Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις αν αποφάσισες να υιοθετήσεις ένα κουτάβι

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις αν αποφάσισες να υιοθετήσεις ένα κουτάβι
Δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να φέρνεις σπίτι ένα κουτάβι. Όχι μόνο αποκτάς αυτόματα έναν πιστό σύντροφο για όλη σου την ζωή, αλλά η επιστήμη λέει ότι το νέα μέλος της οικογένειάς σου μπορεί ακόμα και να σου δώσει περισσότερα χρόνια ζωής.

Όσο υπέροχο, συναρπαστικό, έξυπνο, γλυκό και διασκεδαστικό και αν είναι αυτός ο χνουδωτός σου φίλος, η περίοδος ένταξης είναι και η πιο σημαντική για να το εκπαιδεύσεις. Έτσι, αποφασίσαμε να σου πούμε, σύμφωνα με έρευνες, όλα όσα πρέπει να αποφύγεις όταν φέρεις το κουτάβι στο σπίτι.

Του δίνεις πολύ ελευθερία

Οι καινούργιοι γονείς θέλουν το κουτάβι τους να τρέχει παντού, να είναι ελεύθερο και να διασκεδάζει. Αλλά αυτή η ελευθερία μπορεί να μην είναι τόσο σωστή. Το κουτάβι θα κατουρήσει στο πάτωμα, θα μασήσει κάποιο καλώδιο και μερικές φορές θα βρεθείς να το κυνηγάς γύρω γύρω στο σπίτι για να πάρεις πίσω την κάλτσα που πήρε. Αυτό δεν προκαλεί σύγχυση μόνο στον ιδιοκτήτη, αλλά μπορεί να είναι κακό και για το σκυλί, αφού θα αποκτήσει κάποιες συνήθειες που δεν είναι καλές. Αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να το εκπαιδεύσεις.

Όπως είναι το μικρό παιδί, έτσι και το κουτάβι χρειάζεται να μάθουν πειθαρχία και να είναι πάντα υπό παρακολούθηση. Όταν το κουτάβι εξέρχεται από τον προσωπικό του χώρο, κάποιος θα πρέπει να είναι εκεί και να το παρακολουθεί συνέχεια.

Θα πρέπει, επίσης, στην αρχή να έχεις συνέχεια ένα λουρί συνδεδεμένο με το κολάρο του. Αυτό το λουρί μπορεί να σε βοηθήσει να το τραβήξεις, σε ανάγκη που χρειάζεσαι να το απομακρύνεις από κάπου.

Το να τοποθετήσεις ένα μικρό καμπανάκι στο κολάρο θα σε βοηθήσει επίσης να ξέρεις ανά πάσα στιγμή που είναι.

Να μην σκέφτεσαι το μέλλον

Όταν ένα κουτάβι μπαίνει στο σπίτι, ό,τι και να κάνει θα προκαλέσει τον θαυμασμό του ιδιοκτήτη. Το κουτάβι πηδάει πάνω σου; «Ω τι γλυκό!». Το κουτάβι γαβγίζει μόλις το δείπνο είναι έτοιμο; «Τι έξυπνο που είναι!». Το κουτάβι θέλει να ανέβει στον καναπέ; «Εννοείται».

Αλλά όσο το κουτάβι αρχίζει και μεγαλώνει, κάποιες από αυτές τις συνήθειες δεν είναι τόσο γλυκές πλέον. Οι νέοι γονείς θα πρέπει να σκεφτούν τι θα θέλουν να συμβαίνει σε έναν χρόνο από τώρα μέσα στο σπίτι και να το θέσουν ως κανόνες από την αρχή.

Εάν δεν θες το κουτάβι σου να ανεβαίνει στον καναπέ όταν μεγαλώσει, τότε μην το αφήσεις ούτε τώρα. Αν δεν θες να το ταΐζεις σπιτικό φαγητό, τότε μην το ταΐζεις από τώρα.

