Συμβουλές για να ζείτε με τη τυφλή γατούλα σας πιο εύκολα

Συμβουλές για να ζείτε με τη τυφλή γατούλα σας πιο εύκολα
Η τύφλωση είναι η απώλεια της όρασης και στα δύο μάτια και μπορεί να προκληθεί από διάφορα αίτια όπως γλαύκωμα, προβλήματα του κερατοειδούς χιτώνα, καρκίνο, τραύματα, νοσήματα του κερατοειδή και καταράκτη. 

Αν η γάτα σας τυφλωθεί μπορεί να χρειάζεται εξτρά φροντίδα, αλλά είναι πιθανό ότι θα συνεχίσει να ζει μια μακριά και ευτυχισμένη ζωή. Όπως και οι άνθρωποι μπορεί και προσαρμόζεται στην τύφλωση και μαθαίνει να βασίζεται στις άλλες της αισθήσεις.

Αν και η όραση είναι σημαντική για τις γάτες, η αίσθηση της μυρωδιάς και της ακοής είναι πολύ πιο ανεπτυγμένες από τις δικές μας. Η όσφρηση της γάτας είναι ανώτερη, είναι ένας τρόπος με τον οποίο έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον της. Τα ρουθούνια της δουλεύουν συνεχώς. Η μύτη της είναι μικρή, αλλά κρύβει ένα λαβύρινθο οστών και οργάνων. Οι γάτες έχουν 19 εκατομμύρια κύταρα ευαίσθητα στην όσφρηση στη μύτη τους σε σχέση με τα 200 εκατομμύρια των σκύλων και τα 5 εκατομμύρια του ανθρώπου.

Επιπλέον, οι γάτες έχουν αδένες που εκκρίνουν φερομόνες, οι οποίες είναι οσμές που αναγνωρίζονται και τις βοηθούν να βρουν το δρόμο τους στο σπίτι. Αυτοί οι αδένες είναι στα μάγουλα της γάτας, στο κάτω τμήμα του ποδιού και κάτω από την ουρά της. Αφήνει τις οσμές της καθώς περπατάει και όταν τρύβει τα μαγουλά της με κάτι.

Η αίσθηση της ακοής μιας γάτας είναι καταπληκτική. Οι γάτες ακούν ήχους υψηλών συχνοτήτων που εμείς δεν ακούμε. Μπορούν να ξεχορήσουν τους τόνους και την ένταση του ήχου καλύτερα από εμάς. Η ικανότητα τους να εντοπίζουν την πηγή του ήχου είναι πολύ ανεπτυγμένη. Από ένα μέτρο μακρυά η γάτα μπορεί να ξεχωρίσει τρεις διαφορετικές πηγές με απόσταση 10 εκατοστών μεταξύ τους. Μπορούν να ακούσουν επίσης ήχους από μεγάλες αποστάσεις (τέσσερεις ή πέντε φορές πιο μακρινές από τον άνθρωπο).

Φυσικά η τύφλωση του κατοικιδίου πρέπει να αξιολογηθεί από τον κτηνίατρο σας το συντομότερο δυνατό. Και πρέπει να μειώσουμε στο ελάχιστο το άγχος και τους τραυματισμούς περιορίζοντας τη γάτα σε μια ασφαλή περιοχή μέχρι να οριστεί το αίτιο του προβλήματος.

Στο σπίτι θα πρέπει να βοηθήσετε τη γάτα να προσαρμοστεί στο νέο της κόσμο χωρίς όραση. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι να τη βοηθήσετε.

Να έχετε υπομονή

Για τα κατοικίδια που παθαίνουν ξαφνικά τύφλωση μπορεί να πάρει μερικές βδομάδες να προσαρμοστούν στην απώλεια της όρασης τους. Κατοικίδια που χάνουν σταδιακά την όραση τους αντιμετωπίζουν καλύτερα την κατάσταση καθώς έχουν χρόνο να προσαρμοστούν όσο μειώνεται η όραση τους. Είναι απίστευτο πόσο καλά αντιμετωπίζουν τα κατοικίδια την τύφλωση. Δεν είναι απίθανο η τύφλωση να ανακαλυφθεί αφού ο ιδιοκτήτης αγοράσει νέα έπιπλα ή μετακομίσει και αντιληφθεί το ζώο να χτυπάει σε αντικείμενα.

