Όσοι έχουν γάτες, γνωρίζουν ότι για να ζουν καλά, αρκούν λίγα πράγματα:
•Ασφαλές περιβάλλον
•Σωστή τροφή
•Προληπτικός ιατρικός έλεγχος, συνήθως μια φορά το χρόνο
•Συχνή άσκηση και πολύ αγάπη
Ακολουθώντας αυτούς τους απλούς κανόνες, οι τετράποδοι φίλοι μας θα ζήσουν ευτυχισμένοι για αρκετές δεκαετίες.
Όμως πόσοι από μας γνωρίζουν τους
5 πιο κοινούς σιωπηλούς ''δολοφόνους'' των συμπαθώς τετραπόδων;
Ας μάθουμε περισσότερα γι αυτούς και τα συμπτώματα τους.
1. Χρόνια νεφροπάθεια
Είναι η ασθένεια κατά την οποία το 75% και των δυο νεφρών δεν λειτουργεί.
Τα συμπτώματα είναι:
Συνεχής ανάγκη για νερό, συνεχής ούρηση, μεγαλύτερες ακαθαρσίες, απώλεια βάρους, δύσοσμη αναπνοή, λήθαργος, κρύβεται συνεχώς.
Ευτυχώς, με την κατάλληλη ιατρική αγωγή, γάτες με νεφροπάθεια ζουν για αρκετά χρόνια, σε αντίθεση με τα σκυλιά που η ασθένεια εξελίσσεται ραγδαία. Απαιτείται διατροφή φτωχή σε πρωτεΐνες, συχνή επεξεργασία αίματος, αυξημένη λήψη νερού, υποδόρια παροχή φαρμάκων και νερού το οποίο μπορεί να γίνεται και στο σπίτι με την κατάλληλη εκπαίδευση.
2. Υπερθυρεοειδισμός
Πρόκειται για μια ενδοκρινολογική ασθένεια, όταν ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί. Εμφανίζεται στη μέση και μεγάλη ηλικία και τα συμπτώματα είναι παρόμοια με της νεφροπάθειας συμπεριλαμβανομένης της τάσης για εμετό και διάρροια και της υπερβολικής δίψας. Ο μεταβολισμός της γάτας αυξάνεται με αποτέλεσμα να έχουμε ταχυκαρδίες, υπέρταση που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια αίματος, νευρολογικά συμπτώματα ακόμα και εγκεφαλικό. Η ασθένεια μπορεί να βλάψει και άλλα όργανα, πχ τα νεφρά.
Η θεραπεία είναι πολύ αποτελεσματική, είτε με φαρμακευτική αγωγή, είτε με χειρουργική αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα (όχι τόσο συχνά), είτε με ειδική φαρμακευτική δίαιτα.
3. Σακχαρώδης διαβήτης
Όσες γάτες είναι υπέρβαρες έχουν πολλές πιθανότητες για σακχαρώδη διαβήτη. Το πάγκρεας δεν εκκρίνει την απαραίτητη ποσότητα ινσουλίνης (Τύπος I) ή υπάρχει αντίσταση στη δράση της ινσουλίνης (Τύπος ΙΙ). Η ινσουλίνη οδηγεί την ζάχαρη στο αίμα. Όταν αυτό δεν γίνεται, το σώμα παράγει όλο και περισσότερη γλυκόζη με αποτέλεσμα να δημιουργείται υπεργλυκαιμία. Τα συμπτώματα είναι ίδια με την νεφροπάθειας καθώς και μικρή ή επιθετική όρεξη, αύξηση βάρους, άσκημο βάδισμα (σούρσιμο στο πάτωμα)
Η θεραπεία γίνεται με ενέσεις ινσουλίνης 2 φορές την ημέρα, ενώ πρέπει να ακολουθούμε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες. Επιβάλλεται συχνή παρακολούθηση της γλυκόζης στο αίμα και επισκέψεις στον κτηνίατρο. Αν γίνουν όλα αυτά, το κατοικίδιο μας θα έχει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή, αν και η συγκεκριμένη ασθένεια προκαλεί αρκετές επιπλοκές που απειλούν την ζωή του.
4. Καρδιακά προβλήματα
Η καρδιοπάθεια στις γάτες είναι μια πολύ δύσκολη ασθένεια, γιατί σε αντίθεση με το σκύλο που το φύσημα στην καρδιά είναι αρκετά δυνατό ώστε να ανιχνευτεί με ένα κοινό στηθοσκόπιο, στη γάτα πολλές φορές δεν ακούγεται! Υπολογίζεται ότι 50% από τις γάτες με καρδιακά προβλήματα δεν έχουν εμφανές φύσημα!
Τα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:
Φύσημα, αρρυθμίες, ταχυκαρδία, κατάρρευση του ζώου, αυξημένη εφίδρωση, δυσκολία στην αναπνοή, μπλε ούλα, αναπνοή με ανοικτό το στόμα, ξαφνική παράλυση, κρύα και άκαμπτα μέλη, πόνοι, νωθρότητα, ξαφνικός θάνατος.
Όταν διαγνωστούν τα καρδιακά προβλήματα απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και γρήγορες αντιδράσεις. Σε πολλές περιπτώσεις απαιτείται οξυγόνο, διουρητικά, και φαρμακευτική αγωγή για την πίεση και την καρδιά. Η μακροπρόθεσμη πρόγνωση δεν είναι ευνοϊκή, γιατί όλα τα φάρμακα δεν διορθώνουν τα καρδιακά προβλήματα. Εξαιρείται η περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού, που όταν διορθωθεί αυτός, διορθώνονται εν μέρει και τα καρδιακά προβλήματα.
5. Καρκίνος
Όσο οι σκύλοι και οι γάτες ζουν περισσότερο, εμφανίζονται και περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου.
Οι γάτες πάσχουν κυρίως από καρκίνο της κοιλιά και των εντέρων που δημιουργείται συχνά από λεμφοσάρκωμα.
Τα συμπτώματα είναι:
Απώλεια βάρους, εμετός, παντελής αποχή από το φαγητό, διάρροια, δυσκολίες στην αναπνοή, φούσκωμα της κοιλιάς, γενική αδυναμία, λήθαργος, κρύβεται συνεχώς, πυρετός.
Όταν διαγνωστεί ο καρκίνος, οι πιθανότητες είναι λίγες. Γι αυτό, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση, πρέπει να αρχίσει αμέσως η φαρμακευτική αγωγή και θεραπεία.