Ίλιγγος στους σκύλους: Μύθος ή Πραγματικότητα;

Ίλιγγος στους σκύλους: Μύθος ή Πραγματικότητα;
Με τον όρο "ίλιγγο" ( αγγλ. Vertigo ) περιγράφουμε την ψευδαίσθηση της κίνησης, που βιώνει ο ασθενής και αφορά είτε το σώμα του, είτε το περιβάλλον. Είναι σίγουρο ότι είτε εσείς είτε κάποιος γνωστός σας έχει βιώσει αυτού του είδους τη ζάλη, ωστόσο γνωρίζετε ότι και ο σκύλος σας είναι πιθανό να το εκδηλώσει;

Το αιθουσαίο σύστημα είναι αυτό το οποίο ρυθμίζει την αίσθηση της ισορροπίας στο ζώο και εντοπίζεται τόσο στο έσω ους όσο και το κεντρικό νευρικό σύστημα ( ΚΝΣ ). Διαταραχές στο παραπάνω σύστημα προκαλούν συμπτωματολογία η οποία περιλαμβάνει απώλεια αίσθησης της ισορροπίας και ζάλη.

Υπάρχουν δύο τύποι αιθουσαίας νόσου, η κεντρική και η περιφερική. Στην πρώτη περίπτωση η βλάβη εντοπίζεται στο ΚΝΣ, για παράδειγμα εγκεφαλική αιμορραγία ή νεοπλασία στον εγκέφαλο ενώ στη δεύτερη περίπτωση η βλάβη αφορά συνηθέστερα το έσω ους. Η τελευταία είναι συχνότερη και έχει καλύτερη πρόγνωση.

Μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης αιθουσαίας νόσου φαίνεται να υπάρχει στους σκύλους προχωρημένης ηλικίας, χωρίς ωστόσο να έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η αιτία. Οι γάτες μπορούν επίσης να βιώσουν τον ίλιγγο αλλά πολύ σπανιότερα και τα περισσότερα περιστατικά συνδέονται με την παρουσία πολύποδα ή καλοήθους νεοπλασίας στο έσω ους.

Τα ζώα που βιώνουν τον ίλιγγο εμφανίζουν ξαφνικά απώλεια της ισορροπίας. Μερικές φορές αδυνατούν να βαδίσουν ευθεία, να στηρίξουν το κεφάλι τους και πέφτουν κάτω. Επιπλέον είναι πιθανή η περιστροφή ή η οριζόνται κίνηση των οφθαλμών. Παρ΄όλο που όλα τα παραπάνω φαντάζουν τρομακτικά στον ιδιοκτήτη, τις περισσότερες φορές υπάρχει θεραπεία.

Στην περίπτωση της αιθουσαίας νόσου σε σκύλους προχωρημένης ηλικίας τα ευρήματα των διαγνωστικών εξετάσεων ενδεχομένως να είναι όλα φυσιολογικά και ο ίλιγγος υποχωρεί εντός ημερών ή εβδομάδων. Σε άλλες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί συμπτωματική θεραπεία, όπως αγωγή για τη ναυτία ή ακόμη και δραμαμίνη.

Το αξιοσημείωτο στην υπόθεση είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις ο σκύλος σας επανέρχεται πλήρως και ενδεχομένως δεν εκδηλώνει ποτέ ξανά αυτή τη ζάλη. Επομένως, ακόμη και να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε οικονομικά για την πλήρη διαγνωστική διερεύνηση του περιστατικού αξίζει λίγη υπομονή, είτε με είτε χωρίς συμπτωματική θεραπεία, πριν την έκφραση αμφιβολιών για την έκβασή του.

Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.