τους ότι οι γάτες δεν είναι τόσο απόμακρες.

Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι οι γάτες που ζουν με ανθρώπους εμφανίζουν παρόμοια στυλ προσκόλλησης με τους γονείς κατοικίδιων ζώων όπως τα σκυλιά και τα παιδιά.

Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε το άγχος του γάτου και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε.
Ποια είναι τα σημάδια του άγχους αποχωρισμού στις γάτες;

Δείτε πώς μπορείτε να εντοπίσετε το άγχος του γάτου και τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε.

Ποια είναι τα σημάδια του άγχους αποχωρισμού στις γάτες;

Το άγχος του αποχωρισμού είναι μια ανεπιθύμητη κατάσταση που μπορεί να είναι αποτέλεσμα υπερβολικής προσκόλλησης. Η έρευνα υποστηρίζει το γεγονός ότι οι γάτες μπορούν να αναπτύξουν σύνδρομο άγχους αποχωρισμού και δείχνουν πολλά από τα ίδια σημάδια που παρατηρούνται σε σκύλους.

Μερικά πιθανά σημάδια ότι μια γάτα πάσχει από άγχος αποχωρισμού περιλαμβάνουν:

Ούρηση έξω από το κουτί τουαλέτας: με ειδική προτίμηση το κρεβάτι σας!

Υπερβολικό κλαψούρισμα: μερικές γάτες φέρουν επίσης ένα αγαπημένο παιχνίδι στο στόμα τους ενώ κλαίνε

Καταστρέφοντας πράγματα: πιο συχνά οι αρσενικές γάτες

Υπερβολική περιποίηση: πιο συχνό στις θηλυκές γάτες

Υπερ-προσκόλληση στον φροντιστή τους: αναζητούν συνεχή επαφή όταν είναι μαζί

Τι προκαλεί άγχος αποχωρισμού στις γάτες;

Κάποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να προδιαθέσουν μια γάτα να αναπτύξει άγχος χωρισμού, ενώ άλλες αιτίες είναι περιβαλλοντικές:

Οι θηλυκές γάτες διαγιγνώσκονται με άγχος χωρισμού συχνότερα από τις αρσενικές γάτες.

Ζώντας αυστηρά στο εσωτερικό. Οι περισσότερες περιπτώσεις άγχους χωρισμού εμφανίζονται σε γάτες που ζουν αυστηρά στο εσωτερικό και προέρχονται από ένα σπίτι με μόνο έναν φροντιστή ενηλίκων.

Δεν υπάρχουν άλλα κατοικίδια στο σπίτι.

Τις πήρατε από μωρά, απογαλακτιστήκανε νωρίς ή μεγάλωσαν με μπουκάλι.

Η εμπειρία μιας αλλαγής στη ρουτίνα συχνά προκαλεί άγχος χωρισμού ή προκαλεί επιδείνωση. (Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλαγή ιδιοκτησίας, μετάβαση σε νέο σπίτι ή αλλαγές στο πρόγραμμα του φροντιστή. Ένα κοινό σενάριο είναι ένας γονέας κατοικίδιων ζώων που έχει εργαστεί από το σπίτι και μετά μεταβαίνει στην έξοδο από το σπίτι για εργασία κάθε μέρα.)

Πώς διαγιγνώσκεται το άγχος αποχωρισμού σε γάτες;

Δεδομένου ότι τα σημάδια του αποχωρισμού του άγχους θα μπορούσαν επίσης να υποδηλώνουν άλλα προβλήματα υγείας, η διάγνωση οποιασδήποτε συναισθηματικής διαταραχής ξεκινά πάντα με μια ενδελεχή ιατρική εξέταση για να αποκλείσει ιατρικά ζητήματα.

Αυτό ξεκινά με μια φυσική εξέταση που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος και ούρων. Ο κτηνίατρός σας θα υποβάλει λεπτομερείς ερωτήσεις σχετικά με τη συμπεριφορά της γάτας σας.

Η παροχή βίντεο για τη συμπεριφορά της γάτας σας όταν είναι μόνη της στο σπίτι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για τον προσδιορισμό της διάγνωσης.

Τι μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε το άγχος του χωρισμού στις γάτες;

Η θεραπεία για όλες τις διαταραχές άγχους μπορεί να χωριστεί σε τρεις κατηγορίες:

Διαχείριση του περιβάλλοντος για τη μείωση του άγχους από την εμφάνιση

Φαρμακευτικά προϊόντα

Τροποποίηση συμπεριφοράς

Διαχείριση του Περιβάλλοντος

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να τροποποιήσετε το περιβάλλον της γάτας σας για να ανακουφίσετε το άγχος της.

Προσφέρετε δραστηριότητες απασχόλησης

Υπάρχουν ατελείωτες επιλογές για δραστηριότητες απασχόλησης για να κρατήσετε τη γάτα σας δημιουργική όσο είστε μακριά. Υπάρχουν τηλεοπτικές εκπομπές που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για γάτες και ακόμη και κάμερες που σας επιτρέπουν να πετάτε λιχουδιές στη γάτα σας και να τους μιλάτε όταν δεν είστε σπίτι.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε τροφοδότες παζλ, τα οποία είναι παιχνίδια με τα οποία πρέπει να παίζει η γάτα σας για να απελευθερώσει το φαγητό μέσα. Το να δώσετε ένα στη γάτα σας προτού αρχίσετε να ετοιμάζετε να φύγετε μπορεί να τους κρατήσει απασχολημένους, ώστε να μην ανησυχούν για το τι κάνετε.

Η εργασία (κυνήγι) για το φαγητό τους είναι ένας υπέροχος τρόπος απασχόλησης για τις γάτες.

Αγνοήστε τις συμπεριφορές που αναζητούν προσοχή

Προσπαθήστε να αγνοήσετε τις συμπεριφορές που αναζητούν την προσοχή όποτε είναι δυνατόν. Αντ’ αυτού, δώστε προσοχή όταν η γάτα σας είναι ήρεμη και δείχνει σημάδια ανεξαρτησίας.

Για παράδειγμα, μπορείτε να επαινέσετε ή να πετάξετε μια μικρή απόλαυση στη γάτα σας όταν ξεκουράζεται σε άλλο δωμάτιο ή όταν σταματά να κυνηγάει την προσοχή σας.

Παραμείνετε ήρεμοι όταν φεύγετε από το σπίτι σας και επιστρέφετε στο σπίτι. Περιμένετε μέχρι η γάτα σας να είναι ήρεμη και ήσυχη για να της δώσετε την προσοχή αφού φτάσετε στο σπίτι.

Δημιουργήστε και διατηρήστε μια συνεπή ρουτίνα

Οι συνεπείς ρουτίνες είναι πολύ ευεργετικές για τα κατοικίδια ζώα με διαταραχές άγχους. Η τήρηση του ίδιου προγράμματος όσο περισσότερο μπορείτε είναι καλή για αυτούς.

Πηγή

skylos-gynaika
Αν όλοι σου λένε ότι κακομαθαίνεις το σκύλο σου σαν να είναι το ίδιο σου το παιδί, να ξέρεις ότι αυτό δεν είναι σχήμα λόγου ούτε είναι υπερβολικοί. Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν σκέφτονται τα σκυλιά τους όπως τα παιδιά τους. Είσαι όντως η μαμά του σκύλου σου κι αυτό είναι υπέροχο!

Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική δραστηριότητα μιας ομάδας γυναικών που έχουν τουλάχιστον ένα παιδί στην ηλικία των 2 και 10 και επίσης ήταν ιδιοκτήτριες σκύλων την ίδια στιγμή.

Τα αποτελέσματα είναι αρκετά σαφή: Όταν πρόκειται για μωρά και σκυλιά, οι γυναίκες δεν βλέπουν τη διαφορά. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες γυναίκες, όταν τους έδειξαν φωτογραφίες, ο εγκέφαλός τους αντέδρασε πιο έντονα σε αυτές που απεικόνιζαν σκύλους τους από αυτές που έδειχναν παιδιά.

