Ιουνίου 2020

garaki
Η ασφάλεια των πολεμικών μας αεροδρομίων δεν βασίζεται μόνο στα αντιαεροπορικά μας όπλα και στην αεράμυνα. Ο υπαρκτός και μεγάλος κίνδυνος που ισχύει σε κάθε αεροδρόμιο, αυτός των πουλιών που μπορεί να προσκρούσουν σε κάποιο αεροσκάφος ή να τα «ρουφήξει» η μηχανή τους και να προκαλέσουν ακόμα και την πτώση του, αντιμετωπίζεται από τον άνθρωπο σε συμμαχία με την... άγρια φύση.

Ο λόγος, για τα ειδικά εκπαιδευμένα γεράκια, τα οποία, όπου αξιοποιούνται, προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες εκδίωξης των πουλιών από τα αεροδρόμια σε ακτίνα τουλάχιστον ενός χιλιομέτρου, ώστε να μην υπάρχει καμία απειλή κατά την προσγείωση και την απογείωση.

Ένα από τα λίγα πολεμικά αεροδρόμια στα οποία αξιοποιείται αυτό το μέτρο -το οποίο κρίνεται ως το πιο αποτελεσματικό διεθνώς- είναι η 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος στην Καλαμάτα, το οποίο μάλιστα σύντομα αναμένεται να μετατραπεί σε Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων.

Όπως μας ενημερώνουν οι εκπαιδευτές υπάρχουν 4 στάδια εκπαίδευσης των γερακιών από τη στιγμή που τα προμηθεύεται η Πολεμική Αεροπορία:

1) Εξημέρωση-εξοικείωση με τον άνθρωπο

2) Εκμάθηση εικονικού θηράματος

3) Ελεγχόμενη πτήση του γερακιού με ένα σκοινί

4) Ελεύθερη πτήση στο αεροδρόμιο

Στη συνέχεια το γεράκι είναι έτοιμο για να αναλάβει την αποστολή του...

Δείτε το βίντεο από την εκπαίδευση των γερακιών για αυτόν τον σκοπό:

adespota
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.4039/2012 οι Δήμοι έχουν την υποχρέωση να διαχειρίζονται τα αδέσποτα ζώα.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Περισυλλογή και επανένταξη:

Ο Δήμος είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή και διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς καθώς και την μεταφορά τους σε συνεργαζόμενα κτηνιατρεία και καταφύγια. Ο Δήμος οφείλει να συγκροτεί άρτια εκπαιδευμένα συνεργεία ατόμων, τα οποία ειδικεύονται στην περισυλλογή αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Η καθοδήγηση και ο έλεγχος της δράσης πρέπει να γίνεται από κτηνίατρο που έχει οριστεί από την αρμόδια υπηρεσία Κτηνιατρικής του Δήμου. Αδέσποτα ζώα συντροφιάς που δεν έχουν υιοθετηθεί, εφόσον είναι υγιή και είναι μεγαλύτερα των 5 μηνών, επανεντάσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον αφού προηγουμένως εμβολιαστούν, αποπαρασιτωθούν, στειρωθούν, σημανθούν ηλεκτρονικά και καταγραφούν και εξεταστούν ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp.

2. Κτηνιατρικός έλεγχος, περίθαλψη, στείρωση και σήμανση:

Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα, καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση, υποβάλλονται σε θεραπευτική αγωγή αν χρειάζεται και εξετάζονται ορολογικά για την ανίχνευση τίτλου αντισωμάτων κατά της Leishmania spp. Ο Δήμος οφείλει να διατηρεί ενεργή σύμβαση με αδειοδοτημένα κτηνιατρεία. Οι στειρώσεις σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς, και η σήμανση τους, μπορούν να πραγματοποιούνται δωρεάν και από εθελοντές επαγγελματίες κτηνιάτρους, οι οποίοι συγκεντρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να μπορούν να ασκήσουν νόμιμα το επάγγελμα τον κτηνιάτρου στην Ελλάδα.

