Αποφάσισες ότι θέλεις να υιοθετήσεις έναν σκύλο κι αφού πλέον ήρθε η ώρα να τον φέρεις στο σπίτι δεν ξέρεις πως ακριβώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι.
Είναι λογικό. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά λάθη που δεν πρέπει να κάνεις και μπορείς σίγουρα να αποφύγεις.
Στην αρχή είναι λογικό να είσαι ενθουσιασμένος που θα έχεις πλέον μια παρέα στο σπίτι. Τότε, είναι που ξεχνάς ότι πρέπει να κάνεις κάποια βασικά πράγματα, όπως η εκπαίδευση για παράδειγμα. Μην ανησυχείς, όμως γιατί τίποτα από αυτά δεν είναι κάτι που δεν διορθώνετε.
Δεν το εκπαιδεύεις γρήγορα
Προκειμένου ο σκύλος να συμπεριφέρεται καλά, θα πρέπει από την αρχή να τον εκπαιδεύσεις πότε να κάθεται, πότε να τρώει, να μην δαγκώνει κτλ. Εάν δεν μπορείς να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό, ρίξε μια ματιά στο Youtube, γιατί υπάρχουν άπειρα βίντεο.
Τον αφήνεις να κοιμάται όπου θέλει
Αυτό είναι ένα λάθος που αφορά κυρίως τα σκυλιά που αγχώνονται. Καλό θα ήταν να δημιουργήσεις από την αρχή ένα ασφαλές χώρο στο σπίτι, όπου ο σκύλος θα νιώθει άνετα και προστατευμένος. Επίσης, αν τον έχεις εκπαιδεύσει από την αρχή μετά δεν θα θέλει να κοιμάται συνέχεια στο κρεβάτι σου.
Του δίνεις λάθος φαγητό
Δεν είναι όλες οι τροφές για σκύλους ίδιες. Ανάλογα με το βάρος, το μέγεθος και την ψυχολογία του σκύλου, είναι σημαντικό να κάνεις μια έρευνα τροφίμων ή πολύ απλά να ζητήσεις την βοήθεια του κτηνίατρου.
Τα φέρνεις αμέσως σε επαφή με άλλα κατοικίδια
Εάν έχεις άλλον σκύλο ή γάτα στο σπίτι, συνιστάται να μην τα φέρεις σε επαφή με τη μία με το νέο μέλος της οικογένειας, καθώς είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκύψουν συγκρούσεις. Καλό θα ήταν να γνωριστούν σιγά σιγά, για να μην πανικοβληθεί και το νέο σκυλάκι.
Δεν έχεις προβλέψει την ασφάλεια του σπιτιού
Είναι σημαντικό να αφαιρέσεις ή να καλύψεις ηλεκτρικά καλώδια, έτσι ώστε ο σκύλος να μην τα βρει και τα μασήσει. Επίσης, θα πρέπει να απομακρύνεις τοξικά φυτά από το σπίτι και την αυλή, αλλά και να βεβαιωθείς ότι τα προϊόντα καθαρισμού είναι αποθηκευμένα σε σημεία που δεν μπορεί να πλησιάσει εύκολα.
Το πρόγραμμα στειρώσεων αδέσποτων και ιδιόκτητων σκύλων στην Καλλονή Λέσβου από την ολλανδική φιλοζωική οργάνωση Canilos Animal Foundation άρχισε σήμερα Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 και όσοι συμμετέχουν στην υλοποίηση του ευελπιστούν ότι αρκετοί κηδεμόνες θα εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και θα στειρώσουν τα ζώα τους.
Η στείρωση των αδέσποτων ζώων θα γίνεται δωρεάν, ενώ για τα ιδιόκτητα ζώα μόνο με 30 ευρώ για το αρσενικό και 35 ευρώ για το θηλυκό. Απαραίτητη προϋπόθεση το ιδιόκτητο σκυλί να είναι τσιπαρισμένο ή να τσιπαριστεί μαζί με τη στείρωση.
Ο Σύλλογος Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Η Κιβωτός Μυτιλήνης» αναφέρει ότι παρότι η Canilos είναι μια οργάνωση η οποία δραστηριοποιείται κυρίως κατά της κακοποίησης των ζώων στη Λέσβο, τα τελευταία χρόνια προωθεί ενεργά τη στείρωση αδέσποτων σκυλιών στο νησί. Από τις αρχές του 2017 έως σήμερα έχουν στειρωθεί 240 αδέσποτα θηλυκά σκυλιά στην Λέσβο με έξοδα της οργάνωσης.
Η Canilos είναι μια ολλανδική, ανεξάρτητη, μη κερδοσκοπική οργάνωση, με στόχο να κάνει τη Λέσβο, το πρώτο νησί στην Ελλάδα, χωρίς βαρελόσκυλα. Το όνομα Canilos είναι συνδυασμός της λατινικής λέξης για τον σκύλο «canis» και της ολλανδικής λέξης για την ελευθερία «los».
