Ο θάνατος του κατοικίδιου είναι μια μεγάλη απώλεια. Βοήθησε το παιδί σου να το ξεπεράσει

Ο θάνατος του κατοικίδιου είναι μια μεγάλη απώλεια. Βοήθησε το παιδί σου να το ξεπεράσει
Το να χάνεις ένα κατοικίδιο, είτε είναι το χρυσόψαρο που αγόρασες πριν 3 ημέρες, είτε είναι ο σκύλος που είχατε όλη σας την ζωή, μπορεί να είναι αποκαρδιωτικό για το παιδί σου. Ο θάνατος είναι μια σκληρή πραγματικότητα για να μπορεί να την κατανοήσει ένα παιδί.

Ο θάνατος ενός κατοικίδιου είτε είσαι σε μεγάλη ηλικία, είτε είσαι σε μικρή ηλικία είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Όταν είσαι γονιός και έρχεσαι αντιμέτωπος με μια τέτοια απώλεια, πρέπει να ξέρεις τι να πεις στο παιδί σου για τον θάνατο του κατοικίδιου σας. Μην ξεχνάς είσαι το στήριγμά του στις δυσκολίες.

Μην «αντικαταστήσεις» το κατοικίδιο που πέθανε, με ένα καινούργιο κατοικίδιο

Η παρόρμηση του να «το διορθώσουμε» είναι κατανοητή. Αλλά το να αγοράσεις ένα κατοικίδιο αμέσως μετά τον θάνατο του προηγούμενου είναι ανούσιο. Δεν πρέπει να έχεις ως στόχο να αποσπάσεις το παιδί σου από τον πόνο. Αντ’ αυτού, άφησε το παιδί να νιώσει το συναίσθημα αυτό, να μιλήσει για την απώλεια για όσο χρειάζεται και να θυμάται τις όμορφες αναμνήσεις με το κατοικίδιο που έφυγε.

Το να κάνεις μια «τελετή» για να αποχαιρετίσετε επίσημα το αγαπημένο σας κατοικίδιο, μπορεί να είναι κάτι που θα βοηθήσει. Αν ένα παιδί προτιμάει να θρηνήσει ιδιωτικά, ίσως πρέπει να το ενθαρρύνεις να γράψει ένα γράμμα στο χαμένο κατοικίδιο για να του πει όσα νιώθει και το αντίο.

Πες την αλήθεια

Όλοι ξέρουμε το κλισέ για το σκυλάκι που πήγε να ζήσει «σε ένα αγρόκτημα» μαζί με άλλα ζωάκια. Ωστόσο, η αντιμετώπιση του θέματος με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει άσκοπα φόβο, δυσπιστία και σύγχυση. Παραδείγματος χάρη αν πεις ότι το σκυλάκι πήγε για ύπνο, μπορεί το παιδί να διερωτηθεί «αυτό σημαίνει ότι και εγώ δεν θα επιστρέψω αν πάω για ύπνο;».

Προετοιμάσου: Μπορεί να ανησυχήσει ότι εσύ έχεις σειρά

Τα περισσότερα παιδιά κάτω των έξι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, καθολικός και μην αναστρέψιμος. Η εισαγωγή σε αυτές τις ιδέες μπορεί να το κάνει να νιώσει ότι έχει να αντιμετωπίσει το πιο τρομακτικό πράγμα που έχει συμβεί ποτέ.

Βεβαίωσε το παιδί σου ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι υγιείς αλλά το κατοικίδιο πέθανε επειδή ήταν πολύ άρρωστο. Βοήθησε το να αισθανθεί ασφάλεια, εξηγώντας του ότι ο θάνατος δεν είναι μεταδοτικός.

Θρήνησε ανοιχτά

Άφησέ το να δει ότι κλαις. Καταπολέμησε την επιθυμία του να προσποιηθείς ότι είσαι χαρούμενος. Το να είσαι δίπλα στο παιδί σου στην διαδικασία πένθους μπορεί να είναι μια βαθιά διδακτική στιγμή. Η ανάγνωση βιβλίων κατάλληλων για την ηλικία του παιδιού σου μπορεί να βοηθήσει επίσης.

Μάθε να είσαι υπομονετικός

Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου (ακόμα και ενός τετράποδου), πιθανότατα θα γίνει αιτία για πολλές ασυνήθιστες ερωτήσεις που θα έχουν σχέση με τον Θεό και γενικά με το θέμα «θάνατος». Τα παιδί σου, λίγους μήνες μετά το θάνατο του κατοικίδιου σου, μπορεί να προσποιηθεί ότι παίζει μαζί του ή μπορεί να αναπαριστά τον θάνατο ενός κατοικίδιου.

Μπορεί να δείχνει ότι είναι πολύ καλά, αλλά λίγα δευτερόλεπτα μετά να ξεσπάσει σε δάκρυα.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμα και χρόνια αργότερα, οι ενήλικες περιέγραφαν ακόμα την απώλεια ενός κατοικίδιου ζώου όταν ήταν σε μικρή ηλικία ως «την χειρότερη μέρα της ζωής τους».

Γι’ αυτό το λόγο μάθε να είσαι υπομονετικός και ανθρώπινος.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.