Νέα δεδομένα στις κληρονομικές διαταραχές των σκύλων

Νέα δεδομένα στις κληρονομικές διαταραχές των σκύλων
Μια νέα ιατρική ανακάλυψη δίνει ώθηση στη γενετική των σκύλων. Σύμφωνα με νέα μελέτη πολλές κληρονομικές διαταραχές του σκύλου είναι πιο διαδεδομένες από ό, τι αρχικά πίστευαν.

Σύμφωνα με μια έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, η ερευνητική ομάδα εξέτασε σχεδόν 7.000 σκύλους, περίπου 230 διαφορετικές φυλές για την προδιάθεση σε σχεδόν 100 γενετικές διαταραχές.

Ανακάλυψαν ότι ένας στους έξι σκύλους είχε τουλάχιστον μια από τις νόσους στις οποίες δοκιμάστηκε και προδιάθεση για γενετικές παραλλαγές στο γονιδίωμά τους.

Επιπλέον, αποδεικνύοντας ότι οι κληρονομικές διαταραχές είναι πιο συχνές από ό, τι πιστευόταν, παρατήρησαν επίσης ότι μια στις έξι από τις γενετικές παραλλαγές για διαταραχές βρέθηκε σε μια φυλή σκύλων που δεν είχε προηγουμένως καταγραφεί σε αυτή.

"Οι τεχνολογικές δυνατότητες για να δοκιμαστεί ένας σκύλος για πολλές κληρονομικές διαταραχές ταυτόχρονα υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια," εξήγηση ο Dr. Jonas Donner. "Η πρόκληση είναι να αξιοποιηθεί αυτό το δυναμικό για πρακτική χρήση στην βελτιωμένη διάγνωση για κτηνιατρική ασθένεια, σε βιώσιμη επιλογές αναπαραγωγής, σε εξατομικευμένη φροντίδα κατοικίδιων ζώων και στην έρευνα της γενετικής των σκύλων".

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLoS ONE θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη μελέτη για αμιγώς κληρονομικές διαταραχές μέχρι στιγμής.

"Η μελέτη μας δείχνει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων συντελεστών - ακαδημαϊκών, και των εκτροφών σκύλων- να φθάσουν σε νέες πηγές πληροφοριών που όχι μόνο επέτρεψαν την καλύτερη κατανόηση της γενετικής των σκύλων και των φυλών αλλά και παρείχαν βιώσιμες λύσεις για τη βελτίωση της υγείας τους" αναφέρει ο Dr. Hannes Lohi, ανώτερος συντάκτης από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Τόνισε επίσης την αξία των διαφόρων ειδικοτήτων που εργάστηκαν μαζί, προσθέτοντας: "Η δημοσιευμένη μελέτη παρέχει επίσης ένα εξαιρετικό παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας των ερευνητικών συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημίων και εκτροφών σε μια μορφή που οδηγεί σε μια ισχυρή καινοτομία που ξεκινά την αλλαγή της καθημερινής πρακτικής στην κτηνιατρική και βελτιώνει την ευημερία των σκύλων μας."
Τα ευρήματα αυτά φαίνεται πως "ανοίγουν την πόρτα" για πολλές μελλοντικές επιστημονικές έρευνες.
Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.