Σύμφωνα με την Canilos δεν είναι σκοπός της να ελευθερώσει τα βαρελόσκυλα, ώστε να γίνουν αδέσποτα ή να γεμίσουν τα υπάρχοντα καταφύγια σκύλων, αλλά να χτυπήσει τις ρίζες του προβλήματος αλλάζοντας σιγά την «παράδοση» και δημιουργώντας μια διαφορετική άποψη για τον τρόπο που πρέπει να συμπεριφέρονται στα σκυλιά.
Δεν έχεις πολύ καιρό που έχεις αποκτήσει τον νέο σου συγκάτοικο που δεν είναι άλλος από το κατοικίδιο σου! Ο σκύλος σου, όμως, έχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα! Μαδάει πολύ και οι τρίχες του γεμίζουν όλους τους χώρους του σπιτιού σου. Φυσικά εσύ δεν ξέρεις τι να κάνεις για την τριχόπτωση του σκύλου και έχεις τρομοκρατηθεί!
Ο καναπές σου έχει εκτός από το ριχτάρι σου μια παχιά στρώση τρίχας και για το κρεβάτι του άστο δεν το συζητάμε! Το κοιτάς και νομίζεις πως του έπεσαν στο μαξιλάρι όλα τα μαλλιά.
Ποια είναι, όμως, η λύση για μην μαδάει ο σκύλος σου;
Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να μην μαδάει ο σκύλος σου;
1. Ρίξε λίγο λάδι στο φαγητό! Το ελαιόλαδο έχει και μία χρήση που μέχρι σήμερα δεν ήξερες! Βοηθά πολύ στην τριχόπτωση του σκύλου. Μαζί με την σκυλοτροφή ρίξε και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο στο μπολάκι του. Θα δεις ότι στις επόμενες μέρες του η τριχόπτωση του θα μειωθεί.
2. Αγόρασε του τροφή που θα έχει ως βάση το σολομό. Ο σολομός με την πλούσια περιεκτικότητα του σε Ω3 θα κάνει θαύματα στο τρίχωμα του. Θα το κάνει να μην πέφτει ενώ παράλληλα, θα το δυναμώσει και θα του δώσει λάμψη.
3.Χτένισε τον σκύλο σου καθημερινά. Το καλό και συχνό βούρτσισμα θα διώξει μακριά τις τρίχες που έπεσαν και θα σου κάνει και οικονομία χρόνου, αφού θα καθαρίζεις λιγότερο από πριν.
4.Χρησιμοποίησε ειδικά προϊόντα. Προμηθεύσου από το κτηνιατρείο ειδικά σαμπουάν που βοηθούν στην τριχόπτωση του σκύλου και χρησιμοποίησε τα κάθε φορά που του κάνεις μπάνιο!
Το ότι οι σκύλοι είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου απ' όλα τα ζώα δεν έχει βγει τυχαία.
Παράδειγμα, αυτός ο σκύλος στη Κολομβία που δεν αφήνει κανέναν να πλησιάσει τον μεθυσμένο ιδιοκτήτη του, παρότι κοιμάται καταμεσής του δρόμου.
Σε βίντεο που τον έχουν καταγράψει φαίνεται να γαβγίζει και να απωθεί περαστικούς, μοτοσικλετιστές αλλά και αστυνομικούς που πάνε να ξυπνήσουν τον ιδιοκτήτη του, μετά από ένα βαρύ hangover.
Όταν τελικά ένας αστυνομικός προσπαθεί ευγενικά να ξυπνήσει τον άντρα που κοιμάται στον δρόμο, ο σκύλος και πάλι προσπαθεί να τον προστατεύσει όπως μπορεί, δημιουργώντας μια ασπίδα γύρω του.
Αισθάνεστε την ανάγκη για περισσότερες αγκαλιές όταν η γάτα σας αρρωστήσει ή έχει εγχειριστεί.
Αν εκείνη προτιμά να είναι μόνη, σεβαστείτε το.
Τι κάνω για να αναρρώσει
1) Ζεστό κρεβάτι, φαγητό και φάρμακα σύμφωνα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου. 2) Μικρές ποσότητες φαγητού συχνά σε θερμοκρασία σώματος. Αν είναι άκεφη προσπαθήστε να την ταΐσετε με το χέρι σας. 3) Θερμοφόρα τυλιγμένη με πετσέτα για να προστατευτεί από εγκαύματα, την κρατάει ζεστή κάτι πολύ σημαντικό για γρήγορη ανάρρωση.
Πως θα δώσετε χάπια στη γάτα
Η γάτα δεν κάνει χαρούλες όταν της δίνετε χάπια.
Προσπαθήστε να τα κρύψετε μέσα σε κρέας, ή λιχουδιές. Αν δεν γίνεται, τότε:
α) κρατήστε το κεφάλι της ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη, και τραβήξτε πίσω. Ανοίγετε το στόμα πιέζοντας ελαφρά το σαγόνι.
β) βάλτε το χάπι βαθιά μέσα στο στόμα. Μπορεί και να το φτύσει.
