12 κοινές σκυλο-ερωτήσεις που θα έκανες σε έναν κτηνίατρο

koutavaki
Υπάρχουν τόσα πολλά ερωτήματα που απασχολούν τους σκυλο-γονείς, που ακόμα και μακροχρόνιοι ιδιοκτήτες σκύλων θα δυσκολεύονταν να απαντήσουν σχετικά με τις συμπεριφορές και τα γνωρίσματα των «παιδιών τους».

Αν νομίζεις ότι ξέρεις όλα όσα αφορούν τον κολλητό σου, καλό θα ήταν να διαβάσεις παρακάτω τις απαντήσεις διαφόρων κτηνιάτρων σε κοινά σκυλο-ερωτήματα.

Ίσως αναθεωρήσεις την άποψη σου ή φρεσκάρεις τις γνώσεις σου για κάποια από αυτά.

1) Γιατί οι μύτες των σκύλων είναι πάντα υγρές;

Η Dr Whitney Miller, κτηνίατρος του ομίλου Petco, είπε ότι υπάρχουν διάφοροι λόγοι για το γεγονός αυτό.

«Ο κύριος λόγος είναι ότι οι σκύλοι εκκρίνουν μία βλεννώδη ουσία που ενισχύει την αίσθηση της όσφρησης. Ωστόσο , ιδρώνουν σε αυτό το μέρος του προσώπου, καθώς και το γλείφουν πολύ συχνά για να το καθαρίσουν».

Κάποιοι σκυλο-γονείς ανησυχούν, όταν βλέπουν τη μύτη των συντρόφων τους ξηρή και νομίζουν ότι έχουν αρρωστήσει.

Η Dr Miller είπε ότι αυτό δεν ισχύει πάντοτε, για αυτό καλό θα ήταν να συμβουλευθούν τον κτηνίατρο τους.

2) Γιατί οι πατούσες των σκύλων μυρίζουν σαν τους κόκκους του καλαμποκιού;

Αν έτυχε να μυρίσεις από κοντά τις πατούσες του συντρόφου σου, σίγουρα θα αντιλήφθηκες αυτή την περίεργη οσμή. Αυτό γίνεται λόγω της επίδρασης κάποιων α βλαβών βακτηριδίων.

Ο Dr Robert J.Cotton εξηγεί ότι:

«Όπως στους ανθρώπους, έτσι και στους σκύλους ευνοείται η συγκέντρωση κάποιων βακτηριδίων και μυκήτων στην επιφάνεια του δέρματος τους, ακολούθως και στις πατούσες. Αν και πρόκειται για αβλαβή μικρόβια, η υπερσυγκέντρωση τους στις πατούσες ίσως δημιουργήσει κάποια προβλήματα».

Ενημέρωσε τον κτηνίατρο σου, ειδικά αν αυτή η μυρωδιά γίνεται αισθητή από απόσταση ή βλέπεις το φιλαράκι σου να γλείφει διαρκώς τις πατούσες και τα πέλματα του.

3) Είναι αλήθεια ότι κάποιες φυλές , όπως τα pit bull, είναι εκ φύσεως επιθετικές;

Η γενική αυτή πεποίθηση για τα Pit bull ή τα Doberman, σίγουρα έχει περάσει στον κόσμο.

Ο Dr Cotton τόνισε ότι:

«Είναι αδύνατο να προβλέψεις πώς ένας μεμονωμένος σκύλος θα συμπεριφερθεί βασιζόμενος μόνο στη ράτσα του. Κανένα σκυλί δεν είναι εκ φύσεως επιθετικό και δεν θα έπρεπε να τα κατηγοριοποιούμε με αυτόν τον τρόπο. Κάποιες φυλές σκύλων έχουν μία ισχυρή θέληση που εκτοξεύει την επιθυμία τους να φέρουν εις πέρας μία εργασία ή αποστολή.

Ακόμα όμως και αυτά τα σκυλιά μπορούν να προσφέρουν αγάπη και στοργή σε έναν αφοσιωμένο σε αυτά κηδεμόνα».

Τέλος, ο ίδιος είπε:

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζεις τις απαιτήσεις της φυλής και της προσωπικότητας του σκύλου που έχεις επιλέξει, ώστε εκπαιδεύοντας τον σωστά, να διασφαλίσεις ότι αυτός είναι ο ιδανικός σύντροφος για την οικογένεια σου».

4) Όταν ευνουχίσουμε ή στειρώσουμε έναν σκύλο, αλλάζει ο χαρακτήρας του;

Πολλοί σκυλο-γονείς θεωρούν ότι, αν στειρώσουν το «παιδί τους», θα αλλάξει η προσωπικότητα του.

Η Dr Jamie Richardson είπε:

«Η απομάκρυνση των αναπαραγωγικών οργάνων στην κατάλληλη ηλικία δεν έχει δείξει ανεπιθύμητες επιδράσεις στον χαρακτήρα των σκύλων. Δεν υπάρχει επιστημονική βιβλιογραφία που να τεκμηριώνει την άποψη ότι ο ευνουχισμός ή η στείρωση ενός σκύλου θα τον κάνει πιο ενεργητικό ή τεμπέλη ή ότι θα αλλάξει με αρνητικό τρόπο ο χαρακτήρας του.

