Παθογένεια
Ο ιός μεταδίδεται εύκολα, κυρίως ανάμεσα σε γάτες που ζουν στον ίδιο χώρο. Ο ιός εντοπίζεται κυρίως στους βλεννογόνους του ανωτέρου ανανευστικού συστήματος του ζώου (ρώθωνες, φάρυγγας, τραχεία). Στη συνέχεια επιπλέκεται από βακτήρια που ευρίσκονται στην περιοχή. Σε προχωρημένες περιπτώσεις έχουμε την εμφάνιση πνευμονίας, σοβαρής βλάβης των οφθαλμών (ελκωτική κερατίτιδα), και σπανιότερα έχουμε προσβολή του νευρικού συστήματος (επιληπτικές κρίσεις).
Πρόληψη
Για την πρόληψη της νόσου γίνονται με επιτυχία εμβολιασμοί τον 2ο, 3ο μήνα της ζωής, και στη συνέχεια μία φορά το χρόνο για ολόκληρη τη ζωή του ζώου.
Κλινική εικόνα
Η Λοιμ. Ρινοτραχειίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, επιπεφυκίτιδα, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα. Στη συνέχεια το έκκριμα γίνεται βλεννοπυώδες και έχουμε την εμφάνιση βήχα και δύσπνοιας. Δημιουργούνται έλκη στη στοματική κοιλότητα, το ζώο αρνείται να προσλάβει τροφή και υγρά, οπότε δημιουργείται αφυδάτωση και απίσχναση.
Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου βασίζεται στα συμπτώματα.
Αντιμετώπιση
Χορηγούνται ευρέως φάσματος αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των βακτηριακών επιμολύνσεων, αντιμετωπίζουμε την αφυδάτωση, προσπαθούμε να διατηρήσουμε ανοικτές τις αεροφόρες οδούς (απομάκρυνση των βλεννών).
Διαφορική Διάγνωση
Κλινικά είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη νόσο από την Καλυκοϊωση της γάτας, τη Χλαμυδίαση ακόμη και από την Πανλευκοπενία.
Σημασία για την υγεία του ανθρώπου
Η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Δημοσίευση σχολίου