γ) κλείστε το στόμα που το έχετε γύρει προς τα πίσω, και χαϊδεύετε απαλά κάτω από το λαιμό, για να την παρακινήσετε να το καταπιεί.
δ) ανταμείψτε τη γάτα σας με λειχουδιά ή φαγητό, για να το συνδέσει στο μυαλό της με κάτι θετικό.
2) Αν είναι σιρόπι δώστε το με πλαστική σύριγγα.
Πως βάζουμε σταγόνες στο μάτι
1) Κρατάμε στο χέρι μας λίγο το φιαλίδιο η την κρέμα για να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. 2) Κρατήστε το κεφάλι με το ένα χέρι. Πλησιάστε από πίσω και στάξτε την ποσότητα που χρειάζεται, στο μάτι. 3) Το φιαλίδιο δεν το ακουμπάμε στο μάτι. 4) Επαινέστε τη γάτα με λιχουδιά.
Πως βάζουμε σταγόνες στα αυτιά
Είναι ευκολότερο, επειδή τα φιαλίδια για αυτιά έχουν ειδικό ενσωματωμένο ρύγχος σε κατάλληλο μέγεθος, που μπαίνει στο αυτί χωρίς να προκαλεί βλάβη.
Σκουπίστε τα αυτιά να φύγουν βρομιές, μετά βάλτε το φιαλίδιο μέσα ρίξτε τον αριθμό σταγόνων που χρειάζεται και μαλάξτε το αυτί.
Πως μπορώ να προστατέψω τη γάτα μου από αυτοτραυματισμούς
1) Κωνικό προστατευτικό κολάρο, γύρω από το λαιμό, αποτρέπει το ξύσιμο, και το γλείψιμο, όταν πρέπει να αποφεύγεται 2) Επίδεσμοι σε χειρουργημένα σημεία 3) Φάρμακα από κτηνίατρο, λιγοστεύουν τη φαγούρα, π. χ στο δάγκωμα ψύλλου 4) Αποφεύγετε να τσακωθούν οι γάτες, με άλλα ζώα.
Όποιος έχει σκύλο και γενικά όποιος τους συναναστρέφεται γνωρίζει πολύ καλά πως πρόκειται για ένα ζώο με αδιαμφισβήτητη αγάπη για τον άνθρωπο, παρόλο που δεν την εκφράζει όπως εμείς.
Πρόσφατα, ερευνητές που μελέτησαν την συμπεριφορά των σκύλων, διαπίστωσαν πως στα περισσότερα σκυλιά δεν αρέσουν οι αγκαλιές, είδηση που προβλημάτισε και στενοχώρησε αρκετούς ιδιοκτήτες. Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως τα αγαπημένα μας τετράποδα δεν απολαμβάνουν την στοργή μας και την αποδοχή μας. Πώς όμως μπορούμε να τους δείξουμε την αγάπη μας με τρόπο που να την καταλάβουν κιόλας;
«Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο» λένε τώρα οι ερευνητές και προτείνουν πέντε τρόπους για να πει κανείς «Σ’αγαπώ» στον σκύλο του στη γλώσσα του:
1. Κοιτάξτε τους βαθιά μες στα μάτια
Το βιβλίο «The Genius of Dogs» του Dr. Brian Hare, Καθηγητή Γνωσιακής Νευροεπιστήμης στο Duke University, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των best best seller στους NY Times. Σε συνέντευξή του έχει πει πως όταν ο σκύλος μάς κοιτάζει επίμονα, ουσιαστικά «μας αγκαλιάζει με τα μάτια του». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως πρέπει να αρχίσετε να κοιτάζετε επίμονα στα μάτια οποιονδήποτε σκύλο! Η άμεση οπτική επαφή εξακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις να θεωρείται πρόκληση ή απειλή. Απλώς με τον δικό μας σκύλο, που υπάρχει ήδη σχέση εμπιστοσύνης, είναι ένας ασφαλής τρόπος επικοινωνίας, ειδικά όταν χαλαρώνουμε παρέα.
Μιλήστε με ήρεμη φωνή, χαϊδέψτε τον σκύλο απαλά και κοιτάξτε τον βαθιά μες στα μάτια. Σύμφωνα με τον Hare, αυτές οι ήρεμες στιγμές ενεργοποιούν την έκκριση οξυτοκίνης στον εγκέφαλο του σκύλου- της ίδιας ορμόνης που δένει τις μητέρες με τα παιδιά.
2. Ανασηκώστε τα φρύδια σας
Μια ιαπωνική έρευνα, που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013 σε τεύχος του περιοδικού Behavioral Processes, διαπίστωσε πως οι σκύλοι ανασηκώνουν τα φρύδια τους- ειδικά το αριστερό- όταν τους υποδέχονται τα αφεντικά τους. Χρησιμοποιώντας μια κάμερα μεγάλης ταχύτητας, μελέτησαν εξονυχιστικά τις κινήσεις στο πρόσωπο ενός σκύλου όταν έβλεπε τον ιδιοκτήτη του και εκείνες όταν έβλεπε κάποιον ξένο.