Ωστόσο, αυτό που μπορεί να δούμε είναι η μείωση της επιθυμίας ενός αρσενικού σκύλου να μαρκάρει την περιοχή του, καθώς και η έλλειψη διάθεσης για περιπλάνηση».

5) Είναι σωστό να ταίζουμε τον σκύλο μας μόνο ξηρά τροφή;

Η Dr Richardson είπε ότι η ξηρά τροφή είναι το ίδιο υγιεινή με την υγρή τροφή.

«Είναι σωστό να ταίζεις τον σκύλο σου μόνο ξηρά τροφή , αρκεί να είναι υψηλής ποιότητας , πλήρης και με ισορροπημένα θρεπτικά συστατικά και να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της ράτσας , της ηλικίας , του τρόπου ζωής και των εξατομικευμένων αναγκών της υγείας του σκύλου σου».

Καλό θα ήταν να συμβουλεύεσαι τον κτηνίατρο σου σε θέματα διατροφής και χορήγησης εξειδεικευμένης δίαιτας.

6) Οι μικρότερες φυλές σκύλων πάντα γαβγίζουν περισσότερο από τις μεγαλύτερες;

Αν και η φήμη που συνοδεύει τις μικρόσωμες ράτσες σκύλων είναι ότι αυτές «μιλάνε» πολύ και δυνατά, δεν σημαίνει ότι κατά κανόνα οι μεγαλόσωμες φυλές θα είναι ησυχότερες.

Ο Dr Gary Richter, κτηνίατρος του οργανισμού Rover, είπε:

«Αν και κάθε σκύλος είναι διαφορετικός , αρκετές μικρόσωμες ράτσες αναπαρήχθησαν για να είναι πιο ισχυρές ηχητικά. Ο σκοπός αναπαραγωγής των περισσότερων φυλών ήταν για να εκτελούν συγκεκριμένες δουλειές και μερικές από αυτές απαιτούσαν καλές φωνητικές επιδόσεις. Για παράδειγμα , τα miniature pinschers φτιάχθηκαν για να είναι φύλακες . Άλλα , όπως τα Beagle , αναπαρήχθησαν για να κυνηγούν και να προειδοποιούν τα αφεντικά τους για πιθανά θηράματα.

Άλλες φυλές με προδιάθεση στο γάβγισμα είναι τα Basset hound, τα Pomeranian, τα Chihuahuas, τα Yorkshire terrier κ.ά.».

7) Είναι τα αρσενικά σκυλιά πιο φιλικά από τα θηλυκά ή το αντίστροφο;

Και τα 2 φύλα θεωρούνται ίδια στους τομείς της προσωπικότητας και της φιλικής διάθεσης.

Ο Dr Cotton εξηγεί:

«Η αλήθεια είναι ότι κανένα φύλο δεν είναι φιλικότερο από το άλλο. Η σωστή εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση ενός σκύλου κατά τη νεαρή ηλικία μπορούν να διασφαλίσουν τον ειρηνικό και οικείο χαρακτήρα του σκύλου , ανεξάρτητα από το φύλο του».

Αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις ένα χνουδωτό φιλαράκι , η επιλογή του φύλου θεωρείται ήσσονος σημασίας ζήτημα , σε σχέση με το ιστορικό , την εκπαίδευση και τον χαρακτήρα του».

8) Είναι κάποιες φυλές σκύλων πιο φιλικές από άλλες ή όχι;

Αν και κάποιες ράτσες σκύλων είναι πιο ελκυστικές για τον άνθρωπο , εντούτοις όλα τα σκυλιά μπορούν να κερδίσουν την αγάπη μας με τη σωστή εκπαίδευση και ανατροφή.

Η Dr Miller εξηγεί:

«Συγκεκριμένες φυλές σκύλων αναπαρήχθησαν στο διάβα του χρόνου με σκοπό να έχουν ιδιαίτερες ικανότητες , όπως αφοσίωση. Ωστόσο , σκύλοι από κάθε φυλή μπορούν να αποτελέσουν σπουδαίους συντρόφους , να είναι προικισμένοι με μοναδικές ικανότητες , πρότυπα κοινωνικής συμπεριφοράς και συνηθειών».

9) Επιλέγουν οι σκύλοι ποιο πόδι είναι κυρίαρχο στην εργασία τους;

Όντως , μπορεί οι σκύλοι να χρησιμοποιούν σε διάφορες εργασίες ένα μόνο από τα 2 πόδια τους.

Η Dr Miller είπε:

«Υπάρχουν πολλά τεστ που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σκοπός αυτών των δοκιμών είναι η παρατήρηση της συμπεριφοράς των σκύλων στη διάρκεια μίας καθορισμένης χρονικής περιόδου , ώστε να μετρήσουμε πόσο συχνά χρησιμοποιεί ο σκύλος το δεξί ή το αριστερό του πόδι για να κρατήσει κάτι».