Το να θέτεις κανόνες εξ’ αρχής, και να τους ακολουθείς, θα σου προκαλεί λιγότερο άγχος στο μέλλον.

Μην το κοινωνικοποιείς πολύ γρήγορα

Ο νούμερο ένας κανόνας που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων ακολουθούν είναι το να κοινωνικοποιούν το σκυλάκι τους από την 1η μέρα που το έχουν. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγουν να γίνει επιθετικό ή φοβητσιάρικο.

Αυτό είναι αλήθεια μέχρι ένα σημείο, ωστόσο το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι ότι σε μερικές περιπτώσεις κοινωνικοποίησης το κουταβάκι μπορεί όντως να φοβηθεί.

Έχεις, για παράδειγμα, ένα ντροπαλό σκυλάκι; Μην το πας σε ένα μέρος με πολλά σκυλιά. Έχεις ένα σκυλάκι που το αγχώνουν οι δυνατοί ήχοι; Μην το πας σε μέρος που έχει φασαρία.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτές οι αρνητικές εμπειρίες θα δημιουργήσουν ανασφάλειες αντί για αυτοπεποίθηση.

Το κλειδί για την σωστή κοινωνικοποίηση δεν είναι ο αριθμός εμπειριών που έχει ένα κουτάβι, αλλά ο αριθμός των θετικών εμπειριών που έχει αποκτήσει.

Μην ξεχνάς ότι απλά κάνει λάθη, δεν κάνει τίποτα με κακία

Ένα κουτάβι θα μασήσει κάποιο παπούτσι. Θα καταστρέψει αντικείμενα. Θα κατουρήσει το πιο ακριβό χαλί του σπιτιού. Θα φάει φυτά. Θα παραβλέψει τις εντολές σου. Θα κάτσει κάτω και θα αρνηθεί να κουνηθεί.

Οι καινούργιοι γονείς θα θεωρήσουν ότι το κουτάβι θέλει να κυριαρχήσει, ότι είναι κακό, χαζό και ότι κάνει λάθη.

Ένα κουτάβι είναι ένα κουτάβι και κάνει απλά λάθη. Δεν προσπαθεί να σε νευριάζει ούτε να κυριαρχήσει πάνω σου. Κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να μεγαλώσει σωστά.

Μην δίνεις προσοχή στην λάθος συμπεριφορά

Τα κουτάβια θα επαναλάβουν τη συμπεριφορά που τους δίνει καλά αποτελέσματα. Φαίνεται ως κάποια απλή ιδέα, όμως, οι γονείς κατοικίδιων ζώων το κάνουν τελείως λάθος, και ξεχνούν να ανταμείψουν το κουτάβι τους όταν είναι καλό. Στην πραγματικότητα το προσέχουν μόνο όταν είναι άτακτο.

Για παράδειγμα, το κουτάβι μασάει αθόρυβα το παιχνίδι του. Εσύ είσαι απασχολημένος με το κινητό. Το κουτάβι αρχίζει να δαγκώνει το πόδι του τραπεζιού. Σταματάς να ασχολείσαι με το κινητό και δίνεις στο κουτάβι σου όλη σου την προσοχή, έχοντας ως στόχο να σταματήσει να το κάνει.

Τι έμαθε μετά απ’ αυτό το κουτάβι σου; Όταν μασάει το παιχνίδι του, το αγνοείς. Όταν μασάει, όμως, το παιχνίδι του, του δίνεις όλη σου την προσοχή.

Οι νέοι γονείς κατοικίδιων ζώων πρέπει να είναι επιμελείς για την ανταμοιβή του κουταβιού όταν κάνει κάτι σωστά. Το κουτάβι κάθεται ήρεμο και ήσυχο την ώρα που προετοιμάζεις το πρωινό; Καλό παιδί! Μασάει το παιχνίδι του; Μπράβο!!
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.