Κάθε γατογονιός γνωρίζει πόσο πολύ χαίρεται η γάτα όταν βλέπει ή μυρίζει το φαγητό της, ακόμα και όταν ακούει τον ήχο από το αλουμινόχαρτο! Τότε είναι που αρχίζουν τα νιαουρίσματα, το τρίψιμο στο πόδι σου και κάθε προσπάθεια να ανέβει στον πάγκο της κουζίνας.
Επειδή οι γάτες τρώνε γενικά πολύ γρήγορα, ειδικά την ξηρά τροφή, και μετά την αναμειγνύουν με μεγάλη ποσότητα νερού, στέλνεται μήνυμα στον εγκέφαλό τους ότι έχουν φάει πολύ. Ο εγκέφαλος των ζώων σε αυτές τις περιπτώσεις δίνει εντολή στο να γίνει «απαλλαγή» από το περιττό φαγητό που κατανάλωσε το ζωάκι μας, κάτι που οδηγεί στον εμετό.
Ειδικά οι γάτες είναι πιο επιρρεπείς σ’ αυτό και δεν είναι πάντα κάτι το ανησυχητικό, εκτός αν υπάρχει απώλεια βάρους και συμπτώματα κάποιας αρρώστιας.
Για να ελέγξεις τι είναι αυτό που οδηγεί την γάτα σου στο να τρώει τόσο πολύ, μπορείς να παρατηρήσεις την τροφή που της σερβίρεις.
Αν παίρνεις, για παράδειγμα, μια συγκεκριμένη μάρκα γατοτροφής, μπορείς να αλλάξεις για να τεστάρεις πώς αντιδρά ο οργανισμός της σε μια καινούρια. Ακόμα, εάν την ταΐζεις μόνο ξηρή τροφή, δοκίμασε να της αγοράσεις μια κονσέρβα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που να είναι εξίσου υγιεινή. Κάπως έτσι με αλλαγές στη διατροφή της, μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα να κάνει εμετό συστηματικά.
Ακόμα μπορείς να αλλάξεις το κλασικό μπολάκι της με ένα ταψί διαστάσεων 9×13, αφού έτσι απλώνεται περισσότερο η τροφή και δημιουργούνται κενά ανάμεσα της.
Συνεπώς, για να φάει είναι αναγκασμένη να κάνει παύσεις και να μετακινηθεί για να βάλει στο στόμα της μια άλλη ποσότητα του φαγητού, μειώνοντας έτσι και την ταχύτητα που τρώει. Έτσι δεν καταβροχθίζει την τροφή της αλλά τρώει σαν κυρία με μέτρο και τρόπους!
Μπορείς να βάλεις ένα εμπόδιο στη τροφή της.
Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μια τροφή μεγαλύτερου μεγέθους που δεν μπορεί να ελέγξει εύκολα, και για αυτό χρειάζεται να κουνήσει το πιάτο και να το γυρίσει μέχρι να καταφέρε να φάει. Επίσης, μπορείς να προσθέσεις στο ταψί που σου αναφέραμε, ένα μικρό μπαλάκι του γκολφ ή του τένις, που θα της αποσπάσει την προσοχή και θα αναγκαστεί να το απομακρύνει για να συνεχίσει να τρώει με την ησυχία της.
Πάρε αυτόματη μηχανή ταΐσματος.
Κάποιες από αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες, αφού ταΐζουν τις γάτες ανά τακτά χρονικά διαστήματα, συνήθως 5 γεύματα, και με συγκεκριμένη ποσότητα, μην αφήνοντας περαιτέρω τροφή να πέσει κάτω.
Πάρε παιχνίδια που επιβραβεύουν με φαγητό στο τέλος.
Ένας λαβύρινθος ή ένα παζλ που οδηγεί στο μπολ με το έπαθλο, κάνει την γάτα σου να σκεφτεί και να πρέπει να το λύσει με στόχο να φάει. Έτσι μειώνει τη ταχύτητα που καταναλώνει την τροφή της. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να πνιγεί και την αποτρέπει από το να κάνει εμετό, ενώ ταυτόχρονα οξύνει τον εγκέφαλο της.
Κάποια από τα παραπάνω κόλπα θα λειτουργήσουν στη γατούλα σου, η οποία θα απολαμβάνει πλέον την τροφή της περισσότερο, αφού θα… μένει μέσα στο στομάχι της!
Δημοσίευση σχολίου