3. Συγκρότηση πενταμελούς επιτροπής:

Σε κάθε Δήμο, κατόπιν απόφασης Δημάρχου συγκροτείται πενταμελής επιτροπή, η οποία είναι αρμόδια να εξετάζει το ποσοστό επικινδυνότητας ενός ζώου καθώς και να διαχειρίζεται προβλήματα που προκύπτουν από τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων. Η πενταμελής επιτροπή αποτελείται από έναν κτηνίατρο που ορίζεται από τον Δήμο και είναι υπεύθυνος για το πρόγραμμα προστασίας αδέσποτων ζώων συντροφιάς, έναν εκπαιδευτή σκύλων και έναν εκπρόσωπος του Δήμου. Τα άλλα δύο μέλη ορίζονται από φιλοζωικές ενώσεις και σωματεία που λειτουργούν νόμιμα και εδρεύουν στο Δήμο ή στην Περιφερειακή Ενότητα.

4. Ίδρυση και Λειτουργία Δημοτικού Καταφυγίου για αδέσποτα ζώα συντροφιάς

Κάθε Δήμος ή όμοροι ή συνεργαζόμενοι Δήμοι, ιδρύουν και λειτουργούν δημοτικά ή διαδημοτικά κτηνιατρεία και καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς επιτρεπομένης της συνεργασίας με ενδιαφερόμενα φιλοζωικά σωματεία και ενώσεις ή και εθελοντές φιλόζωους σε ιδιόκτητους ή μισθωμένους ή παραχωρούμενους από το Δημόσιο, την Περιφέρεια ή από ιδιώτες χώρους. Υπό την εποπτεία των Δήμων,μπορούν να ιδρυθούν και να λειτουργούν καταφύγια ή και κτηνιατρεία αδέσποτων ζώων συντροφιάς και από φιλοζωϊκά σωματεία και ενώσεις, που διαθέτουν το κατάλληλο κτηνιατρικό προσωπικό (1 κτηνίατρος ανά 50 ζώα), την τεχνική υποδομή, τις εγκαταστάσεις και τον αναγκαίο εξοπλισμό, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978.

5. Φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους με εισαγγελική παραγγελία

Οι Δήμοι οφείλουν να μεριμνούν ως μεσεγγυούχοι για τη φύλαξη δεσποζόμενων ζώων που έχουν αφαιρεθεί από τον ιδιοκτήτη τους κατόπιν έκδοσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας και μέχρι την τελεσιδικία της καταγγελίας. Οι Δήμοι μπορούν να ορίζουν ως μεσεγγούχο φυσικά πρόσωπα ή αδειοδοτημένους χώρους φύλαξης ζώων συντροφιάς σε συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία.

6. Επιβολή διοικητικών προστίμων για τις παραβάσεις του ν.4039/2012 αναφορικά με τις υποχρεώσεις ιδιοκτητών και την κακοποίηση ζώων

Για τους Δήμους τους οποίους υπάρχει εν λειτουργία Δημοτική Αστυνομία προβλέπεται η από κοινού αρμοδιότητα αυτής να επιβάλει διοικητικά πρόστιμα για τις παραβάσεις που ρητά προβλέπονται στον ν.4039/2012 (όπως ενδεικτικά: μη ενημερωμένο βιβλιάρειο υγείας ζώου, μη περισυλλογή περιττωμάτων ζώου, κακοποίηση ζώου, μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης κ.α.).

Πηγή

Ο όμορφος γάτος ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση για το επιτυχημένο βιβλίο "A Street Cat Named Bob" ("Ένας γάτος που τον έλεγαν Μπομπ"), πέθανε σε ηλικία 14 ετών.

Ο γάτος, ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση για το επιτυχημένο βιβλίο «A Street Cat Named Bob» («Ένας γάτος που τον έλεγαν Μπομπ»), πέθανε σε ηλικία 14 ετών.

Ο ιδιοκτήτης του, Τζέιμς Μπόουεν, γνώρισε τον Μπομπ το 2007 όταν έδινε μάχη απεξάρτησης από τα ναρκωτικά.