Πώς γίνεται να είσαι όντως η… μαμά του σκύλου σου;

Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Lori Palley του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, εξήγησε: «Τα κατοικίδια κατέχουν μια ιδιαίτερη θέση στις καρδιές και τις ζωές πολλών ανθρώπων, ειδικά των γυναικών».

Τα κατοικίδια, λοιπόν, προκαλούν ισχυρές συγκινήσεις και συναισθήματα στους ανθρώπους. Η ένταση της αγάπης μας για αυτά είναι σαφώς ορατή σε μαγνητικές τομογραφίες, όπου τα τμήματα του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη «συγκίνηση, την ανταμοιβή, την οπτική επεξεργασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση» δείχνουν δραστηριότητα που αυξάνεται όταν οι ιδιοκτήτριες κατοικίδιων βλέπουν φωτογραφίες ζώων.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα ακούσεις μια γυναίκα να λέει στο σκυλί της, «κάνεις τη μαμά τόσο περήφανη» να ξέρεις ότι το εννοεί.

Και αν καθίσεις και το καλοσκεφτείς αυτό δεν είναι καθόλου κακό. Έχουμε ακούσει πολλούς σκυλογονείς να φωνάζουν τα σκυλάκια τους ως “παιδιά” τους ενώ αν ρωτήσεις οποιονδήποτε που έχει σκύλο θα σου πει πως δεν είναι το κατοικίδιο, αλλά είναι μέλος της οικογένειας.

Τα σκυλάκια μας μπαίνουν για τα καλά μέσα στο σπίτι και την οικογένειά μας, δενόμαστε απίστευτα πολύ μαζί τους, όπως κι εκείνα, και δεν μπορούμε παρά να τα θεωρήσουμε παιδιά μας!

Πηγή

Παρά το αυστηρό νομικό πλαίσιο ο αριθμός των καταγγελιών έχει αυξηθεί πολύ

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει φτάσει να βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά κακοποίησης ζώων, παρά τις βελτιώσεις στη νομοθεσία που προβλέπουν αυστηρότερες κυρώσεις για όσους κακοποιούν ζώα.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των καταγγελιών έχει αυξηθεί πολύ, ωστόσο δεν έχει αυξηθεί ανάλογα και ο αριθμός των ατόμων που συλλαμβάνονται και παραπέμπονται στη δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Δρίβας, αστυνομικός, Κλινικός Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος «στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.799 καταγγελίες εκ των οποίων μόλις 117 άτομα συνελήφθησαν».

Οι ποινές για τους παραβάτες είναι πλέον βαριές. Πρόκειται για έγκλημα αυτεπάγγελτα διωκόμενο με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Το πρόστιμο φτάνει μέχρι τις 30.000 ευρώ, και παράλληλα προβλέπεται και ποινή φυλάκισης μέχρι και 5 χρόνια.

Ο ορισμός της κακοποίησης των ζώων δεν είναι κοινός για όλες τις χώρες, αλλά διαφέρει ανάλογα με την κουλτούρα και το επίπεδο ανάπτυξης της χώρας. Υπάρχουν ωστόσο, κάποιες κοινές γραμμές πάνω στις οποίες οι αναπτυγμένες χώρες κινούνται. «Ένας ορισμός που χρησιμοποιείται ευρέως είναι ότι η κακοποίηση αποτελεί μια κοινωνικά μη αποδεκτή συμπεριφορά, η οποία μπορεί να προκαλέσει από δυσφορία μέχρι θάνατο σε ένα ζώο.

Η κακοποίηση εξαρτάται και από την χώρα στην οποία αναφερόμαστε. Αν αναφερόμαστε σε αναπτυγμένη χώρα ή σε μια υποαναπτυγμένη χώρα, όπως είναι οι τρίτες χώρες», τόνισε ο κ. Δρίβας, ενώ η δικηγόρος Έλενα Δέδε από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση DOG'S VOICE επισήμανε:

«Κακοποίηση ζώων σημαίνει άσκηση άμεσης βίας, ο βασανισμός, ο ακρωτηριασμός, η κακή μεταχείριση, η αποστέρηση του ζώου από την απόλαυση των πέντε βασικών του ελευθεριών, η πρόκληση στρες.

Τα ζώα μπορεί να κακοποιούνται, είτε σαν ζώα συντροφιάς, έχουμε δηλαδή ένα ζώο το οποίο κλωτσάμε, βασανίζουμε, θανατώνουμε, το έχουμε στην ταράτσα μονίμως, του αποστερούμε την τροφή, αλλά μπορεί να κακοποιούνται και με την ιδιότητα που τους έχουμε εμείς δώσει, δηλαδή ως παραγωγικά ζώα, όπως για παράδειγμα τα γαϊδουράκια στην Σαντορίνη, κάτι που θα έχετε δει όλοι, τα οποία είναι στα πρόθυρα της απόλυτης εξόντωσης, αλλά εμείς συνεχίζουμε παρόλα αυτά.

Η κακοποίηση αφορά όλα τα ζώα παρά το γεγονός ότι η αστική πανίδα, δηλαδή ο σκύλος και η γάτα προστατεύονται από το νόμο πλέον».

«Η ευζωία του ζώου έχει ουσιαστικά να κάνει με το να δίνουμε στο ζώο μια ζωή που αξίζει να ζει, τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Κακοποίηση για ένα ζώο μπορεί να είναι και το να του φωνάζουμε, και να το τραβολογάμε», πρόσθεσε ο κτηνίατρος Χρήστος Καραγιάννης.

Όπως αναφέρουν συχνά ακτιβιστές, υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων ακόμα και αστυνομικοί, στην Ελλάδα δεν γίνονται εύκολα καταγγελίες σχετικά με κακοποίηση ζώων και αυτός είναι ένας λόγος για το γενικότερο αίσθημα ατιμωρησίας που υπάρχει. «Οι μορφές κακοποίησης είναι πολλές. Στην Ελλάδα υπάρχει ένας ακραίος δισταγμός στο να καταγγελθούν τέτοια περιστατικά από τη μία γιατί οι πολίτες, οι αυτόπτες μάρτυρες φοβούνται για αντίποινα και δεν μπορούν με αυτόν τον τρόπο να είναι σύμφωνα με τη δική τους θεώρηση, αλλά και τη νομική, θα έλεγα, και παράλληλα βλέπω ότι υπάρχει μια μεγάλη τάση να μετατίθεται η ευθύνη. Όλοι δηλαδή θέλουν να βγουν από την δύσκολη θέση και να μεταθέσουν την ευθύνη σε οργανωμένους φορείς. Οι φορείς αυτοί πρέπει να αποδεχτούμε ωστόσο ότι δεν μπορούν να είναι παντού, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, ο κάθε αυτόπτης μάρτυρας έχει την ευθύνη της καταγγελίας».

Ενδεικτικά ανέφερε ο κ. Δρίβας, με βάση στοιχεία της ιστοσελίδας «Report Animal Abuse Greece», το 2014 καταγράφθηκαν 809 καταγγελίες, ενώ το 2018 ο αριθμός εκτοξεύθηκε στις 3.734. Ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν παρόλα αυτά παραμένει δυσανάλογος του αριθμού των καταγγελιών. Για παράδειγμα, στο πρώτο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.799 καταγγελίες εκ των οποίων μόλις 117 άτομα συνελήφθησαν.

Εδώ και τριάντα χρόνια υπάρχουν πολλές ακαδημαϊκές μελέτες που δείχνουν ότι η κακοποίηση των ζώων συνδέεται και με τη βία κατά των ανθρώπων, όπως η ενδοοικογενειακή βία, η κακοποίηση των παιδιών καθώς και η καθ' έξιν δολοφονίες.

