Η παλλευκοπενία της γάτας είναι σοβαρό λοιμώδες νόσημα που οφείλεται σε ιό (Feline Panleukopenia Virus, FPV).
Ο ιός μεταδίδεται με άμεση επαφή μεταξύ των γατών, με έμμεση επαφή (σκεύη τροφής, καλάθια μεταφοράς, κ.λπ.), αλλά και από τη μητέρα στα γατάκια. Σε αυτή την περίπτωση ο ιός προκαλεί σοβαρή και μόνιμη βλάβη του νευρικού συστήματος. Ο ιός είναι πολύ ανθεκτικός στο εξωτερικό περιβάλλον. Αντέχει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για ένα έτος.
Από τον ιό μολύνονται κυρίως νεαρά γατάκια, άρρωστες από άλλη αιτία γάτες και ανεμβολίαστες γάτες. Οι ενήλικες γάτες είναι συνήθως ανθεκτικές και αν μολυνθούν δεν εμφανίζουν σοβαρή νόσο.
Τα συμπτώματα της νόσου είναι γενικά: ανορεξία, πυρετός, διάρροια, έμετοι, κ.λπ. Η διάγνωση είναι ορολογική.
Η παλλευκοπενία έχει πολύ υψηλά ποσοστά θνησιμότητας (έως και 90% σε γατιά μικρότερα των 8 εβδομάδων). Η θεραπεία δεν είναι ειδική (δεν υπάρχουν φάρμακα που σκοτώνουν τον ιό, όπως σε όλες τις ιώσεις), αλλά υποστηρικτική (θεραπεία της αφυδάτωσης και δευτερογενών λοιμώξεων).
Γενικά το πρώτο 48ωρο είναι πολύ κρίσιμο. Σήμερα η νόσος είναι πολύ περιορισμένη, λόγω των εκτεταμένων εμβολιασμών.
Οι γάτες που θα επιβιώσουν από τη νόσο αποκτούν ανοσία για όλη τους τη ζωή. Τα γατάκια μπορούν να πάρουν αντισώματα από τη μητέρα τους με το πρωτόγαλα. Ωστόσο αυτή η παθητική ανοσία δεν είναι πάντα αποτελεσματική. Η καλύτερη προστασία εξασφαλίζεται με τον εμβολιασμό κατά του ιού.
Μία δόση εμβολίου προστατεύει για 3-4 χρόνια. Σε ενδημικές περιοχές όμως και σύμφωνα με την κρίση του κτηνιάτρου ο εμβολιασμός μπορεί να χρειαστεί να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Πηγή
Δημοσίευση σχολίου