Τον βρήκε εγκαταλελειμμένο και τραυματισμένο και αποφάσισε να τον φροντίσει.


Ο Μπόουεν ξεκίνησε να παίρνει τον κοκκινοτρίχη γατούλη παντού μαζί του όταν έκανε επαιτεία ή πούλαγε το περιοδικό των αστέγων, το The Big Issue, στο Λονδίνο.

Αργότερα, ο Μπόουεν έγραψε ένα βιβλίο για την σχέση τους το οποίο έκανε μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο μεταφράστηκε σε άλλες γλώσσες αλλά έγινε και ταινία με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Μπομπ, το 2016.

Το βιβλίο με τίτλο «A Street Cat Named Bob: And How He Saved My Life» (ένας αδέσποτος γάτος που τον έλεγαν Μπομπ και πώς έσωσε την ζωή μου) κυκλοφόρησε στη Βρετανία το 2012 και έκτοτε κυκλοφόρησαν άλλα πέντε βιβλία που μεταφράστηκαν σε πάνω από 40 διαφορετικές γλώσσες.

Μια δεύτερη ταινία με τίτλο «A Gift from Bob» (Ένα δώρο από τον Μπομπ), στο οποίο επίσης πρωταγωνίστησε ο γατούλης, πρόκειται να κυκλοφορήσει αργότερα μέσα στον χρόνο.

Σε ανακοίνωσή του στην επίσημη σελίδα στο Facebook για τα βιβλία του, ο συγγραφέας λέει ότι ο Μπομπ του έσωσε τη ζωή: «Είναι τόσο απλό. Μου έδωσε τόσα περισσότερα από την συντροφιά του. Με εκείνον στο πλευρό μου βρήκα έναν προορισμό και έναν σκοπό που δεν είχα. Συνάντησε χιλιάδες ανθρώπους, άγγιξε εκατομμύρια ζωές. Δεν έχει υπάρξει γάτος όμοιός του. Και δεν πρόκειται να υπάρξει. Νιώθω σαν να έσβησε το φως στη ζωή μου. Δεν θα τον ξεχάσω ποτέ».

livanios_adespota
Περισσότεροι από 52 τόνοι τροφής για τη σίτιση αδέσποτων ζώων έχουν συγκεντρωθεί ως σήμερα, μέσω της πρωτοβουλίας animalsolidarity.gov.gr του υπουργείου Εσωτερικών, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής.

Την πρωτοβουλία για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της φροντίδας των αδεσπότων, εν μέσω πανδημίας, που ανακοίνωσαν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θοδωρής Λιβάνιος, αγκάλιασαν με πρωτοφανή ενθουσιασμό μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο και όχι μόνο.

Παράλληλα με την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση δωρεών, το Υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει και στην επιχορήγηση των δήμων, συνολικού ύψους 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, για την ευρύτερη δυνατή κάλυψη αναγκών σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αδέσποτων ζώων.

Τον αποθηκευτικό χώρο, που συγκεντρώνονται οι δωρεές και ξεκινά η διανομή επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ.Θοδωρής Λιβάνιος, με τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Δημήτρη Καφαντάρη και τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, δήμαρχο Γαλατσίου, κ. Γιώργο Μαρκόπουλο.

Την πρωτοβουλία για τα αδέσποτα συνδράμουν η εταιρία Hill’s, προσφέροντας 32 τόνους τροφής, η Purina Greece 6 τόνους, η Perfect Pet 6 τόνους, η Mars Hellas 3.3 τόνους, η ASTRON CHEMICALS – PET DIVISION 1 τόνο, η Farmina Pet Food Hellas – Αφοι Μπούτου 1 τόνο, η εταιρία VIOZOIS 720 κιλά, o όμιλος MANTIS 1 τόνο, η ΤΟΙ ΤΟΙ Ηellas 400 κιλά, ενώ σχεδόν 1 ακόμη τόνος συγκεντρώθηκε από μικρότερες προσφορές άλλων εταιριών και ιδιωτών, που συνεισφέρουν με αγάπη και ενδιαφέρον για τα αδέσποτα της πόλης τους. Επίσης, η εταιρία Pethealth προσέφερε 4.000 αντιπαρασιτικά χάπια.

