Πώς θα εξημερώσετε ένα άγριο γατάκι

Πώς θα εξημερώσετε ένα άγριο γατάκι
Όλα τα γατάκια φοβούνται στην αρχή. Φυσικό δεν είναι; Μόνο που οι μέρες περνάνε και το γατάκι σας δε λέει να ξεμυτίσει απʼ την κρυψώνα του. Δε βγαίνει ούτε για φαγητό και, όποτε μπαίνετε στο δωμάτιο, ακούτε ένα πχχ από το πουθενά. Τι συμβαίνει; Συγχαρητήρια, μόλις υιοθετήσατε ένα άγριο γατάκι!

Στο Διαδίκτυο θα βρείτε πολλές συμβουλές για την εξημέρωση άγριων γατιών. Για το παρόν άρθρο διαλέξαμε τις πιο απλές και λιγότερο παρεμβατικές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν απʼ όλους, ανεξαρτήτως εμπειρίας. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη, ηρεμία και υπομονή, και το γατάκι θα έρθει μόνο του κοντά σας!

Τι είναι το άγριο γατάκι;

Άγρια χαρακτηρίζονται όλα τα γατάκια που γεννήθηκαν στο δρόμο και δεν ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους την κρίσιμη περίοδο της κοινωνικοποίησης, δηλαδή στις 3-9 εβδομάδες: αυτά τα γατάκια είναι στην ουσία άγρια ζώα. Εξημέρωση με σχεδόν απόλυτη επιτυχία έχουμε μέχρι τις 7-8 εβδομάδες. Οι συμπεριφορές παγιώνονται στις 8-12 εβδομάδες. Απʼ αυτό το σημείο κι έπειτα, η εξημέρωση γίνεται όλο και πιο δύσκολη και θα χρειαστεί να αφιερώσετε πολύ χρόνο και κόπο. Η εξημέρωση διαρκεί κατά μέσο όρο από 2 εβδομάδες μέχρι 3 μήνες, ανάλογα με την ηλικία και το χαρακτήρα της γάτας.

Πρώτη φάση – Εξοικείωση

Μην αφήσετε το γατάκι να αλωνίζει ελεύθερα στο σπίτι, αλλά περιορίστε το σε ένα μικρό χώρο, κατά προτίμηση σʼ ένα δωμάτιο όπου περνάτε πολλές ώρες. Η κρεβατοκάμαρα, το δωμάτιο του υπολογιστή ή το καθιστικό είναι καλές λύσεις. Φροντίστε να μην υπάρχουν έξοδοι διαφυγής, όπως ανοιχτά παράθυρα, μπαλκονόπορτες κ.λπ., ούτε πολλές κρυψώνες. Εν ανάγκη, περιορίστε τις υπάρχουσες κρυψώνες (π.χ. βάζοντας εμπόδια γύρω απʼ το κρεβάτι) σε μέρη όπου μπορείτε να φτάσετε. Μια ιδέα είναι να αφήσετε φορεμένα μπλουζάκια για να συνηθίζει τη μυρωδιά σας.

Τις πρώτες δυο μέρες αφήστε το στην ησυχία του, για να του φύγει η πρώτη τρομάρα. Βάζετε το μπολάκι με το φαγητό του στην κρυψώνα του. Προσπαθήστε να περνάτε αρκετή ώρα στο δωμάτιο χωρίς όμως να ασχολείστε μαζί του, για να καταλάβει ότι δεν αποτελείτε απειλή. Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατό, οι τακτικές, σύντομες επισκέψεις κάνουν θαύματα. Σε γενικές γραμμές:

*Μην κάνετε απότομες κινήσεις και το τρομάζετε.

*Προσπαθήστε να κάθεστε στο πάτωμα για να μην σας βλέπει σαν γίγαντες.

*Μην το κοιτάτε στα μάτια – είναι απειλητικό. Κοιτάξτε το λίγο πιο πάνω απʼ το κεφάλι του.

*Επίσης, ανοιγόκλειμα των ματιών, χασμουρητό και τέντωμα στο πάτωμα σημαίνουν χαλάρωση και ηρεμία.

*Αν θέλετε, αφήστε ανοιχτό το ραδιόφωνο σε χαμηλή ένταση, για να συνηθίζει την ανθρώπινη φωνή.

*Μιλάτε γλυκά και ήρεμα.

*Αν χρειαστεί να το πιάσετε, χρησιμοποιείστε μια πετσέτα – μπορεί να σας επιτεθεί.

*Μην ξεχάσετε το ονυχοδρόμιο και τα παιχνίδια του.

Πηγή
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»
Tags

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.