«Κάθε περίπτωση ανθρώπου που ασκεί βία σε ένα ζώο πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά. Ωστόσο, αυτό που έχει βρεθεί είναι ότι ένα ζώο είναι ένα εύκολο θύμα. Δεν θα δείξει τόση μεγάλη αντίσταση όση θα έδειχνε ένας άνθρωπος.

Τα κίνητρα που βρίσκουμε συνήθως στις έρευνες αφορούν αρχικά την άσκηση ελέγχου. Ότι δηλαδή το ζώο είναι ένας δέκτης για να ασκηθεί έλεγχος. Δηλαδή, το άτομο σε όλο το μήκος της ζωής του δεν έχει την αίσθηση της αυτοαποτελεσματικότητας, να νιώσει δηλαδή ότι είναι κάπου ικανό, ότι ελέγχει τα πράγματα και το περιβάλλον του», επισήμανε ο Βαγγέλης Δρίβας.

Οι κυνομαχίες στην Ελλάδα

Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Χονδρόγιαννος ερεύνησε το τελευταίο διάστημα την διεξαγωγή κυνομαχιών στην Ελλάδα και κατέληξε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

«Η κακοποίηση των ζώων ξεκινάει πολύ πριν την κυνομαχία. Δίνει για παράδειγμα κάποιος μια κλωτσιά στο σκυλί για να το αγριέψει και συνεχίζει με αναβολικά. Είδαμε στο πλαίσιο της έρευνας σκυλιά τα οποία ήταν πάρα πολύ γυμνασμένα, τα οποία έπαιρναν αναβολικά και τα οποία τα εκπαίδευαν και τα γύμναζαν 12-14 ώρες την ημέρα. Φανταστείτε να προσπαθεί κανείς να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα, με 50 χλμ, για μια ώρα, είναι πραγματικά βασανιστήριο. Είδαμε βίντεο όπου ένα σκυλί ανέβαινε πάνω, χτυπούσε το πρόσωπό του γιατί δεν μπορούσε να τρέξει τόσο γρήγορα και αναγκαστικά έφτανε στο σημείο να τρέξει τόσο γρήγορα γιατί το είχαν δεμένο από τον λαιμό του, οπότε αν δεν έτρεχε θα πνιγόταν», είπε ο κ. Χονδρόγιαννος.

Και πρόσθεσε: «Με λίγα λόγια η κακοποίηση ενός σκυλιού που συμμετέχει σε κυνομαχίες ξεκινάει από πριν, με σωματική βία για να αγριέψουν τα ζώα, βρίσκονται σε πολύ μικρά κλουβιά, πολλές φορές με τα κόπρανά τους, τα αφήνουν δηλαδή σε πολύ κακές συνθήκες για να αγριέψουν, όπως θα συνέβαινε και σε έναν άνθρωπο δηλαδή, και φτάνει στο σημείο του θανάτου, που είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας κυνομαχίας. Οι κυνομαχίες έχουν δύο μεγάλα κέρδη, είτε από την πώληση σκυλιών στο πλαίσιο παράνομου εμπορίου, είτε από στοιχήματα. Μιλάμε μάλιστα για στοιχήματα που μπορεί να είναι και 50.000 ευρώ. Οι κυνομαχίες είναι ένα έγκλημα το οποίο αναπτύσσεται στην ανώτερή του μορφή με όπλα, με ναρκωτικά, ακόμα και με παιδική κακοποίηση».

Παράλληλα μετά από τριάντα χρόνια υπηρεσίας στη βρετανική αστυνομία ως μέλος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ο Μαρκ Ράντελ, επικεφαλής της Οργάνωσης Hidden-in-Sight International ανέφερε στο πλαίσιο τη εκδήλωσης στο ΙΣΝ ότι «στην κορυφή, ή καλύτερα στον πάτο, των κυνομαχιών βρίσκεται η πιο φρικτή πλευρά: αυτή του οργανωμένου εγκλήματος». Για τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη, ο Μάρκος Ράντελ τόνισε πως «οι κυνομαχίες είναι διαδεδομένες στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί μεγάλοι διοργανωτές κυνομαχιών στην Ελλάδα, όμως το ίδιο ισχύει και για άλλες χώρες. Μην κατηγορείτε την Ελλάδα για τις κυνομαχίες».

Πηγή

volta-skylos-louri
Πώς να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα κατά τη διάρκεια της βόλτας:


1. Να είστε ενήμεροι για τις ενέργειες και τη γλώσσα του σώματός σας.

Βεβαιωθείτε ότι επικοινωνείτε με το σκύλο σας και κρατήστε το κεφάλι σας επάνω και τους ώμους σας προς τα πίσω δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι εσείς είστε ο ηγέτης της βόλτας. Κάντε θετικές σκέψεις και οραματιστείτε ότι ο σκύλος σας συμπεριφέρεται σωστά. Θα εκπλαγείτε με τα αποτελέσματα!

2. Χρησιμοποιήστε ένα κοντό, αλλά όχι πολύ σφιχτό λουρί στο σκύλο σας.

Ελαστικά ή μακριά λουριά είναι πιο δύσκολο για σας βοηθήσουν να επικοινωνήσετε με το σκυλί σας και είναι πιο εύκολο για εκείνο, να πάει όπου θέλει. Αλλά, ας μην ξεχνάμε, είναι επίσης σημαντικό να κρατάτε το λουρί του σκύλου σας χαλαρό και αν θέλετε να κάνετε μια διόρθωση μετά από μια προβληματική συμπεριφορά, θα πρέπει να είναι γρήγορη, και στη συνέχεια το λουρί του σκύλου θα πρέπει να επιστρέφει σε κατάσταση ηρεμίας.


3. Τοποθετήστε το κολάρο του σκύλου στην κορυφή του λαιμού.


Αν έχετε δει ποτέ ένα σκυλί να τραβάει έλκηθρο, θα παρατηρήσετε ότι το σκυλί είναι δεμένο από το κάτω μέρος του λαιμού του σκύλου, κοντά στους ώμους. Γιατί; Αυτό είναι το σημείο που βρίσκεται η ελκτική δύναμη του σκύλου. Έτσι, αν τοποθετήσετε το κολάρο σε αυτό το σημείο θα βοηθήσετε το σκυλί σας, να σας τραβάει. Η καλύτερη επιλογή είναι να τοποθετήστε το κολάρο, στο πάνω μέρος του λαιμού, όπου είναι πιο ευαίσθητη περιοχή.

4. Ζητήστε τη βοήθεια από άλλα σκυλιά.

Αν ο σκύλος σας γαβγίζει ή προσπαθεί να επιτεθεί σε άλλα σκυλιά κατά τη διάρκεια της βόλτας, βρείτε λίγο χρόνο και εξασκηθείτε με τη βοήθεια ενός σκυλιού που εμπιστεύεστε. Με αυτόν τον τρόπο, θα τον εκπαιδεύσετε να παραμένει ήρεμος και θα διορθώσετε την άσχημη συμπεριφορά του. Επιπλέον, θα του έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη και θα τον βοηθήσετε να κοινοποιηθεί.

5. Πρακτική στον περίπατο!


Εσείς και το σκυλί σας δεν θα μάθετε να πηγαίνετε βόλτα αν δεν κάνετε πρακτική εξάσκηση. Μάθετε από τα λάθη σας και προσπαθήστε να βελτιώσετε την εμπειρία του περιπάτου. Μια μέρα, θα το επιτύχετε και θα είστε αυθεντία στον περίπατο!

gata
Τι είναι η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας (FLUTD) ;

Η νόσος του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας αναφέρεται σε διάφορες συνθήκες που μπορούν να επηρεάσουν την ουροδόχο κύστη ή και την ουρήθρα της γάτας. Οι γάτες με τη νόσο αυτή είναι συνήθως μεσήλικες, στειρωμένες και υπέρβαρες. Πιθανές αιτίες θα μπορούσαν να είναι η ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας, ο σπασμός της ουρήθρας, τα βύσματα της ουρήθρας, η ουρολιθίαση, η ουρολοίμωξη, τα νεοπλάσματα και η στένωση της ουρήθρας. Δεδομένου ότι οι διαταραχές αυτές έχουν παρόμοια συμπτώματα, πρόσθετες εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν προκειμένου να οριστικοποιηθεί η διάγνωση.

