Πτηνά:Η φροντίδα των πτηνών

Πτηνά:Η φροντίδα των πτηνών
Η φροντίδα των πουλιών είναι μια ευχάριστη ασχολία των κατόχων πτηνών συντροφιάς. Η σωστή φροντίδα τους, είναι η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και ευζωίας των πτηνών σας.

Παρόλα αυτά το πτηνό είναι ένα ζωντανός οργανισμός που απαιτεί να δώσετε προσοχή σε μερικά πράγματα, ώστε να του εξασφαλίσετε μια υγιή και ευχάριστη διαβίωση.

Το κλουβί του

Πρώτα απ όλα, αυτό που χρειάζεται ένα πτηνό, είναι να του πάρουμε το κατάλληλο κλουβί. Τα κλουβιά βγαίνουν σε διάφορα μεγέθη. Ανάλογα και το μέγεθος του πτηνού σας θέλετε ένα κλουβί αρκετά ευρύχωρο. Προσέξτε τα κενά ανάμεσα στα κάγκελα γιατί αν είναι μεγάλα μπορεί να δραπετεύσει αλλά ταυτόχρονα πρέπει να υπάρχει αρκετός χώρος ώστε να μπορεί να τεντώσει τα φτερά του και να μπορεί να κάνει μικρά πετάγματα.

Προσέξτε που θα βάλετε το κλουβί

Βάλτε το κλουβί σε ένα ασφαλές μέρος και μακριά από γάτες και σκύλους. Με τον καιρό το πτηνό σας μπορεί να νοιώσει ασφαλές κοντά σε άλλα ζώα αλλά για αρχή αποφύγετε το.


Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά

Κρατήστε το πτηνό σας καθώς και το κλουβί του καθαρό. Αγοράστε μια μπανιέρα πτηνών για το κλουβί του. Τα πουλιά είναι από τη φύση τους καθαρά αλλά και μια μπανιέρα βοηθάει. Σημαντικό είναι να μην ξεχνάτε να καθαρίσετε το κλουβί του. Καθαρίζετε το κάθε 2 έως 4 μέρες, ανάλογα με το πότε βλέπετε σημάδια βρωμιάς.

Επίσης, μία φορά κάθε βδομάδα πρέπει να απολυμαίνετε τα αξεσουάρ του κλουβιού, όπως η κούνια του, η ποτίστρα του κτλ. Μην χρησιμοποιήσετε χλωρίνη, αλλά καθαρίστε τα με τη βοήθεια πολύ ζεστού νερού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καθαρίζονται τακτικά γιατί έτσι αποφεύγουμε τις λοιμώξεις και γενικά τα επιβλαβή μικρόβια μέσα στο κλουβί. Σημαντικό είναι να τα αφήσετε να στεγνώσουν τελείως και να μη βιαστείτε να τα βάλετε πίσω στο κλουβί βρεγμένα γιατί έτσι θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα.


Θέλει το παιχνίδι του

Μέρος της φροντίδας ενός πτηνού είναι να το κρατάτε χαρούμενο. Αυτό γίνεται με το να παίζετε μαζί του. Επειδή, όμως, δεν μπορείτε να ασχολείστε συνέχεια μαζί του, ο καλύτερος τρόπος να το κρατήσετε ευτυχισμένο, είναι ένα δεύτερο πτηνό που θα του κρατάει παρέα.

Ταιριάζουν μεταξύ τους;

Άμα αποφασίσετε να βάλετε δύο πτηνά μαζί στο κλουβί, βεβαιωθείτε ότι δεν τσακώνονται. Αφήστε τα να συνηθίσουν το ένα το άλλο για μερικές εβδομάδες. Αν ακόμα υπάρχει πρόβλημα πρέπει να απομακρύνετε το ένα από το άλλο.

Υγεία και διατροφή

Ταΐζετε το πτηνό σας με την κατάλληλη τροφή για αυτό. Τα pet shops έχουν μεγάλη ποικιλία τροφών για κάθε είδος πτηνού. Πάρτε του διάφορα παιχνίδια που μπορεί να παίξει ώστε να το κρατάτε απασχολημένο, ενώ άμα δείτε οποιοδήποτε σημάδι αρρώστιας επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας.

Αφήστε το να πετάξει ελεύθερο στο σπίτι

Μία φορά στο τόσο βγάλτε το πτηνό σας από το κλουβί του και αφήστε το να πετάξει μέσα σε ένα δωμάτιο του σπιτιού. Φυσικά πριν το αφήσετε ελεύθερο βεβαιωθείτε ότι είναι κλειστά τα παράθυρα και καλό είναι να έχετε κλείσει και τις κουρτίνες. Επίσης, έχετε υπόψη σας ότι στο τέλος πρέπει να το πιάσετε με κάποιο τρόπο…

Τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα που διασφαλίζουν σ εμάς μια απροβλημάτιστη συμβίωση με το πτηνό μας και σ αυτό μια υγιή ζωή.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.