Γιατί κρεμάει η κοιλιά της γάτας;

gata-koilia

Το δέρμα που διπλώνεται στην κάτω κοιλιακή χώρα μιας γάτας, που ονομάζεται "παχιά ουρά", έχει ένα επιστημονικό όνομα - αρχέγονος σάκος. Αυτός ο καταπληκτικός σχηματισμός ονομάζεται επίσης «στοιχειώδης» ή «καθαρόαιμη» τσάντα. Αυτή η πτυχή βρίσκεται σε όλες τις άγριες γάτες. Η εμφάνισή του καθορίζεται γενετικά. Αλλά γιατί χρειάζεται γάτα στο σπίτικαι μπορείτε να το ξεφορτωθείτε; 

Οι περισσότερες κατοικίδια γάτες έχουν καθαρόαιμη θήκη. Αλλά σε λεία μαλλιά και άτριχα, είναι πιο αισθητή από ό, τι σε αφράτα. Η πρωταρχική πτυχή εκτείνεται κατά μήκος του κάτω κορμού από την περιοχή του στομάχου έως τα πίσω άκρα. Το πάχος του ποικίλλει - είναι λεπτότερο στην κορυφή και πυκνώνει στο πίσω μέρος. Κανονικά, η υδραυλική γραμμή είναι 3-5 cm, αλλά μπορεί επίσης να υπερβεί αυτές τις διαστάσεις. 

Με τη γρήγορη κίνηση του ζώου, η ουρά λίπους μετακινείται από πλευρά σε πλευρά. Ο πρωταρχικός σάκος είναι ένα φυσιολογικό χαρακτηριστικό της γάτας και δεν είναι παθολογική κατάσταση ή ανωμαλία. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια ξεκάθαρη γνώμη σχετικά με τη λειτουργικότητα της παχιάς ουράς. Υπάρχουν πολλές εκδόσεις που φαίνεται να είναι οι πιο λογικές.  

Υπόθεση 1 

Η παχιά πτυχή του δέρματος στην κοιλιά της γάτας δεν είναι τυχαία. Προστατεύει το πιο ευάλωτο τμήμα του σώματος από τραυματισμούς και βλάβες - την κοιλιά και τα όργανα που βρίσκονται μέσα σε αυτό. Στην άγρια φύση, οι γάτες πρέπει να περνούν μέσα από μικρού μεγέθους θάμνους, αγκάθια, κλαδιά για την επιδίωξη του παιχνιδιού. Η λιπαρή ουρά προστατεύει από γρατσουνιές, τρυπήματα, τραύματα. 

Επιπλέον, μια προστατευτική πτυχή προστατεύει την ευαίσθητη κοιλιά από τα δόντια μεγάλων αρπακτικών. Ακόμα και γυρίζοντας στην πλάτη της, η άγρια \u200b\u200bγάτα συνεχίζει να αμύνεται, χτυπώντας με δυνατά οπίσθια πόδια με μακριά ισχυρά νύχια. Πυκνή αλλά κινητή πτυχή δέρματος αποτρέπει βλάβες εσωτερικά όργανα... Σε αυτήν την περίπτωση, η ουρά λίπους λειτουργεί σαν πτυχώσεις στο δέρμα γύρω από το λαιμό των σκύλων μάχης - δεν επιτρέπει βλάβη στους μύες και τα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία. 

Υπόθεση 2 


Μια λιπαρή ουρά είναι μια συσσώρευση λιπώδους ιστού. Το λίπος αποθηκεύεται σε ιστιοκύτταρα, η οποία είναι πηγή ενέργειας για βιοχημικές διεργασίες στο σώμα. Για τα άγρια ζώα, μια τέτοια "αποθήκη" είναι απαραίτητη. Σε τελική ανάλυση, δεν έχουν οικοδεσπότες που παρέχουν τακτικά τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες. 

Ο θηρευτής είναι γεμάτος εάν το κυνήγι είναι επιτυχές και χρησιμοποιεί αποθέματα λίπους όταν έρθει η ώρα της πείνας. Εάν η γάτα έχει καλή όρεξη, τότε μπορείτε να δείτε ότι το μέγεθος της παχιάς ουράς αυξάνεται, γίνεται πυκνότερη και παχύτερη. Μειώστε το τμήμα και οι πτυχές θα είναι μικρότερες.  

Υπόθεση 3 

Ο αρχέγονος σάκος είναι ο επιπλέον όγκος του δέρματος που διευκολύνει την κίνηση. Σε γρήγορη πορεία, το ζώο τεντώνεται σχεδόν σε μια χορδή ή πηδά απότομα, αλλάζει την κατεύθυνση της κίνησης - για όλους αυτούς τους χειρισμούς είναι απαραίτητο το δέρμα να μην περιορίζει την περιστροφή των αρθρώσεων και να μην τεντώνεται. 

Επιπλέον, τα θηλυκά μπορεί να αναπτύξουν υπερβολικό δέρμα μετά την εγκυμοσύνη. Με την πάροδο του χρόνου, η υδραυλική γραμμή θα μειωθεί και το δέρμα θα σφίξει. Μια τεντωμένη πτυχή του δέρματος μπορεί επίσης να σχηματιστεί αφού το ζώο έχει χάσει βάρος. Και στις δύο περιπτώσεις, αυτό το φαινόμενο είναι αναστρέψιμο. Το τεντωμένο δέρμα είναι επίσης διαφορετικό από ψηλάφηση. Είναι εύθραυστο, πιο χαλαρό στη δομή, λιγότερο παχύ. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να επιστρέψει το δέρμα στο φυσιολογικό. 

Μην ανησυχείτε εάν μια ηλικιωμένη γάτα αρχίσει να αναπτύσσει μια πτυχή του δέρματος. Καθώς το ζώο μεγαλώνει, η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται και το δέρμα γίνεται λιγότερο σφριγηλό και ελαστικό. Οι εκφυλιστικές αλλαγές ιστού σε ηλικιωμένα κατοικίδια ζώα είναι φυσικές και όχι παθολογία. 

Η φυσιολογική ουρά λίπους δεν πρέπει να προκαλεί συναγερμό στους ιδιοκτήτες γούνινο κατοικίδιο... Δεν προκαλεί δυσφορία στο ζώο. 

Η γάτα αντικαθιστά ευχαρίστως την κοιλιά της για ξύσιμο και χαϊδεύοντας, οδηγεί έναν ενεργό τρόπο ζωής, τρώει και κοιμάται ήρεμα.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.