Κάνει επίθεση, βάζει νύχια, ορμάει στα πιάτα, σκαρφαλώνει στα ράφια και αφήνει μυρωδάτα μηνύματα; Ψυχραιμία. Όλα τα μικρά το ίδιο κάνουν. Ας δούμε πώς θα τα ηρεμήσουμε.
Τα γατάκια, όπως και τα παιδιά μας, εκτός από τρισχαριτωμένα μικρά πλάσματα, μπορούν να αποδειχτούν εφιάλτης όσο μεγαλώνουν. Πολλές φορές θα μας υποχρεώσουν να τρέχουμε από πίσω τους φωνάζοντας «όχι» ή μαζεύοντας τα… αποτελέσματα των αταξιών τους. Επειδή όμως οι γάτες θέλουν να μας ευχαριστούν, θα προσαρμοστούν σύντομα στους κανόνες που εμείς θα θέσουμε και θα τους διατηρήσουν σε όλη τη ζωή τους. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από νωρίς.
1. Επιθετικό παιχνίδι
Αιτίες: Μπορεί να το κάνει για να τραβήξει την προσοχή σας, ώστε να ασχοληθείτε μαζί του, ή γιατί ένα ζωντανό παιχνίδι -εσείς δηλαδή- έχει περισσότερο ενδιαφέρον ή γιατί έφυγε νωρίς από τη μαμά του και δεν έχει μάθει να αναστέλλει το δάγκωμά του.
Δοκιμάστε: Πείτε ένα σταθερό «όχι» και απομακρυνθείτε από το δωμάτιο. Μην του δώσετε φαγητό για να το καλοπιάσετε. Έτσι, θα συνδέσει την επιθετικότητα με ανταμοιβή και θα το ξανακάνει. Αν εξακολουθεί την επίθεση, ψεκάστε το με νερό. Θα ξαφνιαστεί ή θα ενοχληθεί, χωρίς να πάθει κακό, και την επόμενη φορά θα το ξανασκεφτεί. Δώστε του παιχνίδια και χνουδωτά κουκλάκια, για να του αποσπάσετε την προσοχή.
2. Λερώνει εκτός αμμοδόχου
Τα γατάκια μαθαίνουν από τη μητέρα τους να πηγαίνουν στην άμμο και να σκεπάζουν τις ακαθαρσίες. Καμιά φορά όμως παραστρατίζουν.
Αιτίες: Ίσως η αμμοδόχος δεν είναι καθαρή. Ίσως δεν είναι τοποθετημένη σε ήσυχο σημείο, μακριά από το φαγητό του. Ίσως δεν του ταιριάζει ο τύπος της (μερικά γατιά προτιμούν κλειστές και άλλα ανοιχτές λεκάνες), αν μάλιστα είναι πολύ μικρό, ίσως δυσκολεύεται να μπει ή να θυμηθεί πού βρίσκεται. Ίσως κάτι ή κάποιος το φόβισε. Αν υπάρχουν και άλλες γάτες στο σπίτι, ίσως χρειάζεται την αποκλειστικά δική του τουαλέτα. Σκεφτείτε αν αλλάξατε μάρκα άμμου, μήπως είναι αρωματική και το ενοχλεί. Σιγουρευτείτε, με επίσκεψη στον κτηνίατρο, ότι δεν υπάρχει πρόβλημα υγείας. Το γατάκι μπορεί να πονάει κατά την ούρηση και να συνδέει τον πόνο με το δοχείο.
Δοκιμάστε: Βάλτε το στην αμμοδόχο κάθε φορά που βλέπετε να ψάχνει μέρος εκτός, έπειτα από κάθε γεύμα ή μόλις το δείτε να λερώνει έξω. Σκάψτε λίγο την άμμο για να του δείξετε πόσο διασκεδαστικό είναι. Όταν λερώσει σωστά, δείξτε του με χάδια και γλυκόλογα πόσο χαρήκατε. Αν λερώνει εκτός, σε συγκεκριμένα σημεία, καθαρίστε καλά με ειδικό καθαριστικό και καλύψτε τα με πλαστική σακούλα ή αλουμινόχαρτο. Η οσμή των ακαθαρσιών τού «δίνει σήμα» να χρησιμοποιήσει το ίδιο σημείο ξανά.