Η έμφραξη της ουρήθρας αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο και γι’ αυτό πρέπει να γίνεται άμεση διάγνωση και θεραπεία.

Η έμφραξη συναντάται κατά κανόνα στους γάτους και πολύ σπανιότερα στις γάτες, καθώς αυτές διαθέτουν κοντύτερη και ευθύτερη ουρήθρα.

Σημεία και συμπτώματα

• Συχνές διαδρομές προς την αμμολεκάνη

• Αίμα στα ούρα

• Πόνος και δυσκολία στην ούρηση

• Ούρηση σε ακατάλληλα μέρη (εκτός αμμολεκάνης)

• Υπερβολική αυτοπεριποίηση (ειδικά στην περιοχή των γεννητικών οργάνων)

• Αλλαγές στην συμπεριφορά, όπως ευερεθιστότητα

Αιτίες νόσου του κατώτερου ουροποιητικού της γάτας (FLUTD)

Ιδιοπαθής κυστίτιδα της γάτας (FIC). Η πιο κοινή αιτία FLUTD στις γάτες κάτω των 10 ετών, προκαλείται από μια φλεγμονή της ουροδόχου κύστης άγνωστης αιτιολογίας. Είναι αποτέλεσμα πολύπλοκων αλληλεπιδράσεων μεταξύ ουροποιητικού και νευρικού συστήματος με το οξύ ή χρόνιο στρες να αποτελεί προδιαθετικό παράγοντα. Ωστόσο η ακριβής αιτία αυτής της κατάστασης παραμένει άγνωστη και έτσι η διάγνωση της γίνεται μέσω του αποκλεισμού άλλων αιτιών από τον κτηνίατρο.

Ουρολιθίαση. Είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία FLUTD στη γάτα και μπορεί να προσβάλει και την ανώτερη ουροφόρο οδό. Εμφανίζεται συχνότερα σε μεγάλης ηλικίας, παχύσαρκες με μειωμένη κινητική δραστηριότητα γάτες. Η διατροφή, η χαμηλή πρόσληψη νερού και η φυλή αποτελούν επίσης προδιαθετικούς παράγοντες. Οι συχνότερα εμφανιζόμενοι λίθοι είναι ουρόλιθοι στρουβίτη και οξαλικού ασβεστίου όπως σπανιότερα μπορεί να παρατηρηθούν λίθοι φωσφορικού ασβεστίου, κυστίνης και ουρικού αμμωνίου.

Έμφραξη της ουρήθρας. Συμβαίνει όταν μια πέτρα (ουρόλιθος) ή ένα βύσμα της ουρήθρας ενσφηνωθεί στην ουρήθρα με αποτέλεσμα να εμποδίζει την ούρηση και είναι ένα επείγον περιστατικό.

Ουρολοίμωξη. Βακτηριακές μολύνσεις τείνουν να εμφανίζονται σε γάτες ηλικίας άνω των 10 ετών και είναι λιγότερο συχνές σε μικρότερες ηλικίες.

Ανατομικά Ελαττώματα. Με τον τραυματισμό της ουρήθρας μπορεί να δημιουργηθεί ινώδης ιστός με αποτέλεσμα η ουρήθρα της γάτας να γίνει πάρα πολύ στενή και να υπάρχει δυσκολία στην ούρηση.

Οι όγκοι (νεοπλασία). Αν και οι όγκοι στο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης είναι σπάνιοι, μπορούν να εμφανίσουν καρκίνωμα του μεταβατικού επιθηλίου, αδενοκαρκίνωμα, λειωμύωμα και λέμφωμα. Η διάγνωση γίνεται με τον εντοπισμό της μάζας με υπέρηχο ή κυστεοσκόπηση και τη λήψη βιοψίας. Τα νεοπλασματικά κύτταρα σπανίως εμφανίζονται στα ούρα.

Διαγνωστική προσέγγιση FLUTD

Ανάλυση ούρων. Με την ανάλυση των ούρων και την εξέταση του ιζήματος μπορεί να παρατηρηθούν:

• Η ύπαρξη αυξημένου αριθμού κρυστάλλων που προδιαθέτουν σε ουρολιθίαση

• Η ύπαρξη πυοσφαιρίων, ερυθροκυττάρων και βακτηριακού πληθυσμού που είναι ένδειξη ουρολοίμωξης

• Ύπαρξη γλυκόζης ή κετονών που μπορεί να υποδηλώνουν σακχαρώδη διαβήτη

• Το χαμηλό ειδικό βάρος του ούρου μπορεί να υποδηλώνει κάποιο συστηματικό νόσημα όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ο υπερθυρεοειδισμός.

Η καλλιέργεια και το αντιβιόγραμμα μπορεί να απαιτούνται, για να καθοριστεί αν μια ουρολοίμωξη προκαλεί τα συμπτώματα.

Εξετάσεις αίματος. Μαζί με την ανάλυση ούρων, οι αιματολογικές και βιοχημικές εξετάσεις αξιολογούν συμπληρωματικά την κατάσταση για τη διαπίστωση τυχόν ύπαρξης συστηματικού νοσήματος. Οι εξετάσεις αυτές μπορούν να παρέχουν πολύ σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα γενική υγεία της γάτας ώστε να γίνει η κατάλληλη θεραπεία.

Ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες μπορούν να βοηθήσουν να εντοπιστούν ακτινοσκιεροί λίθοι στην ουροδόχο κύστη.

Υπερηχογράφημα. Η υπερηχοτομογραφική εξέταση κοιλίας παρέχει πληροφορίες για την εκτίμηση του σχήματος, του μεγέθους και του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, όπως και για την παρουσία λίθων, ιζήματος ή μορφωμάτων μέσα σε αυτήν.

Κυστεοσκόπηση. Παρέχει άμεση απεικόνιση της ουροδόχου κύστης για διάγνωση, θεραπεία και λήψη βιοψιών.

Θεραπεία

Ανάλογα με το ιστορικό, την κλινική εξέταση, τις εργαστηριακές εξετάσεις και τα αποτελέσματα των απεικονιστικών εξετάσεων θα διαμορφωθεί η καλύτερη δυνατή θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Πώς μπορώ να μειώσω τις πιθανότητες εμφάνισης FLUTD;

Κρατήστε την αμμολεκάνη σας καθαρή και βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ακόμη μια παραπάνω από τον αριθμό των γατών στο σπίτι.

• Βεβαιωθείτε ότι η αμμολεκάνη που διαθέτετε είναι τουλάχιστον 1,5 φορά το μήκος της γάτας σας.

• Τοποθετήστε την αμμολεκάνη σε ένα ήσυχο μέρος.

• Μεριμνήστε ώστε να υπάρχει νερό συνεχώς διαθέσιμο για τη γάτα σας ανά πάσα στιγμή. Μερικές γάτες προτιμούν τρεχούμενο νερό, όπως από ένα σιντριβάνι.

• Βεβαιωθείτε ότι οι περιβαλλοντικές ανάγκες της γάτας σας πληρούνται (ονυχοδρόμια, παιχνίδια, κρυψώνες).

• Διατηρήστε το βάρος της γάτας σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

• Ενημερώστε τον κτηνίατρό σας για οποιαδήποτε αλλαγή στη συμπεριφορά ή τη ρουτίνα της γάτας σας.

