Ιουλίου 2018

Σκύλος και γάτα στο ίδιο σπίτι; 8 μυστικά για να το πετύχετε
Μπορεί μια γάτα που είναι ανεξάρτητη και μοναχική και ένας σκύλος κοινωνικός και γεμάτος ενέργεια να μπορέσουν να ζήσουν μαζί χωρίς προβλήματα; Οι περισσότεροι θα απαντούσαν εύκολα όχι. Και όμως τα πράγματα δεν είναι απόλυτα.

Αν δυο ζώα ζουν σε ένα καλό περιβάλλον με θετική ενέργεια, αν υπάρχει αγάπη και ενθάρρυνση στο να κάνουν πράγματα μαζί, ναι θα μπορούσαν όχι μόνο να συμβιώσουν απλά αλλά και να γίνουν αχώριστοι φίλοι.

Και αν δεν γίνουν καλοί φίλοι, τουλάχιστον θα ανέχεται ο ένας τον άλλον χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα. Αυτό άλλωστε δεν θέλουμε;

Για να το πετύχει κάποιος αυτό θα πρέπει να δουλέψει πάνω σε αυτό και να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η συμβίωσή τους να είναι αρμονική. Εμείς θα σας δώσουμε 8 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν ώστε ο σκύλος και η γάτα σας να μπορέσουν να ζήσουν χωρίς να ξεμαλλιάζονται μέρα νύχτα.

1. Δώστε βάση στο χαρακτήρα και όχι στη ράτσα

Αντίθετα με αυτό που οι περισσότεροι πιστεύουν για αυτή τους τη συνύπαρξη, η αλήθεια είναι ότι δεν παίζει ρόλο η ράτσα των ζώων αλλά ο χαρακτήρας τους. Και ούτε υπάρχουν ράτσες που κάνουν μεταξύ τους ή δεν κάνουν.

Επικεντρωθείτε στο χαρακτήρα του κάθε ζώου και στο πόση ενέργεια έχει και αφήστε τα άλλα. Αν ένα σκυλί είναι επιθετικό και κυριαρχικό, θα είναι δύσκολο να συνυπάρξει μαζί με μια γατούλα που φοβάται και είναι δειλή. Επίσης ένα μεγάλο σε ηλικία σκυλί θα είναι πολύ δύσκολο να μοιραστεί το χώρο του με ένα δραστήριο γατάκι που όλη τη μέρα θα θέλει να τρέχει και να παίζει.

Αν δείτε ότι από την αρχή τα δυο ζώα δεν κάνουν μαζί, πρέπει να τα έχετε σε ξεχωριστούς χώρους για κάποιο χρονικό διάστημα ώστε να γνωρίζονται σιγά σιγά και χωρίς πίεση.

2. Εκπαιδεύστε το σκύλο

Για να μπορεί ο σκύλος σας να τα πηγαίνει καλά με τη γάτα ή τις γάτες σας, θα πρέπει να μάθει κάποια πράγματα, όπως είναι το να ελέγχει τις παρορμήσεις του. Να μπορεί να είναι συγκρατημένος και να μην κάνει κάθε φορά που βλέπει κάποιον είτε άνθρωπο, είτε πράγμα είτε τη γάτα σαν τρελός. Για αυτό πρέπει να αφιερώσετε λίγο χρόνο και να ασχοληθείτε μαζί του ώστε να μάθει κάποια βασικά πράγματα. Και όταν τα δυο ζώα συναντηθούν, σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο από την πρώτη στιγμή. Αυτό θα γίνει σιγά σιγά και με πολλή προσοχή. Επίσης στις συναντήσεις τους θα πρέπει ο σκύλος να ελέγχεται με το λουρί ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.

3. Δώστε στη γάτα το χώρο της πριν έρθει ο σκύλος στο σπίτι

Οι γάτες θέλουν να έχουν ένα προστατευμένο μέρος στο σπίτι που θα είναι αποκλειστικά δικό τους. Εκεί θα καταφεύγουν όταν θέλουν να κοιμηθούν ή να αποσυρθούν για να ηρεμήσουν. Αυτός ο χώρος είναι ιερός για αυτές.

Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε γωνιές σε κάποια ψηλά μέρη του σπιτιού σας, τις οποίες η γάτα σας θα λατρέψει καθώς θα τρελαίνεται να σκαρφαλώνει. Από εκεί θα ατενίζει το σπίτι με την ησυχία της και θα βλέπει πού είναι και ο σκύλος.

Επίσης θα πρέπει να κρατήσετε μακριά το σκύλο από την αμμοδόχο της γάτας ώστε αυτή να νιώθει ασφαλής όταν πηγαίνει εκεί για την ανάγκη της. Αυτός είναι βασικός κανόνας.

4. Εξασκήστε το μυαλό και το σώμα του σκύλου σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι η ενέργεια ενός σκύλου θα πρέπει να διοχετεύεται σε κάτι και ότι εκείνοι πρέπει να κάνουν κάτι για αυτό. Είναι, όπως καταλαβαίνουμε, απαραίτητη η καθημερινή βόλτα και το καθημερινό παιχνίδι ώστε όταν συναντάει τη γάτα, να μη γίνονται μαλλιά κουβάρια.

Ένα άλλο επίσης που έχει ανάγκη ο κάθε σκύλος είναι πράγματα που να του κεντρίζουν το ενδιαφέρον και να ασχολείται με αυτά. Αν αυτά υπάρχουν, δεν θα χρειαστεί να κυνηγάει τη γάτα μόλις τη βλέπει. Οι ειδικοί προτείνουν να κάνουμε κάποιες δραστηριότητες με το σκύλο μας, κάποια παιχνίδια μαζί του. Που είναι και παιχνίδια αλλά και εκπαίδευση. Για παράδειγμα, αντί να πάτε απλά μια βόλτα, ξεκινήστε και στη συνέχεια κάντε κάποιες στάσεις λίγων λεπτών. Επίσης αλλάζετε τη διαδρομή της βόλτα σας αλλά και το περπάτημά σας, κάνοντάς το πιο γρήγορο ή πιο αργό. Έτσι θα κρατάτε το σκύλο σας σε εγρήγορση και παράλληλα θα ασκείται.

5. Αφήστε τα να μυρίσει το ένα το άλλο

Σύμφωνα με τους ειδικούς καλό θα ήταν πρώτα να μυρίσει ο ένας τη μυρωδιά του άλλου για να τη νιώθει οικεία και μετά όλα τα άλλα. Αφήστε το σκύλο να μυρίσει το χώρο της γάτας, το κρεβατάκι της, τα παιχνίδια της και το ίδιο να κάνει και η γάτα. Έτσι θα έχουν μια πρώτη μυρωδιά ο ένας του άλλου. Αυτό φυσικά θα γίνει πριν τα φέρετε σε επαφή και για αρκετές φορές.

6. Προετοιμάστε καλά την πρώτη συνάντηση

Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, έτσι και με τα ζώα, η πρώτη εντύπωση θα πρέπει να είναι καλή. Το καλό είναι ότι έχουν ένα στοιχείο κοινό, την αγάπη τους για το φαγητό, κάτι που θα βοηθήσει τη σχέση τους.

Για αυτό οργανώστε την πρώτη τους συνάντηση την ώρα που τρώνε και αφήστε τα να γνωριστούν έχοντας πάντα το σκύλο με το λουρί. Στην αρχή θα βρίσκονται κοντά αλλά δε θα βλέπονται μεταξύ τους (προτιμήστε να είναι πίσω από κλειστές πόρτες ή από ένα παράθυρο). Έτσι θα συνδέσει το ένα το άλλο με κάτι καλό. Και θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα μόλις έρθουν σε επαφή.

Αν κάνετε αυτό με το φαγητό αρκετές φορές πριν έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή, τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο εύκολα και για εσάς αλλά και για εκείνα.