Όταν ξένοι πήγαιναν να τους χαιρετήσουν, στους σκύλους που συμμετείχαν στον πείραμα, παρατηρήθηκε λιγότερη εκφραστικότητα στο πρόσωπο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της ήταν στη δεξιά πλευρά. Η διαφορά είναι πως το δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου ελέγχει το αριστερό μέρος του προσώπου που είναι συνυφασμένο με το συναίσθημα, ενώ το δεξί ημισφαίριο ελέγχει αντίστοιχα το αριστερό μέρος που συνδέεται με τις αναλυτικές συμπεριφορές.
Στην ουσία, όσο περισσότερο εκφραστικοί γινόμαστε όταν χαιρετούμε τον σκύλο μας, τόσο περισσότερο νιώθουν ότι τους αγαπάμε. Σε περίπτωση δε που ανήκετε στην κατηγορία όσων μπορούν να ανασηκώσουν μόνο το ένα φρύδι, τότε επιλέξτε το αριστερό και να είστε βέβαιοι πως έτσι ο σκύλος σας θα νιώσει πόσο ξεχωριστός είναι για εσάς.
3. «Στηριχτείτε» πάνω τους
Όχι μόνο μεταφορικά, αλλά πιέστε κυριολεκτικά το σώμα σας πάνω στο δικό τους. Φυσικά όχι σε βαθμό ανυπόφορο, αλλά τόσο όσο να του δείξετε πως τον εμπιστεύεστε. Αυτό είναι κάτι που κάνουν οι σκύλοι ώστε να μας δείξουν ότι νοιάζονται για εμάς, αλλά πολλές φορές το παραβλέπουμε. Άλλωστε σίγουρα θα μπορείτε να θυμηθείτε έστω και μία φορά που ο σκύλος ήρθε και ακούμπησε σχεδόν ολόκληρος πάνω στα πόδια σας ή τις γάμπες σας ενώ εσείς κάνατε κάποια άλλη δουλειά. Ήταν ο τρόπος του να σας αγκαλιάσει!
4. Αφήστε τον να κοιμάται μαζί σας
Ο Gregory Berns, νευροεπιστήμονας από το Emory University και συγγραφέας του βιβλίου «How Dogs Love Us» πέρασε πολλές δεκαετίες μελετώντας τον εγκέφαλο των σκύλων με την χρήση MRI. Σύμφωνα με τις έρευνες, το να κοιμάται ένας σκύλος με έναν άνθρωπο είναι η απόλυτη απόδειξη αγάπης κι εμπιστοσύνης από πλευράς του, καθώς τότε βρίσκεται στην πιο ευάλωτη φάση του. Επίσης δείχνει πως μας θεωρούν μέλη της αγέλης τους.
Αν τώρα είστε από εκείνους που δεν επιτρέπετε στο σκύλος σας να ανεβαίνει στο κρεβάτι, δοκιμάστε να χουζουρέψετε μαζί τους στον καναπέ ή ακόμη και στο πάτωμα για λίγα λεπτά κάθε μέρα ώστε να τους δείξετε την στοργή σας.
5. Να είστε ο εαυτός σας
Κατόπιν ενδελεχούς έρευνας, ο Dr. Berns διαπίστωσε πως παρόλο που πολύ συχνά μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι σκέφτονται οι σκύλοι, οι ίδιοι φαίνεται πως δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα στο να διαβάσουν τα συναισθήματά μας. Αν αγαπάτε αληθινά τον τετράποδο φίλο σας, σίγουρα το γνωρίζει ήδη «διαβάζοντας» απλώς την φωνή σας, την γλώσσα του σώματος και τις κινήσεις σας. Οπότε συνεχίστε να κάνετε ό,τι κάνετε και ο σκύλος σας σίγουρα θα σας το ανταποδώσει με τον τρόπο του.
Το φούσκωμα είναι μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση κατά την οποία μερική ή ολική συστροφή του στομάχου εμποδίζει την τροφή να εισέλθει ή να βγει
Ποια είναι τα συμπτώματα;
1) ρέψιμο
2) περπατάει ανήσυχος
3) δείχνει σημάδια ατονίας
4) έχει πολλά σάλια
5) σύντομα αναπτύσσονται συμπτώματα σοκ
Ποιες ράτσες προσβάλλονται;
Συνήθως τις μεγαλόσωμες με βαθύ στήθος, όπως Ποιμενικοί, Γερμανικοί , Γερμανικοί Μολοσσοί, οι Βαϊμαράνερ, Ντόπερμαν.
Πώς προλαμβάνεται ο σκύλος;
1) Αποφεύγεται μετά το φαγητό να ασκείται ο σκύλος ή να κυλιέται κάτω.
2) Περιορίστε την κατανάλωση νερού, για μια ώρα πριν ή μετά το γεύμα. Η ποσότητα νερού που πίνει, πρέπει να είναι κανονική και όχι να αδειάζει το μπολ σε μια φορά.
Αυτά τα τρία ζώα βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση και χρειάστηκαν κάποιον να τα βοηθήσει. Ευτυχώς βρέθηκαν οι σωστοί άνθρωποι την σωστή στιγμή!
