Δείτε τον κόσμο με τα μάτια της γάτας

Δείτε τον κόσμο με τα μάτια της γάτας
Γατίσια μάτια λέμε…και εννοούμε πανέμορφα μπλε-πράσινα κρυστάλλινα φανταχτερά μάτια. Πώς βλέπει τον κόσμο η γάτα; Γιατί τα μάτια τους λάμπουν στο σκοτάδι;

Το μάτι της έχει τρία βλέφαρα, αντί τα συνηθισμένα δύο (πάνω και κάτω) για περισσότερη προστασία. Το τρίτο βλέφαρο βρίσκεται στο κάτω μέρος του βολβού και σκεπάζεται από το κάτω βλέφαρο. Για να το δούμε, πρέπει να κατεβάσουμε το κάτω βλέφαρο. Στις άρρωστες γάτες προεξέχει και φαίνεται σαν μια μεμβράνη να βγαίνει από τον έσω κανθό, για να καλύψει το μάτι.

Όραση το βράδυ.


Τα μάτια της είναι αρκετά μεγάλα σε σχέση με το συνολικό όγκο της. Οι κόρες των ματιών της είναι μεγάλες και στρογγυλές κατά τη διαστολή και ελλειπτικές κατά τη μίση. Η κόρη ρυθμίζει την ποσότητα του φωτός που περνάει μέσω του φακού στον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Συνεπώς, όταν το φως είναι δυνατό, η κόρη κλείνει σχεδόν εντελώς, για να μην υποστεί βλάβη το μάτι, ενώ στο σκοτάδι ανοίγει όσο γίνεται περισσότερο, ώστε το λιγοστό φως που υπάρχει να καταγραφεί από τα φωτοευαίσθητα κύτταρα. Ο αμφιβληστροειδής χιτώνας έχει πιο πολλά ραβδία από κονία σε σχέση με τον άνθρωπο. Αυτά τα κύτταρα έχουν την ικανότητα με πολύ αμυδρό φως, να «συλλαμβάνουν» την εικόνα και να τη στέλνουν στον εγκέφαλο. Ο άνθρωπος δεν έχει τέτοια κύτταρα, γι’αυτό στο σκοτάδι βλέπει μαυρίλα.
Έτσι, στη γάτα, σαν κυνηγός της νύχτας, οι μακρόστενες κόρες λειτουργούν σαν κουρτίνες, που, με τη βοήθεια των μυών της ίριδας, ανοίγουν ή κλείνουν, ανάλογα με την ένταση του φωτός – χαρακτηριστικό που το «μοιράζεται» με άλλα νυκτόβια ζώα. Το δε σχήμα που παίρνουν οι κόρες κατά τη μίση βοηθάει στο να μικραίνουν πιο γρήγορα και να αντιλαμβάνονται ευκολότερα διαφορετικά μεγέθη αντικειμένων.

Βλέπουν λιγότερα χρώματα.

Οι γάτες βλέπουν χρώματα, αλλά όχι τόσο μεγάλο φάσμα όσο ο άνθρωπος. Τα χρώματα που βλέπουν είναι το μοβ, το μπλε, το πράσινο και το κίτρινο. Το κόκκινο, το πορτοκαλί και το καφέ, τα βλέπουν σαν αποχρώσεις του γκρι. Τα χρώματα όμως δεν παίζουν σημαντικό ρόλο στη γάτα. Δεν θα επιλέξουν ένα παιχνίδι από το χρώμα του. Αντίθετα, το σχήμα και η φωτεινότητα είναι πιο σημαντικά. Οι γάτες διακρίνουν παλμικές πηγές φωτός με συχνότητες ως 60Hz, πράγμα που σημαίνει ότι για παράδειγμα η οθόνη μιας τηλεόρασης φαίνεται στα μάτια τους σαν να τρεμοπαίζει.

Μόλυνση στα μάτια.

Σε μερικές μακρύτριχες γάτες, οι δακρυγόνοι αδένες είναι στενοί με αποτέλεσμα το ζώο να δακρύζει σχεδόν αμέσως. Αν δε φροντίζουμε τα βλέφαρα, μολύνονται και κακοφορμίζουν. Σε τέτοια περίπτωση μπορούμε να τα φροντίσουμε με κολλύριο ή διάλυμα βορικού οξέος. Αν δεν υποχωρήσει, τότε πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό.

Οι γάτες φιλούν με τα μάτια τους.

Οι γάτες επικοινωνούν με ένα αργό πετάρισμα των ματιών. Όταν κάνουν αυτήν την κίνηση μεταξύ τους, είναι σημάδι συμφιλίωσης. Όταν ανοιγοκλείνουν, όμως, αργά τα μάτια τους στους ανθρώπους, είναι σημάδι τρυφερότητας, ακόμα και αγάπης. Οι άνθρωποι μπορούν να ανταποδώσουν αυτήν την κίνηση με το να τις κοιτούν για αρκετή ώρα στα μάτια και να τα ανοιγοκλείσουν αργά. Η μέθοδος αυτή ισχύει για όλα σχεδόν τα αιλουροειδή.
Πηγή: naturanrg.gr                                                                      Βασιλική Σούφη, Κτηνίατρος, μέλος του RCVS
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.