7. Συνεχίστε να τα ταϊζετε ξεχωριστά

Μετά την επιτυχημένη συνάντηση, συνεχίστε να τα ταϊζετε χωριστά. Μια γάτα εύκολα θα τρέξει στο μπολ του σκύλου και θα του πάρει το φαγητό. Αν ο σκύλος είναι υπερπροστατευτικός με το φαγητό του, θα υπάρξει θέμα. Για αυτό έχετε ξεχωριστά μπολάκια και ξεχωριστά μέρη φαγητού. Επίσης θα πρέπει να μην έχετε συνεχώς φαγητό στα μπολ τους γιατί και εκεί μπορεί να γίνουν διάφορα παρατράγουδα. Φαγητό όταν πρέπει, όπου πρέπει και όσο πρέπει. Αυτό σημαίνει πρόγραμμα. Και το πρόγραμμα πρέπει να το τηρείτε για να το τηρούν και εκείνα.

8. Μεγαλώστε μια γάτα και ένα σκύλο από μικρά (αν γίνεται)

Το να γνωρίσετε μεταξύ τους δυο νεαρά ζώα είναι πιο εύκολο από το να τα γνωρίσετε όταν αυτά θα είναι μεγάλα. Και αυτό για όταν είναι μικρά, θα μπορείτε να τα εκπαιδεύσετε μαζί και να μάθουν πράγματα από την αρχή μαζί. Θα είναι σφουγγάρια που θα απορροφούν όλες τις πληροφορίες. Επίσης όταν είναι μικρά τα σκυλιά, είναι ανασφαλή και νιώθουν αδύναμα, κάτι που θα δώσει στη γάτα το πάνω χέρι και θα τη βάλει ψηλά στην ιεραρχία. Αυτό θα τα βοηθήσει όταν μεγαλώσουν.

Πηγή

Είναι σημαντικό να μιλάς στη γάτα σου ακόμα κι αν δεν μιλάτε την ίδια γλώσσα!
Εσύ μιλάς στη γάτα σου; Όχι; Οι επιστήμονες σου δίνουν λόγους για να το κάνεις ακόμα κι αν δεν μιλάτε ακριβώς την ίδια γλώσσα…Γιατί πρέπει να μιλάς στη γάτα σου;

Όχι, δεν είμαστε καθόλου τρελοί και δεν το βγάλαμε από το μυαλό μας! Οι ειδικοί εξηγούν γιατί πρέπει να μιλάς στη γάτα σου κι εμείς αν είχαμε γάτα θα το κάναμε. Αν ανήκεις σε αυτούς που έχουν ως pet μια γάτα, τότε διάβασε προσεκτικά!

Οι γάτες ακόμα κι αν πολλές φορές αγνοούν την ύπαρξή σου, τα αυτιά τους ακούν προσεκτικά αυτά που τους λες. Οι γάτες έχουν έντονο ένστικτο και είναι αρκετά ενθουσιώδεις όσο κι αν δεν τους φαίνεται…

Παρ’ όλο που εσύ και η γάτα σου δεν μιλάτε ακριβώς την ίδια γλώσσα, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να της μιλάς, όπως θα μιλούσες σε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειάς σου κι έτσι θα ενισχύσεις τον δεσμό που μοιράζεστε.

Γιατί πρέπει να μιλάς στη γάτα σου; Για το καλό και των δύο!

Σύμφωνα με την Dr Danielle Forsheee όταν δίνεις αγάπη, παίρνεις αγάπη και αυτός ο κανόνας δεν αλλάζει με τα ζώα. Ισχύει σε όλες τις σχέσεις και δεν υπάρχει κάτι πιο cute πό αυτό.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων θεωρούν πως πρέπει να δώσουν και να λάβουν αγάπη και στοργή από το κατοικίδιό τους, είτε είναι γάτα, είτε σκύλος, είτε κουνέλι.

