Το προσδόκιμο ζωής 11 ζώων!

Το προσδόκιμο ζωής 11 ζώων!
Το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων το 2030 σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, προβλέπεται ότι κατά μέσω όρο θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τα 90 χρόνια.

Για να πετύχει μια χώρα αυτό το στόχο, βασικός παράγοντας είναι το ποσό υγιεινά ζουν οι κάτοικοι της, κάτω από ποιες συνθήκες και ανάλογα σε ποιο από τα δύο φύλα ανήκουν.

Δυστυχώς όμως για τα ζώα τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Το προσδόκιμο ζωής τους εξαρτάται από την ράτσα τους, αν ζουν στο δρόμο, στην αιχμαλωσία ή αν ζουν κοντά μας μέσα στο σπίτι. Ας δούμε όμως τώρα, το μέσο όρο ζωής ορισμένων ζώων.

Κατοικίδιο κουνέλι 8-12 χρόνια. Τα θηλυκά κατοικίδια κουνέλια είναι επιρρεπή στον καρκίνο της μήτρας και στην εναπόθεση λίπους. Χωρίς την σωστή διατροφή και τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο, μπορεί να πεθάνουν αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Χαμστεράκια 2-3 χρόνια. Τα χάμστερ μπορούν να ζευγαρώσουν μετά τον πρώτο μήνα της ζωής τους, αρκετές φορές τον χρόνο. Κάποιες ράτσες γεννούν μετά από 16 ημέρες και κάθε γέννα φέρνει 12 μικρά. Τα Ρωσικά, ζουν περίπου 2-4 χρόνια σε αιχμαλωσία και τα κινεζικά 2,5-3 χρόνια.

Αλεπού 1-2 χρόνια. Η κόκκινη αλεπού μπορεί να ζήσει έως 10 χρόνια, λόγω όμως των δύσκολων συνθηκών επιβίωσης μέσα στη φύση, συν ο κίνδυνος που διατρέχει από τον άνθρωπο (κυνήγι, τροχαίο), έχουν μείωση κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής της.

Πρόβατα 10-12 χρόνια. Τα οικόσιτα πρόβατα παρόλο που έχουν προσδόκιμο ζωής 10-12 χρόνια ορισμένα μπορούν να φτάσουν έως 20 χρόνων.

Σκυλιά 10-15 χρόνια. Στα σκυλιά ο μέσος όρος ζωής ποικίλει ανάλογα τη ράτσα και το μέγεθος. Συνήθως οι μικρόσωμες φυλές μπορούν να φτάσουν έως και 20 χρόνια ζωής, σε αντίθεση με τις μεγαλόσωμες ράτσες που αυτό είναι πιο σπάνιο.

Γάτες. Οι γάτες που ζουν μέσα στο σπίτι μπορεί να ζήσουν από 12-18 χρόνια με μέσο όρο ζωής τα 12,1 χρόνια, ενώ οι γάτες που ζουν στο δρόμο με δυσκολία μπορούν να ζήσουν 4-5 χρόνια.

Άλογα. Στα άλογα το προσδόκιμο ζωής τους εξαρτάται από την ράτσα τους. Ένα οικόσιτο άλογο ζει περίπου 25-35 χρόνια. Τον 19ο αιώνα ένα άλογο έζησε 62 ολόκληρα χρόνια.

Οι ελέφαντες, οι χελώνες και οι φάλαινες έχουν αρκετά μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Οι ελέφαντες μπορούν να ζήσουν από 70-80 χρόνια, οι χελώνες μπορεί να ξεπεράσουν τα 150 χρόνια και οι φάλαινες μπορούν να φτάσουν μέχρι 77 χρόνων ανάλογα με το είδος τους.

Κροκόδειλοι. Όλα τα είδη κροκόδειλων ζουν τουλάχιστον 30-40 χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις οι μεγαλύτεροι μπορούν να ζείσουν 60-70 χρόνια. Ο κροκόδειλος του αλμυρού νερού (Crocodylus porosus) υπολογίζεται ότι ζει κατά μέσω όρο 70 χρόνια.

Καναρίνια. 9-10 χρόνια με εξαίρεση κάποια καναρίνια που μπορεί να ζήσουν μέχρι και 15 χρόνια.

Μέδουσες. Turritopsis dohrnii γνωστή και ως «αθάνατη μέδουσα». Τις συναντάμε στη Μεσόγειο και στα νερά της Ιαπωνίας. Τα περισσότερα ασπόνδυλα αρχίζουν τον κύκλο της ζωής τους ως πολύποδες, στη συνέχεια προσκολλώνται στους βράχους και στο τέλος απελευθερώνονται στη θάλασσα ως μέδουσες, η Turritopsis dohrnii κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Αρχίζει την ζωή της ως μέδουσα και στη συνέχεια αποσυντίθεται. Παράλληλα απορροφά τα κύτταρα της, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια άμορφη μάζα σαν κύστη. Με αυτό τον τρόπο επιστρέφει στο στάδιο πολύποδα και ξεκινάει να μεγαλώνει ξανά.

Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.