Στην πρώτη περίπτωση, μια φωκίτσα καταδιωκόταν από 12 πεινασμένες φάλαινες όρκα και βρήκε καταφύγιο... σε ένα ιδιωτικό σκάφος. Ήταν πολύ φοβισμένη και δεν ήθελε να φύγει με τίποτα. Τελικά, οι άνθρωποι πάνω στο σκάφος την άφησαν να μείνει εκεί μέχρι να φύγει ο κίνδυνος.
Στην δεύτερη περίπτωση, δύο φίλοι με μηχανές βρήκαν στην ερημιά έναν σκύλο φοβισμένο, ο οποίος μόλις τους είδε άρχισε να τρέχει μακριά τους. Όταν κατάφεραν να τον πιάσουν, κατάλαβαν ότι έχει χαθεί και τηλεφώνησαν στους κηδεμόνες του. Επειδή όμως δεν μπορούσαν να τον μεταφέρουν με τις μηχανές, έφεραν ένα αυτοκίνητο. Η στιγμή της επανένωσης με την οικογένειά του ήταν συγκινητική.
Τρίτος πρωταγωνιστής ένα μικρό πουλάκι, το οποίο είχε εγκλωβιστεί για ώρες. Έτρεμε από το κρύο και ήταν τρομοκρατημένο. Ο άνθρωπος που το βρήκε, το σκέπασε για να ζεσταθεί και να νιώσει ασφαλές. Μέσα σε 10 λεπτά συνήλθε και πέταξε ελεύθερο και χαρούμενο!
Εθελόντρια του Ζακυνθινού Ομίλου Μέριμνας Ζώων εντόπισε την Τρίτη 1η Μαΐου τον σκύλο που βλέπετε στη φωτογραφία να κινδυνεύει να πεθάνει από θερμοπληξία αφού ο ασυνείδητος «ιδιοκτήτης» του τον άφησε κλεισμένο μέσα στο αυτοκίνητο κάτω από τον καυτό ήλιο και με όλα τα παράθυρα κλειστά.
Η εθελόντρια άρχισε να τον ψάχνει, αλλά μάταια. Έτσι ειδοποίησε την αστυνομία, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκκληση για βοήθεια.
Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο κατάφεραν να εντοπίσουν τον «ιδιοκτήτη» του ζώου, τον οποίον επέπληξαν σε πολύ αυστηρούς τόνους ενημερώνοντας τον για τις ποινές που προβλέπει ο νόμος σε περιπτώσεις κακοποίησης και θανάτωσης ζώου.
Ο Ζακυνθινός Όμιλος Μέριμνας Ζώων συγχαίρει την εθελόντριά του και τους αστυνομικούς που έσπευσαν στο σημείο ώστε να σωθεί ο σκύλος πριν να είναι αργά, και απευθύνουν έκκληση προς όλους να μην αφήνουν τους σκύλους κλεισμένους στο αυτοκίνητο γιατί κινδυνεύουν από θερμοπληξία και θάνατο.
Με αφορμή αυτό το περιστατικό σας υπενθυμίζουμε ότι δεν πρέπει να αφήνετε κανένα ζώο μέσα στο αυτοκίνητο, είτε αυτό είναι σταθμευμένο σε σκιερό μέρος είτε κάτω από τον ήλιο, ακόμα κι αν αφήσετε τα παράθυρα ελαφρώς ανοικτά. Στο εσωτερικό του αυτοκινήτου αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες και τα ζώα κινδυνεύουν να πεθάνουν σε μερικά λεπτά από θερμοπληξία.
Ένας σκύλος χρειάζεται φροντίδα, τροφή του και καθημερινές βόλτες. Ωστόσο υπάρχει και ένας σκύλος, ο Τζετ, με ένα πολύ ξεχωριστό χόμπι, καθώς γουστάρει τρελά να «ντριφτάρει» με αυτοκίνητο. Μάλιστα μοιράζεται αυτό το χόμπι με το αφεντικό του, οπότε περνούν την ώρα τους πλαγιολισθαίνοντας μέσα σε ένα Toyota Mark II JZX81.
Για να είναι μάλιστα ο Τζετ ασφαλής, προσαρμόστηκε το κάθισμα συνοδηγού του Toyota στις διαστάσεις και στις ιδιαιτερότητές του. Κανένας δεν μπορεί να μπει βέβαια στο μυαλό του ζώου και να διαπιστώσει, αν του αρέσει να παίρνει ως συνεπιβάτης μέσα στο αυτοκίνητο τη στάση ενός ανθρώπου, ωστόσο τα περίεργα χόμπι απαιτούν μεγάλες θυσίες.
Ο σκύλος και το αφεντικό του, Κρις, δεν είναι… χθεσινοί, αλλά μοιράζονται την τρέλα τους για drifting με αυτοκίνητα εδώ και κάποια χρόνια.