Πηγή

gata-skylos-ktiniatros
Η πυομήτρα, αποτελεί μια συνήθη πάθηση των θηλυκών, μη στειρωμένων ζώων και για την θεραπεία της, απαιτείται άμεσα χειρουργική επέμβαση. Αν και αποτελεί πάθηση με ιδιαίτερα μεγάλη βαρύτητα, τα περισσότερα ζώα ανταποκρίνονται θετικά, ύστερα από το χειρουργείο και μπορούμε να περιμένουμε ακόμη και πλήρη ανάρρωση τους, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Ο καλύτερος τρόπος, για να προστατέψετε το θηλυκό κατοικίδιο σας από την πυομήτρα, είναι η στείρωση.

Τι ακριβώς είναι η πυομήτρα;

Η πυομήτρα, αποτελεί σοβαρή μόλυνση της μήτρας, η οποία καταλήγει συνήθως, στην συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας λοιμώδους υλικού (πύου) στην κοιλότητα του οργάνου. Εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα θηλυκά σκυλιά ή γατιά, τα οποία δεν έχουν στειρωθεί.

Η πυομήτρα χαρακτηρίζεται ως ανοιχτή ή κλειστή. Στην ανοιχτή πυομήτρα, χαρακτηριστικό σύμπτωμα αποτελεί, η έξοδος εκκρίματος από το αιδοίο του ζώου. Το έκκριμα αυτό, μπορεί να είναι κίτρινο, αιματηρό ή κρεμώδες. Αντίθετα, στην κλειστή πυομήτρα, δεν παρατηρείται έξοδος κάποιου εκκρίματος. Αν το πύο δεν απορροφάται επαρκώς από τα τοιχώματα του αιδοίου, τότε η κατάσταση μπορεί να γίνει ιδιαιτέρα κρίσιμη για το ζώο σας, μιας και αναπτύσσεται τοξιναιμία (δηλητηρίαση του αίματος). Η ανίχνευση του δηλητηρίου αυτού στον οργανισμό, έχει ιδιαίτερα άσχημες επιπτώσεις για τα σωματικά όργανα, ενώ μπορεί ακόμα να οδηγήσει και σε παθήσεις που απειλούν τη ζωή του ζώου, όπως η νεφρική ανεπάρκεια. Αν δεν αντιμετωπιστεί, η πυομήτρα συνήθως οδηγεί στον θάνατο του ζώου, λόγω αφυδάτωσης, τοξιναιμία και νεφρικής ανεπάρκειας.

Πολύ πιο σπάνιο πρόβλημα, αποτελεί η πυομήτρα του κολοβώματος, η οποία εμφανίζεται σε θηλυκά που έχουν στειρωθεί, αλλά μολύνεται το πολύ μικρό τμήμα της μήτρας, το οποίο παραμένει ακόμα στον οργανισμό τους. Επειδή μιλάμε μόνο για ένα πάρα πολύ μικρό κομμάτι της μήτρας, τα συμπτώματα τείνουν να είναι αρκετά πιο ελαφριά, παρ’ όλα αυτά και αυτή η πάθηση πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, προκειμένου να αποφύγουμε τις επιπλοκές.

Τι προκαλεί την πυομήτρα;

Κάθε φορά που το θηλυκό έχει περίοδο (δύο φορές τον χρόνο δηλαδή), ο οργανισμός του, υφίσταται όλες εκείνες τις ορμονικές αλλαγές, που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, ανεξάρτητα, από τον εάν είναι έγκυο ή όχι. Οι αλλαγές αυτές που συμβαίνουν στη μήτρα, με τον κάθε κύκλο, διευκολύνουν την μόλυνση της με τη πάροδο του χρόνου. Η μόλυνση αυτή, συνήθως προκαλείται από έναν πολύ κοινό μικροοργανισμό, την E.Coli. Η ασθένεια συνήθως εμφανίζεται μέσα στις πρώτες βδομάδες ή μήνες, που ακολουθούν τον οίστρο του ζώου. Επίσης οι ορμονικές θεραπείες, με σκοπό τη διακοπή του οίστρου ή τη θεραπεία άλλων παθήσεων, αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης πυομήτρας.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πυομήτρας;

Η πυομήτρα, προφανώς και εμφανίζεται μόνο στα θηλυκά (μιας και τα αρσενικά δεν έχουν μήτρα), και πιο συχνά στα ηλικιωμένα ζώα (6 ετών και άνω). Τα συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται, στις 6 εβδομάδες, αφού σταματήσει το αίμα, από τον προηγούμενο κύκλο του θηλυκού. Τα πρώτα συμπτώματα της πάθησης, συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά. Ίσως να παρατηρήσετε, ότι το κατοικίδιο σας, απλά γλύφει το πίσω μέρος του σώματος του πιο συχνά από ότι συνήθως. Ακόμη μπορεί να παρατηρήσετε, ότι έχει χάσει λίγο το χρώμα της ή/και την όρεξη της. Συνήθως, θα είναι πάρα πολύ διψασμένη και ακριβώς επειδή πίνει πολύ νερό, είναι πιθανό να ουρεί περισσότερο, ακόμα και μέσα στο σπίτι. Κάποιες φορές, το πύο εξέρχεται από την μήτρα και τότε θα δείτε ένα αιματηρό-καφέ ή κίτρινο έκκριμα από το αιδοίο της. Καθώς η πάθηση προχωρά, μπορεί να κάνει ακόμα και έμετο και η διάθεση της να πέσει τόσο πολύ, που να μην θέλει ούτε να κουνηθεί.
Τα συμπτώματα, πιθανότατα θα χειροτερέψουν, μέσα σε διάστημα ορισμένων ημερών ή και εβδομάδων. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, εξελίσσονται σε αφυδάτωση, κατάπτωση και τελικά θάνατο από σηψαιμικό σοκ.

Πώς θα καταλάβει ο κτηνίατρος τι συμβαίνει στο ζώο μου;

Ο κτηνίατρος σας, συνήθως υποψιάζεται τι συμβαίνει, από την περιγραφή των συμπτωμάτων του ζώου σας. Θα σας ζητήσει όμως και κάποιες εξετάσεις, προκειμένου να επιβεβαιώσει την διάγνωση του αλλά και να καθορίσει αν η κατάσταση του ζώου, θα του επιτρέψει να επιβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Στις αιματολογικές εξετάσεις, θα φανεί εάν οι τοξίνες από τη μόλυνση της μήτρας έχουν περάσει στο αίμα και κατά πόσο έχουν επηρεάσει και άλλα όργανα. Οι ακτινογραφίες ή ο υπέρηχος, θα καθορίσουν τη διόγκωση της μήτρας.

Υπάρχει θεραπεία για την πυομήτρα;

Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση, το κατοικίδιο σας θα πρέπει να χειρουργηθεί το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να του αφαιρεθεί η μήτρα. Το χειρουργείο αυτό, είναι ακριβώς το ίδιο με αυτό που πραγματοποιείται για την στείρωση ενός θηλυκού ζώου, όμως εάν το ζώο πάσχει από πυομήτρα, το χειρουργείο ενέχει αρκετά περισσότερο ρίσκο. Το ρίσκο όμως της επιλογής να μην γίνει καθόλου χειρουργείο, είναι πολύ μεγαλύτερο, καθότι δυστυχώς, τα περισσότερα ζώα χωρίς χειρουργείο, καταλήγουν. Εάν η μήτρα δεν αφαιρεθεί, τότε οι τοξίνες που απελευθερώνονται από την λοίμωξη θα εισχωρήσουν στο αίμα και θα επιβαρύνουν την κατάσταση του ζώου. Σταδιακά, οι τοξίνες αυτές, θα προκαλέσουν νεφρική ανεπάρκεια. Ανάλογα με την κατάσταση του ζώου, το χειρουργείο μπορεί να καθυστερήσει κάποιες μέρες, μέχρι αυτό να είναι σε θέση να το αντέξει.
Αρκετά σπάνια, σε πολύ ηλικιωμένα ζώα τα οποία έχουν ενδείξεις σοβαρής επιβάρυνσης και άλλων οργάνων (νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια), την καλύτερη λύση, ίσως αποτελεί η ευθανασία.