Η κατανομή των προσφορών που καταχωρίζονται στη διαδικτυακή πλατφόρμα https://animalsolidarity.gov.gr/ γίνεται είτε σε συγκεκριμένους δήμους – εάν αυτό επιθυμεί ο δωρητής – είτε σε δήμους της χώρας ανάλογα με τις ανάγκες τους. Μέχρι στιγμής, χάρη στις δωρεές που συγκεντρώθηκαν έχουν υποστηριχθεί περισσότεροι από 35 δήμοι σε όλη τη χώρα. Εκτός από τρόφιμα, στην πλατφόρμα συγκεντρώνονται φάρμακα, καθώς και προσφορές σε κτηνιατρικές υπηρεσίες. Περισσότεροι από 10 κτηνίατροι σε όλη την Ελλάδα δήλωσαν το «παρών» προκειμένου να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους σε ζώα που βρίσκονται σε ανάγκη.

Το υπουργείο Εσωτερικών ευχαριστεί θερμά καθέναν και καθεμιά δωρήτρια για την έμπρακτη βοήθειά τους σε αυτήν την προσπάθεια, καθώς και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής για τη συνδρομή τους στη διάθεση των προσφορών. Η φροντίδα για τους τετράποδους φίλους μας, ιδίως σ΄ αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας του Covid-19, είναι μια πράξη ανθρωπιάς κι ευθύνης.

Απο την πρώτη στιγμή και το MarketNews.gr προχώρησε τόσο σε δωρεά τροφής όσο και σε καταχώρηση διαφημιστικού μπάνερ αφιλοκερδώς. Το επόμενο στοίχημα για το υπουργείο Εσωτερικών είναι η σύνταξη ενός νέου νομοσχεδίου για τα ζώα συντροφιάς, όπως έχει δεσμευθεί ο πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση που τέθηκε από εμάς στη ΔΕΘ του 2019.

Πηγή

gata-xtenisma
Για να λειτουργήσει σωστά, το δέρμα της γάτας σας χρειάζεται ένα σύνθετο μείγμα κατάλληλων θρεπτικών ουσιών. Μάθετε περισσότερα για το πώς κάθε θρεπτική ουσία συμβάλλει στην υγεία του δέρματος και του τριχώματος της γάτας σας.

Το δέρμα της γάτας είναι το μεγαλύτερο όργανο στο σώμα της και εκτελεί διάφορες ζωτικές λειτουργίες. Την προστατεύει από εξωτερικούς ερεθιστικούς παράγοντες, την κρατά «μονωμένη» και μειώνει την απώλεια νερού που μπορεί να αφήσει τις γάτες αφυδατωμένες. Συνεπώς, το υγιές δέρμα είναι πολύ σημαντικό για τη συνολική υγεία της γάτας σας.

Διάφοροι παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση του δέρματος της γάτας σας: η ηλικία, η φυλή και το γενετικό προφίλ. Άλλοι παράγοντες είναι η υγιεινή της γάτας και οι συνθήκες του περιβάλλοντος στις οποίες εκτίθεται, εντός και εκτός σπιτιού. Ένας σημαντικός παράγοντας που συνεισφέρει στη δερματική υγεία της γάτας σας είναι η δίαιτά της. Χωρίς την πρόσληψη των σωστών θρεπτικών ουσιών μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, το δέρμα της είναι λιγότερο πιθανό να είναι υγιές και να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Τι χρειάζονται οι γάτες για υγιές δέρμα;

Το δέρμα της γάτας αποτελείται από τρεις στοιβάδες, συν τρεις διαφορετικούς τύπους τριχών. Η καθεμία έχει μια μοναδική λειτουργία και πρέπει να τροφοδοτείται με διαφορετικές θρεπτικές ουσίες για να διατηρηθεί η αποτελεσματική λειτουργία της. Μια θρεπτικά ισορροπημένη τροφή θα πρέπει να δίνει στη γάτα όλα όσα χρειάζεται για υγιές δέρμα και τρίχωμα, από πρωτεΐνη μέχρι μείγμα ειδικών ιχνοστοιχείων.