Απόδειξη αποτελεί ένα βίντεο όπου βλέπουμε το δίδυμο να ντριφτάρει με μία BMW 328 E36. Τότε φορούσε ο Τζετ και κράνος, που δεν φαινόταν να εφαρμόζει όμως σωστά στο κεφάλι του, οπότε καταργήθηκε στη συνέχεια.
Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν δει τα ζώα τους να τρώνε γρασίδι σε κάποια φάση της ζωής τους.
Αυτή η φαινομενικά περίεργη συμπεριφορά εξηγείται από διάφορες επιστημονικές θεωρίες, αν και δεν υπάρχει βέβαιη απάντηση στο ερώτημα. Η πιο κοινή εξήγηση είναι ότι τα χόρτα και το γρασίδι βοηθούν τους σκύλους να καθαρίσουν τον οργανισμό τους.
Όπως και οι άνθρωποι έτσι και οι σκύλοι υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα, μεταξύ των οποίων στομαχικές διαταραχές, ναυτία, φούσκωμα και ασθένειες από παθογόνα βακτήρια.
Αν ο σκύλος αντιμετωπίζει κάποιο από αυτά τα προβλήματα ενδεχομένως να ζητά μανιωδώς να βγει από το σπίτι, ορμώντας στα πρώτα χόρτα που θα βρει και καταβροχθίζοντας ολόκληρα φυτά.
Τα χόρτα ερεθίζουν το στομάχι με αποτέλεσμα το ζώο να κάνει εμετό και να ανακουφίζεται.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν και η κατανάλωση γρασιδιού δεν οδηγούσε πάντα σε εμετό, οι σκύλοι που έδειχναν άρρωστοι πριν φάνε τα χόρτα είχαν περισσότερες πιθανότητες να κάνουν εμετό, συγκριτικά με εκείνους που δεν έδειχναν να αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα.
Άλλη μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι σκύλοι τρώνε γρασίδι απλά επειδή το θέλουν. Σε αυτή την περίπτωση ο σκύλος δείχνει να κυνηγά έναν συγκεκριμένο τύπο φυτού, παρά να καταβροχθίζει ό,τι βρει μπροστά του. Μάλιστα μόλις αναγνωρίσει το «σωστό» γρασίδι το «μασουλάει» με ηρεμία.
Σε αυτό το σενάριο ο σκύλος ενδέχεται να αναζητά στο γρασίδι τα θρεπτικά συστατικά που λείπουν από το διατροφολόγιο του, όπως για παράδειγμα φυτικές ίνες, πεπτικά ένζυμα και μέταλλα.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Veterinary Medical Science ανέφερε ότι ένα σκυλάκι σταμάτησε να τρώει γρασίδι όταν οι ιδιοκτήτες του ενέταξαν στο διατροφολόγιό του τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες.
Οι σκύλοι και τα αγριόσκυλα είναι γνωστό ότι τρώνε φυτική ύλη, κάτι που καταδεικνύει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι έμφυτη και απολύτως φυσιολογική στους σκύλους.
Μάλιστα σε άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Veterinary Behavior υποστήριζε ότι τα κουταβάκια ήταν πιθανότερο να τρώνε γρασίδι αν η μητέρα τους έκανε το ίδιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Με κεντρικό σύνθημα «The Show Must Stop» (Το σόου πρέπει να σταματήσει) η γερμανική οργάνωση προστασίας θαλάσσιων κητών «ProWal» με την υποστήριξη της παγκόσμιας οργάνωσης Whale and Dolphin Conservation Forum (WDSF) και της Πανελλαδικής Φιλοζωικής & Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας διοργανώνει την Κυριακή 6 Μαΐου 2018 από τις 10:00 έως τις 13:00 συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου στα Σπάτα για το παράνομο δελφινάριο.
Κύριο αίτημα θα είναι να εφαρμοστεί ο νόμος 4039/2012 και στην περίπτωση της επιχείρησης Αττικό Ζωολογικό Πάρκο Α.Ε. για να σταματήσει να εκμεταλλεύεται σε παραστάσεις τα δελφίνια, τα οποία τελούν υπό καθεστώς αιχμαλωσίας και εξαναγκάζονται να ζουν σε ένα περιορισμένο περιβάλλον χωρίς ηχητικά και άλλα ερεθίσματα της θάλασσας, εκτελώντας ανόητες εντολές των χειριστών τους ενώπιον κοινού – φυσικά πάντα με αντίτιμο εισιτηρίου - προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφή τους.
Θυμίζουμε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ProWal Ανδρέας Μόρλοκ επισκέφθηκε στις 19 Νοεμβρίου 2017 τις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και το παράνομο δελφινάριο και κατέγραψε με την κάμερα του σωρεία παραβάσεων στις συνθήκες διαβίωσης των αιχμάλωτων δελφινιών. Συγκεκριμένα η ProWal σε Δελτίο Τύπου αποκάλυψε τα ακόλουθα:
«Ο Γερμανικός Οργανισμός Προστασίας των Ζώων ProWal, επισκέφθηκε το Αττικό Πάρκο και δελφινάριο στα Σπάτα Αθήνα, και αφού κατέγραψε παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας προβαίνει σε μήνυση για εγκληματική συμπεριφορά.
Είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια και καταγράψαμε σε βίντεο και φωτογραφίες το «πρόγραμμα επιμόρφωσης με δελφίνια» το οποίο δεν είναι τίποτα λιγότερο από μία σιχαμένη και απεχθής παράσταση που στοχεύει ΟΧΙ σε επιμόρφωση αλλά στο κέρδος των ιδιοκτητών του δελφιναρίου και στη ψυχαγωγία των θεατών, κάτι που ρητά απαγορεύεται από την Ελληνική νομοθεσία (νόμος 4039/2012, Aρ. 12).
Ο Ανδρέας Μόρλοκ, διευθύνων σύμβουλος της ProWal, κατέγραψε προσωπικά τις παραστάσεις των δελφινιών και δηλώνει:«Στα δελφίνια δίνονται εντολές από τους εκπαιδευτές να εκτελούν παραστάσεις ενώπιον του κοινού. Όσο πιο θεαματικές είναι οι “τούμπες” και οι πιρουέτες των δελφινιών τόσο πιο δυνατό είναι το χειροκρότημα του κοινού. Παρατηρήσαμε και καταγράψαμε σε βίντεο ότι τα δελφίνια έπρεπε να πηδούν πάνω από τσιμεντένιους τοίχους εκτός της πισίνας, σίγουρα όχι φυσιολογική συμπεριφορά των δελφινιών. Μάθαμε ότι η επίσημες Ελληνκές αρχές θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά “εκπαιδευτική”, εμείς όμως έχουμε διαφορετική άποψη αφού έχουμε καταγράψει και παρατηρήσει δελφίνια σε πάνω από 50 δελφινάρια του κόσμου. Καταγράψαμε επίσης ελλιπείς εγκαταστάσεις κράτησης των φυλακισμένων δελφινιών και διαπιστώσαμε σοβαρότατες παραβάσεις κατά την επιθεώρησή μας».
Ο Ανδρέας Μόρλοκ στη καταγραφή και αναφορά του παρατηρεί: «Πίσω από τις κερκίδες υπήρχαν κουτιά με σπρέι μπογιάς, σκουριασμένα εργαλεία, καλώδια και σύρματα. Οποιοσδήποτε επισκέπτης, ακόμα και ένα παιδί, μπορούσε να πετάξει στη πισίνα κάποιο από αυτά τα αντικείμενα, κάτι που αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για τα έγκλειστα δελφίνια.
Η μεγαλύτερη πισίνα στερείται σκιερών σκέπαστρων με αποτέλεσμα τη παντελή έλλειψη προστασίας των δελφινιών από τον ήλιο. Ένας εργαζόμενος στο πάρκο μας διαβεβαίωσε ότι όλα τα δελφίνια έχουν πρόσβαση σε όλες τις πισίνες. Ακόμα και αν αυτό αληθεύει, δεν ισχύει πάντα καθώς παρατηρήσαμε βαλβίδες απομόνωσης στο πάτωμα σε όλες τις πισίνες.
Καταγράψαμε επίσης ότι τα δελφίνια είναι απομονωμένα το ένα από το άλλο και κλειδωμένα σε μινιμαλιστικά περιφράγματα, κάτι που φυσικά είναι απαράδεκτο για τόσο κινητικά ζώα όπως τα δελφίνια είναι.
Ακόμη και η μεγαλύτερη από τις πισίνες του πάρκου είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλη για δελφίνια, ζώα που στο φυσικό τους περιβάλλον κολυμπούν μέχρι 100 km την ημέρα.
Παρατηρήσαμε επίσης τη παντελή απουσία παιχνιδιών για τα δελφίνια, συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια καθώς η στέρηση από παιχνίδια είναι συνηθισμένη πρακτική σε δελφινάρια έτσι ώστε τα δελφίνια να βαριούνται και να θεωρούν παιχνίδι την παράσταση.
Καταγράψαμε επίσης την απάνθρωπη συμπεριφορά προς ένα τραυματισμένο δελφίνι που παρά το τραυματισμό του αναγκάστηκε να συμμετάσχει στη παράσταση, κάτι που είναι καθαρά εγκληματική συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτό το ζώο.
Καταγράψαμε επίσης κιβώτια με χλωρίνη. Ναι μεν απολυμαίνει το νερό της πισίνας αλλά η έκθεση τραυματισμένου δελφινιού σε χλωρίνη είναι καθαρή εγκληματική ενέργεια και η καταγραφή του γεγονότος περιλαμβάνεται στη μήνυσή μας και στη δημοσίευση της αναφοράς μας στις μεγαλύτερες Ελληνικές και Γερμανικές εφημερίδες.
Και φυσικά παρατηρήσαμε και καταγράψαμε τη τακτική του δελφιναρίου, γνωστή μέθοδος σε όλα τα δελφινάρια, που είναι η στέρηση τροφής.