Επειδή οι αισθήσεις της όσφρησης και της ακοής είναι κατά κάποιο τρόπο πιο σημαντικά για μια γάτα από την όραση, είναι λιγότερο εξαρτημένες από την όραση από ότι θα περιμέναμε. Για το λόγο αυτό η συμπεριφορά μπορεί να επιστρέψει στο κανονικό όταν προσαρμοστούν στην απώλεια της όρασης.

Να είστε συνεπείς

Μεταξύ των άλλων, ένα τυφλό κατοικίδιο στηρίζεται πολύ στη μνήμη του για να το βοηθάει να μετακινείτε εντός του σπιτιού. Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τη γάτα σας είναι να αφήνετε τα πράγματα στην ίδια θέση όλη την όρα. Πρέπει να είστε συνεπείς.

Για παράδειγμα, μην αλλάζεται θέση στα έπιπλα σας. Καθαρίστε μετά από ότι κάνετε και πείτε και στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο. Κρατείστε το χώρο που μετακινούνται καθαρό και μην αφήνεται εκτεθιμένα αντικείμενα πάνω στα οποία μπορούν να πέσουν. Ένα καλάθι άπλυτα ή ένα ζευγάρι παπούτσια ή ένα παιχνίδι που έχει ξεχαστεί σε λάθος θέση μπορεί να είναι πρόβλημα για τη τυφλή σας γάτα.

Επιστρέψτε τα πράγματα που μετακινείτε στη θέση τους. Αυτό συμπεριλαμβάνει καρέκλες κατά το δείπνο ή έπιπλα που μετακινήσατε για καλεσμένους. Η γάτα μπορεί εύκολα να πέσει πάνω σε αυτά και να χτυπήσει ελαφρά ή να αποπροσανατολιστεί.

Κρατείστε ένα σταθερό σημείο για το φαγητό, το κρεβατάκι και την άμμο της. Βάλτε το κρεβατάκι της και τα μπολ με το φαγητό της στο ίδιο σημείο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το νερό της. Κρατήστε και την άμμο στο ίδιο μέρος, μην τη μετακινείτε.

Να είστε εξυπηρετικοί

Προσπαθήστε να μην κουβαλάτε τη γάτα από ένα χώρο σε άλλο καθώς αυτό μπορεί να τη μπερδέψει. Αν περπατούν προσανατολίζονται. Μπορεί να τις καθοδηγήσετε στο σπίτι για λίγο μέχρι να προσανατολιστεί. Πιθανόν γνωρίζετε ήδη τις συνήθειες της γάτας οπότε φροντίστε να πίνει αρκετά και να πηγαίνει όποτε χρειάζεται στην άμμο της.

Αν η γάτα μοιάζει ‘χαμένη’ ή αποπροσανατολισμένη, καθοδηγήστε την με λέξεις ή οδηγώντας την. Μιλήστε στη γάτα και ενθαρρύνεται τη να έρθει στο μέρος σας. Όταν επαναπροσανατολίζετε τη γάτα σας πάντα να την πηγαίνετε πίσω στο ίδιο σημείο, όπως τα μπολ με την τροφή ή το κρεβατάκι της.

Οι γάτες χρησιμοποιούν τα μουστάκια τους ως μικρές αντένες. Αυτά είναι πολύ ευαίσθητα και είναι χρήσιμα για τον εντοπισμό αντικειμένων και ρευμάτων αέρα. Φροντίστε να τα αφήνετε μακρυά ώστε να μπορεί η γάτα να τα χρησιμοποιεί για να εντοπίζει αντικείμενα και να μην πέφτει πάνω τους. Η χρηση κολάρου με καμπανάκι βοηθάει για να γνωρίζεται που βρίσκεται η γάτα σας.

Να έχετε επίγνωση θεμάτων ασφάλειας

• Είναι σημαντικό να είναι η γάτα ασφαλής. Εξετάστε το σπίτι για πιθανούς κινδύνους:

• Βάλτε εμπόδια πάνω από πισίνες και υδρομασάζ

• Κρατήστε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό

• Αφαιρέστε ή καλύψτε τυχόν αιχμηρά αντικείμενα ή γωνίας, ειδικά όσα βρίσκονται στο επίπεδο των ματιών της γάτας

• Φράξτε την πρόσβαση της γάτας σε ανοιχτές σκάλες, μπαλκόνια και άλλους πιθανόν επικίνδυνους χώρους

• Φροντίστε να είναι η γάτα σας αναγνωρίσιμη. Ένα κολάρο και microchip είναι απαραίτητα για την περίπτωση που χαθεί. Αν χαθεί, η γάτα μάλλον δε θα μπορεί να βρει το δρόμο της πίσω στο σπίτι

