Όλοι γνωρίζουμε ότι η γάτα είναι περίεργο ζώο.
Κάποιες γάτες αρκούνται σε ένα υποτιμητικό και περιφρονητικό βλέμμα.
Άλλες δρουν πιο δυναμικά δείχνοντας τα δόντια τους, τα νύχια τους ή ανασηκώνουν απειλητικά το τρίχωμα της ράχης τους.
Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην καταλάβεις την αντίδραση μίας ενοχλημένης γάτας.
Το μυστικό για να μην εξωθείς το φιλαράκι σου στα άκρα, είναι έγκαιρα να κατανοήσεις τους παράγοντες που προκαλούν αυτήν τη συμπεριφορά και να τους εξαλείψεις.
Πρέπει να ψάξεις βαθιά μέσα στην ψυχοσύνθεση του κολλητού σου, ώστε να ανακαλύψεις εκείνες τις λεπτές κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει ποτέ να περνάς.
Διαβάζοντας το άρθρο αυτό, θα διαπιστώσεις τις πιο κοινές αιτίες που ίσως προκαλούν την οργή της γάτας σου.
1) Οι πολύ δυνατοί θόρυβοι
Οι γάτες μοιάζουν με τους γείτονες εκείνους που είναι έτοιμοι να καλέσουν την αστυνομία, όταν ο ήχος που παράγεται στον χώρο σου είναι προκλητικά ενοχλητικός.
Η δυνατή μουσική, οι φωνές, επιδειξιομανείς κακόφωνοι του Karaoke, ασταμάτητα γέλια και άλλοι θόρυβοι διαταράσσουν την ευαίσθητη ακοή του φίλου σου.
Οι γάτες μισούν τους εκκωφαντικούς ήχους, ειδικά όταν προκύπτουν ξαφνικά.
Τα αυτιά της γάτας είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο , ώστε να συλλαμβάνουν υψηλές συχνότητες, κάτι που είναι αδύνατο για εμάς.
Η ακοή της λειτουργεί καλύτερα, ακόμα και από αυτήν του σκύλου.
Άρα, σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να λειτουργείς προληπτικά βρίσκοντας τρόπους προστασίας του συντρόφου σου.
2) Μην αμελείς τις σπιτικές δουλειές
Πώς θα περιέγραφες τη ζωή μίας γάτας;
Ημέρες γεμάτες με χαλαρό ύπνο, ατέλειωτη ηλιοθεραπεία, γλείψιμο τρίχας με στυλ ιεροτελεστίας. Από την άλλη, νύχτες με ξεσπάσματα κίνησης σε ιλιγγιώδη ρυθμό, καθώς και περίεργες εξερευνήσεις.
Δεν τις ενδιαφέρει τίποτα, διότι γνωρίζουν ότι οι «γονείς τους» είναι εκεί για τις αγγαρείες , ώστε να ζουν αυτές σε συνθήκες καθαριότητας και ευδαιμονίας.
Η πιο σημαντική από τις χαμαλοδουλειές είναι η απολύμανση της αμμολεκάνης. Αν η άμμος υγιεινής δεν καθαρισθεί σχολαστικά, θα δυσαρεστηθεί το φιλαράκι σου.
Τα τετράποδα αφεντικά μας περιμένουν ανυπόμονα το σερβίρισμα του φαγητού τους, την ανανέωση του νερού τους στο πιάτο , και το πλύσιμο των σκευών τους με σαπούνι και νερό προς αποφυγή των μικροβίων.
3) Μην την ξυπνάς
Πώς θα σου φαινόταν, αν κάποιος εισέβαλε στο δωμάτιο σου, κόβοντας τον καλύτερο σου ύπνο;
Δεν θα νευρίαζες;
Έτσι και ο κολλητός σου που, όπως και οι ομόφυλοι του, απολαμβάνει καθημερινά 15-20 ώρες ύπνο και κάθε μία από αυτές του φαίνεται υπερπολύτιμη.
Αυτή η σιέστα τον βοηθά να νιώθει δραστήριος, όταν κατά τις 2.00 τα μεσάνυχτα αρχίζει το πάρτυ υπερκίνησης και περιπλάνησης.
Το να ξυπνάς ένα κοιμισμένο γατάκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα.
Αν πρέπει να το κάνεις, χρησιμοποίησε απαλές και αργές κινήσεις χαϊδεύοντας το κεφαλάκι του.
Μην περιμένεις να σε ευχαριστήσει για την πρωτοβουλία σου.
Να είσαι σίγουρος ότι αν χιμήξει πάνω στο πρόσωπο σου ή επιτεθεί στο πόδι σου δε θα αισθανθεί την παραμικρή ενοχή.
4) Μην την πνίγεις με την αγάπη σου
Κάθε γάτα έχει τα δικά της όρια ανοχής στα συναισθήματα μας.
