Το δικαίωμα στα φιλοζωικά σωματεία της χώρας να παρίστανται ως πολιτική αγωγή στις δίκες που σχετίζονται με θανάτωση ή κακοποίηση ζώου ανεξαρτήτου είδους δίνει το άρθρο 29 του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που υπερψηφίστηκε στη Βουλή την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017.
Η Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (Π.Φ.Π.Ο.) σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός που αναβαθμίζει θεσμικά την παρέμβαση του φιλοζωικού κινήματος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων κατά την εκδίκαση των υποθέσεων. Αναλυτικότερα η Π.Φ.Π.Ο. επισημαίνει: «Την δική τους πιο δυνατή φωνή θα έχουν πια στις δίκες εναντίον αυτών που τα βασανίζουν με οποιοδήποτε τρόπο, τα κακοποιημένα ζώα ανεξαρτήτως είδους, δεσποζόμενα και αδέσποτα.
Μετά από αγώνες και προσπάθειες ετών της Ομοσπονδίας μας να πείσει τους αρμόδιους Υπουργούς Δικαιοσύνης - με ευήκοα ώτα μόνο από τον κ. Παρασκευόπουλο και τον σημερινό υπουργό κ. Κοντονή - για την αδήριτη αναγκαιότητα της αναγνώρισης στους φιλοζωικούς φορείς του δικαιώματος να παρίστανται με δικηγόρο στις δίκες κατά ανθρώπων που κακοποιούν ζώα και μόνο για την υπεράσπιση της κατηγορίας, καταρρίπτοντας σε αυτή την προσπάθεια ιδεοληψίες, νομικά στερεότυπα, προκαταλήψεις και αντιλήψεις αναχρονιστικές, ψηφίστηκε χθες 21/12/17 στην Βουλή νόμος που δίνει πλέον θεσμικά το παραπάνω δικαίωμα στα φιλοζωικά σωματεία, ώστε να μην εξαρτάται αυτό από την εκάστοτε δικαστική έδρα και τις προσωπικές αντιλήψεις των δικαστών.
Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για ιστορικής σημασίας κατάκτηση της φιλοζωικής κοινότητας της χώρας, αφού με την παράσταση πολιτικής αγωγής αποκτούν τα σωματεία λόγο κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, ακούγονται για την κήρυξη της ενοχής, προσάγουν αποδεικτικά μέσα, μάρτυρες, έγγραφα πραγματογνωμοσύνες, αποκτούν οιονεί θεσμικό ρόλο στη δικαιοδοτική διαδικασία.
Σίγουρα πάντως πρόκειται για ένα εξαιρετικής σημασίας γεγονός που συνεπάγεται την θεσμική αναβάθμιση και δυναμικότερη παρέμβαση του φιλοζωικού κινήματος για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων κατά την εκδίκαση των υποθέσεων, που μέχρι τώρα περιορίζονταν σε καταγγελίες αλλά όχι σε διαρκή υποστήριξη αυτών μέχρι και την δικαστική απόφαση.
Εμείς απλά θα πούμε ότι στους πολύ δύσκολους καιρούς που φαίνεται ότι έρχονται για τα ζώα, η κατάκτηση αυτή μας δίνει δύναμη να αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα σχέδια που εξυφαίνονται στο ΥΠΑΑΤ, ειδικότερα για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, αλλά και για την γενικότερη προστασία και τα δικαιώματα των ζώων. Και θα τα καταφέρουμε.
Ιδιαίτερα οφείλουμε ένα δημόσιο ευχαριστώ στον Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου κ. Ευστάθιο Θεοφανίδη, όχι μόνο γιατί ως Δικηγόρος τότε στις Σέρρες αξίωσε και έγινε δεκτό από το δικαστήριο για πρώτη φορά στη χώρα μας το αίτημα του να παρασταθεί ως πολιτικώς ενάγων σε καταγγελία του τοπικού σωματείου για παράνομο εκτροφείο ζώων συντροφιάς και που σήμερα δικαιώνεται και θεσμικά αλλά και γιατί με τις ειδικές του γνώσεις μας όπλισε με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα στη δύσκολη αυτή προσπάθειά μας. Συνάγεται, ως εκ τούτου, ότι η σχετική διάταξη θα μείνει γνωστή ως Διάταξη Θεοφανίδη» καταλήγει στην ανακοίνωση της η Π.Φ.Π.Ο.
Πηγή: istoriesadespoton.gr
Δημοσίευση σχολίου