Η δερματική υγεία της γάτας σας και η πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανανέωση των δερματικών κυττάρων και την ανάπτυξη γερού τριχώματος με τη μορφή κερατίνης. Λόγω του συνεχούς κύκλου πολλαπλασιασμού και ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος, χρειάζεται πολλή πρωτεΐνη. Χωρίς τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης στη δίαιτα της γάτας σας, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το τρίχωμα είναι λεπτότερο ή πιο εύθρυπτο, γεγονός που μειώνει τις προστατευτικές του ιδιότητες.

Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα και το δέρμα της γάτας

Ένα άλλο σημαντικό σύνολο θρεπτικών συστατικών είναι τα απαραίτητα λιπαρά οξέα. Αυτά περιλαμβάνουν τα ωμέγα 3, ιδιαίτερα τα EPA και DHA, και τα ωμέγα 6, όλα εκ των οποίων συμβάλλουν στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος της γάτας και στην ανάπτυξη της υγιούς τρίχας. Οι γάτες δεν μπορούν να συνθέσουν εσωτερικά κάποια απαραίτητα λιπαρά οξέα, οπότε πρέπει να τα λαμβάνουν μέσω της δίαιτάς τους. Μια ανεπάρκεια αυτών των σημαντικών θρεπτικών ουσιών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα θαμπό ή αποχρωματισμένο τρίχωμα, φολιδωτά σημεία και απώλεια νερού μέσω του δέρματος.

Η επίδραση των βιταμινών στο δέρμα της γάτας σας

Μια ποικιλία από διαφορετικά συμπλέγματα βιταμινών είναι απαραίτητα για να διατηρήσετε σε καλή κατάσταση το δέρμα και το τρίχωμα της γάτας σας. Η βιταμίνη Α βοηθά στη ρύθμιση της κυτταρικής ανάπτυξης, ενώ η ομάδα βιταμινών Β μεταβολίζει λίπη, πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Η βιταμίνη Ε είναι φυσικό αντιοξειδωτικό που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα στο δέρμα της γάτας, ενώ η βιοτίνη είναι σημαντική για την υποστήριξη της ακεραιότητας του δέρματος. Χωρίς αυτές τις βιταμίνες, η γάτα σας μπορεί να παρουσιάσει απώλεια τριχών, κακή ποιότητα τριχώματος, φολιδωτά σημεία και προβλήματα στην παραγωγή κερατίνης, το κύριο συστατικό των τριχών.

Η δερματική υγεία της γάτας σας και τα μεταλλικά στοιχεία

Υπάρχουν δύο μεταλλικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για το υγιές δέρμα και το τρίχωμα της γάτας σας. Πρώτον, ο ψευδάργυρος, ο οποίος έχει έναν πολυλειτουργικό ρόλο και είναι απαραίτητος στους μηχανισμούς όλων των κυττάρων στον οργανισμό της γάτας. Δεύτερον, ο χαλκός, ο οποίος χρησιμοποιείται για τη δημιουργία μαλλιών και τον χρωματισμό τους. Η έλλειψη ψευδαργύρου ή χαλκού στη δίαιτα της γάτας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή ποιότητα τριχώματος, θαμπό χρώμα και πολύ αργή ανάπτυξη.

Παρόλο που υπάρχουν γενετικοί παράγοντες οι οποίοι επηρεάζουν τη δερματική υγεία της γάτας σας, επιλέγοντας μια κατάλληλη δίαιτα που περιλαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, μπορείτε να τη στηρίξετε στην ανάπτυξη ισχυρού, υγιούς δέρματος και τριχώματος.

Πηγή

Author Name

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.