Μερικές επιθυμούν διαρκώς τα χάδια και τις αγκαλιές μας, ενώ άλλες, που δυστυχώς είναι η πλειοψηφία, ανοιγοκλείνουν τον διακόπτη αλληλεπίδρασης μαζί μας ανάλογα με τα κέφια τους.
Το ελαφρύ άγγιγμα στο κεφάλι και το ξύσιμο στο σώμα τους επιτρέπονται όση ώρα εκείνες επιθυμούν.
Αν την πνίξει η αγάπη σου, μάλλον θα υποχωρήσει ενοχλημένη παρά θα γουργουρίζει από ευχαρίστηση.
5) Πρόσεχε την επαφή του με άγνωστα παιδιά
Οι περισσότερες γάτες λατρεύουν τα παιδιά. Από μικρά ως έφηβοι παιδιά και γάτες έχουν άριστες σχέσεις.
Και αν πάλι δεν τα αγαπάει πολύ, σίγουρα θα τα ανέχεται.
Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν ο κολλητός σου γίνεται δέκτης χειρονομιών από ανθρώπους με τους οποίους δεν έχει εξοικειωθεί .
Ειδικά τα μικρά χεράκια των παιδιών, φαντάζουν ως τα όργανα βασανισμού τους.
Στα μικρά παιδιά αρέσει να κυνηγούν ξεφωνίζοντας από ενθουσιασμό την κάθε άτυχη οικιακή γάτα που θα πέσει στα χέρια τους, γεγονός που τρομάζει πολύ τα χνουδωτά φιλαράκια μας.
Αν θέλεις να συστήσεις τη γάτα σου σε παιδιά, κάνε το αργά και με τρυφερότητα.
Πρέπει να σιγουρευτείς ότι οι μικροί βασανιστές γνωρίζουν κανόνες καλής συμπεριφοράς και παιχνιδιού με τα ζώα και να διασφαλίσεις ότι θα τους σεβαστούν.
6) Μην δουλεύεις τόσες πολλές ώρες
Αν ο κολλητός σου δυσανασχετεί στις εκρήξεις των συναισθημάτων σου, δεν σημαίνει ότι δεν αναζητά την προσοχή σου. Σε καμία γάτα δεν αρέσει να αγνοείται και δεν τους αξίζει, άλλωστε, αυτό.
Αν δουλεύεις πολλές ώρες, θα κοιμάται όλη την ημέρα σχεδόν αλλά την κατάλληλη ώρα, εκείνη της επιστροφής σου, θα στέκεται αγέρωχη και στητή στα 2 πόδια πίσω από την πόρτα, για να ακούσει τον γνώριμο ήχο των κλειδιών της εξώπορτάς σου.
Πρέπει να ξέρεις ότι δεν είσαι για αυτή μόνο ο τροφοδότης των αναγκών της, αλλά και ο σύντροφος της.
Οι πολλές ώρες απουσίας σου τη στεναχωρούν και σίγουρα θα προτιμούσε να ήσουν συχνότερα κοντά της για παιχνίδι και χάδια.
7) Μην ψεκάζεις το σπίτι σου με χημικά spray
Γνωρίζεις ότι ο κολλητός σου διαθέτει πολύ δυνατή όσφρηση. Πολλές φορές, όταν δεν προλαβαίνεις να καθαρίσεις εγκαίρως την αμμολεκάνη του, δυσάρεστες οσμές ενδεχομένως να καλύψουν τον χώρο.
Σκέφτεσαι λογικά ότι, αφού πέταξες το βρώμικο φορτίο, λίγο ψέκασμα με ένα αεροζόλ λουλουδιών θα μοσχομύριζε την περιοχή.
Όμως, για το φιλαράκι σου, η χημική αυτή ουσία ερεθίζει την ευαίσθητη αίσθηση του.
Ακόμα και λοσιόν χεριών αν βάλεις πάνω στα χέρια σου και μετά χαϊδέψεις τον κολλητό σου, αυτός θα δυσανασχετήσει. Προτιμά τη φυσική μυρωδιά και ενοχλείται όταν προσπαθείς, ορθολογικά σκεπτόμενος, να την καλύψεις με τεχνητές ουσίες.
Τελικά, αν θέλεις να χρησιμοποιείς spray, διάλεξε κάτι σε άρωμα τόνου ή catnip που σίγουρα θα αρέσει στο φιλαράκι σου.
8) Μην διακόπτεις απότομα το παιχνίδι
Αν η γάτα σου καθορίσει τον χρόνο που θα παίζετε μαζί, ίσως δεν προλάβεις να κάνεις πολλές δουλειές στη διάρκεια ενός 24ωρου.
Όταν της εγείρεις το ενδιαφέρον και αρχίσετε το παιχνίδι, μην την εγκαταλείψεις απότομα. Η μικρή της καρδούλα πάλλεται από ενθουσιασμό και χαρά, όταν ξαφνικά εμφανίσεις μπροστά της το ραβδί με το κρεμαστό ζωάκι.