3. Γρατσούνισμα
Αιτίες: Το αγαπημένο αυτό «σπορ» γίνεται για εξάσκηση των μυών, περιποίηση των νυχιών ή ακόμη και από ανία (αργότερα και για μαρκάρισμα). Το ονυχοδρόμιο θα σας σώσει, αλλά πρέπει να είναι στο κατάλληλο ύψος, ώστε το γατί να μπορεί να τεντωθεί.
Δοκιμάστε: Τρίψτε το ονυχοδρόμιο με γατόχορτο (catnip), για να είναι πιο δελεαστικό, και επιβραβεύστε το γατάκι με λιχουδιά ή χάδια όποτε το χρησιμοποιεί. Αν μένει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι, κόβετε συχνά και προσεκτικά την άκρη των νυχιών, για να μην έχει ανάγκη να τα ακονίσει. Αν εξακολουθεί να ξύνει τον καναπέ, καλύψτε τα σημεία που ξύνει με αλουμινόχαρτο και τοποθετήστε δίπλα ένα ονυχοδρόμιο.
4. Βγάζει το φαΐ έξω από το πιατάκι
Αιτίες: Το πιάτο είναι μικρό ή βαθύ και ενοχλεί τα μουστάκια του. Το φαγητό βρίσκεται κοντά στην αμμολεκάνη, είναι κρύο ή αλλάξατε μάρκα και δεν του αρέσει. Για ένα χορτάτο γατάκι, οι κροκέτες μπορεί να είναι παιχνίδι.
5. Πλατσούρισμα
Αιτίες: Αν ρίχνει το νερό έξω από το μπολ, ίσως αυτό να μην είναι καθαρό ή το σκεύος να είναι στενό και ακουμπούν τα μουστάκια. Στις γάτες δεν αρέσουν τα πλαστικά – προτιμήστε κεραμικά ή γυάλινα μπολ. Επειδή βρίσκουν τη μυρωδιά του τρεχούμενου νερού πολύ δελεαστική, είναι πολύ πιθανό να θέλει να πιει από τη βρύση. Επίσης, μπορεί να του φαίνεται διασκεδαστικό.
6. Ξυπνάει τη νύχτα
Αιτίες: Νιώθει μοναξιά, βαριέται ή πεινάει ή απλώς οφείλεται στη νυχτόβια φύση της γάτας, και το γατάκι δεν έχει συντονίσει το πρόγραμμα ύπνου του με το δικό μας.
Δοκιμάστε: Παίξτε μαζί του αποβραδίς, ώστε να είναι κουρασμένο. Δώστε του ένα καλό γεύμα πριν πάτε για ύπνο και βεβαιωθείτε ότι έχει ένα άνετο, ζεστό κρεβάτι. Αν είναι νεογέννητο, βάλτε στη φωλίτσα του ένα ρολόι κάτω από μαξιλάρι, για να κοιμάται πιο ήρεμα και να μην έρχεται στο κρεβάτι σας. Το τικ τακ είναι σαν την καρδιά της μαμάς και άκρως καθησυχαστικό.
7. Μασουλάει φυτά
Αιτίες: Προσπαθεί να χωνέψει τις τριχόμπαλες ή να προκαλέσει εμετό, ώστε να τις αποβάλει. Δεν είναι επικίνδυνο, εκτός αν το φυτό είναι τοξικό ή έχετε χρησιμοποιήσει φυτοφάρμακα.
Δοκιμάστε: Φυτέψτε σε μια γλάστρα το ειδικό γατόχορτο. Θα το λατρέψει και θα αφήσει ήσυχα τα φυτά σας.
8. Πατουσάκια που «τσιμπάνε»
Αιτίες: Το ζύμωμα είναι χαρακτηριστική κίνηση των γατιών (τα ευχαριστεί και τα βοηθά να νιώθουν ασφάλεια), μόνο που τα νύχια τους είναι ενοχλητικά για το δέρμα μας. Μην το μαλώσετε ούτε να το διώξετε. Θα αισθανθεί απογοήτευση και εγκατάλειψη.
