Η Εγκυμοσύνη και η Γέννα στις Γάτες (Βίντεο)

Η Εγκυμοσύνη και η Γέννα στις Γάτες (Βίντεο)
Αν δεν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη γάτα σας τότε το καλύτερο είναι να την στειρώσετε. Η εγκυμοσύνη στις γάτες είναι ένα σημαντικό γεγονός και αν έχετε πάρει την μεγάλη απόφαση να επιτρέψετε στην γάτα σας να γεννήσει, τότε προετοιμαστείτε για μια μεγάλη περιπέτεια.

Μια μητέρα γάτα συνήθως έχει την ικανότητα να φροντίσει μια γέννα από μόνη της και είναι καλύτερα να την αφήσετε να το κάνει. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα.



Σημάδια ουράς

Υπάρχει ένας αριθμός σημαδιών που υποδεικνύουν ότι η γάτα σας κυοφορεί. Η πρώτη ένδειξη είναι ότι σταματά ο κύκλος οίστρου. Ένα άλλο πρώιμο σημάδι είναι ότι οι ρώγες της γάτας θα μυρίζουν και θα πάρουν ένα πιο σκούρο, ερυθρό χρώμα. Μια κυοφορούσα γάτα τρώει περισσότερο και πιθανόν να έχει εξάρσεις «πρωινής ναυτίας». Μετά από πέντε εβδομάδες, η διόγκωση του στομάχου της γάτας θα είναι αισθητή και θα συνεχίσει να διογκώνεται μέχρι να γεννήσει.

Μπορεί να παρατηρήσετε μια δραματική αλλαγή στη συμπεριφορά. Μπορεί ξαφνικά να γίνει ιδιαίτερα στοργική και πρόθυμη να περάσει χρόνο μαζί σας. Αντιστρόφως, μπορεί η παλαιότερα φιλική γάτα να γίνει μελαγχολική και μοναχική. Μην ανησυχείτε, και οι δύο συμπεριφορές είναι εντελώς φυσιολογικές.

Οι γάτες συνήθως διαχειρίζονται τη γέννα με λίγη δυσκολία. Αν ανησυχείτε για τη γάτα σας ή θέλετε να επιβεβαιώσετε ότι κυοφορεί, πηγαίνετέ την στον κτηνίατρό σας. Θα ελέγξουν αν η μέλλουσα μητέρα είναι υγιής και θα επιβεβαιώσουν την κύηση με έναν φυσικό έλεγχο ή υπέρηχο.

Προετοιμασία

Στους μήνες πριν τη γέννηση, δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για τη μέλλουσα μητέρα, απλά σιγουρευτείτε ότι συνεχίζει να λαμβάνει μια καλή, υγιεινή διατροφή και πολύ νερό.

Μόλις επιβεβαιωθεί η κύηση, πρέπει να αλλάξετε το φαγητό της, δίνοντάς της φαγητό ανώτερης ποιότητας για γάτες όπως Hills Science Plan Kitten για να παρέχετε επιπλέον θρεπτικά συστατικά για αυτήν και τα γατάκια της. Συνεχίστε να της δίνετε αυτήν την τροφή μέχρι να απογαλακτιστούν τα γατάκια. Μην εκπλαγείτε αν η μητέρα γάτα δε φαίνεται να τρώει πολύ αμέσως. Έχει μια κοιλιά γεμάτη γατάκια και πιθανώς θα προτιμάει να τρώει πολλές φορές την ημέρα σε μικρές μερίδες.

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία γέννησης, η γάτα σας πιθανόν να ξεκινήσει να ψάχνει για ένα ήσυχο, μαλακό μέρος για να φωλιάσει. Παρέχετε κάτι όπως ένα κουτί με μια πετσέτα ως επένδυση και ενθαρρύνετέ την να το χρησιμοποιήσει. Ωστόσο, μην ανησυχήσετε αν τελικά δεν επιλέξει να το χρησιμοποιήσει.

Μια επικείμενη γέννηση συνήθως χαρακτηρίζεται από ένα γαλακτώδες έκκριμα από τις ρώγες της γάτας. Αν παρακολουθείτε τη θερμοκρασία της γάτας σας, αυτή συνήθως πέφτει κάτω των 38.9 βαθμών C λίγο πριν τον τοκετό.

Μόλις ξεκινήσει η γέννα, η γάτα σας μπορεί να αρχίσει να γουργουρίζει πολύ και θα δείτε τις συσπάσεις. Θυμηθείτε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, μια γάτα είναι πλήρως ικανή να γεννήσει από μόνη της.

Το κάνει σιγά σιγά

Ο μέσος αριθμός απογόνων είναι 2 με 5 γατάκια Συνήθως μια γάτα θα κάνει παύση για 10 λεπτά έως μία ώρα μεταξύ των γατιών. Αν γνωρίζετε ότι έχει ακόμα γατάκια μέσα της κι έχουν περάσει πάνω από τρεις ώρες από τη στιγμή της γέννησης των πρώτων, πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο.

Όταν τα γατάκια αρχίσουν να βγαίνουν, ήδη σκίζουν την αμνιοτική μεμβράνη ή σάκο. Συνήθως η μητέρα τους βοηθά, κι αν όχι, πρέπει να το ανοίξετε προσεκτικά για να απελευθερώσετε τα γατάκια.

Μια μητέρα γάτα θα γλείψει τα γατάκια της μόλις τα γεννήσει για να διεγείρει την έναρξη της αναπνοής. Αν είναι πολύ εξαντλημένη για να το κάνει, ή αν αποσπαστεί από μια άλλη γέννηση, πρέπει να αναλάβετε εσείς. Τρίψτε μαλακά το γατάκι με μια πετσέτα με τον ίδιο τρόπο που θα το έγλειφε η μητέρα του. Πρέπει να αναποδογυρίσετε το γατάκι, ώστε να κοιτάει προς τα κάτω. Αυτό θα βοηθήσει να καθαρίσει το υγρό από τον αεραγωγό του.

Απομάκρυνση πλακούντα

Μετά από κάθε γατάκι, προβάλλει ο πλακούντας του. Αν ο πλακούντας παραμείνει, μπορεί να προκληθεί λοίμωξη στη μητέρα. Μετρήστε για να είστε σίγουροι ότι είδατε τον πλακούντα κάθε γατιού. Μην εκπλαγείτε αν η μητέρα φάει ορισμένους ή όλους τους πλακούντες. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και ασφαλές. Αν η μητέρα συγκρατήσει έναν πλακούντα, θα πρέπει να την πάτε στον κτηνίατρο άμεσα.

Η μητέρα γάτα συνήθως θα μασήσει τον ομφάλιο λώρο. Αν δεν το κάνει, πρέπει να βοηθήσετε. Δέστε ένα κομμάτι χοντρής κλωστής σφιχτά γύρω από τον λώρο, σε απόσταση περίπου μιας ίντσας από το σώμα του γατιού. Δέστε άλλη μια θηλιά κλωστής σε απόσταση μιας ίντσας προς τον λώρο, στη συνέχεια κόψτε μεταξύ των δυο θηλιών με ένα αιχμηρό ψαλίδι.

Μόλις βγουν και καθαριστούν τα γατάκια, πρέπει αμέσως να συρθούν στις ρώγες της μητέρας του και να ξεκινήσουν να θηλάζουν. Σε αυτό το σημείο είναι ασφαλές να αφήσετε στη γάτα σας και στα γατάκια της κάποιο ήρεμο χρόνο. Συγχαρητήρια για τη νέα γενιά γατών.

Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.