Αμέσως κλειδώνει στα φιδίσια μάτια της το στόχο και είναι έτοιμη να τον αρπάξει στην πρώτη ταλάντωση του σχοινιού. Όταν μπει σε αυτήν τη διαδικασία και ξεκινήσει η περιπέτεια, μην την παρατήσεις γρήγορα και απροειδοποίητα.
Οι γάτες δεν κατανοούν τους λόγους διακοπής μίας διαδικασίας αλληλεπίδρασης μεταξύ μας, διότι θέλουν εκείνες πάντα να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
9) Μην αγοράζεις λάθος τροφή
Ίσως είναι ο κυριότερος λόγος εκδήλωσης νεύρων και γκρίνιας από το φιλαράκι σου, όταν δηλαδή της δίνεις ανεπιθύμητη τροφή.
Οι γάτες είναι ιδιότροπα ζώα και ίσως χρειασθούν πολλές δοκιμές μέχρι να βρούμε την κατάλληλη τροφή που θα ικανοποιήσει το στομάχι τους.
Κάποιες έχουν αλλεργικές αντιδράσεις σε κάποια πηγή πρωτεΐνης ή δυσανεξία, ενώ άλλες, απλώς περίεργα γούστα.
Αυτό που σου ζητάει επίμονα ο κολλητός σου είναι γρήγορα να διαπιστώσεις τι επιθυμεί και αυτό να του σερβίρεις στο πιάτο του.
Μην ξεχνιέσαι, αυτό ισχύει και για τις λιχουδιές.
10) Μην αλλάζεις αυθόρμητα τη ρουτίνα της
Αν η γάτα σου έχει συνηθίσει συγκεκριμένους ανθρώπους να πηγαινοέρχονται στον χώρο της καθορισμένες ώρες γευμάτων και αλλαγής της άμμου της στο δοχείο, τότε το πρόγραμμα καθημερινότητας ήδη έχει εντυπωθεί στο λογισμικό του μυαλού της.
Τυχόν εκπλήξεις και αλλαγές θα προκαλέσουν σύγχυση και δυσαρέσκεια.
Δεν θα αντιδρά καλά στους επισκέπτες (εκτός αν είναι πολύ εξωστρεφής και χαδιάρα) και θα εξοργίζεται όταν περιμένει να φάει το φαγητό της, ενώ εσύ κάνεις κάτι άλλο.
Όσο πιο προβλέψιμη κάνεις τη ζωή της, θα έχεις δεσπόζουσα θέση στην καρδιά της.
Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δε θα εκτιμήσει κάποιο νέο παιχνίδι ή μία περιπέτεια πνευματικής διέγερσης κοντά σου.
Απλώς πρέπει να μάθεις τι αποδέχεται και τι όχι.
11) Αγχώνεται με τις βόλτες στο αυτοκίνητο
Σε αντίθεση με τους σκύλους οι γάτες δεν απολαμβάνουν και πολύ τις βόλτες με το αυτοκίνητο.
Από την αρχαιότητα λάτρευαν τη ρουτίνα τους. Μαρκάρουν τον χώρο τους με οσμές που παράγουν τα υγρά που ψεκάζουν και με το θάψιμο των ακαθαρσιών τους, όπως κάνουν τα αιλουροειδή στην άγρια φύση.
Δείχνουν απέχθεια στη βόλτα με το αυτοκίνητο, διότι μετακινούνται από τον κατακτημένο χώρο τους και πηγαίνουν σε άγνωστες και μη επιθυμητές κατευθύνσεις.
Συνεπώς, όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι γάτες αγχώνονται, όταν υποβάλλονται σε άβολες καταστάσεις.
Επίσης, η κίνηση αυτή σε κάποιες γάτες ίσως δημιουργήσει συμπτώματα εμετού, επιθετικότητα και διάφορα άλλα ψυχοσωματικά φαινόμενα, ειδικά σε φοβικές γάτες.
Επίλογος
Οι γάτες είναι από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια του πλανήτη, αλλά και από τα πιο άστατα.
Κάθε φορά που μία γάτα χουζουρεύει ευτυχισμένη στην αγκαλιά σου γουργουρίζοντας, ένα οικογενειακό κειμήλιο πέφτει από το ράφι που το φιλοξενούσε.
Η συμπεριφορά τους είναι τόσο κυκλοθυμική που από τη μία χώνουν το κεφάλι τους ανάμεσα στα πόδια σου ή δαγκώνουν με παιχνιδιάρικη διάθεση το δάχτυλο σου και από την άλλη παρεκτρέπονται και αφηνιάζουν, αναστατώνοντας το σπιτικό σου.
Μάθε τη γάτα σου, εξερεύνησε τα όρια της, δείξε σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα της και με αυτόν τον τρόπο θα απολαύσεις την απίθανη συντροφικότητά της.
Δημοσίευση σχολίου