Είδαμε δελφίνια να προσπαθούν να φτάσουν ένα κουβά με τροφή πηδώντας έξω από τη πισίνα πάνω στο τσιμέντο. Τα δελφίνια δεν πηδούν πάνω σε τσιμεντένια πατώματα για διασκέδαση. Η γνωστή πρακτική των δελφιναρίων, και του Αττικού πάρκου εν προκειμένω, είναι η στέρηση τροφής στα δελφίνια έτσι ώστε να αμείβονται με κάτι που τους στερείται, δηλαδή τροφή, μετά από κάθε εκτέλεση εντολής.
Αν εσείς τέτοια συμπεριφορά τη θεωρείτε "εκπαιδευτική", εμείς τη θεωρούμε ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ και ως τέτοια την καταγγέλλουμε.
Το συμπέρασμα από την επίσκεψή μας στο Αττικό πάρκο και μετά από καταγραφή των πάντων, συνοψίζεται στη φράση: Το Αττικό πάρκο είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ακατάλληλο για δελφίνια και ο θάνατος έξι δελφινιών από το 2010 ενισχύει αυτή μας την άποψη».
Η ProWal υπέβαλλε μήνυση κατά των υπευθύνων αρχών για παράβαση του ισχύοντος Ελληνικού νόμου και για εγκληματική συμπεριφορά προς τα ζώα.
Επίσης δημοσίευσε πλήρη αναφορά και σε συνεργασία με άλλες ακτιβιστικές οργανώσεις, έθεσε αυτή την αναφορά στη διάθεση των μέσων ενημέρωσης σε Γερμανία και Ελλάδα.
Κλείνουμε αυτή την αναφορά μας υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει πρόγραμμα διατήρησης των ρινοδέλφινων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο συμμετέχουν όλα τα δελφινάρια της ΕΕ. Αυτό το πρόγραμμα συντονίζεται από το Ολλανδικό δελφινάριο στο Harderwijk. Είναι σκανδαλώδες ότι αυτή η συγχώνευση το 2016 συγκατατέθηκε στη μεταφορά δελφινιών από τη Γαλλία και τη Φιλανδία στο Αττικό πάρκο στα Σπάτα, αφού ο συγκεκριμένος ζωολογικός κήπος λειτουργούσε παράνομα και χωρίς άδεια επί χρόνια.
Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες αρχές θα θελήσουν τελικά ώστε να δώσουν ένα οριστικό τέλος στη λυπηρή ιστορία των αιχμάλωτων δελφινιών στην Ελλάδα».
Όσοι έχουν γάτα για κατοικίδιο, θα γνωρίζουν πολύ καλά ότι γάτες απεχθάνονται το νερό όσο τίποτα άλλο. Γιατί όμως, οι γάτες μισούν το νερό; Υπάρχει επιστημονική εξήγηση και η αλήθεια είναι ότι όλα τώρα βγάζουν νόημα.
Για να λέμε τα πράγματα όπως είναι, οι γάτες δεν μισούν το νερό γενικά. Μπορεί να τους αρέσει να κάθονται κάτω από τη βρύση και να πίνουν νερό, αυτό όμως που δεν τους αρέσει είναι το νερό να πέφτει πάνω τους, να πηγαίνει στα αυτιά και το κεφάλι τους. Σ΄αυτές τις περιπτώσεις οι φωνές που μπορεί να βάλουν ακούγονται μίλια μακριά.
Γιατί οι γάτες μισούν το νερό τόσο πολύ;
Οι γάτες φοβούνται το νερό επειδή είναι στο DNA τους. Σύμφωνα με την Ingrid Johnson, CCBC (Certified Cat Behavioral Consultant), οι γάτες εξελίχθηκαν σε ξηρό περιβάλλον και από τη φύση τους δεν είναι προορισμένες να κάνουν βουτιές στην πισίνα.
Μπορεί οι τίγρεις και τα λιοντάρια, να απολαμβάνουν πού και πού μια βουτιά, οι Felis catus, οι γάτες δηλαδή μισούν το νερό επειδή εξελίχθηκαν σε ένα ξηρό και άνυδρο περιβάλλον.
Η ίδια Johnson πρόσθεσε ότι στα 19 χρόνια εμπειρίας με γάτες, δεν έχει δει ποτέ καμία να κολυμπάει. Και μπορεί εσύ στο YouTube να κάθεσαι να χαζεύεις βίντεο με γάτες στη θάλασσα, ωστόσο πρέπει να ξέρεις ότι αυτές είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.
Σε αντίθεση με τους σκύλους που απολαμβάνουν το νερό, η επιδερμίδα των γατών δεν αντέχει το νερό, καθώς μειώνει αρκετά τη θερμοκρασία του σώματός τους.
Το κρύο και το νερό δεν κάνουν ευτυχισμένη μια γατούλα, παρόλα αυτά οι γάτες μπορούν να απολαύσουν το νερό που μπορούν να ελέγξουν, όπως αυτό που τρέχει από τη βρύση ή τον νεροχύτη.
Δείτε ένα χιουμοριστικό βιντεάκι με με γατούλες που ήρθαν σε επαφή με το.....Νερό!