Ένα από τα τεστ αυτά είναι το «Kong ball test» , όπου οι ερευνητές παρατηρούν ποιο πόδι χρησιμοποιεί ο σκύλος για να σταθεροποιήσει τη μπάλα Kong και να αποσπάσει τις λιχουδιές που κρύβονται μέσα της.

10)Είναι ασφαλές να ταΐζουμε τον σκύλο μας με ωμό κρέας;

«Κάποιοι σκυλο-γονείς είναι πρόθυμοι να δώσουν στο «παιδί τους» ωμή πηγή ζωικής πρωτεΐνης» αναφέρει η Dr Richardson , που πάντως δεν προτείνει τη χορήγηση ωμού μοσχαριού , χοιρινού ή πουλερικού.

Η ίδια αναφέρει:

«Παρόλο που η διατροφή του λύκου ανεβαίνει σε δημοφιλία , δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να αποδεικνύει τα οφέλη στην υγεία , όπως ισχυρίζονται οι οπαδοί της τάσης αυτής. Αντίθετα , υπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία όπως : θρεπτική ανισορροπία , εμφάνιση υπερθυρεοειδισμού και βακτηριδιακών μολύνσεων».

Επίσης , υποβόσκουν κίνδυνοι για μολυσματικές ασθένειες από μικρόβια, όπως τη Σαλμονέλα , τη Λιστέρια και άλλα.

11) Μπορεί κάποιος που έχει αλλεργία στα σκυλιά, να ζήσει μαζί τους;

Υπάρχει η άποψη , ότι κάποιος που έχει αλλεργία στα σκυλιά μπορεί σταδιακά να ζήσει μαζί τους.

Δυστυχώς , δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των ειδικών πάνω στο θέμα αυτό.

Ο Dr Richter είπε:

«Μία θεωρία λέει ότι μεγαλώνοντας συνηθίζεις τους αλλεργιογόνους παράγοντες του σκύλου , διότι μειώνεται η ευαισθησία αντίδρασης του ανοσοποιητικού σου συστήματος. Είναι , όμως δύσκολο να πεις με σιγουριά ποιος παράγοντας μειώνει τους κινδύνους από τις αλλεργίες στην πάροδο του χρόνου».

Στις ΗΠΑ η Ακαδημία Αλλεργίας, άσθματος και ανοσοποιητικού συστήματος προτείνει στους αλλεργοπαθείς τη χρήση ενός φίλτρου που λέγεται HEPA, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις των αλλεργιογόνων παραγόντων των σκύλων.

Επίσης, αντιισταμινικές θεραπείες και ανοσοθεραπευτικές ενέσεις , ίσως βοηθήσουν.

Άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα , όπως το άσθμα , πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα όταν εσκεμμένα αλληλοεπιδρούν με αλλεργιογόνους παράγοντες.

12) Δακρύζουν οι σκύλοι , όταν στεναχωριούνται;

Παρόλο που οι σκύλοι έχουν αισθήματα, τα δάκρυα που ίσως δεις να κυλάνε από τα μάτια τους, πιθανότατα οφείλονται σε κάποιο ερεθισμό και όχι σε στεναχώρια.

Η Dr Cotton εξηγεί:

«Οι σκύλοι δεν έχουν την ικανότητα να κλαίνε , όπως οι άνθρωποι, όταν βιώνουν έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις.

Ωστόσο , έχουν δακρυικούς αδένες και μπορούν να δακρύζουν κυρίως λόγω αλλεργιών , εισόδου ξένων σωμάτων στα μάτια τους ή δομικών εκ γενετής ελαττωμάτων».

Αν δεις το φιλαράκι σου δακρυσμένο, συμβουλέψου τον κτηνίατρο σου, ώστε να προλάβεις τυχόν οπτικές μολύνσεις.

Επίλογος

Υπάρχουν εκατοντάδες επίσημες φυλές σκύλων στον κόσμο και ακόμα περισσότερες μείξεις που δεν μπορούν να καταμετρηθούν.

Κάθε σκύλος έχει το δική του ομάδα χαρακτηριστικών και τη μοναδική του προσωπικότητα.

Συνεπώς , δεν υπάρχει ένας και μόνο ενδεδειγμένος τρόπος ανατροφής για όλα τα σκυλιά , αλλά προσαρμογή της δικής μας συμπεριφοράς στον τρόπο εκπαίδευσης τους ανάλογα με την ιστορία της φυλής τους, τον λόγο που τον αποκτήσαμε και τα εξατομικευμένα χαρακτηριστικά του.

Ένα, όμως είναι σίγουρο.

Ότι το αξιολάτρευτο φιλαράκι σου θα αποτελέσει έναν συναρπαστικό και υπέροχο συνοδοιπόρο της ζωής σου.

Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.