Θα γίνει το κατοικίδιο μου καλύτερα;

Η πυομήτρα είναι μια σοβαρή ασθένεια και δυστυχώς ένα μικρό μέρος των ασθενών, δεν θα τα καταφέρει, παρ` όλη τη θεραπεία, εξαιτίας των διαφόρων οργανικών ανεπαρκειών ή των επιπλοκών. Συνολικά όμως, το μεγαλύτερο ποσοστό των σκυλιών και των γατιών, αναρρώνουν αξιοσημείωτα καλά, κάτι που κάνει την επιλογή της άμεσης θεραπείας, να αξίζει την προσπάθεια και με το παραπάνω.

Αν το ζώο σας αναρρώσει από το χειρουργείο, τότε πιθανότατα θα επιστρέψει και στην προηγούμενη καλή κατάσταση της υγείας του. Για την ακρίβεια, ένα μεγάλο ποσοστό ιδιοκτητών, αναφέρουν ότι μετά το χειρουργείο, το ζώο τους είναι καλύτερα, από ότι είχε υπάρξει ποτέ εδώ και καιρό. Αυτό, γιατί συνήθως η μόλυνση εξελίσσεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, πριν ακόμα φανούν τα πρώτα της συμπτώματα.

Με ποιόν τρόπο μπορώ να εμποδίσω την εμφάνιση της πυομήτρας;

Ο μόνος τρόπος για να σιγουρευτείτε ότι το ζώο σας δεν θα νοσήσει από αυτή τη πάθηση, είναι να το στειρώσετε. Αν δε σκοπεύετε να κρατήσετε κουτάβια από το ζώο σας, τότε θα πρέπει να το στειρώσετε σε όσο μικρότερη ηλικία γίνεται (συνήθως μετά την εμφάνιση της πρώτης περιόδου). Κάτι τέτοιο δεν εξαλείφει μόνο όλες τις επιπλοκές που σχετίζονται με τον γενετήσιο κύκλο, αλλά μειώνει κατά πολύ και τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σε μεγαλύτερη ηλικία. Για περισσότερες πληροφορίες, σχετικά με το καλύτερο χρονικό διάστημα για την στείρωση, αλλά και για τα οφέλη της, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας.

Πηγή

dog-sun
Μη νομίζεις πως και τα σκυλιά δεν επηρεάζονται απ’ τη ζέστη. Κι όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει, οι καλοκαιρινοί κίνδυνοι για τον σκύλο σου αυξάνονται.

Ξέρεις, δεν ζεσταίνεσαι μόνο εσύ το Καλοκαίρι. Ειδικά όταν έχει καύσωνα και ο υδράργυρος αγγίζει τους 40 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και ο σκύλος σου θα ζεσταθεί. Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι υπέροχοι αλλά ορισμένες φορές σε ταλαιπωρούν. Και μαζί με σένα ταλαιπωρούν και το κατοικίδιό σου. Ο αγαπημένος σου φίλος υποφέρει το Καλοκαίρι ακόμα περισσότερο από σένα κι οι κίνδυνοι για το σκυλάκι σου την εποχή αυτή δεν είναι λίγοι.

Καλοκαιρινοί κίνδυνοι για τον σκύλο

Θερμοπληξία

Ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις το σκυλάκι σου μόνο του στο αυτοκίνητο. Ειδικά όταν κάνει ζέστη, το αυτοκίνητο υπερθερμαίνεται και μέσα σε λίγα λεπτά ο σκύλος σου μπορεί να πάθει ασφυξία και θερμοπληξία, ακόμα κι αν έχεις αφήσει λίγο το παράθυρο ανοιχτό. Είναι φυσικά καλύτερο να τον αφήσεις στο σπίτι από το να τον πάρεις μαζί σου και να μείνει μόνος του στο αυτοκίνητο.

Αφυδάτωση

Τα σκυλιά ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους, κυρίως, με το λαχάνιασμα. Όμως, όταν έχει καύσωνα και πολλή ζέστη, είναι πολύ σημαντικό να πίνουν συχνά νερό και να έχουν διαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό.

Χαλασμένο φαγητό

Όσο εύκολο είναι να πάθεις δηλητηρίαση εσύ, άλλο τόσο εύκολο είναι και για τον σκύλο σου, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Έτσι λοιπόν πρέπει να προσέχεις πολύ την τροφή του.

Αντιψυκτικά

Πολλά ζώα μπορεί να γλύφουν αντιψυκτικό υγρό που τρέχει από air condition, αυτοκίνητα ή ψυγεία. Ωστόσο, το υγρό αυτό είναι τοξικό και πρέπει να προστατέψεις το ζωάκι σου.

komotini-skylos
Κάμερα ασφαλείας κατέγραψε έναν περαστικό να κλωτσάει χωρίς λόγο ένα από τα γνωστά αδέσποτα της περιοχής και (ευτυχώς) το σκυλάκι δεν αντέδρασε.

Όπως είπε και η Μαρία που μου έστειλε την υπόθεση, ευτυχώς που ο σκύλος -ο οποίος έπαιζε μόνος του και δροσιζόταν- δεν αντέδρασε.
Γιατί αν αντιδρούσε και τον δάγκωνε, όλοι θα έλεγαν ότι έφταιγε ο σκύλος, θα άρχιζε η γνωστή ιστορία για τα αδέσποτα, κι ο σκύλος θα κρινόταν «επιθετικός» και μπορεί και να στελνόταν για ευθανασία…

«Αφού είναι γνωστός, κάντε του καταγγελία» είπαν πολλοί.

Δείτε το βίντεο:


Και κάποιοι όντως του έκαναν.

Ο άντρας θα δικαστεί. Αν αθωωθεί θα ακυρωθεί και το πρόστιμο. Αν καταδικαστεί, το πρόστιμο ισχύει και είναι ανεξάρτητο απ’ την επιπλέον ποινή με την οποία θα καταδικαστεί.

Σε κάθε περίπτωση, ας γνωρίζουμε πως τα πράγματα είναι σοβαρά: Δεν επιτρέπεται καμία κακοποίηση ζώου (όπως και ανθρώπου φυσικά), ούτε καν για αστείο.

Κι όποιοι κακοποιούν ζώα ας γνωρίζουν ότι τα πρόστιμα και οι ποινικές ευθύνες δεν είναι καθόλου για γέλια…

Πηγή

adespota
Η κακοποίηση ζώου είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπαγγέλτως δηλαδή η δίωξη ασκείται απευθείας από την εισαγγελία με βάση τη νομοθεσία χωρίς να προαπαιτείται έγκληση ή μήνυση από κάποιον.

Επιπλέον δεν καταθέτεται παράβολο των -50- ευρώ € (βάσει της υπ ́αριθμόν Εγκ.:1/13, Aρ.Πρωτ.:1631 – 8/4/13 Εισ. Αρείου Πάγου)

Ενεργητική κακοποίηση

η δηλητηρίαση, ο πυροβολισμός, το κρέμασμα, ο πνιγμός, η σύνθλιψη, ο ακρωτηριασμός, το κόψιμο αυτιών και ουράς, η κτηνοβασία, η παράνομη εμπορία και πώληση αλλά και η συσσώρευση ζώων (συλλέκτες ζώων animal hoarding)

Παθητική κακοποίηση

Μόνιμο δέσιμο, έλλειψη κτηνιατρικής φροντίδας , έλλειψη κατάλληλης τροφής και νερού,χωρίς κατάλληλο στέγαστρο για την απαραίτητη προφύλαξη στις καιρικές συνθηκες, διαμονή σε ακατάλληλο χώρο,ανάμεσα σε σκουπίδια, άχρηστα αντικείμενα, ακαθαρσίες ,απουσία καθημερινής άσκησης ή περιπάτου.

ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΖΩΟΥ

Παθητική κακοποίηση ζώου

(άρθρο 16 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρθρο 46 του Ν. 4235/14 και άρθρο 1 του Ν. 1197/81)

Εάν αντιληφθείτε παθητική κακοποίηση ζώου ή ζώων

Βήματα

Είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να τραβήξετε ευκρινείς φωτογραφίες ή και βίντεο που να δείχνουν το μέγεθος της παραμέλησης (τα ίδια τα ζώα και τις συνθήκες που ζουν) με εμφανής την ημερομηνία λήψης για να μπορεί να αποδειχθεί η επαναλαμβανόμενη κατάσταση και η διάρκεια. (κρατήστε αρχείο με αντίγραφα)

Ανάλογα με την έκταση της παραμέλησης δείτε άν υπάρχει δυνατότητα να μιλήσετε με τον ιδιοκτήτη για να βελτιωθεί η κατάσταση.Κάποιες φορές μπορεί η παραμέληση να είναι αποτέλεσμα κάποιας σοβαρής δυσκολίας στην ζωή του ιδιοκτήτη. Ρωτήστε τον αν μπορείτε να βοηθήσετε για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης του ζώου. Να είστε απολύτως ήρεμοι, ψύχραιμοι και συμβουλευτικοί στον διάλογο σας. Προσπαθήστε να του εξηγήσετε τις υποχρεώσεις του ως κάτοχος ζώου και για τις κυρώσεις που εμπίπτουν στην δική του περίπτωση αν δεν τις τηρήσει, χωρίς όμως να γίνεστε απειλητικοί ή επιθετικοί. Ο στόχος είναι να βοηθήσετε το ζώο ή τα ζώα.

Εάν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί και εφόσον η κατάσταση είναι τέτοια που ΔΕΝ απειλείται άμεσα η ζωή του ζώου, θα μηνυτήρια αναφορά (καταγγελία) στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας την οποία θα κοινοποιήσετε με email στις προιστάμενες υπηρεσίες του Α.Τ.

1) Αστυνομική Διεύθυνση που ανήκει

2) Γ.Α.Δ.Α./ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ,

3) Δ/ΝΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ Α.Ε.Α.

Επιπλέον θα κάνετε καταγγελία στην Κτηνιατρική Διεύθυνση της οικείας Περιφέρειας ή Νομαρχίας αναφέροντας αναλυτικά και σωστά ιεραρχημένα τα όσα γνωρίζετε για την παράλειψη τήρησης των κανόνων ευζωίας του ζωόυ ή των ζώων αλλά και των υγειονομικών διατάξεων (ακαθαρσίες, έντονη δυσοσμία κλπ). Μπορείτε να κάνετε καταγγελία και τηλεφωνικά ή με φαξ, αλλά όπωσδήποτε να ζητάτε τον αριθμό πρωτοκόλου. Ο αριθμός πρωτοκόλου βεβαιώνει την καταγραφή της καταγγελίας σας και είναι απαραίτητος για κάθε επικοινωνία σχετικά με την υπόθεση.

ΑΝ όμως η παραμέληση ΤΟΥ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ιδιαίτερα εκτεταμένη και ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΜΕΣΑ Η ΖΩΗ ΤΟΥ και ο ιδιοκτήτης του αδιαφορεί

Καλέστε άμεσα περιπολικό της Αστυνομίας στο «100», περιμένετε στο σημείο να τον υποδείξετε ως δράστη (Αν διαφύγει, βάσει του άρθρου 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μπορείτε να τον «καταδιώξετε δημοσία κραυγή», δηλαδή υποδεικνύοντας συνεχώς το που βρίσκεται, αλλά και να σημειώσετε στοιχεία οχήματος κυκλοφορίας (πινακίδα), ώστε να συλληφθεί εντός ορίων αυτοφώρου.

(Τα χρονικά όρια του αυτόφωρου αρχίζουν από της στιγμής της τέλεσης της αξιόποινης πράξης και εκπνέουν με τη παρέλευση ολόκληρης της επόμενης μέρας (12 τα μεσάνυχτα)

Εάν το 100 αδυνατεί να ανταποκριθεί,

– είτε επειδή έχει άλλα επείγοντα περιστατικά και δεν προλαβαίνει

– είτε επειδή δεν έχει περιπολικό διαθέσιμο

Κατευθυνθείτε στο Α.Τ. που ανήκει το σημείο (όλο το 24ωρο) και προβείτε σε καταγγελία στον αξιωματικό υπηρεσίας, εκθέτοντας με σοβαρότητα και σαφήνεια την κατάσταση και δείχνοντας το αποδεικτικό υλικό που έχετε (φωτογραφίες, βίντεο, κλπ). Θα σχηματιστεί δικογραφία για κακοποίηση ζώου/ων, αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα για το οποίο δεν πληρώνετε παράβολο.

Απευθυνθείτε άμεσα στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας και εκθέστε με σοβαρότητα και σαφήνεια την κατάσταση έχοντας μαζί σας αποδεικτικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο, άλλους μάρτυρες κλπ) ώστε να δοθεί εντολή προς το οικείο Α.Τ. να ενεργήσει άμεσα και να σχηματιστεί δικογραφία κατά του ιδιοκτήτη για ενεργητική ή παθητική κακοποίηση ζώου/ων, αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα για το οποίο δεν κατατίθεται παράβολο !Στην δικογραφία αυτή θα μπούν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία (φωτογραφίες, βίντεο, κτηνιατρικές γνωματεύσεις, τοξικολογικές αναλύσεις,καταθέσεις μαρτύρων κλπ).Είναι πολύ σημαντικό όλα τα στοιχεία να μπορούν να δίνουν όλη την εικόνα του μεγέθους της κακοποίησης για να μπορεί να σταθεί η υπόθεση στο δικαστήριο και να τιμωρηθεί ο δράστης που είναι το ζητούμενο. Δυστυχώς είναι αρκετές οι φορές που υποθέσεις τέτοιες έχουν πέσει στο δικαστήριο λόγω ελλείπον στοιχείων.Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι τα μάτια του δικαστή σε μια υπόθεση που ο ίδιος δεν έχει δει!

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης του ζώου ή των ζώων θα δοθεί εντολή αφαίρεσης που θα είναι οριστική ή προσωρινή και το ζώο ή τα ζώα θα παραδοθούν σε καταφύγιο του Δήμου (αν υπάρχει…) , ή σε ενδιαφερόμενο φιλοζωικό σωματείο ή ομάδα, ή σε ενδιαφερόμενο ιδιώτη, ορίζοντας τους μεσεγγυούχους ( πρόσωπο στο οποίο ανατίθεται η φύλαξη του ζώου για ασφάλεια, έως ότου εκδοθεί η οριστική απόφαση δικαστηρίου ή άλλης διοικητικής αρχής)

Εάν αντιληφθείτε ενεργητική κακοποίηση ζώου ή ζώων

Βήματα

Καλέστε άμεσα περιπολικό της Αστυνομίας στο «100», περιμένετε στο σημείο να υποδείξετε τον δράστη (Αν διαφύγει, βάσει του άρθρου 242 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, μπορείτε να τον «καταδιώξετε δημοσία κραυγή», δηλαδή υποδεικνύοντας συνεχώς το που βρίσκεται, αλλά και να σημειώσετε στοιχεία οχήματος κυκλοφορίας (πινακίδα), ώστε να συλληφθεί εντός ορίων αυτοφώρου.

Τα χρονικά όρια του αυτόφωρου αρχίζουν από της στιγμής της τέλεσης της αξιόποινης πράξης και εκπνέουν με τη παρέλευση ολόκληρης της επόμενης μέρας (12 τα μεσάνυχτα)

Εάν η το 100 αδυνατεί να ανταποκριθεί,

– είτε επειδή έχει άλλα επείγοντα περιστατικά και δεν προλαβαίνει

– είτε επειδή δεν έχει περιπολικό διαθέσιμο

Πηγαίνετε κατευθείαν στον Εισαγγελέα (Για την Αθήνα και την υπόλοιπη Αττική, κτίριο 16 της Εισαγγελίας Αθηνών, στην παλαιά σχολή Ευελπίδων, για την υπόλοιπη Ελλάδα στον εισαγγελέα υπηρεσίας ) και ζητήστε να δώσει εισαγγελική εντολή για την άμεση αφαίρεση του ζώου και για την σύλληψη του δράστη.

