Πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν σκύλο όταν βιώνει το άγχος αποχωρισμού

Πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν σκύλο όταν βιώνει το άγχος αποχωρισμού
Πώς μπορείς να βοηθήσεις έναν σκύλο όταν βιώνει το άγχος αποχωρισμού και τι είναι αυτό το άγχος, που θα πρέπει όλοι οι «ιδιοκτήτες» σκύλων να γνωρίζουν;

Το άγχος αποχωρισμού στα σκυλιά είναι η συναισθηματική διαταραχή που βιώνει ένας σκύλος όταν τον αφήνουμε μόνο του στο σπίτι κι όταν αυτό αποκτά την ιδέα ότι τον έχουμε εγκαταλείψει. Μοιάζει αρκετά με την κρίση πανικού που παθαίνουν οι άνθρωποι.

Μερικά από τα συμπτώματα είναι όταν αρχίζει να τρέμει, να καταστρέφει πράγματα, να γαβγίζει, να κλαίει ή να κάνει την ανάγκη του όταν έχεις φύγει.

Εάν έχεις επιστρέψει από τη δουλειά στο σπίτι και έχεις βρει σκισμένους καναπέδες, ριγμένα σκουπίδια παντού, τότε ο σκύλος σου ενδεχομένως να βιώνει το άγχος αποχωρισμού.

«Τα σκυλιά μπορούν να βιώσουν το άγχος αποχωρισμού για διάφορους λόγους, που ποικίλλουν ανάλογα με την ηλικία και τα όσα έχουν ζήσει», ανέφερε στο Bustle, η Lisa Bernier, διευθύντρια του BARK for Good.

Για παράδειγμα, η ίδια αναφέρει ότι άγχος αποχωρισμού μπορεί να βιώσει τόσο ένα κουτάβι που ήρθε πριν από μερικές μέρες στον κόσμο όσο και ένας μεγαλύτερος σε ηλικία σκύλος που μπορεί παλαιότερα να το είχαν εγκαταλείψει ή να έμεινε για μεγάλο διάστημα σε κάποιο καταφύγιο.

Θα πρέπει να θυμόμαστε, όπως λέει η ίδια, ότι τα σκυλιά είναι ζώα συντροφιάς και δεν τους αρέσει να μένουν μόνοι και επειδή είναι φοβισμένα να προσπαθούν να μας το δείξουν καταστρέφοντας έπιπλα κτλ.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τον σκύλο σου εάν βιώνει μια παρόμοια ανησυχία; 

Αρχικά θα πρέπει να το κάνεις να νιώσει άνετα όταν δεν θα είσαι στο σπίτι. Μάλιστα, μερικοί κτηνίατροι προτείνουν να τοποθετήσεις μια κάμερα για να παρατηρήσεις τη συμπεριφορά του, όταν κλείνεις την πόρτα.

Για τις ήπιες περιπτώσεις, η Humane Society των ΗΠΑ προτείνει να αγνοείς τον σκύλο σου όταν φεύγεις απ’ το σπίτι και να μην αρχίσεις τους αποχαιρετισμούς και τα πολλά χάδια. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά θα βοηθήσει τον σκύλο σου να καταλάβει ότι δεν φεύγεις για πάντα κι ότι σύντομα θα επιστρέψεις.

Η Humane Society συνιστά ακόμη να αφήνουμε κοντά στον σκύλο μας ρούχα που έχουν πάνω τη μυρωδιά μας, καθώς αυτό μπορεί να τους καθησυχάσει, ενώ το ASPCA προτείνει απ’ την άλλη να δημιουργήσουμε μια ρουτίνα με τον σκύλο μας πριν την αποχώρησή μας, όπως 20 με 30 λεπτά πριν φύγουμε από το σπίτι να παίξουμε μαζί του ή να του δώσουμε μια λιχουδιά.

Εάν τα συμπτώματα συνεχίσουν να παρουσιάζονται, θα πρέπει να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό, αλλά με πολλή υπομονή και αγάπη, θα μπορέσεις να βοηθήσεις τον σκύλο σου να καθησυχάσει και να αντιμετωπίσει τους φόβους του!
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.