Δοκιμάστε: Βάλτε ένα χοντρό ρούχο ανάμεσα σε εσάς και τα νυχάκια και αφήστε το να σας δείξει την ευχαρίστησή του.
9. «Ψέκασμα» (μαρκάρισμα)
Αιτίες: Είναι η ούρηση που κάνουν (συνήθως τα αρσενικά) για οριοθέτηση της περιοχής τους, αφού γίνουν έξι μηνών. Αν έχει αρχίσει να ψεκάζει, σημαίνει ότι το γατάκι σας είναι έτοιμο για στείρωση. Αν γίνεται από στειρωμένο γατάκι, σημαίνει ότι αισθάνεται απειλή και πρέπει να ανακαλύψετε την πηγή του φόβου.
10. Κλέβει τρόφιμα
Αιτίες: Έχει μάθει να βρίσκει τροφή πάνω στο τραπέζι, συνήθως από εμάς, γι’ αυτό δεν ταΐζουμε ποτέ ένα γατάκι εκτός του πιάτου του. Είναι λογικό να το ξανακάνει, χωρίς να καταλαβαίνει γιατί το μαλώνουμε.
Δοκιμάστε: Δείξτε την ενόχλησή σας λέγοντας κοφτά «όχι», χτυπώντας παλαμάκια ή ψεκάζοντας με νερό.
11. Αναρρίχηση
Αιτίες: Η εξερεύνηση είναι η δεύτερη φύση της γάτας. Τα μικρά είναι ακόμη πιο περιπετειώδη. Άλλωστε, η εξάσκηση τα κάνει ικανότερα.
Δοκιμάστε: Δώστε του τη δυνατότητα να σκαρφαλώνει κάπου που επιτρέπεται και επιβραβεύστε το όταν το κάνει. Δημιουργήστε κρυψώνες και φωλιές ψηλά για να κατοπτεύει το χώρο, κάτι που ξετρελαίνει τις γάτες. Για να το «προσκαλέσετε», αφήστε αγαπημένα του μεζεδάκια στην… προτεινόμενη διαδρομή.
Αν ανεβαίνει σε επικίνδυνα σημεία, όπως περβάζια, μαρκίζες, για να το αποτρέψουμε βάζουμε ταινίες διπλής όψης ή πλαστικά καρφιά. «Όχι», «μη» ή ένα ηχηρό παλαμάκι, όταν το κάνει, μπορούν να αποτρέψουν το κακό.
12. Εξαφανίζεται όταν βλέπει κόσμο ή όταν καθαρίζετε το σπίτι
Αιτίες: Φοβάται.
Δοκιμάστε: Η καλύτερη πρακτική είναι να το αφήσετε ήσυχο και να του δώσετε όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να εξοικειωθεί και να νιώσει και πάλι ασφάλεια.
Ζητήστε από τους φίλους σας να το αγνοήσουν. Ούτε ενθουσιασμός, ζουλήγματα, τσιρίδες, ούτε ψιτ και αγριοφωνάρες. Τα ζώα αποζητούν την επαφή και θα μάθει να ευχαριστιέται την παρέα.
«Έγκλημα» και τιμωρία;
Μην τιμωρείτε το γατάκι για κάτι που έκανε όσο λείπατε. Οι γάτες έχουν διαφορετική αντίληψη του χρόνου, ζουν για το παρόν. Δεν θα καταλάβει γιατί το μαλώνετε και θα το θεωρήσει ανεξήγητη επιθετικότητα από μέρους σας.
Ποτέ ξύλο, φωνές, τρόμαγμα. Το ζώο θα γίνει φοβικό και στο τέλος δεν θα σας πλησιάζει.
Αν το ψέκασμα με νερό δεν πιάσει, κυρίως στις μαλλιαρές γάτες, χρησιμοποιήστε πιο ισχυρό ψεκαστήρι ή σφυρίχτρα ή έντονο «ψτττ» ή τον ήχο από κουτί με κέρματα.
Πηγή