Για να δώσει ο εισαγγελέας την εισαγγελική εντολή, θα πρέπει να τον πειστεί για το επείγον και την σοβαρότητα του περιστατικού.

Η περιγραφή σας θα πρέπει να είναι τεκμηριωμένη και με όσο το δυνατόν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία (πχ φωτογραφίες, βίντεο, ηχογράφηση, άλλους μάρτυρες,κλπ)

Αν βρείτε νεκρά ζώα από φόλα

Τραβήξτε ευκρινείς φωτογραφίες από τον τόπο του συμβάντος και από τα ζώα,

Kαλέστε την Αστυνομία να έρθει στο σημείο η οποία οφείλει

να ενημερώσει για την περισυλλογή των πτωμάτων τον οικείο Δήμο τον οποίο προς αποφυγή εστίας μόλυνσης σύμφωνα με το άρ. 11 §2 του Ν4039/12.

Να ενημερώσει την κτηνιατρικη υπηρεσία της οικείας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής καθώς και την Υγειονομική Υπηρεσία της Περιφερείας

Να συλλέξει προσεκτικά με γάντια τη «φόλα» και ένα ζώο σε αεροστεγή συσκευασία

Να αποστείλει το υλικό για τοξικολογική ανάλυση στην αρμόδια υπηρεσία ή Εργαστήριο Δημόσιου Πανεπιστημίου (Ιατρικής Σχολής), ή της οικείας Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, ώστε να προκύψει η ουσία που προκάλεσε το θάνατο.

Εσείς προβαίνετε σε μηνυτήρια αναφορά στο οικείο Α.Τ. στην οποία μπορείτε να αναφέρετε και τους ανθρώπους που υποπτεύεστε ότι το έπραξαν ή απείλησαν ότι θα το πράξουν στο «κοντινό» παρελθόν.

Εάν κάνετε εσείς την συλλογή της φόλας και του ζώου (πάντα με προσοχή με γάντια και σε αεροστεγή συσκευασία) θα τα προσκομίσετε στο οικείο Α.Τ ως αποδεικτικά στοιχεία για την δικογραφία που θα σχηματιστεί ζητώντας να γίνει τοξικολογική ανάλυση του υλικού.Επιπλέον, αιτηθείτε την εξέταση του ζώου σε συνεργασία με κτηνίατρο ή δημόσιο κτηνίατρο της οικείας Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφερείας, ώστε να προκύψει η ουσία που προκάλεσε το θάνατο.Τα παραπάνω απαραιτἠτως θα τα αναφέρετε και στην μηνυτήρια αναφορά σας (καταγγελία)

ΜΗΝ αρκείστε σε απλές αναφορές τέτοιων συμβάντων, οι οποίες απλά καταγράφονται στο Β.Α.Σ. (Βιβλίο Αδικημάτων & Συμβάντων) και ουδέποτε θα περιέλθουν σε γνώση της Εισαγγελίας του τόπου συμβάντος. Αν τυχόν με κάποιο νεώτερο στοιχείο προκύψει ότι ο δράστης που το έπραξε, δε θα υπάρχει καμμία δικογραφία να τον συσχετίσει με την αναφερόμενη πράξη!

Έχετε δικαίωμα να αιτηθείτε αντίγραφο της μήνυσης σας από το Β.Α.Σ., στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος, το οποίο παραλαμβάνετε εντός δέκα -10- ημερών από την υποβολή της αίτησης καθημερινές ημέρες και πρωινές ώρες 07:30-15:00 ́. Επίσης αν έχετε να καλέσει περιπολικό για καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης ζώων, μπορείτε επίσης να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία της Υπηρεσίας.
                                                ------------------------------------

Έχει εκδοθεί διαταγή απο τις 02/07/2013 από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας η υπ ́αριθμόν 71377/13/989391σύμφωνα με την οποία “…οι αρμόδιοι ανακριτικοί υπάλληλοι,…, μπορούν αυτεπαγγέλτως ή μετά από αίτηση κάποιου διαδίκου ή του εισαγγελέα, να διατάξουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, όταν κρίνουν ότι απαιτούνται ειδικές γνώσεις επιστήμης για να γίνει ακριβής διάγνωση και κρίση κάποιου γεγονότος και ειδικότερα στην περίπτωση κακοποίησης ή θανάτου ζώου μπορούν να ζητήσουν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από κτηνιάτρους και αρμόδια εργαστήρια”.

Κακοποίηση ζώου στο διαδίκτυο

Σε περίπτωση που διαπιστώνετε ότι μέσω διαδικτύου προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο), όπου προβάλλεται κακοποίηση/ θανάτωση ζώων ή μια ηλεκτρονική δημοσίευση, όπου δηλώνεται η πρόθεση για επικείμενη βλάβη προς ζώο ή ζώα, πρέπει να ενημερώνετε ΠΑΝΤΑ τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές:

Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Συνιστούμε σε κάθε περίπτωση

1. Σε περίπτωση που δεν είστε ο ίδιος αυτόπτης μάρτυρας, να ελέγχετε πάντα κατά πόσον ισχύουν τα όσα ακούσατε πριν απευθυνθείτε στις αρχές.

2. Μάθετε αν δραστηριοποιείται φιλοζωική οργάνωση στην περιοχή σας και ζητήστε την στήριξη τους.

3. Όταν μιλάτε με τις Αρχές (Αστυνομία, Εισαγγελία, Κτηνιατρική Υπηρεσία, κλπ)

• Να είστε πάντα ψύχραιμοι ακόμα και αν η αντιμετώπιση τους δεν είναι αυτή που περιμένατε

• Να μην εκδηλώνετε την συναισθηματική φόρτιση που πιθανώς έχετε γιατί θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα

• Να εστιάζετε στα κρίσιμα σημεία της κακοποίησης χωρίς περιττές λεπτομέρειες

• Να ζητάτε πάντα αριθμό πρωτοκόλλου της καταγγελίας και αντίγραφο της κατάθεσης σας ώστε να μπορείτε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη

4. Η γνώση της νομοθεσίας είναι κλειδί για σωστή καταγγελία ή μήνυση.

Εάν συναντήσετε άρνηση από την αστυνομία να ενεργήσει σε περιστατικά κακοποίησης ζώων, θα την παραπέμψετε στα αποσπάσματα των Νόμων, και στις εγκύκλιους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προς τα Α.Τ. σχετικά με την υποχρέωση τους να ερευνούν κάθε καταγγελία κακοποίησης ζώου.

Κατά το άρθρο 20 του Ν. 4039/12 ως τροπ. με άρ. 46 του Ν. 4235/14, οι δράστες τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός -1- έτους (έως και πέντε -5- έτη), με χρηματική ποινή από 5.000€ έως 15.000€ και διοικητικές κυρώσεις έως και 30.000€ για κάθε ζώο. Οι τελευταίες επιβάλλονται από την ΕΛ.ΑΣ. ανεξάρτητα από την Ποινική Δίκη.Τα αστυνομικά όργανα των περιπολικών της Άμεσης Δράσης δεν επιβάλουν διοικητικά πρόστιμα, καθώς η αρμοδιότητα τους περιορίζεται στο να προσέλθουν και να καταγράψουν όσα τους εκθέσετε, αλλά μπορούν να συλλάβουν το δράστη, εάν τους γνωστοποιήσετε ότι θέλετε να υποβάλετε μήνυση. Τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται από Αστυνομικούς τους οικείου Αστυνομικού Τμήματος

Πηγή

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.