Το να δίνεις φαγητό, να το χαϊδεύεις, να το αγκαλιάζεις και να το φιλάς είναι βήματα που ενισχύουν τον δεσμό με το κατοικίδιό σου. Και είναι ακόμα καλύτερο να τους μιλάς! Σκέψου το καλό της υπόθεσης: Η γάτα θα είναι εκεί για σένα, θα σε ακούσει και δεν θα σε κρίνει. Ό,τι κι αν της εξομολογηθείς θα μείνει μεταξύ σας και θα εξακολουθεί να σε αγαπά.

Βέβαια, πρέπει να δώσεις σημασία και στον τόνο της φωνή σου, καθώς είναι ο τρόπος που θα μιλήσεις και όχι αυτό που θα πεις που θα επηρεάσει τα συναισθήματα του κατοικίδιου σου.

Στην αρχή μπορεί να νιώσεις λίγο άβολα να μιλάς στο pet σου αλλά μετά θα αρχίσεις να συνειδητοποιείς τη θετική επίδραση που έχουν αυτές οι συνομιλίες στην ψυχική σου υγεία. Η επιστήμη λέει πως όταν μιλάμε στο κατοικίδιο, αυτή η συζήτηση μπορεί να κάνει θαύματα τόσο στην ψυχική και στη σωματική μας υγεία. Κι εμείς δεν θα τους αμφισβητήσουμε!

Σύμφωνα με την Dr Forshee, αυτό μπορεί να μειώσει το άγχος, να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να αποτρέψει τις καρδιακές παθήσεις.

Ξεκίνα σιγά, σιγά και θα δεις πόσο υπέροχο είναι!

Τι μπορείς να κάνεις αν σκύλος σου παρουσιάζει συμπτώματα ναυτίας
Τα σκυλιά αγαπούν τις βόλτες είτε αυτές είναι με το αμάξι είτε με τα ποδιά μέχρι το επόμενο στενό. Παρόλα αυτά, μερικά σκυλιά παρουσιάζουν συμπτώματα ναυτίας και ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να κάνεις για να μην χρειαστεί να μαζέψεις τον εμετό από το κάθισμα του αυτοκινήτου.

Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και μερικά σκυλιά αισθάνονται ναυτία όταν το αυτοκίνητο είναι εν κινήσει. Σύμφωνα με ειδικούς, ναυτία παρουσιάζουν συνήθως τα κουτάβια και τα σκυλιά που είναι ακόμη πολύ μικρά.

Μερικά συμπτώματα ναυτίας που μπορεί να παρουσιάσει ένας σκύλος, είναι η ανησυχία, το χασμουρητό, το κλαψούρισμα, η υπερβολική έκκριση σάλιου ή το γλείψιμο των χειλιών.

Τι μπορείς να κάνεις αν σκύλος σου παρουσιάζει συμπτώματα ναυτίας;

Ό,τι κάνουμε κι εμείς οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, όποιος αισθάνεται ναυτία, κάθεται πάντα στο μπροστινό κάθισμα για να κοιτάει όλο ευθεία. Το ίδιο πρέπει να κάνει και ο σκύλος σου. Φυσικά, θα πρέπει να κάθεται στη θέση του συνοδηγού και να φοράει ζώνη ασφαλείας.


Παράλληλα, αν ξέρεις ότι ο σκύλος σου αισθάνεται συχνά ναυτία, καλό θα ήταν να μην το ταΐσεις για τουλάχιστον δύο ώρες πριν το ταξίδι, όπως δήλωσε στο PetMD, ο κτηνίατρος Dr. Mark Olcott.

Τέλος, μπορείς να συμβουλευτείς και τον κτηνίατρο σου για το εάν υπάρχει κάποιο φάρμακο που μπορεί να κάνει τον σκύλο σου να αισθάνεται πιο άνετα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού.

Τώρα το Καλοκαίρι, όλο και κάπου θα χρειαστεί να πας με το αμάξι με τον σκύλο σου, γι΄αυτό κράτα στο μυαλό σου αυτές τις συμβουλές, οι οποίες σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμες.

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.