Πως γεννήθηκε η παροιμία σαν τον ''ΣΚΥΛΟ'' με τη ''ΓΑΤΑ"

Πως γεννήθηκε η παροιμία σαν τον ''ΣΚΥΛΟ'' με τη ''ΓΑΤΑ"
Η παροιμία είναι όπως τον σκύλο με την γάτα είναι ευρέως γνωστή και χρησιμοποιείται σχεδόν καθημερινά, εννοώντας τα άτομα που τσακώνονται διαρκώς μεταξύ τους.

Ισχύει ότι στην πραγματικότητα ο σκύλος όταν βλέπει τη γάτα θέλει να την κυνηγήσει και οι δύο τους δεν τα πάνε καλά, όμως τα δύο ζώα πολλές φορές μας απέδειξαν και το αντίθετο. Μπορούν να συμβιώσουν αρμονικά σε ένα σπίτι μια χαρά. Φτάνει να γίνουν φίλοι ή να μεγαλώσουν μαζί.

Πώς γεννήθηκε όμως η παροιμία είναι "σαν τον σκύλο με τη γάτα" και πώς γεννήθηκε αυτή η έχθρα μεταξύ τους. Όπως για όλα και γι' αυτό υπάρχει μία κυπριακή εκδοχή ή πραγματικότητα αν θέλετε πίσω από την έκφραση αυτή. Η ιστορία έχει ως εξής:

Στα παλαιότερα χρόνια σε ένα χωριό της Κύπρο ο σκύλος και η γάτα ήταν πολύ καλοί φίλοι. Γύριζαν μαζί από γειτονιά σε γειτονιά για να χουζουρέψουν ή να βρουν νερό και φαγητό. Μοιράζονταν τα πάντα στη ζωή, ώσπου μία μέρα έγινε κάτι που τους χώρισε για πάντα.

Καθώς ο σκύλος με την γάτα περιφέρονταν στις γειτονιές, μυρίστηκαν σε μια αυλή λουκάνικα. Κάποιος νοικοκύρης τα είχε φτιάξει με κρασί και καλό κρέας και τα κρέμασε έξω στην αυλή του. Οι δύο φίλοι είδαν τα λουκάνικα όμως αυτά ήταν πολύ ψηλά και η μόνη που μπορούσε να βγει τόσο ψηλά για να τα φτάσει ήταν η γάτα. Έτσι λέει στον σκύλο: "θα βγω πάνω στη στέγη και θα ρίξω τα λουκάνικα από κάτω για να τα πιάσεις. Όμως μην τα φας μόνος. Περίμενέ με μέχρι να κατέβω για να τα φάμε μαζί". Ο σκύλος συμφώνησε και η γάτα βγήκε στη στέγη χρησιμοποιώντας το ευλύγιστο της σώμα και τα κοφτερά της νύχια. Ξεκρέμασε τα λουκάνικο και ο σκύλος από κάτω τα άρπαξε με μιας.

Όμως οι σκύλοι είναι γνωστοί για την ασυγκράτητοι τους λαιμαργία. Έτσι, όταν κατέβηκε η γάτα από τη στέγη, βρήκε τον σκύλο πρησμένο να κρατάει την κοιλιά του και τα λουκάνικα άφαντα. Τα είχε φάει όλα. Η γάτα εκνευρίστηκε γιατί πεινούσε και ήταν έτοιμη να επιτεθεί στον σκύλο, όμως αυτός πρόλαβε και το έβαλε στο πόδια.

Κάπως έτσι μία φιλία αιώνων διαλύθηκε και τα νέα της προδοσίας του σκύλου κυκλοφόρησαν σε όλη την Κύπρο, χωρίζοντας τα δύο ζώα μεταξύ τους σε κάθε γωνιά. Πλέον, το μίσος και η έχθρα πήραν τη θέση της φιλίας. Κάποια βέβαια δε νοιάζονται γι' αυτή την πολύχρονη έχθρα και τα βρίσκουν μεταξύ τους μια χαρά.
«Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα»

Δημοσίευση σχολίου

[blogger]

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.