• Κάντε γνωστό ότι η γάτα είναι τυφλή. Βάλτε ιατρικό ταμπελάκι στο κολάρο της γάτας που να αναφέρει ότι είναι τυφλή, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας

• Μιλήστε στη γάτα και χρησιμοποιείστε φασαρία για να την ξυπνήσετε όταν κοιμάτε, παρά να την ακουμπάτε. Πολλά ζώα που δε μπορούν να σας δουν να πλησιάζεται μπορεί να τρομάξουν με το άγγιγμα. Οι γάτες μπορεί να γρατζουνήσουν ή να δαγκώσουν όταν τρομάζουν. Αφού ξυπνήσει μιλήστε στη γάτα και αγγίξτε/χαϊδέψτε την πριν τη σηκώσετε.

Να καθορίσετε ρουτίνα ταΐσματος

Ορίστε συγκεκριμένο σημείο για τα μπολ με το φαγητό και το νερό της γάτας και καθοδηγήστε την σε αυτά αν είναι απαραίτητο. Προσπαθήστε να ταΐζετα τη γάτα περίπου την ίδια ώρα κάθε μέρα για να καθοριστεί μια ρουτίνα. Φωνάξτε τη γάτα ή χτυπήστε τα δάχτυλα σας στο πλάι του μπολ για να τη βοηθήσετε να καταλάβει ότι είναι ώρα φαγητού. Αυτό θα τη βοηθήσει να εντοπίσει και από πού έρχεται ο θόρυβος.

Να επιβλέπετε δραστηριότητες εκτός σπιτιού

Κρατήστε τη γάτα σας εντός σπιτιού όλη την ώρα. Μια τυφλή γάτα δεν μπορεί να αναγνωρίσει κινδύνους και να τους αποφύγει, ειδικά αν την κυνηγήσουν ή της επιτεθούν. Αν την αφήσετε έξω, μην φεύγετε από δίπλα της. Ένα λουρί και κολάρο σώματος μπορούν να επιτρέψουν στη γάτα να βγει έξω και να απολαύσει τον υπαίθριο χώρο με ασφάλεια. Ένα κολάρο σώματος παρέχει καλύτερη καθοδήγηση και έλεγχο όταν περπατάτε. Πρέπει να είστε τα μάτια της και να προσέχετε για αντικείμενα με τα οποία μπορεί να προσκρούσει.

Εξετάστε όλους τους φράχτες, τις γλάστρες, τους κήπους και τους εξωτερικούς χώρους για αιχμηρές επιφάνειες ή αντικείμενα που μπορούν να την τραυματίσουν. Ελαχιστοποιήστε τις αλλαγές στο χώρο. Μια κλειστή βεράντα είναι καλός τρόπος για μια τυφλή γάτα να απολαύσει με ασφάλεια τον έξω χώρο.

Να διεγείρετε τις άλλες αισθήσεις

Οι τυφλές γάτες βασίζονται στις άλλες τους αισθήσεις για να λειτουργήσουν στο σκοτεινό τους κόσμο. Η ικανότητα τους να μυρίζουν, να αισθάνονται και να ακούν σχεδόν τελειοποιείτε και θα γίνουν το βασικό τους εργαλείο για να προσανατολίζονται στο περιβάλλον τους.

Παιχνίδια που κάνουν θορύβους όπως μπάλες με κουδουνάκια, χαρτοσακούλες ή χάρτινες μπάλες μπορούν να παρέχουν διέγερση και παιχνίδι.

Παιχνίδια που έχουν κάτνιπ μπορούν επίσης να παρέχουν διέγερση και ευχαρίστηση. Οι γάτες αγαπούν το κάτνιπ και το γρασίδι. Φυτέψτε λίγο σε ένα γνωστό σημείο για να δώσετε στη γάτα σας τη δυνατότητα να μυρίζει, γεύεται και νιώθει κάτι που της αρέσει.

Διεγείρετε τις αισθήσεις όσφρησης και αφής παρέχοντας ένα χώρο για να λιάζεται ή να παίρνει καθαρό αέρα. Ένα χαμηλό παράθυρο είναι βολικό και οι γάτες μαθαίνουν να εκτιμούν αποστάσεις και να πηδούν σε επιφάνειες γοα μα είναι κοντά σε παράθυρο. Φροντίστε το παράθυρο να έχει σίτα ασφαλή.
Σκεφτήτε να ζεστένετε το φαγητό της για να ενισχύσετε τη μυρωδιά του.

Πηγή: thessalonikicatgroup.com
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.